Catalunya Ràdio - Lleida i Pirineu

 • La pedregada de dissabte va afectar 1.200 hectàrees de fruita dolça al Segrià
  Escolta àudio

  La pedregada de dissabte va afectar 1.200 hectàrees de fruita dolça al Segrià

  La pedregada va ser especialment intensa a Aitona i zones pròximes de Torres de Segre, Sarroca i Torrebesses, i va afectar per tercera vegada municipis com Serós, Massalcoreig i la Granja d'Escarp. En total, i segons les xifres d'Agricultura, la pedregada va afectar 1.070 hectàrees de fruita de Pinyol i 175 de fruita de llavor. La zona més afectada són unes 360 hectàrees d'Aitona. És la tercera pedregada que hi ha en un mes a la zona.

 • "Catalunya al dia Lleida": La UdL decideix avui què fa amb els alumnes tancats fa més de 15 dies
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": La UdL decideix avui què fa amb els alumnes tancats fa més de 15 dies

  El Consell de Govern de la Universitat de Lleida es reuneix aquest matí per decidir quines accions emprèn perquè els alumnes tancats al rectorat des de fa més de dues setmanes abandonin l'ocupació. El rector, Roberto Fernández, vol una decisió consensuada, però estableix uns mínims, com ara que no hi hagi violència i que es respecti la llibertat dels professors a fer classe. Els estudiants han convocat mitja hora abans una concentració per reclamar la dimissió del rector. Tot plegat, després dels enfrontaments de dijous passat entre els estudiants i el personal de la UdL que va entrar al despatx ocupat per reclamar que marxessin. I avui el Departament d'Agricultura avaluarà l'abast exacte de la tercera calamarsada important que ha afectat aquest any la zona fruitera del sud del Segrià. La població més afectada és Aitona, on la pedra ha malmès bona part de les plantacions de préssec i nectarina.

 • Eva Barta: "La crisi ha disparat les malalties mentals i calen més recursos i prevenció"
  Escolta àudio

  Eva Barta: "La crisi ha disparat les malalties mentals i calen més recursos i prevenció"

  L'Associació de Salut Mental de Lleida té previst posar en marxa aquest any dos pisos per atendre persones que tenen patologies mentals però que poden viure de manera autònoma. La presidenta de l'entitat, Eva Barta, ha reclamat al "Catalunya al dia Lleida", de CI, més recursos humans per atendre aquests pacients. A Lleida, l'últim estudi xifrava en 11.000 els casos greus. La patologia més comuna és la depressió. A l'hora del tractament, es reclama equiparar la salut mental amb la física i integrar-la a l'assistència primària. Tot plegat, amb els recursos necessaris, en instal·lacions adequades i amb personal sensible a les necessitats dels pacients. Per fer-ho, l'associació ha atès 25 casos a domicili i vol anar a més.

 • "Catalunya migdia Lleida": Compromís del govern per anul·lar acord de creació del Consorci Sanitari
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": Compromís del govern per anul·lar acord de creació del Consorci Sanitari

  El govern es compromet a anul·lar el decret de creació del Consorci Sanitari de Lleida. Així ho ha assegurat en una visita a l'hospital Arnau de Vilanova el conseller de Salut, Antoni Comín, que avança que tot seguit s'obrirà un procés per consensuar amb el territori una nova fórmula d'integració de la sanitat pública de Lleida. També us hem informat que la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida demana al govern català que sigui més ferm en la defensa del patrimoni religiós de Sixena que reclama l'Aragó. I una conclusió de l'estudi que s'ha fet després de comptar, el passat mes d'abril, els "sense sostre" de la ciutat de Lleida. El perfil és un home d'entre 35 i 45 anys, espanyol, amb estudis primaris i usuari de serveis bàsics com l'alberg o el menjador social.

 • "Catalunya al dia Lleida": Tensió i incidents a la Universitat de Lleida
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": Tensió i incidents a la Universitat de Lleida

  Ahir, mentre una part dels estudiants atenien la premsa a la tercera planta del rectorat, a la segona, un grup de personal de la universitat va entrar al despatx. A dins, empentes, trencadissa de vidres i molta tensió, amb crits de "marxeu" cap als que estaven tancats i retrets dels estudiants al personal i a la premsa. Es va agredir diversos periodistes. El rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha condemnat a "El matí de Catalunya Ràdio" els fets i ha acusat els estudiants tancats de radicals i de no voler dialogar. El rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, diu que els ocupants que queden al rectorat no són estudiants de la UdL i que estan molt radicalitzats. La protesta dels estudiants va començar fa 15 dies per la presència de la policia a la universitat acompanyant la subdelegada del govern espanyol, Inma Manso.

 • "Catalunya migdia Lleida": Més atenció als temporers a Lleida
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": Més atenció als temporers a Lleida

  La fundació Jericó i l'ajuntament de Lleida ampliaran aquest estiu l'atenció als temporers que arriben per treballar a la campanya de la fruita. Els oferiran tres àpats al dia i allotjament. Unes 20.000 persones van dormir l'any passat a l'alberg de la fundació.

