TOTS ELS ÀUDIOS

 • Dones que reivindiquen poder femení amb el rap
  Escolta àudio

  Dones que reivindiquen poder femení amb el rap

  El músic José Luis Santiso ens porta avui dones que fan rap i hip hop, amb un missatge contundent, estan cansades, són combatives i amb un compromís social; com la "Lilrussia" amb el tema "Sibèria". Més grups són "Tribada", "Pupil·les" i la "Tesa". I acabem "L'ofici d'educar" amb el tema "Pussy power" de la "Tesa", de València, mestra, psicòloga, que ve del Punk i diu les coses molt clares, entre d'altres que el món necessita més poder femení.

 • Com podem explicar el coronavirus a les criatures?
  Escolta àudio

  Com podem explicar el coronavirus a les criatures?

  En les darreres setmanes no han parat de créixer els casos de coronavirus al món i se n'han confirmat els primers casos a casa nostra. A "L'ofici d'educar" parlem de com podem ajudar fills i alumnes a gestionar la incertesa i la por, i a posar paraules al que senten. Com es pot evitar caure en l'alarmisme? Com es pot explicar a l'aula? I en els casos que s'hagi de viure un confinament, com s'explica a un infant? És veritat que hi ha menys casos de nens infectats? Per què? I quins consells bàsics hem de tenir en compte a casa i a l'escola per evitar els contagis? En parlem amb Alícia Alvarez, doctora en Psicologia, coordinadora de les àrees d'Intervenció i d'Investigació de la Unitat de Crisis de Barcelona (Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la Facultat de Psicologia de la UAB); amb Sebastián González, cap d'Urgències Pediàtriques de la Vall d'Hebron i Agnès Barba, mestra i representant del canal @someducacio per promoure el debat sobre com cal tractar l'actualitat a l'aula, i amb el periodista David Bueno.

 • El mòbil ha d'entrar a l'escola com una eina pedagògica i social
  Escolta àudio

  El mòbil ha d'entrar a l'escola com una eina pedagògica i social

  A "L'ofici d'educar" parlem d'un projecte que ajuda alumnes i docents a fer un ús segur, pedagògic i social del mòbil a l'aula: l'Mschools. És una iniciativa, gratuïta i de lliure ús, que impulsa el Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el GSMA, i que promou el canvi educatiu mitjançant la tecnologia. Ja hi han participat 280.000 alumnes i ha estat premiat per la UNESCO com un dels millors projectes amb tecnologies mòbils d'arreu del món. En parlem amb el director d'Mschools, Albert Forn; Herminio Manzano, professor de l'escola Joan Pelegrí de Barcelona; Laura Díaz, professora d'ESO i batxillerat al Centre d'Estudis Montseny de Barcelona, i Núria Sabaté, mestra i directora de l'escola Marià Fortuny de Reus.

 • Els Xiula canten a les pantalles!
  Escolta àudio

  Els Xiula canten a les pantalles!

  A "L'ofici d'educar" el músic José Luis Santiso ens porta a "Torna-la a posar" el mòbil, amb el qual podem compartir cançons amb les criatures en qualsevol indret i fins i tot cantar junts tot fent una barbacoa, i ser una mica més feliços. I ens porta també una cançó del grup Xiula del disc "Dintríssim" que està dedicada a les pantalles i que ens fa gaudir i reflexionar sobre l'ús de la tecnologia de la millor manera possible, amb la música!

 • "La nena que es va convertir en mòbil" de Francesc Puigpelat
  Escolta àudio

  "La nena que es va convertir en mòbil" de Francesc Puigpelat

  A "L'ofici d'educar" el Jaume Centelles, creador de la pàgina Invitació a la lectura, ens porta als "Llibres per somiar": "La nena que es va convertir en mòbil" de Francesc Puigpelat, Premi Josep Maria Folch i Torres. El llibre explica la història d'una nena, la Mukele, que va néixer en un poblet de l'Àfrica, on van a parar turistes i cooperants. La Mukele ens explica com és la seva vida i com es combinen la modernor i les tradicions, i en una lluita amb el bruixot l'ànima de la Mukele queda tancada dins del mòbil i va a parar als Estats Units. I la història explica com la Mukele prova durant un any de sortir del mòbil; un llibre publicat per la Galera que permet donar a conèixer els contrastos del món.

