TOTS ELS ÀUDIOS

 • Jerseis com els d'abans
  Escolta àudio

  Jerseis com els d'abans

  Jerseis que provoquen 0 residus, fets com els d'abans: 100% reciclats i reciclables i pensats per durar molts anys. És l'esperit de IAIOS, una marca de jerseis de Granollers fets amb fil reciclat en tallers locals i de proximitat i amb un disseny circular perquè no arribin mai a ser un residu. També passegem pel Parc Natural més jove de Catalunya, el de les capçaleres del Ter i del Freser.

 • Premi als habitatges sostenibles
  Escolta àudio

  Premi als habitatges sostenibles

  Olot protagonitza un programa pilot a Europa per impulsar l'eficiència energètica dels habitatges. La iniciativa, impulsada des de la Unió Europea, s'anomena HolaDOMUS i ofereix avantatges en el finançament i assessorament per a reformes que rebaixin la despesa energètica i les emissions de CO2. I a Mont-roig del Camp, al Baix Camp, lluiten de forma natural contra la processionària dels pins i han instal·lat caixes niu per atraure ocells.

 • Un refugi per als "batmans"
  Escolta àudio

  Un refugi per als "batmans"

  Gairebé 5.000 ratpenats es refugien a les instal·lacions hidroelèctriques de Catalunya, la majoria ubicades a les conques dels rius Segre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana. El Centre Forestal de Catalunya n'estudia el comportament i, sobretot, proposa mesures per afavorir les colònies de les espècies amenaçades i en perill d'extinció. També hi ha propostes per capturar el CO2 de l'atmosfera. Cal posar preu al CO2, i que en comptes d'un residu sigui un recurs. Bill Gates el vol convertir en energia.

 • Un rusc experimental
  Escolta àudio

  Un rusc experimental

  La població d'abelles disminueix de forma alarmant. Per poder revertir aquesta situació, la Universitat Autònoma ha posat en marxa un abellar experimental que han batejat amb el nom de UABee per investigar per què emmalalteixen i moren aquests insectes. També experimenten al programa Recerkids, que promou la recerca científica entre els alumnes de 5è i 6è de primària.

 • Una flauta d'Hamelín per als ocells
  Escolta àudio

  Una flauta d'Hamelín per als ocells

  Atraure més ocells cantaires a les ciutats és possible. Valls, a l'Alt Camp, ha estat l'escenari d'un estudi pioner que ha servit per trobar les claus per aconseguir atraure més ocells a les àrees urbanes. També decobrim com es pot saber quin és l'estat de salut d'un bosc amb el projecte Deboscat.

 • Una app per salvar la posidònia
  Escolta àudio

  Una app per salvar la posidònia

  Una aplicació del telèfon serveix per preservar la posidònia. Es tracta d'escanejar el fons marí de Palamós i cartografiar-lo. L'aplicació es diu "Posidonia Maps". I a Almatret, a Lleida, combaten el despoblament apostant per la sostenibilitat. Volen ser el primer poble d'Espanya energèticament sostenible.

 • Pedalades verdes
  Escolta àudio

  Pedalades verdes

  Un grup de ciclistes ha engegat un projecte que combina esport i sostenibilitat: es diu Vies Verdes Netes, i consisteix a fer rutes ciclistes al Pirineu mentre van recollint deixalles. També parlem del projecte Remenja'mmm, per evitar el malbaratament alimentari.

 • Comunicar l'emergència climàtica
  Escolta àudio

  Comunicar l'emergència climàtica

  La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s'ha adherit al projecte internacional Covering Climate Now, iniciativa que inclou més de 170 mitjans de comunicació del món que es comprometen a donar rellevància a una qüestió tan greu com la crisi climàtica. A l'"Efecte papallona" hem volgut saber com comuniquen les seves idees les organitzacions ecologistes. També parlem de la vaga mundial pel clima.

 • 9.000 fruiters per als ossos
  Escolta àudio

  9.000 fruiters per als ossos

  Al Pirineu s'han plantat 9.000 arbres fruiters als territoris de l'os bru. D'aquesta manera no hauran d'anar a les zones poblades per trobar menjar i s'enriqueix la biodiversitat del Pirineu. També farem una marató de residus zero per reduir els envasos que es generen durant l'esmorzar i el berenar de la canalla.

 • La somereta d'Eduard Punset
  Escolta àudio

  La somereta d'Eduard Punset

  El Parc Natural del Montsant és l'escenari del primer documental produït a Catalunya per conscienciar de la pèrdua de la biodiversitat. Al film "Someretes al cap", que encara no s'ha estrenat, hi va participar Eduard Punset. També escoltem la banda sonora del Pirineu, que ja està disponible a diferents plataformes.

 • Ratolins amb personalitat
  Escolta àudio

  Ratolins amb personalitat

  Els ratolins de bosc tenen personalitat pròpia. Ho diu un estudi dut a terme pel CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, que també constata que aquests mamífers, a més, poden ser clau per ajudar els boscos a combatre el canvi climàtic. També parlem del falcó pelegrí, que mira de fer-se fort a la Costa Brava on té una densitat reduïda.

 • Sistemes de reg sostenibles
  Escolta àudio

  Sistemes de reg sostenibles

  A Lleida s'ha estrenat la primera estació de bombeig que utilitza només l'energia generada per plaques solars. Servirà de referent per aplicar el sistema a més comunitats de regants. També parlem d'una depuradora que compensa el seu consum energètic amb el biogàs que produeix i que no té cap impacte ambiental.

 • Mapa de vulnerabilitat dels boscos
  Escolta àudio

  Mapa de vulnerabilitat dels boscos

  Una nova eina, batejada com a VulneMap, permet preveure quins boscos catalans són més vulnerables a situacions de sequera. La primera radiografia ha mostrat que la demarcació de Girona és la que té els boscos més sensibles. També fem una marató pel clima. Per segon any es fa a Catalunya la Ultra Clean Marathon, un esdeveniment esportiu amb l'objectiu de recollir el màxim nombre de residus durant el seu recorregut.

 • Papers que broten
  Escolta àudio

  Papers que broten

  A la llista de joves amb més talent de la revista "Forbes" hi ha la catalana Gala Freixa. Té 24 anys i és cofundadora de Sheedo. Ella i els seus socis són els creadors del paper plantable que germina i es converteix en una planta després de ser utilitzat. A més, ho fan sense químics, i així eliminen l'impacte ambiental de la indústria paperera convencional. El procés el fan manualment al Molí de la Farga de Banyoles, Sastres Paperers. Ara els escoltarem. Aquesta setmana també us parlarem de la feina que està fent el Departament d'Agricultura per implantar i promoure la bioeconomia a Catalunya. Ho estan fent a través del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal, ubicat a Solsona.

 • El primer "carsharing" municipal
  Escolta àudio

  El primer "carsharing" municipal

  El "carsharing", nom que rep el servei de compartir cotxe, cada vegada s'estén més. L'Ajuntament de Reus, al Baix Camp, pionera a Catalunya en polítiques vinculades a la mobilitat sostenible, ha decidit implantar el "carsharing" corporatiu per als seus treballadors, amb vehicles elèctrics. També coneixerem el Projecte Biodiversitat de l'Associació de Naturalistes de Girona, que aposta per la divulgació biològica del nostre entorn com a eina per protegir i conservar els espais naturals.