TOTS ELS ÀUDIOS

 • Montserrat Manubens, ginecòloga: "Menopausa no vol dir emmalaltir, vol dir que ens hem de cuidar"
  Escolta àudio

  Montserrat Manubens, ginecòloga: "Menopausa no vol dir emmalaltir, vol dir que ens hem de cuidar"

  Hi ha un silenci sobre tot el que té a veure amb les dones, fet de misteri, de por i molt sovint de desinterès. Es parla poquíssim sobre la menstruació de les dones i quan se'n parla molt sovint la conversa va tenyida de fàstic o de resignació. Aquesta situació encara empitjora quan les dones comencem a estar al final de la nostra vida reproductiva, és a dir, quan s'inicia el procés cap a la menopausa. Què en sabem? Què significa a nivell físic? Com podem viure-la sense que sigui un problema? Quantes mentides se'ns han dit i es repeteixen al llarg dels anys? Parlem amb la doctora Montserrat Manubens, del consultori Womens.

 • Nodrides i actives, claus per viure bé la menopausa
  Escolta àudio

  Nodrides i actives, claus per viure bé la menopausa

  La menopausa és una revolució a nivell hormonal que comporta molts canvis sobtats en l'organisme. Sovint les dones el vivim com a espectadores, sense saber què podem fer ni com hem d'agafar el control de la situació. La nutrició i l'exercici són clau per recuperar el poder en aquest sentit i atenuar alguns efectes indesitjables de la menopausa, com la pèrdua de col·lagen, calci i massa muscular.

 • És possible una menopausa relaxada i feliç?
  Escolta àudio

  És possible una menopausa relaxada i feliç?

  Amb el programa d'avui ja sabem moltes més coses sobre la menopausa; coneixem alguns dels seus efectes en el cos i sabem com podem viure-la millor a través de la nutrició. Malgrat tot, sovint deixem que la part psicològica, tan fonamental com la física, passi desapercebuda. En parlem amb Sandra García Lumbreras, psicòloga especialitzada en ginecologia a la Dexeus.

 • Carlota Sánchez, historiadora: "La por dels homes de perdre el poder ha invisibilitzat les dones"
  Escolta àudio

  Carlota Sánchez, historiadora: "La por dels homes de perdre el poder ha invisibilitzat les dones"

  Tota la història s'ha explicat a partir del paper dels homes: els herois de guerra, els opressors, els dictadors, els presidents, els emperadors. Molt poques dones han saltat a les pàgines de la història. I quan es parla de revolucions, no és una excepció. Els que s'enduen la medalla són els homes. Sabíeu que la Revolució Russa del 1917 la van capitanejar les dones? Coneixeu el paper de les dones en la revolució dels clavells més enllà de la florista que li va donar nom? Sabíeu que la Revolució Francesa no va tenir en compte les dones i van ser elles les que van haver d'alçar-se de nou per aconseguir ser ciutadanes de primera? En parlem amb Carlota Sánchez Vidal, investigadora del Departament d'Història Contemporània de Gènere de la UB.

 • La Revolució és cosa de dones!
  Escolta àudio

  La Revolució és cosa de dones!

  Només cal obrir els diaris en els últims mesos per adonar-nos que les grans revolucions les estan capitanejant les dones. És el cas de Bielorrússia, de Polònia i també dels països llatinoamericans i els àrabs, on les dones surten a reclamar el que els és propi. Tot i així, si fem un repàs pels llibres d'història, les dones són pràcticament invisibles i sembla que ens hàgim passat la vida a casa, sargint mitjons. Res més lluny de la realitat, les dones han format part de les grans revolucions i, fins i tot, han hagut d'alçar-se com a col·lectiu perquè els homes les van eliminar de les seves protestes. Avui fem un repàs pel paper de les dones en les revolucions més importants de la història, descobrim les revoltes del costat de casa i entrevistem la cap de l'oposició de Lukaxeinko, Svetlana Tikhanóvskaia.

 • Dones rebels que han transformat Catalunya
  Escolta àudio

  Dones rebels que han transformat Catalunya

  Tot i que sovint no apareixen als llibres d'història, les dones han estat impulsores de nombroses revolucions catalanes com la del Rebombori del pa en la Barcelona de finals del segle XVIII. Durant la dictadura franquista també hi va haver dones valentes que van organitzar la Marxa del "polvillo" a Badalona, la primera manifestació mediambiental de l'Estat. I a Nou Barris, hi trobem Maruja Ruiz Martos, qui, des de la lluita veïnal, va aconseguir transformar radicalment l'urbanisme i la qualitat de vida d'aquest barri barceloní.

 • Svetlana Tikhanóvskaia: "Per Lukaixenko, que una dona el guanyés va ser molt dur"
  Escolta àudio

  Svetlana Tikhanóvskaia: "Per Lukaixenko, que una dona el guanyés va ser molt dur"

  En els últims mesos, una revolució a peu de carrer els caps visibles de la qual són dones ha reclamat la nostra atenció. Ens referim a Bielorússia. El nostre corresponsal al Moscou, Manel Alías, ha tingut l'oportunitat de parlar amb Svetlana Tikhanóvskaia, la dona que va guanyar les eleccions bielorusses, ara mateix exiliada a Lituània. Lukaixenko es nega a acceptar la derrota i continua a la poltrona des de fa 26 anys, tot i l'oposició frontal al carrer capitanejada sobretot per dones.

 • Dones grans i soles: les grans damnificades per la Covid?
  Escolta àudio

  Dones grans i soles: les grans damnificades per la Covid?

