TOTS ELS ÀUDIOS

 • "La caimana" de María Eugenia Manrique
  Escolta àudio

  "La caimana" de María Eugenia Manrique

  Jaume Centelles ens porta avui a "L'ofici d'educar" "La caimana", de María Eugenia Manrique. Una història d'amistat entre un home i un caiman basada en un fet real a Veneçuela. Un home es va trobar una criar de caiman i se la va endur a casa, va anar creixent i va arribar a mesurar tres metres i menjava molt, i jugava amb els nens. És un llibre molt emotiu amb forma de cocodril amb colors molt lluminosos i per a cicle mitjà. Publicat per edicions Ekaré.

 • Cada pollet al seu corral, Oriol!
  Escolta àudio

  Cada pollet al seu corral, Oriol!

  Oriol Dalmau, el nostre humorista de capçalera, va anar a buscar escola per a la Martina, i va trobar que en una de les escoles tenien una incubadora i que cada nen hi havia de posar un ou, i en sortia un pollet. La pregunta que va fer l'Oriol va ser què farien els nens amb els pollets a casa? I les mestres li van respondre que a casa no hi anirien, que els portarien al corral. No sabem si l'Oriol finalment ha portat la seva filla a aquesta escola, però des d'aquí enviem una salutació a la Martina per la paciència.

 • El contacte amb la natura és medicina preventiva
  Escolta àudio

  El contacte amb la natura és medicina preventiva

  La natura com a font de salut. Diuen els experts que és el moment de la història en què criatures i joves passen menys temps a l'aire lliure i en contacte amb la natura, i més connectats a la tecnologia. Quines en són les conseqüències? Què és el trastorn per dèficit de naturalesa? Com beneficia la salut el contacte amb la natura? Com s'aprèn en un escola al mig del bosc? Què és la vitamina N de natura? Parlem amb famílies que han criat a la natura; amb Glodina Greenacre, de Wild Me; amb la pediatra i metge naturista Gemma Baulies; amb la directora de l'escola del bosc de Rubió, Brigitte Escolar; amb el cantant dels Amics de les Arts, Eduard Costa, que porta els seus fills a una escola viva a la natura, i amb l'educadora social Marta Darnes, que explica l'experiència amb les colònies de la Fageda, i el Lluc i la Naia, que les han viscut. Als "Llibres per somiar" fem "La caimana" amb Jaume Centelles, i acabem amb "Torna-la a posar" i el José Luis Santiso.

 • Sleepo: natura al mòbil
  Escolta àudio

  Sleepo: natura al mòbil

  El músic José Luis Santiso ens porta, a "Torna-la a posar", una aplicació gratuïta que permet escoltar sons de la natura a través del mòbil: ocells, pluja, el mar, les granotes; és una aplicació que permet jugar i barrejar efectes amb les criatures... I si tanquem els ulls ens podem imaginar que som al bell mig de la natura i relaxar-nos.

 • Pearl Jam per Natxo Tarrés
  Escolta àudio

  Pearl Jam per Natxo Tarrés

  El músic José Luis Santiso és de la mateixa generació que Natxo Tarrés, i resulta que tenen gustos musicals similars. Un dels seus preferits és el que compartim avui a "Torna-la a posar": el primer treball d'un supergrup, Pearl Jam. I dins del disc "Ten", en concret el tema "Jeremy", que el 1991 ja parlava del "bullying".

 • Natxo Tarrés: "L'escola ha de servir per donar eines per viure"
  Escolta àudio

  Natxo Tarrés: "L'escola ha de servir per donar eines per viure"

  El Natxo Tarrés, líder 25 anys del grup Gossos, de petit se sentia com un extraterrestre, però la música el va salvar perquè amb ella va trobar com expressar-se i el seu talent musical. Feliç i agraït dels pares que ha tingut, se sent regalat amb l'experiència intensa de tenir fills. Conscient, sensible i implicat amb l'educació i la transformació social ens convida a IREHOM, l'Institut de Recerca Holística de Montserrat, per saber què inspira i motiva la seva vida a hores d'ara, i quin és el projecte educatiu i de país que s'imagina. I acabem amb el músic José Luis Santiso i "Torna-la a posar".

