TOTS ELS ÀUDIOS

 • La crisi de la Covid acusa la fragilitat del futbol femení
  Escolta àudio

  La crisi de la Covid acusa la fragilitat del futbol femení

  La crisi per la Covid ha deixat en evidència la fragilitat de l'esport femení, i en conseqüència del futbol jugat per dones. Si els homes han corregut a tornar a jugar, a les dones se'ls ha dit, cap a casa, que és com dir: això que feu vosaltres és de sucre, no és tan important. Parlem amb Natàlia Arroyo, periodista del diari Ara, exjugadora i seleccionadora de la Selecció femenina de futbol de Catalunya i comentarista de futbol femení a molts mitjans, i amb Sònia Gelmà, codirectora del "Tot Costa" i exjugadora de futbol, també.

 • Vero Boquete: "Que les dones juguin a futbol encara es veu com una agressió"
  Escolta àudio

  Vero Boquete: "Que les dones juguin a futbol encara es veu com una agressió"

  Vero Boquete és una de les millors futbolistes del planeta. Després de jugar a diversos equips del món, entre els quals hi ha l'Espanyol (que sabem que estima per sobre de tot), ara viu i juga als Estats Units amb el Utah Royals FC, a la lliga americana de futbol femení, una lliga on l'expectació i l'interès pel futbol femení supera el del futbol jugat per homes. Aquesta gallega de 33 anys ha estat capitana de la selecció espanyola, va ser la primera espanyola a jugar a la lliga americana i la primera a guanyar una Champions, i sens dubte és la primera dona esportista que té un estadi amb el seu nom: l'antic Estadi de San Lázaro de Santiago de Compostel·la es diu, des de fa uns anys, Estadi Vero Boquete de San Lázaro. Podria quedar-se amb tota aquesta glòria, però des de l'inici la Vero ha aprofitat la seva situació de privilegi per fer sentir la veu de les dones.

 • Futbol femení, què cal per apostar-hi?
  Escolta àudio

  Futbol femení, què cal per apostar-hi?

  La crisi originada per la Covid ha posat en evidència la fragilitat del futbol femení. Cada vegada el joc de les dones provoca més interès, però continuen en una situació molt desigual en relació als seus companys homes. No només pel que fa als salaris, sinó també pels seus drets laborals, oportunitats i suport. En parlem amb Vero Boquete, una de les millors jugadores del món, i també amb periodistes i seleccionadores. El futbol femení encara és de segona?

 • Tancades a la cuina... En sortirem?
  Escolta àudio

  Tancades a la cuina... En sortirem?

  La relació de la dona i la cuina ha anat canviant al llarg dels segles. Als inicis era una qüestió de supervivència, però, amb el temps, la cuina es va acabar convertint en una obligació. Com va influir en tot això l'aparició dels restaurants? Quin és el paper de la dona com a comensal? Per què els grans xefs sempre són homes? Ens ho expliquen l'estudiosa de la cuina Núria Bàguena i la periodista gastronòmica Carmen Alcaraz del Blanco.

 • La cuina d'elles dissenyada per ells: el racó oblidat de l'arquitectura
  Escolta àudio

  La cuina d'elles dissenyada per ells: el racó oblidat de l'arquitectura

  Les cuines són part de l'habitatge, però la majoria d'habitatges històricament els han concebut arquitectes homes al llarg de la història. I per tant, com que era un lloc on entraven, no s'hi escarrassaven gaire, a l'hora de construir-les. En els últims anys, una colla de dones, sobretot, han vist la necessitat de repensar aquest model i de qüestionar tot el missatge que l'arquitectura ha enviat a les generacions posteriors. L'arquitecta Zaida Muxí i la historiadora Isabel Segura ens parlen de l'espai de la cuina construït per l'arquitectura al llarg dels segles.

 • Maria Nicolau, cuinera: "Les dones ens hem d'oblidar que som dones"
  Escolta àudio

  Maria Nicolau, cuinera: "Les dones ens hem d'oblidar que som dones"

  Maria Nicolau és la xef del Ferrer de Tall, el restaurant de Vilanova de Sau del qual tothom parla. Coneguda a les xarxes, sobretot aquests dies de Covid-19 pels seus magnífics tutorials de cuina tradicional, ens parla de l'ofici, de les dificultats de ser dona en el món de la gastronomia i, sobretot, de com creure en una mateixa.

 • La cuina, la gàbia d'or?
  Escolta àudio

  La cuina, la gàbia d'or?

  Hem hagut de sentir sempre allò de "les dones, a la cuina" i no era tan sols una frase masclista; és el resum de tot un imaginari i una manera d'entendre el món. L'arquitectura dels habitatges hi va col·laborar, els governs també i, evidentment, la societat. Avui parlem de la difícil i, a vegades, feliç, relació de la dona amb la cuina. Perquè no hi ha gaires xefs dones a l'alta restauració? Per què hem tornat a fer pastissos i ens encanta penjar-los a Instagram? Avui parlem amb cuineres, arquitectes, gastrònomes i estudioses de la cuina per respondre a moltes preguntes i, sobretot, per ser conscients de què ha significat aquest espai a les nostres vides. Els plats que els fregui un altre!

