TOTS ELS ÀUDIOS

 • Natxo Tarrés: "L'escola ha de servir per donar eines per viure"
  Escolta àudio

  Natxo Tarrés: "L'escola ha de servir per donar eines per viure"

  El Natxo Tarrés, líder 25 anys del grup Gossos, de petit se sentia com un extraterrestre, però la música el va salvar perquè amb ella va trobar com expressar-se i el seu talent musical. Feliç i agraït dels pares que ha tingut, se sent regalat amb l'experiència intensa de tenir fills. Conscient, sensible i implicat amb l'educació i la transformació social ens convida a IREHOM, l'Institut de Recerca Holística de Montserrat, per saber què inspira i motiva la seva vida a hores d'ara, i quin és el projecte educatiu i de país que s'imagina. I acabem amb el músic José Luis Santiso i "Torna-la a posar".

 • La Martina no recorda ni què és l'escola!
  Escolta àudio

  La Martina no recorda ni què és l'escola!

  L'humorista Oriol Dalmau ens posa el contrapunt humorístic a L'ofici d'educar: avui reflexiona sobre la tornada a l'escola i sobre el fet que a Catalunya i a Extremadura és on els nens tornen més tard als centres educatius. L'Oriol diu que la Martina, la seva filla, està desesperada per tornar a l'escola; però la Martina li porta la contrària, ja ho tenen això les criatures. El cas és que la Martina està molt preparada per tornar a l'escola, però atenció perquè no recorda què és l'escola!! L'humor que fa pensar de l'Oriol Dalmau.

 • "El petit Nicolàs" de René Goscinny
  Escolta àudio

  "El petit Nicolàs" de René Goscinny

  Jaume Centelles a "Els llibres per somiar" ens porta "El petit Nicolàs", de René Goscinny, un personatge mític dins la literatura escolar. El petit Nicolàs és un nen com els altres, però les seves aventures no deixen de sorprendre'ns pel nombre de ximpleries que ell i la seva petita banda d'amics desencadenen de manera permanent, i pel desordre constant i divertit que sembren. Un llibre publicat per la Galera per llegir amb els fills, i que ens convida a reflexionar sobre els moments més emocionants a l'escola.

 • Els Xiula ens canten quina és l'escola que volem
  Escolta àudio

  Els Xiula ens canten quina és l'escola que volem

  El músic José Luis Santiso també està preparant la tornada a l'escola, i per ajudar-nos a fer-ho fàcil ens posa a "Torna-la a posar" una música del grup Xiula i el seu tema "L'escola que volem". I escoltem els Xiula a "L'ofici d'educar" perquè ens agraden molt i són molt bons! Són educadors, grans músics i connecten molt bé amb el públic petit i gran, i fins i tot fan temes amb els nens. Ja sabeu quina és l'escola que voleu?

 • La tornada a l'escola, afrontar pors i canvis per afavorir l'adaptació
  Escolta àudio

  La tornada a l'escola, afrontar pors i canvis per afavorir l'adaptació

  Com es poden afrontar els nervis i les pors per la tornada a l'escola? Com ho viuen els mestres? És realment un alliberament per als pares? En parlem a "L'ofici d'educar" amb la psicòloga i mestra Lara Terradas; amb el mestre de primària Oriol Castellví; amb la mestra de secundària i autora d'"Educar amb consciència" Marta Butjosa Roca, i amb el Jaume Centelles, mestre i creador de la pàgina Invitació a la Lectura i l'espai "Llibres per somiar". Sentirem també com ha anat la tornada a l'escola del periodista Vador Lladó, presentador de "Los inflitrados" a GolTV i pare de dues criatures; i si els nens tenen ganes o no de tornar a l'escola, i com els agradaria que fos aquesta escola. I hi posarem sentit de l'humor, amb "El contrapunt" de l'Oriol Dalmau i la seva estimada filla Martina. I acabarem el programa amb l'espai "Torna-la a posar" del músic José Luis Santiso, que avui ens porta "L'escola que volem" del grup Xiula.

