TOTS ELS ÀUDIOS

 • El que passa als menjadors escolars és un misteri
  Escolta àudio

  El que passa als menjadors escolars és un misteri

  A "L'ofici d'educar", l'humorista Oriol Dalmau diu que els menjadors escolars són els llocs més misteriosos de l'escola per als pares. De fet, la seva filla Martina, al menjador escolar, segons l'informe corresponent, es renta les mans, seu bé, menja utilitzant els coberts, s'acaba tot el que hi ha al plat, recull i es renta les dents tota sola. Esclar, a casa no és així, i per l'Oriol Dalmau això és un autèntic misteri. Com s'ho fan, als menjadors escolars? Aneu-hi pensant, un misteri.

 • Ja m'agrada la verdura i el peix!
  Escolta àudio

  Ja m'agrada la verdura i el peix!

  El músic José Luis Santiso havia estat monitor de menjador, però al final s'ha dedicat a la ràdio, i avui ens porta a "Torna-la a posar" un tema musical que parla de dos dels menjars "preferits" dels nens, "Verdura i peix", que canten els nostres estimats "Xiula". I acabem "L'ofici d'educar" al ritme dels "Xiula", que ens conviden a menjar de tot amb alegria, també verdura i peix!

 • "Camilón, comilón" d'Ana María Machado
  Escolta àudio

  "Camilón, comilón" d'Ana María Machado

  A "L'ofici d'educar", Jaume Centelles, autor de "La biblioteca al cor de l'escola", als "Llibres per somiar" ens porta un clàssic "Camilón, comilón" d'Ana María Machado, que porta més de 50 edicions i és ideal per a nens de 5 anys, i que parla d'un porc que té molta gana. És un conte acumulatiu, en què diferents animals van donant aliments al porc, que a poc a poc omple el cistell, i hi ha dos finals. Té les il·lustracions d'en Gusti, és ideal per parlar d'aliments saludables, i està publicat per El barco de vapor, SM.

 • "Tots som súpers!"
  Escolta àudio

  "Tots som súpers!"

  El músic José Luis Santiso acaba avui "L'ofici d'educar" amb un petit homenatge a l'admirat Marc Parrot, perquè ha fet un grapat de bons temes, cançons per a la televisió que s'han fet molt populars entre les criatures, i un mínim de 160 bandes han passat pels estudis que hem visitat avui per conèixer de més a prop Marc Parrot i Eva Armisén. I acabem recordant que "tots som súpers".

 • Marc Parrot i Eva Armisén: "Fer fills i projectes creatius ens ha fet feliços"
  Escolta àudio

  Marc Parrot i Eva Armisén: "Fer fills i projectes creatius ens ha fet feliços"

  Poques parelles han tingut una simbiosi creativa, vivencial i personal com el músic Marc Parrot i la pintora Eva Armisén, que han tingut dos fills i han fet dibuixos, músiques (hits musicals del Club Super3 i de La Marató) i tres llibres: "Què m'està passant?", "Tots a taula" i "Tinc un paper", que s'han convertit en espectacles en els quals el Marc canta i ella dibuixa per al gaudi de les criatures. Avui ens comparteixen a "L'ofici d'educar" el llegat dels pares; com es va despertar la seva creativitat i com els fills els han inspirat per crear més i millor; què han descobert fent de pares; la seva passió per la vida, i les seves últimes creacions: el disc "Refugi" del Marc i el llibre "La mare i el mar" de l'Eva, una preciosa història de bussejadores de Corea. I acabem amb la pregunta del Jaume Centelles sobre la revista Catorze, i la proposta del músic José Luis Santiso.

 • En moltes regions del món anar a l'escola és un autentic privilegi!
  Escolta àudio

  En moltes regions del món anar a l'escola és un autentic privilegi!

  Fem la volta al món a través de les escoles a "L'ofici d'educar". Coneixerem mestres, escoles i famílies d'arreu del món de la mà de l'Adrià Homs, mestre de la Vall de Bianya i creador del projecte "Com és el teu pupitre?". Farem una ronda de corresponsals, per conèixer com són les escoles de Rússia, amb Manel Alías; del Líban, amb Txell Feixas, i de la Xina, amb Francesc Canals. I sabrem també com juguen els nens al món, gràcies a l'especialista en el joc i creadora de Marinva Imma Marín. Jaume Centelles ens porta als "Llibres per somiar" "El camí a l'escola". I acabarem amb l'espai "Torna-la a posar", amb José Luis Santiso.

 • A quin país trobem l'escola que ens descriu l'Oriol Dalmau?
  Escolta àudio

  A quin país trobem l'escola que ens descriu l'Oriol Dalmau?

  L'humorista Oriol Dalmau ens fa una endevinalla a "L'ofici d'educar": de quin lloc del món és l'escola que ens descriu? És antiga i els nens d'aquesta escola dibuixen els trineus estirats per rates en lloc de rens, els professors són uns valents, i la majoria dels nens són xinesos i llatinoamericans. Quina ciutat i quin país és? Escolteu aquest àudio i ho descobrireu.

 • "El camí a l'escola", de Rosemary McCarney
  Escolta àudio

  "El camí a l'escola", de Rosemary McCarney

  Als "Llibres per somiar", Jaume Centelles ens porta "El camí a l'escola", de Rosemary McCarney, un llibre de fotografies basat en un documental que explica els obstacles que molts joves del món han de superar per arribar a l'escola, com per exemple uns nens d'Uganda que han de portar el seu propi pupitre a l'escola. Un llibre per a totes les edats i publicat per l'editorial Juventud que ens presenta avui a L'ofici d'educar.

 • Una orquestra clàssica tota feta amb instruments reciclats!
  Escolta àudio

  Una orquestra clàssica tota feta amb instruments reciclats!

