TOTS ELS ÀUDIOS

 • Boscos estressats, incendis de sisena generació
  Escolta àudio

  Boscos estressats, incendis de sisena generació

  El canvi climàtic ha modificat les característiques de molts incendis. L'augment de les temperatures i la falta de pluges provoca que els boscos siguin més fràgils i que els incendis que els afecten es converteixin en autèntiques "tempestes de foc". També expliquem com fer servir pinyols d'oliva per imprimir en tres dimensions.

 • Cultura naturbana
  Escolta àudio

  Cultura naturbana

  Girona vol multiplicar per vuit els parcs urbans i crear un gran espai verd de 600 hectàrees. Recuperen la "vora" natural de la ciutat i en diuen el Girona Vora. També descobrim un sistema per instal·lar petits jardins verticals a casa.

 • El tramvia verd
  Escolta àudio

  El tramvia verd

  Des del gener, els tramvies de l'Àrea Metropolitana de Barcelona funcionen exclusivament amb energia 100% produïda a partir de fonts renovables, com el vent o el sol. El TRAM, un dels sistemes de transport més ecològics i eficients energèticament, es converteix així en un dels promotors de l'energia sostenible.

 • Ni una gota
  Escolta àudio

  Ni una gota

  El fenomen meteorològic el Niño no només fa augmentar les temperatures i provoca tempestes, sinó que també comporta greus sequeres i inundacions. Una empresa catalana coordina un projecte a la zona andina de Colòmbia per instal·lar nous sistemes de reg. I als Aiguamolls de l'Empordà lluiten per preservar el gaig blau.

 • Canya als taulers
  Escolta àudio

  Canya als taulers

  Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han aconseguit crear uns taulers de fusta que es fabriquen amb canyes comunes de riera i sense la necessitat d'utilitzar adhesius provinents del petroli. També coneixerem el projecte "Boscos de muntanya", que conserva els espais naturals a les muntanyes del Pirineu català amb voluntariat.

 • Caçadors de llamps
  Escolta àudio

  Caçadors de llamps

  L'Agència Espacial Europea estudia la generació dels grans llamps a l'atmosfera terrestre. També estudia els llamps que cauen a terra, amb la col·laboració de científics de la UPC. Recullen dades a les Terres de l'Ebre, un dels punts de Catalunya on cauen més llamps. I a Girona una nova càtedra estudia les relacions entre els ecosistemes marins i la salut: "Mar sana, gent sana".

 • Com sona la selva amazònica?
  Escolta àudio

  Com sona la selva amazònica?

  Investigadors de la UPC, del Brasil i d'Austràlia han captat sons i imatges en temps real i de manera contínua de la vida salvatge a l'Amazones. També parlem de la protecció de l'os bru del Pirineu, que també inclou un pla de prevenció dels danys que provoca a ramaders i pastors.

 • La cabra salvatge torna al Pirineu
  Escolta àudio

  La cabra salvatge torna al Pirineu

  Gairebé dues dècades després de la seva desaparició, l'herc ha tornat al Pirineu. Els primers exemplars han arribat a les muntanyes del Pallars Sobirà procedents de França, on fa anys que van reintroduir aquesta espècie de cabra salvatge. També escoltarem com funciona el nou sistema de llums LED del MNAC.

 • L'estalvi en la factura de la llum utilitzant el cotxe elèctric
  Escolta àudio

  L'estalvi en la factura de la llum utilitzant el cotxe elèctric

  Científics catalans han estat els primers d'Europa a desenvolupar una tecnologia que permet connectar el vehicle elèctric a un endoll perquè retorni a la xarxa l'energia emmagatzemada que no ha fet servir. És una tecnologia que es va crear al Japó per cobrir les necessitats energètiques de la població després de l'accident nuclear de Fukushima. Avui també us parlarem del projecte de custòdia agrària impulsat per la IAEDEN.

 • Bosses de patates sostenibles
  Escolta àudio

  Bosses de patates sostenibles

  El compromís amb l'energia renovable és un dels objectius d'empreses com Frit Ravich. La seva planta fotovoltaica per a autoconsum és la més gran de les comarques de Girona. Una aposta que forma part d'un procés engegat fa anys per fomentar la sostenibilitat. També fem prevenció d'incendis amb una campanya a les escoles dels Agents Rurals a la Conca de Barberà.

 • Llums LED per als peixos de l'aquari
  Escolta àudio

  Llums LED per als peixos de l'aquari

  L'Aquàrium de Barcelona ha reduït un 70% el consum d'energia. L'estalvi s'ha aconseguit amb el canvi de milers de llums incandescents per tecnologia LED. Més enllà del benefici mediambiental, el nou sistema també millora el benestar dels peixos. I també una proposta per a les cigonyes, per fer compatible la conservació del patrimoni amb la preservació d'aquesta espècie: un giny d'una empresa de Lleida.

 • Rius sense barreres
  Escolta àudio

  Rius sense barreres

  Rius que tornin a ser rius, que no hi hagi barreres que dificultin el pas dels peixos. Aquest és l'objectiu de la construcció de rampes per facilitar aquesta comunicació a diferents espais fluvials. Ens fixem en el riu Ter. També anem a Sant Cugat a visitar l'Ambiteca, un espai que inclou una botiga que calcula el preu dels objectes segons la seva petjada de CO2.

 • Un parc d'aiguamolls
  Escolta àudio

  Un parc d'aiguamolls

  El delta de l'Ebre ha recuperat més de 200 hectàrees d'aiguamolls. Això equival, si fa no fa, a dues vegades la superfície de PortAventura. L'objectiu ha estat doble: preservar els valors ambientals i recuperar els aiguamolls per a l'ús públic. I des de Lleida el Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent coordina un projecte a Israel per reforçar-hi la població de voltors comuns.

 • Oasis per a papallones
  Escolta àudio

  Oasis per a papallones

  Barcelona posa en marxa el primer observatori ciutadà de papallones urbanes. El projecte compta amb centenars de voluntaris que mostregen les espècies que troben als parcs. Una altra mena d'oasi ciutadà són els grans centres comercials, com el Parc Central de Tarragona, que aposta per una gestió més sostenible.

 • No fa mel ni pica: pol·linitza
  Escolta àudio

  No fa mel ni pica: pol·linitza

  L'abella "primavera", l'osmia cornuta, és una abella solitària autòctona present a gran part del territori català, que ha demostrat ser una espècie altament eficaç per a la pol·linització dels arbres fruiters. Ara s'estudia si aquesta abella pot millorar la pol·linització a la zona de Lleida. I a Girona la plataforma Resposta al MidcAT s'oposa al gasoducte d'interconnexió entre França i Espanya.

Anar al contingut