TOTS ELS ÀUDIOS

S'han trobat 82 resultats.

 • Patis d'escola climatitzats
  Escolta àudio

  Patis d'escola climatitzats

  Una escola bressol de Lleida climatitzarà els espais exteriors amb energia solar. Amb un sistema que permet produir fred a l'estiu i calor a l'hivern. També visitem l'exposició "Som natura" al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 • La primera amb certificat Green Beach
  Escolta àudio

  La primera amb certificat Green Beach

  La platja de Torre Valentina, a Calonge i Sant Antoni, és la primera amb certificat Green Beach de Catalunya. Després de diversos anys d'esforços, s'ha pogut obtenir una distinció que té en compte aspectes mediambientals i d'integració social relacionats amb el bany, i forma part d'un projecte regional europeu que inclou cinc països. També esbrinem en què consisteix el BioObserva, un projecte de ciència ciutadana que apliquen diverses depuradores.

 • El felí autòcton català
  Escolta àudio

  El felí autòcton català

  Aquest any, el seguiment del gat salvatge, l'únic felí autòcton que viu aquí, s'estén per bona part de Catalunya. El projecte, impulsat pel grup de naturalistes d'Osona des del 2013, s'amplia gràcies a una beca del Zoo de Barcelona. També fem un recorregut per festes populars, hi anem amb l'Ecocaravana, un vehicle que és punt de distribució, recollida i neteja "in situ" de gots reutilitzables.

 • Rius d'aigua salada
  Escolta àudio

  Rius d'aigua salada

  Un estudi constata que una tercera part dels rius de la península Ibèrica estan salinitzats. Tenen concentracions de sal que poden causar un greu impacte mediambiental, econòmic i de salut. També s'investiga com gestionar els boscos perquè siguin més resistents i s'adaptin al canvi climàtic: ho fan, per exemple, promovent la diversitat d'espècies.

 • Gota a gota per regar el panís
  Escolta àudio

  Gota a gota per regar el panís

  Regar un camp de panís amb un sistema de gota a gota és molt més eficient en el consum d'aigua i no afecta el rendiment del cultiu. Es pot obtenir la mateixa producció que si es rega de la manera tradicional, inundant els camps. Així s'ha demostrat en una finca pilot de sis hectàrees a l'Urgell. També anem a un "escape room" dedicat a les deixalles i al reciclatge.

 • Joc de peixos
  Escolta àudio

  Joc de peixos

  Un joc de cartes per fer conèixer la diversitat d'espècies de peixos continentals que hi ha a Catalunya i per conscienciar sobre la seva preservació d'una manera amena i divertida. S'anomena ICTIO i l'han ideat investigadors del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona. També del mar ve la segona proposta d'avui: crear roba amb residus marins.

 • Un mapa de qualitat d'aire
  Escolta àudio

  Un mapa de qualitat d'aire

  Com més líquens hi ha al teu barri, més net és l'aire que respires. Amb aquesta premissa, s'ha posat en marxa a Barcelona el projecte de ciència ciutadana LiquenCity. El coordinen entre altres, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i l'Institut de Ciències del Mar, i hi participen més de 700 estudiants que buscant líquens als arbres de carrers i parcs. I una altra proposta ens ensenya com podem reduir els residus quan comprem aliments.

 • Cases de fusta i un inventari mundial de vegetació
  Escolta àudio

  Cases de fusta i un inventari mundial de vegetació

  La fabricació d'habitatges de fusta de baix consum energètic és una tendència a l'alça. Generen menys residus i permeten estalviar fins a un 80% en calefacció. I ja s'ha publicat la primera base de dades mundial de vegetació, una eina clau per predir les conseqüències del canvi climàtic.

 • L'economia del "tot s'aprofita"
  Escolta àudio

  L'economia del "tot s'aprofita"

  Cada vegada més empreses aposten per l'economia circular, ja sigui per treure'n un benefici econòmic o per apostar per un sistema més sostenible. També parlem del projecte europeu "ACT4litter", per preservar els ecosistemes naturals de les escombraries marines. Hi participen 20 àrees marines protegides a tota la Mediterrània, entre les quals el Delta de l'Ebre.

 • Economia verda per al món rural
  Escolta àudio

  Economia verda per al món rural

  La cooperativa Territoris Singulars proposa valoritzar el món rural a través de l'economia verda. Ho fan gestionant finques rurals o promovent activitats de turisme als espais naturals. Volen una economia verda pensada per a les persones. També és singular la proposta d'una altra cooperativa, la de Falset-Marçà. Proposen un "rewine", per reutilitzar les ampolles de vidre.

 • El Robin Hood dels ordinadors
  Escolta àudio

  El Robin Hood dels ordinadors

  El projecte Labdoo ha rescatat, fins ara, 15.000 ordinadors en desús i els ha fet arribar a escoles de les regions més pobres del planeta. Al món, cada any, es generen 50 milions de tones de residus electrònics. Una bona part són aparells informàtics que s'han substituït quan encara són útils i s'han convertit en residus altament contaminants. També sabrem què és la bioenergia i com funciona.

 • El Pirineu es desfà
  Escolta àudio

  El Pirineu es desfà

  D'aquí 22 anys, el 2040, ja gairebé no quedaran glaceres actives al Pirineu. Aquesta és la conclusió que extreu l'observador de glaceres Jordi Camins després de més de mitja vida analitzant-ne l'evolució. També descobrim un projecte per fomentar el consum sostenible i respectuós de la roba. Una resposta a la indústria tèxtil, que és de les més contaminants.

 • Tortugues en perill
  Escolta àudio

  Tortugues en perill

  La tortuga mediterrània és una espècie protegida i des de fa 30 anys n'està prohibida la tinença i la venda. Les captures del medi per tenir-les com a animal de companyia van fer que gairebé desapareguessin com a animal salvatge. Al Garraf, al Delta de l'Ebre i al Montsant hi ha en marxa projectes de reintroducció. Hem acompanyat l'últim alliberament que s'ha fet a Bovera, a les Garrigues. També vigilem els gamarussos, que són essencials per lluitar contra les plagues sense fer servir productes químics.

 • L'ecologia guanya a la borsa
  Escolta àudio

  L'ecologia guanya a la borsa

  Moltes companyies de l'índex borsari ja són líders en sostenibilitat i en fan bandera. Quatre empreses de l'Ibex 35 estan entre les deu primeres del rànquing mundial en compromís de transició cap a una economia verda i baixa en carboni. Avui també passejarem per un jardí biològic a Girona, un aparador d'insectes i plantes al Ripollès que inclou un hotel per a insectes.

 • Més vides per a les armilles de Lesbos
  Escolta àudio

  Més vides per a les armilles de Lesbos

  Només a l'illa de Lesbos s'acumulen 450.000 armilles per l'arribada massiva de migrants que busquen un futur millor a Europa. Són testimoni d'un viatge arriscat i incert, i alhora un residu difícil de reciclar. Aquesta tardor es transformaran en clauers, estoretes, xancletes i pufs dissenyats per alumnes catalans amb finançament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. També parlem d'un giny de la Universitat de Lleida per reduir el consum d'energia dels dispositius electrònics.