 • Històries a la natura - La Núria
  Escolta àudio

  Històries a la natura - La Núria

  A "L'ofici d'educar", la Cristina Gutiérrez, de la Granja Escola de Santa Maria de Palautordera, i autora de "Créixer amb valentia" ens porta la història de la Núria. La Núria tenia tan sols cinc anys quan va anar a la granja escola, i amb la resta de nens la van convidar a escoltar els sons i sorolls del bosc. Després de l'experiència la Núria va dir "el bosc ens dona música!" La Cristina Gutiérrez ens explica que han observat a la granja que el bosc modula el comportament de criatures i joves, gràcies a aquesta música natural.

 • S'ha d'humanitzar el part per acabar amb la violència obstètrica
  Escolta àudio

  S'ha d'humanitzar el part per acabar amb la violència obstètrica

  A "L'ofici d'educar" parlem del poder del part. Explica la doctora i psiquiatra Ibone Olza, autora de "Parir", que el part pot ser l'equivalent a dos anys de teràpia pel seu potencial de reparació i de creixement en el sentit positiu, però també pot tenir un efecte molt devastador, si no es respecta la mare i si hi ha violència obstètrica. Quin és el poder del part? Com es pot fer un part a casa? Què és un part respectat? En parlem amb la llevadora i professora de ioga Isabel Coca, autora del llibre "Ioga i gestació"; amb el Dr. i ginecòleg Guillem Hernández i amb la doctora en Antropologia María Jesús Montes, llevadora del col·lectiu Matriusca, de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya. I sentirem els parts de l'Olga, la Xènia, el Rikki i l'Alba, el Gerard i el Joan; i el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau. Sentirem també els "Llibres per somiar" amb el Jaume Centelles, i "Torna-la a posar" amb el músic José Luis Santiso.

 • Arribar dos i sortir tres és molt fort!
  Escolta àudio

  Arribar dos i sortir tres és molt fort!

  Diu l'humorista Oriol Dalmau a "L'ofici d'educar" que el part és molt impactant per un pare perquè "això d'arribar dos i sortir tres, després del part, és molt fort". Per això segurament va quedar molt impactat del part de la Martina, i s'ha fet un embolic entre una llevadora i una doula, que no és el mateix. L'Oriol té l'excèntrica teoria que algunes escenes del part -una mica "gore"- poden ajudar el pare a resistir la quarantena.

 • "Bebé surt!" de Fran Manushkin
  Escolta àudio

  "Bebé surt!" de Fran Manushkin

  Tenim un problema, la criatura no vol néixer. Aquest és el punt de partida del llibre que ens porta l'especialista en literatura infantil i juvenil i creador de la pàgina invitació a la lectura Jaume Centelles: "Bebè, surt!", de Fran Manushkin. Sabeu què anima la criatura a sortir de la panxa de la mare? És una nena tossuda i petonera. Un llibre publicat per R que R, per parlar del naixement als més petits a l'espai "Llibres per somiar" de "L'ofici d'educar".

 • Com sonen les nostres converses des de la panxa de la mare?
  Escolta àudio

  Com sonen les nostres converses des de la panxa de la mare?

  A "Torna-la a posar" el músic José Luis Santiso explica que quan va néixer la seva filla Violeta, per deixar descansar la mare, se li va acudir calmar els plors de la seva filla fent-li escoltar un rajolinet d'aigua, i es va adormir. Així que el José Luis va gravar un CD d'una hora amb sons suaus d'aigua per a la Violeta, i li va funcionar. El José Luis ens proposa experimentar com senten els nadons les nostres converses des de la panxa de la mare, i és extraordinari! I acabem amb sons d'aigua per relaxar-nos tots, petits i grans, a "L'ofici d'educar".