  El músic José Luis Santiso ens porta, a "Torna-la a posar", un projecte extraordinari i preciós del Paraguai, l'orquestra d'instruments reciclats de Cateura, on hi ha un abocador gegant, i precisament tots els instruments de l'orquestra estan fets a partir dels residus sòlids d'aquest abocador. El projecte ha ajudat els joves de la comunitat en situació d'exclusió social i vulnerabilitat, a la vegada que els ha permès expressar les seves emocions i l'art. Hi ha un documental que en parla: "L'harmonia de l'abocador". I acabem "L'ofici d'educar" amb l'orquestra d'instruments reciclats de Cateura, del Paraguai.

 • Per Reis, un regal de pel·lícules per a tota la família
  Escolta àudio

  Per Reis, un regal de pel·lícules per a tota la família

  El cinema obre la ment de les criatures i els ensenya a viure. Quines pel·lícules van marcar la vostra infància? Quines són molt recomanables per mirar amb la família? I quines pel·lícules sobre l'escola o l'educació no ens podem perdre? El cinema ens agrada des de petits i ens va definint en el decurs de la vida, i segurament podríem explicar la nostra vida a través d'algunes pel·lícules que ens han marcat. Parlem de grans pel·lícules amb el crític de cinema de Catalunya Ràdio Àlex Gorina, realitzador de "La finestra indiscreta", i recollim el testimoni d'adults i criatures, i comptem també amb la participació del grup de Telegram de "L'ofici d'educar", gràcies a la Laia Claret. I acabem amb el músic José Luis Santiso, i que els Reis us portin molta fam de cinema!

 • Sonia Fernández-Vidal: "Tenir fills és un canvi quàntic!"
  Escolta àudio

  Sonia Fernández-Vidal: "Tenir fills és un canvi quàntic!"

  En el món de la física quàntica, de les partícules fonamentals, podria existir un gat viu i mort, ens podríem teletransportar i travessar parets. Aquest diumenge, a "L'ofici d'educar", entrem amb la Doctora en física Sonia Fernández-Vidal en el món de la física quàntica, de les infinites possibilitats, i parlem de com es poden despertar les vocacions científiques entre els més joves, i sobretot com es poden fer més visibles les dones científiques; i de com es pot explicar i consolar un jove en situació terminal gràcies a la teoria de l'entrellaçament quàntic. I parlem també de la criança. La Sonia té dos fills petits, i ens explica que els pares i mares som molt quàntics, fem moltes coses simultàniament. I acabarem "L'ofici d'educar" amb el José Luis Santiso i l'espai "Torna-la a posar", que ens combina física quàntica i música.

 • Que boniques són la música i la física quàntica
  Escolta àudio

  Que boniques són la música i la física quàntica

  A "L'ofici d'educar", el músic José Luis Santiso ens parla a "Torna-la a posar" de l'argentí Alberto Rojo, que té dues passions, la física quàntica i la música, segons ell dues activitats espirituals que li venen de quan era petit i de la curiositat que tenia per entendre el món, i de la música que li posaven els pares. Alberto Rojo és autor del llibre "Borges i la física cuántica" i afirma que és físic quan fa música, i músic quan fa física. I acabem escoltant un dels seus temes, "Qué bonito!"

 • Bon Nadal de "L'ofici d'educar"
  Escolta àudio

  Bon Nadal de "L'ofici d'educar"

  A "L'ofici d'educar" us desitgem un Bon Nadal en companyia de l'escriptor Ricardo Alcántara, nascut a Montevideo, a l'Uruguai. Ha publicat més de 200 llibres per a nens i joves, i ha guanyat els premis Serra d'Or, l'Austral Infantil, el Premi Lazarillo i l'Apel·les Mestres. Ricardo Alcántara ens presenta "Fils i tisores", un llibre preciós, de gran tendresa i carregat d'emocions sobre els lligams entre mares i fills. I us recomanem també "Una història de Nadal", de Montse Camps i Agnès Pla. I el músic José Luis Santiso ens posa el punt final amb la màgia del musical "El petit princep".

 • És essencial conèixer el moviment de renovació pedagògica de la República
  Escolta àudio

  És essencial conèixer el moviment de renovació pedagògica de la República

  A "L'ofici d'educar" fem un salt al passat per conèixer els mestres de la República. Pels que es pensaven que la innovació pedagògica és cosa d'ara, durant la República i uns anys abans, va néixer un moviment pedagògic no uniforme que volia transformar la societat a través de l'educació; un període que s'ha qualificat com "la República dels mestres" i l'edat d'or de la pedagogia catalana; una autèntica revolució estroncada per la Guerra Civil. Però, com va ser aquesta escola nova? Quins pedagogs la van inspirar? I com en van sortir beneficiats els alumnes i la societat? En parlem amb l'escriptor Raimon Portell i l'historiador Salomó Marquès, autors d'"Els mestres de la República". Escoltarem també Pilar Pérez Lozano, directora del documental "Las maestras de la República", Premi Goya al millor documental el 2014, i Jaume Centelles ens presentarà el llibre "Fill de 'rojo'". I acabarem amb "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

 • "Fill de 'rojo'", de Joan Portell i Ignasi Blanch
  Escolta àudio

  "Fill de 'rojo'", de Joan Portell i Ignasi Blanch

  A "L'ofici d'educar", Jaume Centelles ens porta als "Llibres per somiar" "Fill de 'rojo'", un llibre en què podem veure les diferències en dibuixos de l'escola de la República i la del franquisme; és un llibre de coneixements, en què un avi "Fill de 'rojo'" explica al seu net què va passar abans, durant i després de la Guerra. Un llibre publicat per Tantágora. I el Jaume Centelles ens ha dut també una música per il·lustrar-ho.

Anar al contingut