TOTS ELS ÀUDIOS

 • David Castillo: "Expico la vida dels pàries, dels derrotats"
  Escolta àudio

  David Castillo: "Expico la vida dels pàries, dels derrotats"

  David Castillo publica "El tango de Dien Bien Phu", guanyadora del premi Ciutat de Gandia, que reconstrueix la dissort d'una generació que va patir la Guerra Civil, els camps de concentració francesos, la Segona Guerra Mundial i la guerra del Vietnam. La foto de la portada és el seu avi, al camp d'Argelers.

 • El medi ambient més que mai als contes infantils
  Escolta àudio

  El medi ambient més que mai als contes infantils

  Tot i que la naturalesa es tracta des de sempre en el món literari infantil, ara els nens estan molt conscienciats sobre la preservació de medi ambient. A l'espai us parlem d'algunes novetats molt recents que publiquen, a més, editorials compromeses amb la sostenibilitat. Una és "La increïble història d'un núvol", escrit i il·lustrat per Montse Clotet i publicat per Sd·edicions. També parlem de "Lota, la catxalota", del col·lectiu Rosa Sardina i publicat per Takatuka.

 • Blanca Busquets explora les relacions humanes a "El crit" amb l'1-O i l'atemptat a Barcelona de fons
  Escolta àudio

  Blanca Busquets explora les relacions humanes a "El crit" amb l'1-O i l'atemptat a Barcelona de fons

  Blanca Busquets presenta la seva última novel·la, "El crit", que publica Proa. L'escriptora i periodista torna als seus retrats sobre les relacions humanes però aquesta vegada l'entorn és molt diferent. I és que els personatges els situa en un context molt concret: l'atemptat del 17 d'agost a Barcelona i les votacions de l'1 d'octubre. Ja des de la primera pàgina queda clar que són aquests esdeveniments els que en certa manera marquen els sis personatges. A l'espai també parlem de l'escriptora anglesa Jeanette Winterson i el seu últim llibre "Frankissstein", publicat per Periscopi i Lumen.

 • Gemma Pasqual: "Les dones hem dit prou però no hi ha accions clares per trencar el sostre de vidre"
  Escolta àudio

  Gemma Pasqual: "Les dones hem dit prou però no hi ha accions clares per trencar el sostre de vidre"

  Gemma Pasqual redescobreix 14 dones importants com Mercè Rodoreda o Virginia Wolf amb 14 contes a "Viure perillosament", publicat per Comanegra. Maria Climent, per la seva banda, debuta amb nota a la novel·la amb "Gina", divertit i profund alhora, publicat per L'Altra Editorial.

 • Quim Español: "L'assetjament psicològic provoca transfornacions insòlites als qui el pateixen"
  Escolta àudio

  Quim Español: "L'assetjament psicològic provoca transfornacions insòlites als qui el pateixen"

  A "Llibres per escoltar" us parlem de "Francesca", la primera novel·la del poeta i arquitecte Quim Español: la història d'un assetjament psicològic. També de "La herencia", de Vigdis Hjorth, un dels grans èxits dels últims anys de la literatura noruega, i del recull de contes del gran Richard Ford, "Lamento lo ocurrido", publicat en primícia mundial per Anagrama.

 • "L'abisme" i moltes altres novetats
  Escolta àudio

  "L'abisme" i moltes altres novetats

  L'espai el dediquem a "L'abisme" de Carla Gracia; "Banderes dels altres" de Josep N. Santaeulàlia; "Un cor massa gran" d'Eider Rodríguez; "Me quedo aquí" de Marco Balzano; "Mirar-nos de cara" de Vivian Gornick, i "Els anys" d'Annie Ernaux.

 • Pere Francesch Rom: "Dalí i Serge Gainsbourg eren uns grans tímids que van viure amb màscares"
  Escolta àudio

  Pere Francesch Rom: "Dalí i Serge Gainsbourg eren uns grans tímids que van viure amb màscares"

  El periodista de l'ACN Pere Francesch Rom publica "Gainsbourg i Dalí, moi non plus", on explora la relació entre els dos artistes a través d'entrevistes com a la que va ser la seva dona, Jane Birkin, i un viatge professional i personal als racons on va viure el cantant, de qui és un gran admirador. L'obra per primera vegada posa en relleu la connexió de tots dos, de la qual només s'havia parlat fins ara en notes a peu de pàgina d'alguns llibres.

