TOTS ELS ÀUDIOS

 • Traduir Shakespeare
  Escolta àudio

  Traduir Shakespeare

  Tots som hereus de Falstaff i de Hamlet, i de totes les altres persones que omplen el teatre de Shakespeare, els colors de l'esperit. Què és el que va fer possible el seu art de caracterització? Com es poden crear éssers que siguin lliures artistes de si mateixos. Traduïm Shakespeare amb Joan Sellent, Miquel Desclot, Salvador Oliva i Txema Martínez.

 • J. B. Cendrós. L'esperit
  Escolta àudio

  J. B. Cendrós. L'esperit

  On és la frontera entre filantropia i activisme? Què separa el mecenatge del patriotisme? On és el coratge i la valentia per plantar cara a les prohibicions de la dictadura? Què fa que figures com la de Joan Baptista Cendrós hagin quedat a l'ombra i encara siguin força desconegudes per al gran públic a Catalunya? Dijous, J. B. Cendrós, amb Laura Cendrós i Genís Sinca.

 • Paula Bonet. L'impacte de la il·lustració
  Escolta àudio

  Paula Bonet. L'impacte de la il·lustració

  De traç característic, de llenguatge propi, què ha donat força a Paula Bonet per esdevenir una de les il·lustradores, una de les pintores, més presents en el panorama artístic actual? Mirarem d'apagar la set al "Líquids" amb Paula Bonet.

 • El populisme
  Escolta àudio

  El populisme

  A Europa hi ha hagut un biaix des de les visions humanistes cap a visions més autoritàries i conservadores, especialment pel que fa a temes com l'etnicitat i la immigració. Un tret d'això que anomenem populisme i que despunta és l'anuari de valors que analitza com som. En parlem amb Àngel Castiñeira i Lluís Sáez.

 • La lliçó de Bauman, amb Xavier Antich i Ferran Sáez Mateu
  Escolta àudio

  La lliçó de Bauman, amb Xavier Antich i Ferran Sáez Mateu

  "Esteu condemnats a viure una època molt interessant. Espero que us arremangueu." Són paraules de Zigmund Bauman, el pare de la idea de la societat líquida. Repassem el seu pensament amb Xavier Antich i Ferran Sáez Mateu.

 • Marina Garcés. Poesia és filosofia
  Escolta àudio

  Marina Garcés. Poesia és filosofia

  L'imperi de la filosofia, com a projecte educatiu i de societat, passaria pel divorci amb la poesia, segons Plató. Una idea que sembla que valida la nostra cultura. La filòsofa Marina Garcés protesta contra aquesta pretensió.

 • Francesc Torralba. Lideratges ètics
  Escolta àudio

  Francesc Torralba. Lideratges ètics

  En la imatge ideal de líder, s'hi apleguen valors i virtuts de diferent naturalesa, però també un extens conjunt d'habilitats, de destreses i de competències. És difícil sintetitzar, en una fórmula breu, què significa liderar bé una comunitat, governar correctament una organització, saber conjuntar bé un equip humà perquè assoleixi els seus màxims nivells d'excel·lència? Són paraules de Francesc Torralba, del seu últim llibre, publicat amb el títol de "Lideratge ètic. L'emergència d'un nou paradigma", explora com es construeix un "lideratge ètic" i els seus components imprescindibles.

 • Manuel Cruz. El temps és un obstacle?
  Escolta àudio

  Manuel Cruz. El temps és un obstacle?

  Hem perdut l'experiència de la durada, de la demora, que ha estat substituïda per la successió ininterrompuda d'intensitats puntuals. Això és el que explica el filòsof Manuel Cruz, el nostre convidat. S'ha acabat imposant, ha triomfat un model de vida en què el temps és un obstacle, és alguna cosa que s'ha de reduir al màxim, fins a fer-lo desaparèixer. Així, doncs, ja no hi ha projectes a llarg termini i només som capaços de pensar a curt termini.

