TOTS ELS ÀUDIOS

 • Nadia Terranova, l'escriptura de l'absència
  Escolta àudio

  Nadia Terranova, l'escriptura de l'absència

  Parlem amb la novel·lista Nadia Terranova a propòsit del seu últim llibre, "Adeu fantasmes" (L'Altra Editorial), on convoca absències i presències des de la mítica Messina. Adolf Beltran llegeix les "Heroides", epistolari d'Ovidi il·lustrat per Paula Bonet (Univers). Míriam Cano ens porta "El Tercer Reich dels somnis", de Charlotte Beradt (Ara Llibres), i la Sherman invoca noms com Jesús Moncada, Bette Midler, Virgili i Terry Pratchett. Foto: Basso Cannarsa

 • Els somnis al Tercer Reich
  Escolta àudio

  Els somnis al Tercer Reich

  Míriam Cano ens porta "El Tercer Reich dels somnis", on Charlotte Beradt (Ara Llibres) va recollir somnis reals d'amics i coneguts des de l'ascens de Hitler al poder.

 • De "Riso amaro" a Discmón
  Escolta àudio

  De "Riso amaro" a Discmón

  La Sherman celebra avui l'aniversari de Jesús Moncada, que obre la línia de proletaris en remull: els que recorrien el camí de sirga, les birbadores italianes de "Riso amaro", els pescadors del Port de la Selva que van cedir els seus insults al capità Haddock. Felicitem també Bette Midler, comentem la paraula preferida d'Ana María Matute, anem a dos doblatges infames (el conegut d'"El resplandor" i el no tan conegut de "Django desencadenado") i parlem de les últimes voluntats del poeta Virgili i de Terry Pratchett, que ara s'edita en català.

 • Les "Heroides" d'Ovidi i Paula Bonet
  Escolta àudio

  Les "Heroides" d'Ovidi i Paula Bonet

  Adolf Beltran llegeix les "Heroides" d'Ovidi en la nova edició il·lustrada per l'artista Paula Bonet (ed. Univers).

 • El 'Perfect day' del fotògraf Txema Salvans
  Escolta àudio

  El 'Perfect day' del fotògraf Txema Salvans

  Avui rebem l'artista i fotògraf Txema Salvans per entrar en el seu últim llibre, "Perfect day", 15 anys d'imatges al llarg del Mediterrani amb una càmera de gran format. Adolf Beltran ens convida a "La dimensión desconocida", el llibre on la xilena Nona Fernández convoca les emocions de tot un país. I Àlex Gutiérrez repassa algunes cançons de títol ambigu que no són ben bé el que semblen.

 • Títols que despisten
  Escolta àudio

  Títols que despisten

  Àlex Gutiérrez repassa peces amb títols ambigus, cançons que projecten un missatge diferent o que s'obren a interpretacions diverses, amb figures com Lou Reed, Elton John o Madonna.

 • "El don de la siesta": la història cultural de la migdiada
  Escolta àudio

  "El don de la siesta": la història cultural de la migdiada

  Parlem amb l'escriptor Miguel Ángel Hernández a propòsit del seu últim llibre, "El don de la siesta" (Anagrama), un assaig que és alhora elogi i història de la migdiada des de la ciència, la literatura, l'art i sobretot des de l'experiència. En sintonia letàrgica, Adolf Beltran llegeix un dels textos més celebrats d'Eugeni d'Ors, "Oceanografia del tedi". La Sherman celebra, entre d'altres, l'aniversari de Jeff Buckley, Jaume Fuster i Rock Hudson.

 • De Jeff Buckley al Watchmen nostrat
  Escolta àudio

  De Jeff Buckley al Watchmen nostrat

  Tal dia com avui es va fundar Convergència Democràtica de Catalunya; és l'aniversari de Jeff Buckley, Jaume Fuster i Rock Hudson; va morir Caterina la Gran i la gran Doris Lessing; Nixon assegurava que no era un "crook"; Steve Harris fundava Iron Maiden, i unes quantes coses més: la Sherman les enumera i s'hi passeja una mica. Il·lustració: Aleix Pitarch (@aleixpitarch)

 • "El càstig", torna Guillem Sala amb un dels millors títols de l'any
  Escolta àudio

  "El càstig", torna Guillem Sala amb un dels millors títols de l'any

  Rebem l'escriptor Guillem Sala per parlar d'un dels llibres més interessants del 2020, "El càstig", la novel·la que acaba de publicar a L'Altra editorial amb personatges descentrats i dards de crítica necessària a l'epicentre del sistema. Adolf Beltran, del cantó del crim, llegeix un clàssic d'Emmanuel Carrère que acaba de recuperar en català Anagrama, "L'adversari". I l'Àlex Gutiérrez ens porta cançons que glossen venjances i represàlies.

