TOTS ELS ÀUDIOS

 • Anarquistes, dones amb una doble lluita
  Escolta àudio

  Anarquistes, dones amb una doble lluita

  L'anarquisme va representar per a moltes dones un moviment revolucionari des d'on lluitar contra la desigualtat de classe però també contra l'opressió de gènere. Deien que les dones obreres eren les esclaves de l'esclau. L'autonomia social i econòmica, l'educació, la igualtat d'oportunitats i una sexualitat sense masclismes van ser alguns dels grans eixos de la seva lluita.

 • Dones que canvien la història
  Escolta àudio

  Dones que canvien la història

  En tots els països i en totes les èpoques, hi ha dones que amb la seva força i obstinació han aconseguit canviar el sistema patriarcal. Aquesta setmana en veiem molts exemples d'històrics i de presents: les anarquistes catalanes del segle passat, la revolució de les dones àrabs avui i l'exemple magnífic de la jutgessa del Tribunal Suprem americà Ruth Bader Ginsburg, que ens va deixar fa poc.

 • Pastores i ramaderes, dones orgulloses
  Escolta àudio

  Pastores i ramaderes, dones orgulloses

  Avui hem sortit de l'estudi i hem marxat a la granja Circus, al terme municipal de Sant Hilari Sacalm, per descobrir la vida i el dia a dia d'una colla de dones pastores i ramaderes de diversos llocs de Catalunya. La Sara d'Éller, a la Cerdanya; la Yas de la granja Circus, que ens acull, i la Martina del Cal Roio a la Nou de Berguedà.

 • Sara Gutiérrez, pastora: "Les dones sempre hem estat a la ramaderia, però s'ha de posar en valor"
  Escolta àudio

  Sara Gutiérrez, pastora: "Les dones sempre hem estat a la ramaderia, però s'ha de posar en valor"

  La Sara treballava com a fotògrafa en el món del motor i una malaltia greu va capgirar-li la vida. Va abandonar les motos i va decidir marxar amb la seva parella a la Cerdanya i muntar el seu propi projecte, 30 cabres a Éller. El nom ja ho diu tot, pasturen, munyen i fan els seus propis formatges.

 • Pastores i ramaderes aporten consciència al que mengem
  Escolta àudio

  Pastores i ramaderes aporten consciència al que mengem

  Parlem amb les pastores Yas Recht i Sara Gutiérrez i també amb la ramadera Martina Marcet sobre consciència ecològica, el paper de les administracions, la soledat de la seva feina i també l'orgull de fer-la, des de la granja Circus, al costat de Sant Hilari Sacalm.

 • Que em tornin el cos! La vida després de l'embaràs
  Escolta àudio

  Que em tornin el cos! La vida després de l'embaràs

  La maternitat és un període ple d'il·lusió i, a la vegada, de dubtes i incerteses. Les futures mares experimenten en pròpia pell molts canvis físics que, sovint, no els ha explicat ningú. A més a més, algunes d'aquestes empremtes de la maternitat les acompanyaran per sempre. La informació és clau per ajudar les dones a decidir sobre el seu propi cos durant l'embaràs, el part i el postpart.

 • Esther Vivas: "A les mares se'ns jutja per tot"
  Escolta àudio

  Esther Vivas: "A les mares se'ns jutja per tot"

  Tot el procés de l'embaràs i l'inici de la maternitat tendeix a dulcificar-se i, en moltes ocasions, sembla que és el regne de la felicitat i la realització personal de tota dona. Les criatures, tal com ven la publicitat, surten d'algun lloc indeterminat de les seves mares i al cap de dos segons ja somriuen a la càmera i tot són bones olors i bons auguris, però les dones que ens escolten saben que la cosa no va així. L'embaràs i la maternitat estan plens de tabús. Per què? En parlem amb l'Esther Vivas, la periodista que ja va trencar esquemes sobre la maternitat amb el llibre "Mama desobedient".

 • La depressió i les inseguretats postpart, el tabú de què no es parla
  Escolta àudio

  La depressió i les inseguretats postpart, el tabú de què no es parla

  L'embaràs i el part produeixen molt estrès en les dones. I la depressió postpart i les inseguretats són molt més habituals del que pensem. Sentim molt a parlar dels canvis físics que pateixen les mares, però potser no sabem tant sobre la salut mental. Avui ens preguntem quines pors, inseguretats i, fins i tot, malalties mentals es viuen durant i després de la gestació.