 • Ferran Adrià: "La fama, el reconeixement, és la pitjor droga del món"
  Escolta àudio

  Ferran Adrià: "La fama, el reconeixement, és la pitjor droga del món"

  A "L'ofici d'educar" conversem al BulliLab amb Ferran Adrià, un geni de la gastronomia, un visionari, considerat en diverses ocasions el millor xef del món, i que ha revolucionat el món de la gastronomia gràcies a les seves creacions gastronòmiques al Bulli, primer, (amb tres estrelles Michelin) i, després, amb Elbullifoundation. "Menjar coneixement per alimentar la creativitat i la innovació", diu Ferran Adrià; i això també ho ha aplicat a l'educació a través de dos grans projectes: "Las escuelas creativas" i "T'ho explico a la cuina" per apropar la cuina i els hàbits saludables a les famílies. Coneixerem aquests projectes, i parlarem del que ha aportat el restaurant el Bulli, de cultura, coneixement, gastronomia, creativitat, èxit, fracàs i innovació; i passejarem també per la seva infància per conèixer les claus del seu èxit internacional. I acabarem amb "Torna-la a posar" i el músic Jose Luis Santiso, que ens porta la cançó "De ellos aprendí" de David Rees

 • Les millors frases de la Disney fetes cançó
  Escolta àudio

  Les millors frases de la Disney fetes cançó

  A través dels personatges d'algunes de les pel·lícules del segell Marvel i Disney, Ferran Adrià apropa la cuina a les famílies amb un llibre molt atractiu per a les criatures, "T'ho explico a la cuina". Per aquesta raó, avui el músic José Luis Santiso ha posat moltes de les músiques de les pel·lícules de Disney de banda sonora de tota la conversa amb Ferran Adrià. I per acabar, el José Luis Santiso ens presenta, a "Torna-la a posar", un jove cantant, David Rees, que ha utilitzat les frases d'algunes d'aquestes pel·lícules per fer una cançó amb què ha triomfat a les xarxes: "De ellos aprendí", que ja té més de tres milions de visualitzacions; tot un geni, com Ferran Adrià, de qui avui hem après moltes coses

 • Crear petits grans científics, un bé social
  Escolta àudio

  Crear petits grans científics, un bé social

  Aquesta setmana a "L'ofici d'educar", petits científics. Què són els congressos de petits científics? I com poden ajudar a despertar la curiositat i a estimar la ciència? I quina és la visió del món que aporta als més joves fer recerca científica? Escoltarem l'experiència dels alumnes de l'Institut La Mar de la Frau i l'escola Doctor Robert de Camprodon. I en parlarem amb la docent Meritxell Rochina; la coordinadora del grup d'altes capacitats de l'ICE de la UB, Rosa Vela Abella, i l'estudiant Jan Sobrevia. Escoltarem també el testimoni de Patrick Benito, estudiant de 2n de batxillerat que ha participat al programa Joves i Ciència La Pedrera. El contrapunt d'Oriol Dalmau Martínez i la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra. Jaume Centelles Pastor ens porta "Tot el que sap l'Alejandro", d'Andrés Pi Andreu, i acabem amb "Torna-la a posar", música per compartir amb els fills, amb el músic Jose Luis Santiso.

 • "Què m'ha despertat el projecte de joves i ciència de la Fundació Catalunya-la Pedrera?"
  Escolta àudio

  "Què m'ha despertat el projecte de joves i ciència de la Fundació Catalunya-la Pedrera?"

  A "L'ofici d'educar", respon a la pregunta Patrick Benito, estudiant de 2n de batxillerat que ha participat al programa Joves i Ciència de la Pedrera. Per ell ha estat una oportunitat única per submergir-se en el món de la ciència. Durant la primera fase es van dedicar a l'astrofísica: forats negres, efecte túnel i ones gravitacionals, i van poder viure la ciència directament amb experiments que demostraven la teoria que havien après. El segon any va tenir l'oportunitat de viatjar a Tenerife i treballar amb científics professionals i va poder fer una investigació pròpia amb el suport dels científics. I ara participarà en una expedició científica a l'Atles marroquí per investigar els Perseids. El Patrick, amb aquest projecte, ha adquirit nous coneixements i ha participat activament en la investigació científica.

 • LittleBits permet experimentar amb la música
  Escolta àudio

  LittleBits permet experimentar amb la música

  El músic José Luis Santiso avui ens parla a "Torna-la a posar" de LittleBits, dissenyat per a educadors i nens que vulguin jugar amb la ciència i l'electrònica, sense cap perill perquè les peces s'enganxen amb imants. I a partir d'aquí es poden fer moltes coses, com construir robòtica i experimentar amb la música. És un software lliure, que permet fer música amb peces de colors, i fins i tot anar-la redissenyant. I acabem "L'ofici d'educar" sentint com sona aquesta música.

