TOTS ELS ÀUDIOS

 • Netejant un estany
  Escolta àudio

  Netejant un estany

  L'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell, és un dels espais humits més extensos de l'interior de Catalunya. Ara, s'ha buidat parcialment per millorar la qualitat de l'aigua i regenerar un ecosistema que en els últims anys s'havia empobrit. La gestió de l'aigua també és objecte d'estudi a l'Ebre, on s'ha creat l'Observatori de la Sequera, per saber com s'adapta la terra al canvi climàtic i per ajudar els pagesos a regar estalviant aigua.

 • Ocells perduts
  Escolta àudio

  Ocells perduts

  Cada vegada estem més sensibilitzats que la biodiversitat suma. Aquest argument el certifica el Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, que ha hagut d'ampliar la capacitat perquè els hi porten molts animals ferits o cries en risc. L'últim anys n'hi han arribat més de 2.000. Des de la teulada de l'Hospital de Mataró intentarem albirar-ne. Ens hi enfilem buscant les plaques solars que abastaran el centre hospitalari.

 • Combatre la contaminació lumínica per tornar a veure les estrelles
  Escolta àudio

  Combatre la contaminació lumínica per tornar a veure les estrelles

  Catalunya ha estat pionera en l'elaboració de plans directors per aconseguir una bona salut lumínica. L'Institut Cartogràfic de Catalunya és l'encarregat de sobrevolar el cel nocturn per estudiar la contaminació lumínica i identificar quines coses es poden canviar per tenir un enllumenat més eficient i menys contaminant. Aquesta setmana també observem la plaga del boix al parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

 • Un mar de tresors
  Escolta àudio

  Un mar de tresors

  L'aigua de mar conté metalls i minerals que ara es volen recuperar aprofitant el rebuig de les dessalinitzadores. El concentrat salí resultant de filtrar l'aigua de mar es pot convertir en una font de matèries primeres de la Unió Europea. També anem a Llavorsí, a l'Alt Pirineu, on ja funciona un punt de recàrrega de cotxes elèctrics. És una aposta per la sostenibilitat que a la vegada reforça l'economia.

 • Produint de sol a sol
  Escolta àudio

  Produint de sol a sol

  Amb la supressió a finals del 2018 de l'impost que gravava l'energia solar, i amb la baixada de preus de les plaques fotovoltaiques, s'han multiplicat les instal·lacions d'autoconsum. Algunes, impulsades per grups de veïns que s'han unit per estalviar temps i diners. Us n'expliquem un exemple d'èxit, el del poble de Raimat, al Segrià. I obrim l'agenda de l'any 2030. Les Nacions Unides han marcat reptes globals per d'aquí deu anys. Diverses ciutats catalanes s'hi han adherit, com Amposta, el primera municipi de l'Ebre que s'hi acull.

 • Ecosistemes i salut
  Escolta àudio

  Ecosistemes i salut

  Relacionar la salut del mar amb la de les persones: és l'objectiu d'un estudi de la Universitat de Girona. L'estudi demostra que bussejar en espais d'alt valor ecològic beneficia la salut mental i el benestar. Un motiu més per protegits ecosistemes que impacten positivament en la salut, rebaixen l'estrès i aporten tranquil·litat. També passegem virtualment pel Museu de les Aigües de Barcelona.

 • Menjar cucs
  Escolta àudio

  Menjar cucs

  D'aquí a 30 anys caldrà menjar insectes per cobrir el consum de proteïnes mundial. Els científics han trobat una font de proteïna més sostenible. La seva producció ocupa menys espai, consumeix menys aigua, genera menys gasos efecte hivernacle i, a més, es pot alimentar de residus de matèria orgànica. També parlem del projecte Pesca Neta, de recollida de residus al mar.

 • Primer conveni per protegir els ocells
  Escolta àudio

  Primer conveni per protegir els ocells

  A Catalunya, i a tot arreu on no estan soterrades, les línies elèctriques provoquen nombrosos accidents d'ocells que hi xoquen o que s'hi electrocuten. Els Agents Rurals porten una dècada reportant casos d'electrocucions i ara, juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, han firmat un conveni amb Endesa per adaptar aquestes línies elèctriques. També parlem del projecte de reforestació de l'associació Osmon de Lleida.

 • Contenidors intel·ligents amb premi
  Escolta àudio

  Contenidors intel·ligents amb premi

  El municipi de l'Albagés, a les Garrigues, aplica el seu propi mètode per augmentar el reciclatge. L'ús de la tecnologia mòbil i l'incentiu econòmic està donant resultats. També anem al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, a descobrir el Festival d'Educació per la Sostenibilitat.

 • L'Art amb consciència
  Escolta àudio

  L'Art amb consciència

  La simbiosi entre art i natura torna a ser l'eix de la tercera edició d'Art i Gavarres, el festival internacional d'art i paisatge que proposa crear obres en entorns naturals en aquesta zona del Baix Empordà. Un festival que vol conscienciar sobre l'evolució del patrimoni natural. També parlem d'una boia que recull microplàstics a la costa catalana.

 • Segrestant carboni
  Escolta àudio

  Segrestant carboni

  Els arrossars del Delta de l'Ebre milloren la gestió per lluitar contra el canvi climàtic. És una prova pilot per aconseguir segrestar CO2 amb el conreu de l'arròs, i es focalitza en la gestió de la palla, que abans es cremava i que ara s'enterra. També descobrim els projectes per conservar la natura de la Fundació Emys. Entre d'altres, proposen una escola de naturalistes.

 • El WhatsApp dels arbres ens protegeixen
  Escolta àudio

  El WhatsApp dels arbres ens protegeixen

  Passejar per un bosc té efectes terapèutics. Als boscos hi ha uns compostos volàtils, que els arbres utilitzen per comunicar-se, i que tenen propietats per a nosaltres. També descobrim com funciona un para-sol que genera i guarda energia solar.

 • Salvant nàiades
  Escolta àudio

  Salvant nàiades

  Al rescat de la fauna autòctona. Així es pot definir l'acció que uns veïns de la Vall del Llémena van protagonitzar després del temporal Glòria per salvar una de les principals colònies de nàiades amb què es treballa a Catalunya per recuperar aquesta espècie autòctona de mol·lusc d'aigua dolça. També ens interessa l'orquídia "Orquis Catzórlensis", que feia 60 anys que no s'observava al Parc Natural dels Ports, a les Terres de l'Ebre.

 • Descobridors d'espècies
  Escolta àudio

  Descobridors d'espècies

  El descobriment de noves espècies de plantes o animals ens demostra que l'estudi de la biodiversitat al nostre planeta és molt lluny de completar-se. El botànic gironí Joel Calvo ha descrit set espècies noves de la família de les margarides als Andes. També fem un tomb amb bicicleta, amb el projecte Rebicicla, que promou la reparació de bicicletes per donar-los un nou ús i evitar que esdevinguin un residu.

 • I amb el coronavirus, torna el plàstic
  Escolta àudio

  I amb el coronavirus, torna el plàstic

  La Covid-19 ha disparat el consum de plàstics d'un sol ús. Des de l'inici de la pandèmia, els residus de material sanitari -guants, mascaretes o bates- han augmentat un 350% i en els últims tres mesos les deixalles que van al contenidor groc han crescut un 19%. On encara no han arribat, ni guants ni mascaretes, és als Aiguamolls de l'Empordà, on des de fa sis anys estudien els amfibis. Fa poc hi han retrobat el tritó verd, que feia 20 anys que no s'hi veia.

Anar al contingut