TOTS ELS ÀUDIOS

 • El Pirineu, refugi europeu de papallones
  Escolta àudio

  El Pirineu, refugi europeu de papallones

  El Parc Natural de l'Alt Pirineu s'ha convertit en una de les reserves de papallones més importants d'Europa: dins dels seus límits se n'han comptat unes 900 espècies diferents. També parlem de Mollet, la primera ciutat catalana, i també de l'Estat, que limita la velocitat màxima, de tot el municipi, a 30 quilòmetres per hora.

 • Un nou "Cocoon" per salvar arbres.
  Escolta àudio

  Un nou "Cocoon" per salvar arbres.

  Aconseguir que un arbre sobrevisqui en situacions extremes durant el seu primer any de vida. És l'objectiu del Cocoon, un recipient biodegradable, que permetrà al plançó, l'arbre jove, hidratar-se sense problemes en aquest període tan sensible. També tenen bons resultats a les biblioteques de Reus, on han estrenat el cicle "Fem consciència", per transmetre la necessitat d'actuar davant l'emergència climàtica.

 • Vent insostenible
  Escolta àudio

  Vent insostenible

  El túnel del vent d'Empuriabrava consumeix en ple rendiment tanta electricitat com el camp del Barça o com tres-centes llars completament equipades. Per rebaixar les emissions de CO2, l'empresa aposta per consumir únicament electricitat procedent d'energies verdes. I la Federació d'Hostaleria de Lleida adopta mesures per evitar el malbaratament alimentari i per implantar l'ús d'envasos sostenibles.

 • Art climàtic
  Escolta àudio

  Art climàtic

  El canvi climàtic és un argument que cada vegada utilitzen més els artistes contemporanis per inspirar els seus treballs. La reacció dels moviments socials ha arribat als tallers de molts creadors que denuncien amb les seves obres l'emergència climàtica. També anem a Arbúcies, on convertiran les zones afectades pel pas del temporal Gloria en un espai educatiu sobre l'emergència climàtica.

 • El nou Pokémon GO del medi ambient
  Escolta àudio

  El nou Pokémon GO del medi ambient

  Un institut de la plana de Lleida ha creat una aplicació per a mòbils que busca fomentar el reciclatge i que copia el Pokémon GO, el famós videojoc. És el projecte d'innovació pedagògica UniversSteam, centrat a promoure el respecte pel medi ambient i un estil de vida més sostenible. També canvia l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. S'alinea amb la sostenibilitat i aplica mesures estructurals.

 • Malalts climàtics: el canvi ja és aquí
  Escolta àudio

  Malalts climàtics: el canvi ja és aquí

  El canvi climàtic influeix en la salut: hi ha malalties en llocs on abans eren desconegudes perquè la variació de les condicions climàtiques, o la desforestació, les desplaça. Amb el canvi climàtic els mosquits que fan de transmissors de malalties viuen en zones cada vegada més separades dels tròpics. El risc de tenir brots de malalties epidèmiques globals és més alt. També sabrem com a l'estany de Sils vetllen per preservar els hàbitats aquàtics i la biodiversitat.

 • SOS Ratpenats
  Escolta àudio

  SOS Ratpenats

  Investigar i protegir els ratpenats de Catalunya és un dels objectius del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Al Catalunya n'hi ha 30 espècies diferents, de les 45 que hi ha a Europa, i estan adaptades a diversos ecosistemes. Els ratpenats són un termòmetre de l'estat de conservació del medi natural. A part d'això, a la Ribagorça milloren el reciclatge, també per als esquiadors.

 • Què hi diuen els científics?
  Escolta àudio

  Què hi diuen els científics?

  El temporal Gloria marca un abans i un després en la percepció sobre els efectes del canvi climàtic. Ens afecta directament i s'han d'adoptar mesures per mitigar-ne els efectes, però també hem de canviar la forma de viure. Sentim propostes científiques per a Catalunya, per al Delta de l'Ebre o per a Girona, on es qüestiona la gestió de l'aigua dels embassaments.

