TOTS ELS ÀUDIOS

 • "Casas y tumbas", l'última novel·la de Bernardo Atxaga
  Escolta àudio

  "Casas y tumbas", l'última novel·la de Bernardo Atxaga

  Rebem el Premi Nacional de les Lletres, Bernardo Atxaga, per conèixer la que serà la seva última novel·la: "Casas y tumbas" (ed. Alfaguara). Amb la Míriam Cano i amb Atxaga parlem al voltant d'alguns dels assumptes del llibre: la llengua, l'amistat, la memòria, les geografies narratives, i també sobre els projectes literaris del gran referent de les lletres basques. I torna la Sherman per invocar Huckleberry Finn, Moon River, els títols del cinema de Fassbinder, i per celebrar l'aniversari d'un dels mites més estimats del programa: el cantautor Fabrizio de André.

 • De "Moon River" a Fabrizio de André
  Escolta àudio

  De "Moon River" a Fabrizio de André

  La Sherman invoca avui referents com Huckleberry Finn, Moon River, els títols del cinema de Fassbinder, i celebra l'aniversari d'un dels mites més estimats del programa: el cantautor Fabrizio de André.

 • Albert Jané, l'escriptura desinhibida
  Escolta àudio

  Albert Jané, l'escriptura desinhibida

  Rebem el gramàtic, escriptor i traductor Albert Jané per parlar de llengua, de literatura, de faules i rondalles, de "Cavall Fort", revista de la qual va ser director, i de la seva novel·la colossal "Calidoscopi informal" (Edicions de la Ela Geminada). L'Àlex Gutiérrez, empeltat d'esperit ludolingüístic, recull cançons basades en el "nonsense" i la glossolàlia.

 • La música més da-ba-da-ba-dà
  Escolta àudio

  La música més da-ba-da-ba-dà

  Lletres sense sentit aparent i amb construccions i formes inventades. Avui l'Àlex Gutiérrez fa un recull de cançons basades en el "nonsense" i la glossolàlia, de Cab Calloway a Adriano Celentano.

 • Zoom: el videojoc com a multiexperiència
  Escolta àudio

  Zoom: el videojoc com a multiexperiència

  Visitem la sala Zoom, al CCCB, una proposta d'experiència videolúdica, en conversa amb els seus comissaris, Lucas Ramada Prieto i Hugo Muñoz Gris, i la cap de Mediació del CCCB, Susana Arias. La Sherman recorda, entre d'altres, Ovidi Montllor i Franz Reichelt, i Míriam Cano llegeix els assajos sobre videojocs de Lluís Anyó i Justo Navarro.

 • El videojoc des de l'assaig
  Escolta àudio

  El videojoc des de l'assaig

  Míriam Cano analitza dos textos teòrics sobre videojocs: "El jugador implicado", de Lluís Anyó (ed. Laertes) i "El videojugador", de Justo Navarro (ed. Anagrama).

 • Del paracaigudes (fallit) a Rodari-Riba
  Escolta àudio

  Del paracaigudes (fallit) a Rodari-Riba

  La Sherman recorda el paracaigudista pioner Franz Reichelt, la independència de Ceilan, el naixement d'Ovidi Montllor i el poema dedicat al metro de Madrid, i troba una cruïlla entre Gianni Rodari i Pau Riba.

 • Damià Bardera, del conte al dietari
  Escolta àudio

  Damià Bardera, del conte al dietari

  Ens acompanya l'escriptor Damià Bardera per parlar del seu últim llibre, el dietari assagístic "Cal Ratoliu" (ed. El Cep i la Nansa) i dels seus reculls de contes. Àlex Gutiérrez s'inspira en un dels seus títols, "Els homes del sac", per recollir cançons al voltant de la figura del "bogeyman".

 • Cançons sobre l'home del sac
  Escolta àudio

  Cançons sobre l'home del sac

  L'Àlex Gutiérrez ens porta músiques basades en la temible figura del "bogeyman", de Henry Hall a Motörhead.

 • De la Guàrdia Suïssa a Raquel Meller
  Escolta àudio

  De la Guàrdia Suïssa a Raquel Meller

  La secció de la Sherman evoca, entre d'altres, la Guàrdia Suïssa vaticana, el cinquantenari de la mort de Carner i els orígens del cinema sonor en la veu de Raquel Meller.

 • David Caño i Laia Maldonado, el premi de la poesia
  Escolta àudio

  David Caño i Laia Maldonado, el premi de la poesia

  La Míriam Cano ve acompanyada dels poetes David Caño i Laia Maldonado, amb qui parlarem dels seus dos poemaris premiats: "Un cos preciós per destruir" (ed. Proa), Premi Jocs Florals, i "L'arquitecte" (1984 Poesia), Premi Ventura Ametller. La Sherman evoca, entre d'altres, la guàrdia suïssa vaticana, Raquel Meller i el cinquantenari de la mort de Carner.

 • Vaughan Oliver, el vinil com a suport de l'art
  Escolta àudio

  Vaughan Oliver, el vinil com a suport de l'art

  L'Àlex Gutiérrez homenatja el dissenyador britànic Vaughan Oliver a través d'algunes cançons dels grups que va il·lustrar.

 • Coco Books: disseny i creativitat sense fronteres
  Escolta àudio

  Coco Books: disseny i creativitat sense fronteres

  Rebem la Mònica Carulla, editora de Coco Books, per conèixer l'aposta pel disseny, la imaginació i la creativitat sense límits que desplega tot el seu catàleg. L'Àlex Gutiérrez, també en clau artística, homenatja avui un dels grans dissenyadors de portades musicals, Vaughan Oliver.

 • Reis culturals amb música de joguina
  Escolta àudio

  Reis culturals amb música de joguina

  Recomencem a "L'irradiador" inaugurant el 2020 amb els tres reis culturals del programa: la Sherman, la Míriam Cano i l'Àlex Gutiérrez, carregats de regals en forma de Nicolas Cage, France Gall, l'"Eugeni Oneguin" que ha traduït Arnau Barios o una selecció de cançons tocades amb instruments de joguina.

 • Els reis culturals de la Sherman
  Escolta àudio

  Els reis culturals de la Sherman

  La Sherman celebra l'aniversari de Nicolas Cage, recorda la cantant France Gall, repassa els hàbits domèstics d'artistes com Picasso, Dickens o Kafka i exhuma "poemes" de persones com Alfred García i Laura Escanes.