 • No s'ha d'aguantar estar junts pel "benefici" dels fills
  Escolta àudio

  No s'ha d'aguantar estar junts pel "benefici" dels fills

  Cada vegada és més habitual separar-se, però encara està estigmatitzat? Hi ha parelles que per no fer mal als fills, tot i tenir mala relació, no se separen. Què els frena? Quines conseqüències té per a les criatures? Quins són els perills que en una separació els pares posin les necessitats dels fills davant de les pròpies? Quin suport legal i emocional cal per afrontar una separació? En parlem a "L'ofici d'educar" amb la mestra Marta Butjosa, autora de "D'educar amb consciència"; la psicòloga i psicoterapeuta Milos Salgueda; l'advocada Susanna Antequera, especialista en dret civil i de família, i la filòsofa, terapeuta i membre de Matriusques Tamara Depares. Escoltarem també testimonis sobre separacions de pares i fills; el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau; els llibres per somiar del Jaume centelles i acabarem amb "Torna-la a posar" del músic José Luis Santiso.

 • "Us estimo molt, però prefereixo que visqueu separats"
  Escolta àudio

  "Us estimo molt, però prefereixo que visqueu separats"

  A "L'ofici d'educar", a l'espai "Torna-la a posar", el músic José Luis Santiso ens porta la Noa -el Kiwi del grup Macedonia-, que ens canta "Ningú us obliga", de l'àlbum "Estic content", del 2017. La Noa canta als seus pares, i els diu que no li agrada que es parlin o es mirin malament, que els estima molt i que prefereix que estiguin separats però que estiguin contents.

 • "En familia" d'Alexandra Maxeiner
  Escolta àudio

  "En familia" d'Alexandra Maxeiner

  El Jaume Centelles, autor de "La biblioteca al cor de l'escola" ens porta a "L'ofici d'educar" "En familia, sobre el fill de la nova xicota del germà de l'exdona del pare i altres parents", d'Alexandra Maxeiner i dibuixos d'Anke Kuhl. Un llibre que comença parlant de la parella tradicional, i després dels pares separats, i dels nens que tenen dues cases, i de les noves parelles dels pares, i de les famílies patchwork; fetes de retalls. El llibre explica les diferents tipologies de famílies que hi ha, sense defugir les realitats mes complexes. I el missatge és que totes les famílies són úniques i vàlides. Un llibre publicat per Takatuka

 • Diu l'Oriol Dalmau que les parelles són com els cucs de seda
  Escolta àudio

  Diu l'Oriol Dalmau que les parelles són com els cucs de seda

  A Espanya 7 de cada 10 matrimonis acaben amb ruptura; per tant, la probabilitat de fer-nos vells al costat de la nostra parella són molt baixes, diu l'humorista Oriol Dalmau a "L'ofici d'educar". Conclusió: potser hauríem d'adaptar les assignatures de l'escola a aquesta realitat majoritària de fills de pares separats, i l'Oriol Dalmau fa algunes propostes una mica friquis. Diu l'Oriol: "Les parelles són com els cucs de seda: al principi fan molta gràcia, després comencen a fer "el capullo", i finalment acaben volant cadascú per la seva banda".

 • Menors no acompanyats, jugar-se la vida per una oportunitat
  Escolta àudio

  Menors no acompanyats, jugar-se la vida per una oportunitat

  A "L'ofici d'educar" entrem en un centre de la Garrotxa per conèixer les històries de vida del Tarik, el Zakaria, l'Osama i el Tidiane. Tots ells han sobreviscut a un perillós viatge en solitari darrere d'un somni d'èxit a Europa. A Catalunya, entre el 2017 i el 2019, han arribat més de 7.300 infants i joves migrants sols menors de 18 anys que han estat atesos per la DGAIA. En aquests moments n'hi ha 4.243, i el 96% són nens, la majoria tenen 16 o 17 anys, però també n'arriben de més petits, des dels 11 anys en endavant. I parlem també amb els que els acompanyen en el dia a dia al centre i s'han convertit en el seu referent i família: la Carla Guillaume, el Rafael Plana, l'Ander Tacuri, el Xevi Sala i la Nasira Ahiayouch.

Anar al contingut