TOTS ELS ÀUDIOS

 • Religió i segle XXI
  Escolta àudio

  Religió i segle XXI

  Què és la religió? Quin pes té en les nostres vides? En la societat actual? Tenim Déu a exili, o per contra la necessitat d'espiritualitat ha crescut en aquesta època en què no hi ha res sòlid? Religió i segle XXI amb Míriam Díez, directora de l'Observatori de Comunicació, Religió i Cultura; Clara Fons, sociòloga de la UAB, i Francesc Torradeflot, director de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i formador per la diversitat religiosa, espiritualitat i resolució de conflictes.

 • Big data
  Escolta àudio

  Big data

  La possibilitat de processar automàticament enormes quantitats de dades és una de les grans revolucions del temps que vivim. Si fa uns segles hi havia un problema de manca d'informació, avui dia el problema bàsic és la gestió de la informació. Tertúlia amb Xavier Duran, periodista i químic, autor del llibre "L'individu transparent", i Àngels Barbarà, directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

 • Santiago Alba Rico: "Fugim del nostre cos"
  Escolta àudio

  Santiago Alba Rico: "Fugim del nostre cos"

  "Fugim del nostre cos" ens diu el pensador i filòsof Santiago Alba Rico. L'ésser humà és l'únic animal que fuig del seu cos. És de fet, l'únic animal que en té realment, de cos, i el té en la mesura que sempre en fuig.

 • El canvi climàtic
  Escolta àudio

  El canvi climàtic

  El tercer informe sobre canvi climàtic a Catalunya, presentat el mes de gener d'aquest any, ofereix propostes per mitigar el problema global del canvi climàtic des de l'àmbit català, i indica que el principal efecte negatiu al nostre país serà probablement l'escassetat d'aigua. En parlem amb Arnau Queralt, director del CADS; Javier Martín Vide, climatòleg, i Míriam Viaplana, presidenta de MónSostenible.

 • 10 anys sense Xirinacs
  Escolta àudio

  10 anys sense Xirinacs

  Lluís Maria Xirinacs, icona de la desobediència, de la tossuderia, de la defensa de les seves idees per damunt de tot, ara fa deu anys que va plegar de viure. Xirinacs, tres vegades candidat al Nobel de la Pau, el Gandhi català, des de la seva radicalitat no violenta, és el paradigma de la desobediència civil. Així ho expliquen Lluís Busquets i Grabulosa, autor de la biografia "Xirinacs, el profetisme radical i noviolent", i l'editor Ramon Balasch.

 • Georges Perec. Experimentar amb la "e"
  Escolta àudio

  Georges Perec. Experimentar amb la "e"

  Georges Perec era un dels escriptors francesos membre del Taller d'Escriptura Potencial i que el 1969 va causar sensació amb una obra ingent i colossal: va escriure una novel·la sense fer servir mai... la lletra "e". Ara la tenim en català, 70.000 paraules sense cap "a", és "L'eclipsi", en parlem amb el seu traductor, Adrià Pujol; Màrius Serra, escriptor, i Josep Maria Muñoz, director de "L'Avenç".

 • Ramón Andrés. Pensar y no caer
  Escolta àudio

  Ramón Andrés. Pensar y no caer

  Com ens repartim, com compartim el pa i la sal? En aquest món d'onades migratòries, de refugiats. Aquest món que exclou. Que ha fet de la calúmnia fórmula discursiva. Depredació de recursos, de sentiments, de persones. Com s'hi pot plantar cara? Escolteu el pensament de l'assagista, pensador i poeta Ramon Andrés a "Pensar y no caer".

 • Periodisme en obres
  Escolta àudio

  Periodisme en obres

  Com s'està refent el periodisme de l'última crisi? Com es refà de la pèrdua de credibilitat per no haver fet de contrapoder, de l'impacte de les noves tecnologies que li han pres el monopoli de la informació, i com han reconduït el model empresarial? De quina manera ha acabat afectant en la informació la idea de les muliplataformes. Com es recupera la credibilitat? Tertúlia amb els periodistes Núria Ribó, Josep Carles Rius i Josep Maria Martí.

 • El PSUC fa 80 anys
  Escolta àudio

  El PSUC fa 80 anys

  Quin ha estat el pes i el llegat del PSUC, cap on s'ha repartit el seu missatge i els seus dirigents? De quina manera s'ha anat reinventant per adaptar-se a les necessitats de la societat de cada moment? Tertúlia sobre els 80 anys del PSUC amb els historiadors Josep Puigsech, Carme Molinero i Pere Ysàs, i el periodista Antoni Batista.

 • La xacra de la corrupció
  Escolta àudio

  La xacra de la corrupció

  Més de dos mil imputats arreu de l'Estat per corrupció, centenars dels quals són polítics i càrrecs de confiança política. Els abusos de centenars de milions d'euros ens ressonen a les orelles. Des de la zona més pròxima a la cúpula de l'Estat, fins a un regidor, passant per totes les diferents instàncies de poder. Gairebé com un tic enquistat a l'exercici del poder. En parlem amb Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal; Jaume Muñoz Jofre, historiador, i Víctor Lapuente, professor de Ciència Política.

 • L'oli, l'or del Mediterrani
  Escolta àudio

  L'oli, l'or del Mediterrani

  L'oli, clar i daurat, és llum concentrada, bàlsam per a les ferides, aliment per al cos i fins salvació d'ànimes a l'hora de la mort. Així el descriu Arur Bladé i Desumbila. En parlem amb Josep Pere Colat, president de la DOP Terra Alta; Rafael Codony, catedràtic del Departament de Nutrició i Bromatologia, i Toni Massanés, director de la Fundació Alicia.

 • El paisatge, un valor
  Escolta àudio

  El paisatge, un valor

  Vivim emocionalment els paisatges, perquè aquests no són només materialitats tangibles, sinó també construccions socials i culturals impregnades d'un dens contingut intangible, sovint només accessibles a través de l'univers de les emocions. El geògraf Joan Nogué i el valor del paisatge.

 • Innovació educativa. Repensar l'escola
  Escolta àudio

  Innovació educativa. Repensar l'escola

  Repensar el propòsit de l'educació i l'organització de l'aprenentatge, una urgència que ressona arreu. I és que, en això de l'educació, o a tots ens va millor, o a tots ens va pitjor. Tertúlia amb Eduard Vallory, responsable d'Escola Nova 21; Francina Martí, presidenta de l'Associació Mestres Rosa Sensat, i Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill.

 • Joan-Carles Mèlich. La prosa de la vida
  Escolta àudio

  Joan-Carles Mèlich. La prosa de la vida

  Llegint infidelment, anant de l'ortodòxia a l'heterodòxia, del significat al sentit, Joan-Carles Mèlich construeix el seu pensament. I quan algú pensa, per què ho fa? Per interpretar el món, o per aconseguir que aquesta mirada sigui la que aconsegueixi més seguidors? La prosa de la vida amb Joan-Carles Mèlich.

 • Patufet en guerra
  Escolta àudio

  Patufet en guerra

  Després del 18 de juliol del 1936, "En Patufet" va quedar en una situació estranya: era catòlica i conservadora però els seus autors eren herois per a les classes populars. Com s'ho van fer per tirar endavant? I com es va anar escolant la guerra en les historietes que publicaven? En parlem amb Plàcid García-Planas, Josep Lluís Martín Berbois i Jaume Capdevila-KAP.

Anar al contingut