TOTS ELS ÀUDIOS

 • Joves implicats per salvar el planeta
  Escolta àudio

  Joves implicats per salvar el planeta

  Molts joves d'arreu del món s'estan revelant contra el canvi climàtic amb iniciatives com els Fridays for Climate, que promou vagues i manifestacions per exigir més protecció del planeta. A Lleida, cinc joves estudiants han decidit passar a l'acció creant una ONG mediambiental, Osmon, que mobilitza desenes de voluntaris que cada dissabte surten a netejar la brutícia que s'acumula en espais verds i d'oci de la ciutat. També parlarem de la primera guia d'"Els heteròpters de Catalunya".

 • Paisatges salvats
  Escolta àudio

  Paisatges salvats

  A Girona hi ha una seixantena d'espais naturals que s'han salvat de ser urbanitzats o destruïts. Us expliquem quines històries hi ha darrere d'aquests paisatges. I l'Organització Meteorològica Mundial avança que s'estan donant les condicions pròpies d'un episodi del Niño. Això suposaria una pujada de les temperatures arreu del món.

 • Gespa verda
  Escolta àudio

  Gespa verda

  A Catalunya hi ha mig miler de camps de gespa artificial amb una vida útil d'uns deu anys. De cada camp que es renova en surten al voltant de dues-centes tones de materials per reciclar. El més difícil és la gespa, i ara s'ha descobert un nou sistema que la recicla totalment. També esbrinem com es rehabiliten les construccions de pedra seca.

 • Migrants climàtics
  Escolta àudio

  Migrants climàtics

  El canvi climàtic provocarà més de 250 milions de migracions als pròxims 40 anys. El problema és que no existeix un marc jurídic internacional que reconegui la figura del migrant ambiental o climàtic. També passarem pel Festival de música de Cap Roig, distingit per la UNESCO com a Festival sostenible.

 • Torna el trencalòs
  Escolta àudio

  Torna el trencalòs

  Aquest voltor ha tornat a les Terres de l'Ebre, al Parc Natural dels Ports. Fa més de dos metres i ja fa anys que està amenaçat a tot Europa. També parlem de la tortuga d'estany del riu Ter.

 • Tritons catalans
  Escolta àudio

  Tritons catalans

  El tritó del Montseny és l'únic vertebrat endèmic de Catalunya, és a dir, que no es troba enlloc més del món. El Centre de Fauna del Pont de Suert, a l'Alta Ribagorça, gestionat per Forestal Catalana, espera obtenir enguany una xifra rècord de cries d'aquesta espècie en perill crític d'extinció. Ara sabrem quin és el dia a dia d'un dels tres centres catalans que participen en el programa europeu de cria en captivitat d'aquesta espècie. Aquesta setmana també sabrem els motius que han fet que la parròquia de Sant Cebrià de Barcelona s'hagi convertit en la primera de l'Estat a instal·lar plaques solars.

 • Despertant la consciència ambiental amb la tortuga d'estany
  Escolta àudio

  Despertant la consciència ambiental amb la tortuga d'estany

  Les entitats Limnos i la Fundació Emys han trobat en la tortuga d'estany un còmplice per despertar la consciència ambiental de grans i petits. Utilitzen l'aproximació física a aquesta espècie i al seu entorn per explicar la importància de preservar els espais humits. També sabrem què proposen els impulsors del projecte Mars Circulars.

 • Una ciutat "realment sostenible"
  Escolta àudio

  Una ciutat "realment sostenible"

  La Comissió Europea reconeix el compromís mediambiental de Cornellà de Llobregat i li ha atorgat el premi com a ciutat "realment sostenible". El jurat del premi European Green Leaf 2019 li reconeix el compromís per convertir-se en una ciutat més verda i sostenible. També hi ha pla de futur per preservar el gall fer, una espècie amenaçada al Pirineu català, on la població ha caigut un 30% en deu anys.

 • La prehistòria i el canvi climàtic
  Escolta àudio

  La prehistòria i el canvi climàtic

  Un estudi determina els canvis de les societats que van viure aquí fa uns 8.000 anys, quan el nivell del mar va pujar més de deu metres. Els científics busquen patrons de comportament que es podrien aplicar en la societat actual per preveure com ens afectarà el canvi climàtic. També parlem d'un projecte que ha "re-fet" un paisatge. S'ha "desurbanitzat" una zona costanera a l'Estartit.

 • Patis d'escola climatitzats
  Escolta àudio

  Patis d'escola climatitzats

  Una escola bressol de Lleida climatitzarà els espais exteriors amb energia solar. Amb un sistema que permet produir fred a l'estiu i calor a l'hivern. També visitem l'exposició "Som natura" al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 • La primera amb certificat Green Beach
  Escolta àudio

  La primera amb certificat Green Beach

  La platja de Torre Valentina, a Calonge i Sant Antoni, és la primera amb certificat Green Beach de Catalunya. Després de diversos anys d'esforços, s'ha pogut obtenir una distinció que té en compte aspectes mediambientals i d'integració social relacionats amb el bany, i forma part d'un projecte regional europeu que inclou cinc països. També esbrinem en què consisteix el BioObserva, un projecte de ciència ciutadana que apliquen diverses depuradores.

 • El felí autòcton català
  Escolta àudio

  El felí autòcton català

  Aquest any, el seguiment del gat salvatge, l'únic felí autòcton que viu aquí, s'estén per bona part de Catalunya. El projecte, impulsat pel grup de naturalistes d'Osona des del 2013, s'amplia gràcies a una beca del Zoo de Barcelona. També fem un recorregut per festes populars, hi anem amb l'Ecocaravana, un vehicle que és punt de distribució, recollida i neteja "in situ" de gots reutilitzables.

 • Rius d'aigua salada
  Escolta àudio

  Rius d'aigua salada

  Un estudi constata que una tercera part dels rius de la península Ibèrica estan salinitzats. Tenen concentracions de sal que poden causar un greu impacte mediambiental, econòmic i de salut. També s'investiga com gestionar els boscos perquè siguin més resistents i s'adaptin al canvi climàtic: ho fan, per exemple, promovent la diversitat d'espècies.

 • Gota a gota per regar el panís
  Escolta àudio

  Gota a gota per regar el panís

  Regar un camp de panís amb un sistema de gota a gota és molt més eficient en el consum d'aigua i no afecta el rendiment del cultiu. Es pot obtenir la mateixa producció que si es rega de la manera tradicional, inundant els camps. Així s'ha demostrat en una finca pilot de sis hectàrees a l'Urgell. També anem a un "escape room" dedicat a les deixalles i al reciclatge.

 • Joc de peixos
  Escolta àudio

  Joc de peixos

  Un joc de cartes per fer conèixer la diversitat d'espècies de peixos continentals que hi ha a Catalunya i per conscienciar sobre la seva preservació d'una manera amena i divertida. S'anomena ICTIO i l'han ideat investigadors del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona. També del mar ve la segona proposta d'avui: crear roba amb residus marins.