TOTS ELS ÀUDIOS

 • María Sánchez: les dones i la terra
  Escolta àudio

  María Sánchez: les dones i la terra

  Avui anem fins a la Fira del Llibre de Madrid per parlar amb l'escriptora i veterinària María Sánchez, autora de "Tierra de mujeres" (Seix Barral). I l'Àlex Gutiérrez ens porta una selecció de músiques vinculades al món dels tribunals.

 • 200 anys de Walt Whitman
  Escolta àudio

  200 anys de Walt Whitman

  Avui commemorem el bicentenari de Walt Whitman amb el poeta Jaume C. Pons Alorda, traductor de "Fulles d'herba" (ed. 1984). Parlem amb el filòleg Tilbert Dídac Stegmann, premi Ostana al Festival de Llengües del poble homònim. I la Sherman ens porta, entre d'altres, algunes de les perles de Zamarrón des del Congrés.

 • Sherman & Co: Carner, l'últim disc de Tronco i viure fora de registre amb Zamarrón i Buffon
  Escolta àudio

  Sherman & Co: Carner, l'últim disc de Tronco i viure fora de registre amb Zamarrón i Buffon

  Com es viu totalment fora del registre lingüístic? Analitzem els casos d'Agustín Javier Zamarrón (que va parlar al Congrés de "liberalizar el foso" i de "predicado categorial") i Gianluigi Buffon (que va viure la seva retirada dels Mundials a peu de pista mig sanglotant i parlant com un acadèmic). I encara més preguntes: què tenen en comú el divorci de Nicole Kidman, el primer enlairament de globus aerostàtic i la mort de Josep Carner? Doncs alguna cosa. De manera molt lateral, però alguna cosa. Tot això i cançons de Tronco aquí dins.

 • La infància segons María José Ferrada
  Escolta àudio

  La infància segons María José Ferrada

  Avui descobrim "Kramp" (Alianza), el debut en la narrativa adulta de la xilena María José Ferrada. I l'Àlex Gutiérrez ens porta una selecció de temes que s'inspiren (o critiquen) la idea d'Europa.

 • La il·lustració segons Guridi
  Escolta àudio

  La il·lustració segons Guridi

  Avui parlem amb l'artista Raúl Nieto Guridi i l'escriptor Àlex Nogués, tàndem creatiu a "Parco" (Akiara) i "Un pèl a la sopa" (Flamboyant). I la Sherman ens descobreix "L'exemple dels ocells", l'últim disc d'El Pèsol Feréstec.

 • Sherman & Co: The Notorious B.I.G, Daniel (De)foe, l'exemple dels ocells i els indis de De André
  Escolta àudio

  Sherman & Co: The Notorious B.I.G, Daniel (De)foe, l'exemple dels ocells i els indis de De André

  Tal dia com avui va néixer The Notorious BIG, Daniel Defoe va ser empresonat per un libel sediciós, una nena anomenada Mary Campbell va ser segrestada pels nadius nord-americans... i ja podeu escoltar el disc "L'exemple dels ocells", del pèsol feréstec (Indian Runners). Conté traces (per partida doble) de Fabrizio de André.

 • Nova i renovada "Ilíada"
  Escolta àudio

  Nova i renovada "Ilíada"

  Parlem amb el professor Jaume Pòrtulas i l'editor Jordi Raventós sobre la nova "Ilíada" que acaba de publicar Adesiara, amb traducció de Montserrat Ros.

 • Lata Peinada i La Tribu, noves llibreries
  Escolta àudio

  Lata Peinada i La Tribu, noves llibreries

  Visitem i celebrem les dues noves llibreries que han obert a Barcelona: Lata Peinada, al Raval, especialitzada en literatura llatinoamericana, i La Tribu, llibreria generalista a Sant Andreu. I la Sherman ens porta figures com Glen Baxter, Joaquín Reyes i grans exemples de poesia accidental.