 • La COVID agreuja la indefensió de les dones davant la justícia
  Escolta àudio

  La COVID agreuja la indefensió de les dones davant la justícia

  La justícia no observa la perspectiva de gènere encara i això causa danys irreparables a la vida de les dones. Aquesta situació és habitual, però la crisi per la Covid ha augmentat encara més la indefensió de les dones davant les agressions i la violència. Parlem amb advocades i professionals que treballen en l'àmbit de violència masclista i dret de família: les advocades Laia Serra, Esther Garcia i Elisabet Masip i la psicòloga Raquel Escurriol de la cooperativa Tamaia, viure sense violència.

 • Encarna Bodelón, jurista: "Es fan lleis a partir de l'estereotip que es té sobre les dones"
  Escolta àudio

  Encarna Bodelón, jurista: "Es fan lleis a partir de l'estereotip que es té sobre les dones"

  "Els drets de les dones no es prenen seriosament", així ho explica la professora de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ens parla què significa i quines conseqüències té la justícia patriarcal per a les dones. Ens descriu un sistema judicial on no s'observa la perspectiva de gènere encara i on es confon la igualtat de tracte amb la igualtat davant del sistema judicial.

 • Les denuncies falses de les dones, el fals mite de l'extrema dreta
  Escolta àudio

  Les denuncies falses de les dones, el fals mite de l'extrema dreta

  Les dones suporten des de sempre l'estigma de mentideres. Aquesta idea és part de la cultura popular i acaba arrossegant estereotips masclistes al món jurídic. Quantes vegades heu sentit dir que la majoria de denúncies per violència de gènere són falses i les dones les posen per obtenir-ne un benefici? Hem parlat amb advocades i antropòlogues que ens han desmentit idees preconcebudes de tota mena al voltant de les suposades falses denúncies.

 • La justícia feminista, encara en construcció
  Escolta àudio

  La justícia feminista, encara en construcció

  Sentim a parlar molt de justícia patriarcal, però no està clar si en sabem les conseqüències. Cada vegada que una dona fa una denúncia per ser víctima de violència masclista i no se la creuen, cada vegada que es posen en dubte les accions d'una dona després de patir una agressió sexual, o quan no es defensa el dret d'una dona a cobrar el mateix que un home, tenim un exemple d'aquesta justícia desigual. Avui volem parlar de justícia patriarcal i en parlarem amb advocades, juristes, antropòlogues i psicòlogues durant tota una hora, amb especial atenció al moment que estem vivint, durant la Covid

 • La venjança de les punks té un nom: Poly Styrene
  Escolta àudio

  La venjança de les punks té un nom: Poly Styrene

  L'editorial barcelonina Contra acaba de treure un llibre que recopila, com poques vegades, el paper de la dona en el moviment punk. L'ha escrit la periodista Vivien Goldman; en parlem amb ella i també amb la filla de Poly Styrene, Celeste Bell.

 • El punk, quan les dones pugen a l'escenari
  Escolta àudio

  El punk, quan les dones pugen a l'escenari

  A Catalunya el punk va arribar una mica més tard, als inicis dels 80, però va arribar amb molta força. Encara que els llibres no parlen gairebé de dones, n'hi va haver moltes i van tenir-hi un paper important. Amb la seva estètica andrògina i el seu desvergonyiment damunt l'escenari, volien canviar els rols de gènere. Ho van aconseguir? En parlem amb músics com Tina Gil, Bet Gàrgola, Anna Pantinat i crítics musicals com Magda Bonet i Jaime Gonzalo.

 • El feminisme és punk!
  Escolta àudio

  El feminisme és punk!

  La història de la música, com totes les històries, ha estat explicada pels homes. I d'aquesta manera, quan parlem de punk, tots els noms que ens venen de grups estaven formats per senyors: The Sex Pistols, The Ramones, The Clash... Un cop més ens han explicat una part del conte, per això avui a "Les dones i els dies" tenim ganes de reivindicar una escena on les dones van ser essencials. Parlem amb músiques, crítiques musicals i periodistes de l'època que ens explicaran per què les dones van trobar en el punk una manera de reivindicar-se i canviar els rols de gènere

 • Quan ser soltera era una autèntica anomalia
  Escolta àudio

  Quan ser soltera era una autèntica anomalia

  Fins a finals del segle XIX i principis del XX, la solteria femenina es concebia com una anomalia. El destí de la dona era casar-se i tenir fills. Si aquest destí no es podia complir, la dona quedava confinada al convent i a la vida d'amor a Déu. Parlem d'autores del llarg de la història que es van prendre la solteria com a acte polític i, anòmales o no pels seus contemporanis, ens han deixat una obra de gran rellevància literària i social.

Anar al contingut