 • La literatura des del "jo"
  Escolta àudio

  La literatura des del "jo"

  Dos llibres escrits en primera persona: "Records del futur", on Siri Hustvedt reflexiona sobre si la memòria pot ser o no creïble. I "Autobografia d'Alice B. Toklas", les memòries de la fascinant Gertrude Stein. L'espai el tanquem amb Katherine Mansfield, de qui es recupera en castellà "La fiesta en el jardín".

 • "Mentre em moria", obra mestra de William Faulkner
  Escolta àudio

  "Mentre em moria", obra mestra de William Faulkner

  "Mentre em moria" és una de les grans novel·les de l'escriptor nord-americà que ara publica Edicions de 1984 amb traducció d'Esther Tallada, i que parla del pes del passat, la culpa i la transgressió, i el seu càstig. A l'espai també parlem d'una altra obra recuperada, "La passió segons Renée Vivien", l'única novel·la de Maria-Mercè Marçal, publicada per l'editorial Proa. Per la seva banda, Edicions 62 publica l'obra pòstuma de l'historiador Josep Fontana, que va morir l'agost de l'any passat. Es titula "Capitalisme i democràcia 1756-1848. Com va començar aquest engany" i denuncia la desigualtat social i fa una anàlisi crítica dels inicis del capitalisme.

 • Brossa i els seus poemes transgredits
  Escolta àudio

  Brossa i els seus poemes transgredits

  Aquest any se celebra l'Any Brossa, per commemorar el centenari del naixement del poeta, dramaturg i artista plàstic. Un dels objectius que es marca és la reedició de la seva obra. "Poemes transgredits", publicat per Nórdica Libros, és un dels llibres destacats. En parlem i repassem altres títols.

 • Ada Castells: "Has de ser valent per viure la vida en la seva complexitat"
  Escolta àudio

  Ada Castells: "Has de ser valent per viure la vida en la seva complexitat"

  21 anys després d'"El dit de l'àngel", on Ada Castells parlava de la família i els seus avantpassats protestants, ara retorna al passat, però aquí toca fons i arriba a l'essència: la seva mare. La novel·la, titulada senzillament "Mare", la publica La Campana, i possiblement és el seu llibre més íntim i personal.

 • "La mort lenta", de Xavier Mas Craviotto: la quotidianitat com a material literari
  Escolta àudio

  "La mort lenta", de Xavier Mas Craviotto: la quotidianitat com a material literari

  El jove escriptor Xavier Mas Craviotto, de 22 anys, és el guanyador de l'últim premi Documenta, amb una obra amb tocs experimentals que comença amb l'epíleg i acaba amb el pròleg. A l'espai també parlem d'altres llibres com "Qui et penses que ets?", d'Alice Munro, publicat per primera vegada en català.

 • Neus Canyelles: "El fet d'escriure no s'ha de magnificar. Escric perquè soc feliç fent-ho"
  Escolta àudio

  Neus Canyelles: "El fet d'escriure no s'ha de magnificar. Escric perquè soc feliç fent-ho"

  La mallorquina Neus Canyelles publica "Les millors vacances de la meva vida", una obra breu, intensa i directa on la protagonista explica la seva experiència en un centre psiquiàtric després de dos intents de suïcidi. No és una obra tràgica ni trista, senzillament exposa els fets. Al "Llibres per escoltar" també parlem dels últims llibres d'Andreu Martín i Maiol de Gràcia Clotet.

 • Cinc novetats de cinc generacions: dels 27 als 98 anys
  Escolta àudio

  Cinc novetats de cinc generacions: dels 27 als 98 anys

  Sebastià Portell, Ramon Mas, Marta Batallé, David Cirici i Teresa Juvé. Us parlem de cinc novetats literàries que, des de la diversitat generacional, tracten temes tan variats com l'ambivalència, la recerca d'un mateix, la investigació detectivesca al segle XVI o els prejudicis.

 • L'editorial Cal·lígraf recupera la narrativa evocadora i punyent d'Anna Dodas
  Escolta àudio

  L'editorial Cal·lígraf recupera la narrativa evocadora i punyent d'Anna Dodas

  L'osonenca Anna Dodas va morir assassinada el 1986 quan tenia 23 anys però, malgrat la seva joventut, va deixar una obra intensa i colpidora. Coneguda sobretot pels seus poemes, ara es recupera la seva narrativa al recull "Capvespres de foc i de grana" amb l'objectiu de reivindicar la seva obra i que es reconegui el seu talent.