TOTS ELS ÀUDIOS

 • Francesc Orella: "'Merlí' ha revaloritzat la professió de mestre!"
  Escolta àudio

  Francesc Orella: "'Merlí' ha revaloritzat la professió de mestre!"

  A "L'ofici d'educar" entrem a la casa familiar de l'actor Francesc Orella, a Valldoreix, per fer un salt als records de la seva infància, l'estima pels pares, que va perdre massa aviat, diu ell, i tot allò que l'ha ajudat a ser tot un Premi Nacional de Teatre. Parlem de les semblances i les diferències entre el Francesc Orella més íntim i l'irreverent professor de filosofia Merlí, i del boom d'una sèrie que ha sacsejat i ha fet pensar al món de l'educació, les famílies i els joves, a casa nostra i a l'estranger; fins al punt que un vídeo d'ell va ajudar a mantenir l'assignatura de filosofia a Xile i l'Argentina. Honest, compromès i sense pèls a la llengua, aposta per despertar consciències entre els joves amb el poder del teatre, la filosofia i el pensament crític. I acabarem el programa amb l'espai "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

 • Música i filosofia van de bracet amb "El vol del borinot"
  Escolta àudio

  Música i filosofia van de bracet amb "El vol del borinot"

  El músic José Luis Santiso a l'espai "Torna-la a posar" ens porta "El vol del borinot", la sintonia de la sèrie "Merlí". És una peça que es fa servir molt a les escoles bressol, perquè agrada molt a les criatures i és una bona manera d'introduir la música clàssica entre els més petits, i és una composició que també ha motivat sempre els instrumentistes, i per aquesta raó n'hi ha moltíssimes versions. Acabem "L'ofici d'educar" amb "El vol de borinot", un tema que té més d'un segle i que va compondre Rimski-Kórsakov.

 • Falta educació emocional a l'escola, la família, la societat i la política
  Escolta àudio

  Falta educació emocional a l'escola, la família, la societat i la política

  Treballar les emocions a l'aula és una moda o una autèntica revolució? En la majoria de casos no vam ser educats emocionalment, som "analfabets emocionals", i és essencial fer arribar l'educació emocional als mestres (a les escoles), als alumnes, a les famílies i també als polítics, segons el catedràtic Rafel Bisquerra, perquè la falta de consciència emocional sovint condueix a la violència. Hem de ser capaços d'oferir models adults connectats emocionalment, explica la psicòloga Lara Terradas. I segons diversos estudis científics, diu la psicòloga i doctora en neurociències Marta Portero, l'educació emocional millora el rendiment, la convivència, la salut i l'aprenentatge dels alumnes. En parlem amb tots i escoltem també les criatures; la copresentadora de l'"Apocalipsi" Charlie Pee; Cesca Mestres, editora del Cep i la Nansa; Jaume Centelles, amb els "Llibres per somiar", i l'humorista Oriol Dalmau. I acabarem "L'ofici d'educar"" amb "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

 • Molta paciència amb els idiotes
  Escolta àudio

  Molta paciència amb els idiotes

  L'humorista Oriol Dalmau ens explica a "L'ofici d'educar" l'educació emocional que va rebre quan era petit -nul·la-, i per tant celebra que ara hagi arribat l'educació emocional i que s'hagi entès que per aprendre s'ha d'estar emocionalment bé, i tenir habilitats socials. Així doncs, diu l'Oriol, molta paciència amb els idiotes perquè simplement no van rebre educació emocional.

 • "Menjacabòries" d'Anthony Browne
  Escolta àudio

  "Menjacabòries" d'Anthony Browne

  L'autor de "La biblioteca, el cor de l'escola", Jaume Centelles, ens porta a "L'ofici d'educar" el llibre per somiar "Menjacabòries", d'Anthony Browne, que ens explica la història del Bernat, un nen que quan va a dormir comença a pensar en tot el que el preocupa, té moltes cabòries. I un dia el deixen a dormir a casa l'àvia, i quan li explica el que li passa, l'àvia li dona un remei: un ninotet de Guatemala que es queda les penes quan anem a dormir; i ho prova, i la història no s'acaba aquí. Busqueu-la, publicada per Kalandraka.

 • Jugueu amb la música i les emocions
  Escolta àudio

  Jugueu amb la música i les emocions

  A l'espai "Torna-la a posar", el músic José Luis Santiso avui ens ha seleccionat algunes cançons i ens les posa per jugar a sentir emocions. Ens hi acompanyeu? Ràbia, benestar, pau, fàstic... I acabem amb una cançó cent per cent positiva: "Alegria" d'Antonia Font. Poseu música als vostres estats d'ànim i la vida serà molt millor, paraula de "L'ofici d'educar"!

 • Hi ha un conflicte per a cada edat!
  Escolta àudio

  Hi ha un conflicte per a cada edat!

  L'Oriol Dalmau ens parla dels conflictes entre pares i fills en diverses fases. Fase 1, quan són molt petits i ploren, i no deixen dormir. Fase 2, quan les criatures estan plenes d'energia, com el cas de la Martina, perill! Fase 3, quan el nen té tres anys i és com una estàtua que mira la pantalla. I fase 4, quan desapareixen condons de la tauleta de nit i el "nen" fuma d'amagat. I hi ha fase 5, 6 i 7 i 50, quan ens volen posar en una residència, i no ho veiem clar. Com sempre l'Oriol Dalmau ens fa riure amb "El contrapunt" de "L'ofici d'educar".