 • La Martina no recorda ni què és l'escola!
  Escolta àudio

  La Martina no recorda ni què és l'escola!

  L'humorista Oriol Dalmau ens posa el contrapunt humorístic a L'ofici d'educar: avui reflexiona sobre la tornada a l'escola i sobre el fet que a Catalunya i a Extremadura és on els nens tornen més tard als centres educatius. L'Oriol diu que la Martina, la seva filla, està desesperada per tornar a l'escola; però la Martina li porta la contrària, ja ho tenen això les criatures. El cas és que la Martina està molt preparada per tornar a l'escola, però atenció perquè no recorda què és l'escola!! L'humor que fa pensar de l'Oriol Dalmau.

 • "El petit Nicolàs" de René Goscinny
  Escolta àudio

  "El petit Nicolàs" de René Goscinny

  Jaume Centelles a "Els llibres per somiar" ens porta "El petit Nicolàs", de René Goscinny, un personatge mític dins la literatura escolar. El petit Nicolàs és un nen com els altres, però les seves aventures no deixen de sorprendre'ns pel nombre de ximpleries que ell i la seva petita banda d'amics desencadenen de manera permanent, i pel desordre constant i divertit que sembren. Un llibre publicat per la Galera per llegir amb els fills, i que ens convida a reflexionar sobre els moments més emocionants a l'escola.

 • Els Xiula ens canten quina és l'escola que volem
  Escolta àudio

  Els Xiula ens canten quina és l'escola que volem

  El músic José Luis Santiso també està preparant la tornada a l'escola, i per ajudar-nos a fer-ho fàcil ens posa a "Torna-la a posar" una música del grup Xiula i el seu tema "L'escola que volem". I escoltem els Xiula a "L'ofici d'educar" perquè ens agraden molt i són molt bons! Són educadors, grans músics i connecten molt bé amb el públic petit i gran, i fins i tot fan temes amb els nens. Ja sabeu quina és l'escola que voleu?

 • La tornada a l'escola, afrontar pors i canvis per afavorir l'adaptació
  Escolta àudio

  La tornada a l'escola, afrontar pors i canvis per afavorir l'adaptació

  Com es poden afrontar els nervis i les pors per la tornada a l'escola? Com ho viuen els mestres? És realment un alliberament per als pares? En parlem a "L'ofici d'educar" amb la psicòloga i mestra Lara Terradas; amb el mestre de primària Oriol Castellví; amb la mestra de secundària i autora d'"Educar amb consciència" Marta Butjosa Roca, i amb el Jaume Centelles, mestre i creador de la pàgina Invitació a la Lectura i l'espai "Llibres per somiar". Sentirem també com ha anat la tornada a l'escola del periodista Vador Lladó, presentador de "Los inflitrados" a GolTV i pare de dues criatures; i si els nens tenen ganes o no de tornar a l'escola, i com els agradaria que fos aquesta escola. I hi posarem sentit de l'humor, amb "El contrapunt" de l'Oriol Dalmau i la seva estimada filla Martina. I acabarem el programa amb l'espai "Torna-la a posar" del músic José Luis Santiso, que avui ens porta "L'escola que volem" del grup Xiula.

 • Ferran Adrià: "La fama, el reconeixement, és la pitjor droga del món"
  Escolta àudio

  Ferran Adrià: "La fama, el reconeixement, és la pitjor droga del món"

  A "L'ofici d'educar" conversem al BulliLab amb Ferran Adrià, un geni de la gastronomia, un visionari, considerat en diverses ocasions el millor xef del món, i que ha revolucionat el món de la gastronomia gràcies a les seves creacions gastronòmiques al Bulli, primer, (amb tres estrelles Michelin) i, després, amb Elbullifoundation. "Menjar coneixement per alimentar la creativitat i la innovació", diu Ferran Adrià; i això també ho ha aplicat a l'educació a través de dos grans projectes: "Las escuelas creativas" i "T'ho explico a la cuina" per apropar la cuina i els hàbits saludables a les famílies. Coneixerem aquests projectes, i parlarem del que ha aportat el restaurant el Bulli, de cultura, coneixement, gastronomia, creativitat, èxit, fracàs i innovació; i passejarem també per la seva infància per conèixer les claus del seu èxit internacional. I acabarem amb "Torna-la a posar" i el músic Jose Luis Santiso, que ens porta la cançó "De ellos aprendí" de David Rees