 • Fàtima Llambrich i Carles Porta. Cadàvers a taula
  Escolta àudio

  Fàtima Llambrich i Carles Porta. Cadàvers a taula

  Què fa que la mort servida com un plat a taula arribi a xuclar-nos l'interès? La brutalitat quotidiana, sobtada o covada, no ens deixa indiferents. El treball documental de Carles Porta, ja sigui a Tor o a Fago, o el de Fàtima Llàmbrich a "Sense cadàver" són la mostra del pas de la pantalla al llibre, periodisme calmat, fet amb temps i amb tots els detalls, en una època de presses i tuits.

 • Benedetta Tagliabue: "S'ha de resistir, però sense deixar de moure's"
  Escolta àudio

  Benedetta Tagliabue: "S'ha de resistir, però sense deixar de moure's"

  L'arquitectura de Benedetta Tagliabue, i del despatx Miralles-Tagliabue, escampada arreu del món, segueix aquesta máxima, amb edificis no tan alts, i amb una mirada particular. Una mirada i un pensament que ens acompanyaran al "Líquids".

 • Enric Ucelay-Da Cal. El 6 d'Octubre a Catalunya
  Escolta àudio

  Enric Ucelay-Da Cal. El 6 d'Octubre a Catalunya

  El Sis d'Octubre a Catalunya, una data que ha estudiat l'historiador Enric Ucelay-Da Cal. Què va ser, pel catalanisme, pel nacionalisme català? Una taca, un error, una vergonya o, per contra, un encert frustrat? La complexitat i les mirades diverses es projecten sobre el nostre passat. Com l'expliquem? Com podem distingir el mite de la història? Correm el risc de mitificar i acabar desvirtuant els fets? Qui té la veu autoritzada, acadèmica, per explicar les coses?

 • Cuina del futur
  Escolta àudio

  Cuina del futur

  La pressa, la tecnificació, l'obsessió pel cos, la globalització han transformat en nostre pensament i manera de menjar? Cap on va la cuina del futur? Noves tècniques, nous mètodes, nous productes, nous gustos. El futur de la cuina ja és present. Tertúlia amb Pere Castells, químic i promotor de Ciència i Cuina al campus de l'Alimentació de Torribera UB i Carme Ruscalleda, cuinera. Autors del llibre "La cuina del futur".

 • Cultura, institucions i carrer
  Escolta àudio

  Cultura, institucions i carrer

  La cultura catalana és una cultura de militants? De quantes cultures parlem en el cas de Catalunya, de dues, de diglòssia cultural, de tres? de multiculturalitat? Tertúlia amb Jordi Oliveras, animador cultural i coordinador d'Indigestió, Jordi Cabré, escriptor, Laura Borràs, directora de l'Institució de les Lletres Catalanes i Ramon Faura, arquitecte i músic.

 • Xavier Guix. Coneixe'ns millor
  Escolta àudio

  Xavier Guix. Coneixe'ns millor

  Com es pot caminar damunt de l'aigua? Com ho podem fer per coneixe'ns millor? Com ho podem fer per complir la màxima de l'oracle de delfos, coneix-te a tu mateix? "Caminem damunt de l'aigua perquè tot és impermanent, incert, i perquè la paraula aigua no mulla". Per mullar-nos ens hem d'endinsar dins l'aigua. A l'aigua no n'hi ha de paraules, només silenci i presència. El El psicòleg Xavier Guix, el nostre convidat avui, ens suggereix que podem estar bé malgrat tot i proposa que fem un exercici d'immersió en allò més profund, que el caminar, o el bussejar sigui lleuger, sense càrregues del passat, amb la confiança posada en l'experiència.

 • Xavier Albertí. El TNC
  Escolta àudio

  Xavier Albertí. El TNC

  Xavier Albertí home de teatre, músic, compositor, director d'escena des del 1990 i director del Teatre Nacional de Catalunya. El teatre nacional no és un teatre. És un espai amb la funció d'un equipament públic, reivindicar els espais d'identificació col.lectiva d'una determinada cultura o nació cultural.

Anar al contingut