 • "Els perfectes" de Rodrigo Muñoz
  Escolta àudio

  "Els perfectes" de Rodrigo Muñoz

  A "L'ofici d'educar", Jaume Centelles, autor de "La biblioteca, el cor de l'escola", ens porta a "Els llibres per somiar" el llibre "Els perfectes", de Rodrigo Muñoz, que parla d'una família aparentment perfecta. El pare astrofísic, la mare dissenyadora, i dues germanes grans que tenen molt bones notes. Però el protagonista, l'Àlex, el fill petit, no, i animat per un amic investiga la pròpia família per trobar-los els defectes. Un llibre divertit i ben escrit, per a nois i noies a partir de deu anys, que parla de la falsa necessitat de perfecció i publicat per Edebé.

 • Hi ha germans que són feliços barallant-se
  Escolta àudio

  Hi ha germans que són feliços barallant-se

  El músic José Luis Santiso ens explica que de petit, quan es barallaven amb el seu germà, els pares els deien "és que no es pot anar enlloc amb vosaltres, perquè sempre ens deixeu malament!", i això creava una bonica complicitat entre els germans; però, a més, ell recorda que s'ho passaven molt bé barallant-se. D'aquí ve la teoria del José Luis que diu que els germans són feliços barallant-se. I per aquesta raó avui ens ha portat el tema "Els germans baralla" de la pel·lícula "El regal de la Moni Monster". Dediquem avui el "Torna-la a posar" de "L'ofici d'educar" a totes les cases on hi ha uns germans que es barallen, que segurament són moltes, i que s'ho passen bé fent-ho!

 • La criança és un laboratori de conflictes per aprendre
  Escolta àudio

  La criança és un laboratori de conflictes per aprendre

  Un gran motiu de conflicte en moltes cases és que els fills es desenganxin de les noves tecnologies (mòbils, tauletes, pantalles, ordinadors...) i facin altres coses. Però n'hi ha d'altres: la rivalitat entre germans o la gestió de l'ordre, els límits, la paciència o les nostres expectatives de com hauria de ser la criança. A "L'ofici d'educar" hem preparat un programa amb receptes pràctiques per gestionar els conflictes dins de la família, i amb molt sentit de l'humor. En parlem amb les psicòlogues Sílvia Palou i Pilar Arlàndiz i amb el psicòleg Víctor Amat. També sentirem el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau, els "Llibres per somiar" de Jaume Centelles, i acabarem amb l'espai "Torna-la a posar", amb José Luis Santiso.

 • Com es pot abordar a l'aula el que està passant aquests dies?
  Escolta àudio

  Com es pot abordar a l'aula el que està passant aquests dies?

  En temps convulsos, com es poden afavorir la cultura de la no-violència i la convivència a l'escola? I com es poden acompanyar i transformar emocions com la por, la frustració i la ràbia? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Marina Caireta, de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB i impulsora del decàleg per conviure amb la polarització als centres educatius; Martí Olivella, membre d'En Peu de Pau; Verònica Anton, psicòloga del centre Senda, que acompanya nens, família i mestres; i Agnès Barba, mestra i impulsora del canal @femeducacio per promoure el debat sobre com es pot tractar l'actualitat a l'aula. I acabarem amb "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

 • Springsteen ens canta que la pau és el camí
  Escolta àudio

  Springsteen ens canta que la pau és el camí

  El music José Luis Santiso no ens ha portat una cançó pacífica a l'espai "Torna-la a posar", sinó una cançó molt contundent de l'any 1969 "War", en una versió de Bruce Springsteen, que explica que la guerra no ens porta enlloc, i que la pau és el camí.

 • Per educar en temps d'incertesa necessitem la resiliència
  Escolta àudio

  Per educar en temps d'incertesa necessitem la resiliència

  Diu la neurociència que tenim la capacitat de recuperar-nos i sortir reforçats de l'adversitat, el que es coneix com resiliència. Però com s'educa per a la resiliència, que permet protegir criatures i joves de traumes del passat i cops futurs? Parlem de resiliència i neurociència a "L'ofici d'educar" amb el filòsof Jordi Grané i la doctora en Filosofia i Ciències de l'Educació Anna Forés, autors de "Los patitos feos y los cisnes negros", i amb la psicòloga clínica Roser Batalla. Escoltarem també l'educadora social Marta Darnés, la reflexió de la pedagoga Eva Bach, una història a la natura amb Cristina Gutierrez de la Granja, i acabarem amb "Torna-la a posar", de José Luis Santiso.

 • La resiliència està de moda!
  Escolta àudio

  La resiliència està de moda!

  Diu l'humorista Oriol Dalmau a "L'ofici d'educar" que la paraula "resiliència" està de moda entre pares i mares, tot i que potser no tenen gaire clar encara què vol dir exactament, i la millor manera d'experimentar-ho és observant els nens. Si més no, l'humor de l'Oriol Dalmau ens ajuda a desdramatitzar les situacions.

 • Estem transmetent l'alegria de viure als alumnes?
  Escolta àudio

  Estem transmetent l'alegria de viure als alumnes?

  A "L'ofici d'educar" la pedagoga Eva Bach ens respon a la pregunta de si estem transmetent l'alegria de viure als alumnes. Una pregunta que ens podem fer és si repetiríem la vida tal com ha estat? Diu l'Eva Bach: "L'alegria no és estar d'acord amb el que m'ha passat, sinó amb qui m'he convertit amb el que m'ha passat i no he pogut evitar. L'alegria és fruit de convertir el que ens ha ferit en alguna cosa bella, i generar noves possibilitats perquè la verdadera alegria és resilient."

Anar al contingut