  Sempre parlem de les persones grans, com si fossin un col·lectiu. I a partir de certa edat, la societat i també els governs tractem els grans amb condescendència i paternalisme. "Tu ets un iaio, una iaia, ja no pots, ja no comptes." La qüestió és que la majoria de persones que arriben a una edat avançada i viuen soles són dones. La crisi per la pandèmia només ha empitjorat la seva situació d'aïllament però també ha menystingut tota la feina i el treball de cures que fan sobretot elles, les dones grans. Avui parlem amb moltes dones grans però actives de ciutats i pobles que ens expliquen com és la seva vida i també parlem amb la Mercè Mas, una treballadora social jubilada però que continua en actiu per oferir una altra idea de la vellesa molt llunyana de la que sentim a les notícies.

 • Mercè Mas, jubilada: "Durant la Covid, s'ha parlat molt de la gent gran, però no amb nosaltres"
  Escolta àudio

  Mercè Mas, jubilada: "Durant la Covid, s'ha parlat molt de la gent gran, però no amb nosaltres"

  Mercè Mas és treballadora social. Fa anys que està jubilada però es manté en actiu treballant en l'àmbit de la vellesa. És membre del Consell Estatal de persones grans a l'IMSERSO, membre del grup de treball de persones grans del Consell Municipal de Barcelona i membre del Consell Assessor de Gent Gran de l'Ajuntament. Durant la conversa fa reflexions molt interessants sobre la vellesa. Ens explica que les dones grans arriben a la vellesa més soles que els homes i que solen tenir més problemes econòmics i que, tot i això, en general les dones disposen de més eines per fer-hi front.

 • Dones grans que viuen soles, les més invisibles de la pandèmia?
  Escolta àudio

  Dones grans que viuen soles, les més invisibles de la pandèmia?

  La tendència és clara: cada cop hi ha més dones grans que viuen soles. Algunes depenen de l'ajuda de familiars i institucions per poder tirar endavant el dia a dia. D'altres, amb més autonomia econòmica i bona salut, mantenen una xarxa social a través d'amistats o de tallers i cursos dels casals i els centres cívics. El confinament i la distància social que s'han establert durant la pandèmia de la Covid les ha deixat més soles que mai. Escoltem les seves experiències durant aquests mesos a través del testimoni de set dones.

 • Pioneres de l'elèctronica, les dones que no van demanar permís
  Escolta àudio

  Pioneres de l'elèctronica, les dones que no van demanar permís

  Sisters with Transistors és un documental sobre les pioneres de la música electrònica que està sacsejant festivals d'arreu del món. La pel·lícula es proposa reivindicar les figures oblidades de l'electrònica. Figures femenines. Compositores i creadores que van ser fonamentals en el naixement del so modern. Avui farem un repàs d'algunes d'aquestes artistes, i ho farem molt ben acompanyades. Parlem amb Lisa Rovner, directora de Sisters with Transistors.

 • Montserrat Torrent: "Els feia ràbia que toqués l'orgue, perquè creien que era una cosa d'homes"
  Escolta àudio

  Montserrat Torrent: "Els feia ràbia que toqués l'orgue, perquè creien que era una cosa d'homes"

  En el nostre programa d'avui parlem de dones que es van enfrontar a la màquina, a molts tipus diferents de màquines i artefactes per fer música. D'això en sap molt Montserrat Torrent, una estudiant de piano que un dia va descobrir l'orgue, aquell instrument de dimensions descomunals que funcionava amb tubs, de sonoritat solemne i que principalment estava a les esglésies on hi havia capellans que només volien veure dones resant i no que hi anessin a interpretar cap instrument. Ella va acabar amb totes les barreres, i s'ha convertit ara que té 94 anys amb la degana de l'orgue al nostre país. Ha fet milers de concerts, ha gravat discos i s'ha dedicat a l'ensenyament al Conservatori Municipal de Barcelona, i la seva llarga llista de deixebles encara l'escolten atents per entendre com ho fa aquesta virtuosa.

 • Quan la dona es va enamorar de la màquina, va fer música
  Escolta àudio

  Quan la dona es va enamorar de la màquina, va fer música

  Sempre se'ns ha dit que les màquines eren cosa d'homes, que les dones no les entendríem. Deu ser perquè la majoria d'enginyers i constructors, al llarg de la història, han estat homes. Ells ho deien i és possible que en algun moment ens ho hàgim cregut. Una bona colla de dones, ja al segle passat, van acostar-se a les màquines a través de la música i, d'aquesta manera, van trencar barreres. Avui, coincidint amb la celebració de l'In-Edit Festival, descobrim les pioneres de la música electrònica i també aquelles dones que, malgrat el dictat de l'època, van abraçar les màquines sense por.

 • Les dones que van fer "soroll" a l'electrònica estatal
  Escolta àudio

  Les dones que van fer "soroll" a l'electrònica estatal

  La música electrònica ha permès a moltes compositores crear sense límits i trencar així certs cànons masclistes establerts en l'àmbit de la producció musical. En molts casos, però, no s'ha donat prou reconeixement i difusió al treball d'aquestes artistes. Busquem els referents i les pioneres tot explicant la història de la música electrònica espanyola a través de l'experiència de July Murillo, Marta Cervera aka Arco Iris i Natalia Piñuel.

 • La Churry: "A les dones no ens fa riure el mateix que a un home"
  Escolta àudio

  La Churry: "A les dones no ens fa riure el mateix que a un home"

  Gina Segura és la Churry, una pallassa barcelonina. Parlem amb ella com una de les representants de les noves generacions de pallasses. Fa molts anys que es dedica a aquesta professió i, tot i això, ara presenta el seu primer espectacle, perquè com diu ella, "les pallasses necessiten un temps de maduresa per saber el que volen explicar". Parlem de l'ofici i del descobriment de la màgia del nas de pallasso.

Anar al contingut