 • "Tot el que sap l'Alejandro", d'Andrés Pi Andreu
  Escolta àudio

  "Tot el que sap l'Alejandro", d'Andrés Pi Andreu

  Què vol dir ser algú a la vida? Jaume Centelles Pastor ens porta avui als "Llibres per somiar" "Tot el que sap l'Alejandro", d'Andrés Pi Andreu, la història d'un nen de vuit anys i mig que explica amb fragments breus coses de la seva vida, el que veu, el que li passa i la seva filosofia. És un llibre molt entranyablle, afectiu i humorístic, i una bona manera d'iniciar-se en l'escriptura. És un llibre ideal per a joves de 10-11 ays i que es pot llegir amb els pares, i potser després escriure alguna cosa i enviar-ho als amics. Un llibre publicat per Nandibú i Pagès Editors que presentem avui a "L'ofici d'educar".

 • Fa falta més experimentació a primària i secundària
  Escolta àudio

  Fa falta més experimentació a primària i secundària

  L'humorista Oriol Dalmau comença a "L'ofici d'educar" parlant de l'escena que surt en moltes pel·lícules americanes: el concurs de treball de ciències de "l'Institut tal" en què sovint s'inventen coses extraordinàries i inversemblants, com una màquina del temps o un patinet sense rodes. I ens diu que està molt bé que a Catalunya tambe fem treball científic amb els nens, que experimentin, com la seva filla Martina que experimenta a l'escola quan fan Ambients... o no, avui la Martina diu que no ha fet Ambients. Doncs res, diu l'Oriol Dalmau que cal fer més experimentació a primària i secundària, i ho explica a partir d'una experiència personal en la seva carrera d'Arquitectura, quan va haver de posar un examen a joves de diferents edats, primer i quart d'ESO, i els resultats van ser sorprenents.

 • La formació empodera el mestre
  Escolta àudio

  La formació empodera el mestre

  Quan arriba la calor tanca l'escola i obren les portes de les escoles d'estiu per a la formació de mestres. Diu Bet Madera, cap de formació de Associació de Mestres Rosa Sensat, que l'ofici de mestre és superemocionant, però molt esgotador, i que la formació ha de mantenir l'emoció i reduir l'esgotament. En parlem a "L'Ofici d'educar" amb Bet Madera, amb la psicòloga Verónica Antón i amb la doctora en Psicologia de l'Educació i formadora de mestres Sílvia Blanch Gelabert. Escoltarem també Silvia Roca, coordinadora del MIE Lleida; la Laura i el Guille, dos mestres de Secundària; la psicòloga i formadora Milos Salgueda i el mestre i divulgador de la pedagogia sistèmica Carles Parellada. Tindrem el contrapunt de l'Oriol Dalmau i la reflexió del Rafael Bisquerra. Als "Llibres per somiar" Jaume Centelles ens porta "No estic de mal humor" de Suzanne i Max Lang. I acabem el programa amb "Torna-la a posar", en què el músic Jose Luis Santiso avui ens parla de festivals musicals per a famílies.

 • "No estic de mal humor", de Suzanne i Max Lang
  Escolta àudio

  "No estic de mal humor", de Suzanne i Max Lang

  Als "Llibres per somiar", Jaume Centelles ens porta "No estic de mal humor", de Suzanne Lang i Max Lang. La història d'un mico que es lleva al matí al mig de la selva i que sembla malhumorat, i es va trobant diverses bèsties de la selva que li demanen què li passa. El mico va dient que no està de mal humor, i totes li donen consells perquè estigui alegre i content. Un llibre que parla de la gestió de les emocions, amb un missatge positiu que diu que el nostre estat d'ànim depèn de la nostra actitud. Un llibre per a nens de 4 anys, publicat per l'editorial Simbol, que us presetem avui a "L'ofici d'educar".

 • És important que els educadors i educadores segueixin formant-se a l'estiu?
  Escolta àudio

  És important que els educadors i educadores segueixin formant-se a l'estiu?

  Carles Parellada, mestre i divulgador de la pedagogia sistèmica, ens respon a "L'ofici d'educar" a la pregunta de per què és important que educadores i educadors segueixin formant-se a l'estiu. Acompanyar infants i joves és una habilitat i un art que requereix una formació continuada, perquè cada generació és diferent, perquè les famílies canvien a gran velocitat i perquè el coneixement de les neurociencies fa que allò que sabem avui s'hagi d'actualitzar continuament. Des de la xarxa de la pedagogia sistèmica de Catalunya cada estiu fan una proposta formativa que acosta la mirada sistèmica als mestres, per donar-los eines i millorar les relacions entre mestres, alumnes i famílies amb propostes pràctiques i vivencials, i sobretot per mirar-nos amb bons ulls, perquè cadascun de nosaltres som l'èxit de la nostra família, diu Carles Parellada