 • "Càstigs" musicals, de "Luka" a "The Wall"
  Escolta àudio

  "Càstigs" musicals, de "Luka" a "The Wall"

  L'Àlex Gutiérrez ens porta cançons que glossen càstigs i represàlies, amb peces com "Luka", de Suzanne Vega, "The happiest day of our lives", del "The Wall" de Pink Floyd, el "How do you sleep" de Lennon o el "Jordi" de Roger Mas.

 • Els "assagets" d'Enric Casasses
  Escolta àudio

  Els "assagets" d'Enric Casasses

  Parlem amb l'escriptor Enric Casasses, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, per conèixer de prop els seus "Assagets", les tres peces en vers que acaba de publicar a l'editorial Poncianes al voltant de Paganini, Gaudí i Blanch i Reynalt. L'Adolf Beltran llegeix un dels autors més estimats de Casasses, Eduard Girbalt Jaume, amb el recull de relats "La reencarnació de la Matèria" (Edicions 1984), i torna la Sherman invocant, entre d'altres, la catedral del Mar, les xatis de la Xarxa de Biblioteques segons Eugeni d'Ors i la vida i falsa mort de Monica Vitti. La Míriam Cano ens porta tres aproximacions a la vida i obra de Susan Sontag: Jonathan Cott i "La entrevista completa de 'Rolling Stone'" (ed. Alpha Decay), "Sobre la fotografia" (ed. Arcàdia) i parla amb l'autor de la immensa biografia "Sontag" (ed. Anagrama), Benjamin Moser.

 • De "La catedral del mar" a Monica Vitti
  Escolta àudio

  De "La catedral del mar" a Monica Vitti

  Efemèrides d'avui amb la Sherman: "La catedral del mar", les xatis de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya segons Eugeni d'Ors, les esmenes de Drive d'Olympe de Gouges a la "Declaració dels drets de l'home i el ciutadà", la vida i falsa mort de Monica Vitti, els patrocinis de David Foster Wallace i la velocíssima adaptació del Halloween: d'haver d'explicar què és a la traducció d'"A sang freda" de 1983 a tenir totalment desesperat el president de la Campània.

 • Susan Sontag en tres llibres
  Escolta àudio

  Susan Sontag en tres llibres

  Míriam Cano ens porta tres aproximacions a la vida i obra de Susan Sontag: Jonathan Cott i "La entrevista completa de 'Rolling Stone'" (ed. Alpha Decay), "Sobre la fotografia" (ed. Arcàdia) i parla amb l'autor de la immensa biografia "Sontag" (ed. Anagrama), Benjamin Moser.

 • "Tria la teva ventura" i Pippi Calcesllargues, el retorn de dos mites
  Escolta àudio

  "Tria la teva ventura" i Pippi Calcesllargues, el retorn de dos mites

  Dues llegendes editorials tornen a les llibreries. Parlem amb la directora editorial d'RBA-Molino, Mar Peris, de la sèrie interactiva inaugurada per R.A. Montgomery, que ara recuperen en la col·lecció "Elige tu propia aventura". I amb Cristina Peregrina, editora de Kókinos, celebrem l'edició en català de Pippi Calcesllargues, un dels personatges més estimats de l'escriptora Astrid Lindgren. L'Àlex Gutiérrez, imbuït de l'esperit combinatori, fa una selecció de músiques que parlen de tries i cruïlles. I l'Adolf Beltran ens presenta "Els Durrell", la gran adaptació audiovisual de les novel·les de Corfú de Gerald Durrell.

 • "No soc aquí": La identitat segons Anna Ballbona
  Escolta àudio

  "No soc aquí": La identitat segons Anna Ballbona

  Passegem per un polígon amb l'escriptora Anna Ballbona per parlar de la seva novel·la "No soc aquí", Premi Llibres Anagrama, una indagació al voltant de la identitat, la pertinença, la llengua i l'aventura de madurar. Torna la Sherman amb un còctel que combina Rimbaud, Ricchi e Poveri, Bela Lugosi, un dels millors contes de Salinger i la no-nominació del tàndem Burt Lancaster- Kirk Douglas. Míriam Cano fa dialogar dos llibres que aborden, entre altres coses, el drama del Vietnam: "Nam", de Mark Baker (ed. Contra) i "La gran caminada" de Stephen King (ed. Males Herbes). I l'Adolf Beltran ens porta "Sota terra" amb el llibre homònim de Robert Macfarlane (ed. Angle).

Anar al contingut