 • Sherman & Co: Versalles, Joaquín Reyes vs. Glen Baxter, poesia involuntària i de Donald Trump
  Escolta àudio

  Sherman & Co: Versalles, Joaquín Reyes vs. Glen Baxter, poesia involuntària i de Donald Trump

  Tal dia com avui va començar la construcció de Versalles, va néixer Lluís Llach, es va estrenar la 9a Simfonia de Beethoven a Viena... repàs d'efemèrides amb Buddy Holly de fons, lectura dramatitzada del pròleg de Joaquín Reyes al "Casi todo Baxter" (Anagrama) i les guspires de poesia que emanen de la realitat (que en principi no tal).

 • Els secrets de la fira del llibre de Buenos Aires
  Escolta àudio

  Els secrets de la fira del llibre de Buenos Aires

  Avui emissió especial des de la FIL de Buenos Aires amb Barcelona com a convidada d'honor. Compartim la fira amb alguns dels protagonistes d'aquesta 45a edició: el poeta Josep Pedrals i el músic Carles Pedragosa, l'il·lustrador Agustín Comotto, el tàndem Jaume Copons-Liliana Fortuny, visitem la llibreria Libros del Pasaje, al barri de Palermo, i descobrim el "making of" de la fira amb part de l'equip de l'Institut Ramon Llull.

 • Tot esperant Godot, Sant Jordi i la rosa
  Escolta àudio

  Tot esperant Godot, Sant Jordi i la rosa

  Avui celebrem Sant Jordi amb un homenatge doble al Godot de Beckett: el de la companyia Pot Teatre en clau musical i el de la il·lustradora Marianna Coppo amb el llibre "Un conte" (Kalandraka). I el tàndem Sherman-Àlex Gutiérrez ens portara roses musicals i la millor batedora literària i cultural.

 • Lletraferides republicanes
  Escolta àudio

  Lletraferides republicanes

  Avui parlem amb Maria Àngels Cabré de les escriptores i periodistes més destacades de la Segona República, protagonistes de l'exposició de la Biblioteca de Catalunya, i també del llibre "Alguien a quien conocí" (Renacimiento), de María Luz Morales. I la Sherman ens porta, entre d'altres, perles de Hemingway/Tom Gauld, Amy Winehouse i Dorian Gray. 01 King Gizzard and the Lizard Wizard - "Paper Mâché Dream Balloon" 02 Spiritualized - "Hey Jane" 03 Bob Marley - "Coming in from the cold" 04 The Rolling Stones - "Can I Get a Witness" 05 Vàlius - "Lenin" 06 Amy Winehouse - "Moon River" 07 The Velvet Underground - "After Hours" 08 Plastic Bertrand - "Asterix est là" 09 Fabrizio de André - "Carlo Martello ritorna dalla battaglia di Poitiers"

 • Sherman & Co: LSD, guerra freda, Winehouse canta Mancini i Hemingway edulcorat
  Escolta àudio

  Sherman & Co: LSD, guerra freda, Winehouse canta Mancini i Hemingway edulcorat

  Tal dia com avui Albert Hoffman va fer una troballa al·lucinant, es va encunyar un terme històric amb gran èxit, va néixer Lluís el Pietós (que parlem-ne, de si ho era). El microrelat de "For sale: baby shoes, never worn" rematat per Tom Gauld fa tota una altra cara. Una vegada Amy Winehouse va cantar "Moon river". De coses així parla la Sherman, i d'alguna cosa més.

 • El món "Sota les onades"
  Escolta àudio

  El món "Sota les onades"

  Parlem amb Meritxell Martí i Xavier Salomó sobre el seu últim llibre conjunt, "Sota les onades" (Flamboyant), una combinació de dibuix i història que ens submergeix en tot un món de significació

 • Sherman & Co: Marvin Gaye, Joan Pau II i el lèxic de la Itàlia de Mussolini
  Escolta àudio

  Sherman & Co: Marvin Gaye, Joan Pau II i el lèxic de la Itàlia de Mussolini

  Si Marvin Gaye va néixer el mateix dia que va morir Karol Wojtyla, alguna cosa haurem de fer al respecte. El debut simfònic de Beethoven, les (mal que ens pesi) entranyables paraules per les quals Mussolini va intentar substituir tots els mots forans ("quisibeve" per "bar", "pranzoalsole" per "pícnic"), el feixisme de la societat de consum segons Mussolini i la història de Ruth Akello, ben explicada. O més ben explicada que l'última vegada, que era fàcil d'aconseguir.