 • Els silencis de la maternitat: el que no s'explica
  Escolta àudio

  Els silencis de la maternitat: el que no s'explica

  Avui volem desmitificar la maternitat i l'embaràs i sobretot volem parlar de tot allò que no s'explica sobre la gestació i el que vindrà després. Com canvia el cos, com ens afecta emocionalment... Sentiments com la culpabilitat i la frustració queden tapats per una societat que ens infantilitza i ens diu el que hem de fer. Xerrem amb llevadores, sexòlogues, psicòlogues, fisioterapeutes i mares, esclar, que expliquen amb sinceritat com han viscut aquest moment de la seva vida.

 • La feina de les dones no mereix un pedestal?
  Escolta àudio

  La feina de les dones no mereix un pedestal?

  La falta de referents femenins a l'espai públic fa evident el menysteniment històric cap a l'aportació social de les dones. El tipus de tasques i el treball en xarxa i col·laboratiu són alguns dels motius que potencien aquest fet. Quins cànons hem de canviar en aquest aspecte per fer justícia a la memòria de les dones?

 • Les ciutats catalanes s'esforcen per recuperar la memòria històrica de les dones
  Escolta àudio

  Les ciutats catalanes s'esforcen per recuperar la memòria històrica de les dones

  Us imagineu passejant per l'avinguda Montserrat Roig, tombant pel carrer Remedios Varo i anant a parar a la plaça Virginia Woolf? Els noms que es posen als carrers, places, jardins i escultures informen el caràcter d'una ciutat. I, com és habitual, la representació femenina encara és escassa. Avui ens preguntem on són les dones de les ciutats catalanes. I no només això: Quines dones es trien? A què donen nom?

 • Nimfes, deesses i ideals de bellesa, així es representa la dona als carrers
  Escolta àudio

  Nimfes, deesses i ideals de bellesa, així es representa la dona als carrers

  Parlem amb la historiadora de l'art de la UB, Laura Mercader, sobre la representació femenina als carrers de la ciutat. Els números parlen: només a la ciutat de Barcelona hi ha 14 estàtues dedicades a dones i, en canvi, 170 dedicades a homes. No es tracta només de proporcions, sinó també de com es representa la dona als carrers: nimfees, deesses i ideals de bellesa que poden ser gairebé intercanviar unes per les altres. És la imatge del patriarcat vers les dones

 • Lúa Coderch: "Les estàtues femenines de les ciutats provenen encara de l'imaginari de la model"
  Escolta àudio

  Lúa Coderch: "Les estàtues femenines de les ciutats provenen encara de l'imaginari de la model"

  Lúa Coderch és escultura i professora d'aquesta disciplina a la facultat de Belles Arts de Barcelona i va formar part de l'exposició "To lose your head, idols", una reflexió, des de la teoria de l'art i l'estètica sobre la relació de l'ésser humà amb les estàtues. Coderch ens fa reflexionar sobre molts aspectes d'aquesta relació com que els monuments s'erigeixen, verb que ve de la mateixa arrel que 'erecció'. A llarg de la història són els homes que han erigit les estàtues per honorar la memòria d'altres homes, com a símbol de poder.

 • A les dones, no cal recordar-les?
  Escolta àudio

  A les dones, no cal recordar-les?

  La història l'han explicada els homes, el que vol dir a la pràctica, que tot s'explica a partir de les batalles, el poder, l'economia i la política. D'aquesta equació s'ha fet fora les dones, per això a les nostres ciutats pràcticament no hi ha monuments, estàtues o plaques que commemorin la tasca de les dones a la societat. Que les dones no estiguin dalt d'un pedestal, no és casualitat, vol dir que un cop més s'invisibilitza la seva tasca. Parlem amb historiadores, escultores i especialistes en història de l'art i també fem una cerca per algunes de les principals ciutats de Catalunya. Passaran l'examen?

 • Nuria Oliver, enginyera informàtica: "No vaig sentir l'impacte del gènere fins a l'embaràs"
  Escolta àudio

  Nuria Oliver, enginyera informàtica: "No vaig sentir l'impacte del gènere fins a l'embaràs"

  La Núria Oliver és doctora en Inteligència Artificial pel MIT, l'Institut Tecnològic de Massachusetts, fundadora de l'Ellis, laboratori europeu per a sistemes d'aprenentatge i intel·ligència. Va treballar a Microsoft durant 12 anys, va ser la primera dona directora científica de Telefònica, ha assessorat empreses tan diverses com Bankia i Vodafone i ara mateix, des de finals de març, està al capdavant d'un equip d'una vintena d'investigadors que treballen per a la Generalitat Valenciana per tal de lluitar contra la Covid a partir de l'anàlisi de les dades d'intel·ligència artificial. En l'entrevista en parla de les dificultats de ser una dona en un àmbit encara molt masculinitzat. La Núria us convida a participar a l'enquesta https://covid19impactsurvey.org/. Les dades que en surtin ajudaran a lluitar contra la pandèmia

Anar al contingut