 • Les millors frases de la Disney fetes cançó
  Escolta àudio

  Les millors frases de la Disney fetes cançó

  A través dels personatges d'algunes de les pel·lícules del segell Marvel i Disney, Ferran Adrià apropa la cuina a les famílies amb un llibre molt atractiu per a les criatures, "T'ho explico a la cuina". Per aquesta raó, avui el músic José Luis Santiso ha posat moltes de les músiques de les pel·lícules de Disney de banda sonora de tota la conversa amb Ferran Adrià. I per acabar, el José Luis Santiso ens presenta, a "Torna-la a posar", un jove cantant, David Rees, que ha utilitzat les frases d'algunes d'aquestes pel·lícules per fer una cançó amb què ha triomfat a les xarxes: "De ellos aprendí", que ja té més de tres milions de visualitzacions; tot un geni, com Ferran Adrià, de qui avui hem après moltes coses

 • Crear petits grans científics, un bé social
  Escolta àudio

  Crear petits grans científics, un bé social

  Aquesta setmana a "L'ofici d'educar", petits científics. Què són els congressos de petits científics? I com poden ajudar a despertar la curiositat i a estimar la ciència? I quina és la visió del món que aporta als més joves fer recerca científica? Escoltarem l'experiència dels alumnes de l'Institut La Mar de la Frau i l'escola Doctor Robert de Camprodon. I en parlarem amb la docent Meritxell Rochina; la coordinadora del grup d'altes capacitats de l'ICE de la UB, Rosa Vela Abella, i l'estudiant Jan Sobrevia. Escoltarem també el testimoni de Patrick Benito, estudiant de 2n de batxillerat que ha participat al programa Joves i Ciència La Pedrera. El contrapunt d'Oriol Dalmau Martínez i la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra. Jaume Centelles Pastor ens porta "Tot el que sap l'Alejandro", d'Andrés Pi Andreu, i acabem amb "Torna-la a posar", música per compartir amb els fills, amb el músic Jose Luis Santiso.

 • "Què m'ha despertat el projecte de joves i ciència de la Fundació Catalunya-la Pedrera?"
  Escolta àudio

  "Què m'ha despertat el projecte de joves i ciència de la Fundació Catalunya-la Pedrera?"

  A "L'ofici d'educar", respon a la pregunta Patrick Benito, estudiant de 2n de batxillerat que ha participat al programa Joves i Ciència de la Pedrera. Per ell ha estat una oportunitat única per submergir-se en el món de la ciència. Durant la primera fase es van dedicar a l'astrofísica: forats negres, efecte túnel i ones gravitacionals, i van poder viure la ciència directament amb experiments que demostraven la teoria que havien après. El segon any va tenir l'oportunitat de viatjar a Tenerife i treballar amb científics professionals i va poder fer una investigació pròpia amb el suport dels científics. I ara participarà en una expedició científica a l'Atles marroquí per investigar els Perseids. El Patrick, amb aquest projecte, ha adquirit nous coneixements i ha participat activament en la investigació científica.

 • LittleBits permet experimentar amb la música
  Escolta àudio

  LittleBits permet experimentar amb la música

  El músic José Luis Santiso avui ens parla a "Torna-la a posar" de LittleBits, dissenyat per a educadors i nens que vulguin jugar amb la ciència i l'electrònica, sense cap perill perquè les peces s'enganxen amb imants. I a partir d'aquí es poden fer moltes coses, com construir robòtica i experimentar amb la música. És un software lliure, que permet fer música amb peces de colors, i fins i tot anar-la redissenyant. I acabem "L'ofici d'educar" sentint com sona aquesta música.