 • Desxifrant les dades que els permetin preveure els efectes del canvi climàtic
  Escolta àudio

  Desxifrant les dades que els permetin preveure els efectes del canvi climàtic

  L'acumulació de dades o "big data" pot ajudar a preveure els fenòmens que genera el canvi climàtic. L'Organització Meteorològica Mundial treballa per analitzar aquestes dades i millorar les alertes per minimitzar els efectes dels grans desastres naturals. A casa nostra, la Universitat Rovira i Virgili lidera el projecte europeu anomenat INDECIS, que vol desxifrar aquestes dades per millorar la nostra adaptació al canvi climàtic.

 • Calefacció central de biomassa
  Escolta àudio

  Calefacció central de biomassa

  Experiència pionera de calefacció urbana a la Baronia de Rialb, a la Noguera. Al nucli de Vilaplana, totes les cases del poble s'escalfen amb una única caldera central de biomassa que s'alimenta amb els excedents de fusta dels boscos de la zona. També parlem d'"Enverdim Barcelona". Recuperen llavors, les germinen i quan ja són una planteta les deixa en alguna plaça, sobre un banc o en algun racó de la ciutat perquè algú l'agafi i la cuidi.

 • Dofins de Tramuntana
  Escolta àudio

  Dofins de Tramuntana

  Un nou projecte científic impulsa l'estudi de dofins i cetacis al cap de Creus i el golf de Lleó. És l'estudi Dofins de Tramuntana i reuneix pescadors, empreses nàutiques de la Costa Brava, entitats ecologistes i administracions. També hi ha finançament europeu per al pla pioner de l'Ajuntament d'Alcarràs, al Segrià, per donar una sortida als purins com a fertilitzants en fruiters.

 • No ho llencis, repara-ho
  Escolta àudio

  No ho llencis, repara-ho

  Abans de llençar una cosa, pensa-t'ho dues vegades, pots tenir una "ReparaTruck" a prop. És una camioneta que cada dues setmanes s'instal·la a dos punts de Barcelona perquè tothom que tingui un petit electrodomèstic, un aparell informàtic o fins i tot una bicicleta que no funcioni, s'atreveixi a arreglar-los. També la podem trobar en altres punts del país. En aquesta edició de l'"Efecte papallona" també coneixerem el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània a la Vall de Bovera, a les Garrigues.

 • El SOS dels indígenes al COP25
  Escolta àudio

  El SOS dels indígenes al COP25

  Molts pobles indígenes del planeta han enviat delegacions a la Cimera del Clima de Madrid per defensar els seus drets i el seu futur. Són la veu de la terra, la veu dels que ja pateixen directament el canvi climàtic. I la veu dels que se senten més indefensos. Clamen per solucions, però les dades científiques no són encoratjadores. N'hem parlat amb Max Dilley, director de l'Organització Meteorològica Mundial.

 • Cimera pel Clima, l'anàlisi dels científics
  Escolta àudio

  Cimera pel Clima, l'anàlisi dels científics

  La comunitat científica fa temps que parla clarament, amb dades i amb contundència, sobre el canvi climàtic. Analitzem la Cimera pel Clima de Madrid amb els científics i donem veu a la Greta Thunberg catalana, i també als joves que han sortit al carrer per defensar el planeta.

 • Refugis per a abelles
  Escolta àudio

  Refugis per a abelles

  El petit poble de Riner, al Solsonès, s'ha convertit en el principal receptor d'abelles de Catalunya. Recuperen els eixams que es retiren de les zones urbanes. A Catalunya, la tendència és treure les abelles de les ciutats; en canvi, per exemple, París és un referent en apicultura urbana. També recuperem la campanya de l'Agència de Residus de Catalunya "Envàs, on vas?", que set anys després continua activa a la xarxa.

Anar al contingut