 • Fundació Jericó: "El flux de persones que necessiten ajuda no s'atura"
  Escolta àudio

  Fundació Jericó: "El flux de persones que necessiten ajuda no s'atura"

  La Fundació Jericó i l'Ajuntament de Lleida ampliaran aquest estiu l'atenció als temporers que arriben a la ciutat per treballar en la campanya de la fruita. Els oferiran tres àpats al dia i allotjament. Unes 20.000 persones van dormir l'any passat a l'alberg de la Fundació. Serà el primer estiu en què ofereixen una atenció completa als temporers pel que fa a menjar i allotjament. Ho ha explicat al "Catalunya al dia Lleida" el vicepresident de la Fundació Jericó, Ramon Niubó. Fora de la campanya de temporers, la fundació ofereix uns 250 esmorzars diaris i 150 dinars. Ho fan amb una quarantena de voluntaris fixos, que en moments puntuals arriben al centenar. Diuen que el flux de persones que necessiten ajuda no s'atura. Montse Segon és la presidenta de la Fundació. Dissabte l'entitat farà un dinar solidari per agrair als voluntaris tota la feina que estan fent.

 • "Catalunya al dia Lleida": L'ús del català a la Paeria, al síndic
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": L'ús del català a la Paeria, al síndic

  CiU, ERC i la Crida demanen al síndic de greuges que actuï davant el que consideren un atac sistemàtic al català a l'Ajuntament de Lleida. Entre d'altres, asseguren que Ciutadans ha obligat a treure una referència al català en un conveni entre la Paeria i una entitat. Textualment hi deia que se n'havia de fer la publicitació en català, però, segons CiU, ERC i la Crida, aquest punt s'ha eliminat, i s'ha contradit així el Reglament d'Usos Lingüístics de la Paeria. A la vegada, l'equip de govern socialista també reclama empara al síndic perquè consideren que s'està atacant la política lingüística de la institució. D'altra banda, a la Universitat de Lleida, on fa dues setmanes que hi ha un grup d'estudiants tancats al despatx del rector, han renunciat els professors que feien de mediadors en el conflicte. Els okupes no han acceptat un punt de la proposta d'acord on es garantia la llibertat de docència.

 • "Catalunya al dia Lleida": CiU, ERC i la Crida denuncien al síndic que la Paeria ataca el català
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": CiU, ERC i la Crida denuncien al síndic que la Paeria ataca el català

  Hem destacat que CiU, ERC i la Crida demanen al síndic de greuges que actuï davant el que consideren un atac sistemàtic al català a l'Ajuntament de Lleida. Entre els arguments que li exposen hi ha un conveni entre la Paeria i una entitat esportiva del qual -asseguren- s'ha tret un punt que feia referència al català perquè ho ha exigit Ciutadans. També hem explicat que han plegat els mediadors entre el Rectorat de la UdL i els estudiants tancats. I hem parlat del Congrés de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, que ha començat avui a Lleida.

 • Gemma Amat, AIFiCC: "Treballem igual, sabent que ara la llei no ens protegeix"
  Escolta àudio

  Gemma Amat, AIFiCC: "Treballem igual, sabent que ara la llei no ens protegeix"

  Més de 300 professionals de la infermeria es reuneixen des d'avui a Lleida en el Congrés de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya. Al "Catalunya al dia Lleida" hem entrevistat la presidenta de la trobada, Gemma Amat, que assegura que la llei estatal els deixa en un estat d'indefensió jurídica a l'hora de prescriure fàrmacs. El Congrés de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya comença avui a la Llotja de Lleida i s'hi exposaran, per exemple, les aplicacions per a mòbils que poden ser útils a la infermeria. També es parlarà de la importància d'una nutrició adequada per a pacients amb càncer. La cloenda la farà, demà, el periodista Carles Capdevila.

 • "Catalunya al dia Lleida": 26 cooperatives, en contra d'aportar diners a un fons per salvar fallides
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": 26 cooperatives, en contra d'aportar diners a un fons per salvar fallides

  Avui hem explicat que 26 cooperatives agràries de les comarques de Lleida i de Tarragona no estan disposades a aportar diners a un fons comú per salvar fallides com la de Cambrils. Pensen recórrer el decret de la Generalitat als tribunals de justícia. També hem destacat l'oposició a la Vall d'Aran al projecte de reintroducció del linx i hem entrevistat la presidenta del Congrés de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, que comença avui a Lleida. I en esports, hem parlat del rival del Lleida Esportiu al segon "play-off" d'ascens a Segona A.

 • "Catalunya migdia Lleida": 26 cooperatives agràries volen dur la Generalitat als tribunals
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": 26 cooperatives agràries volen dur la Generalitat als tribunals

  26 cooperatives agràries de les comarques de Lleida i de Tarragona no estan disposades a aportar diners a un fons comú per salvar fallides com la de Cambrils, i pensen recórrer el decret de la Generalitat als tribunals de Justícia. En principi haurien d'aportar un 3? del passiu de la seva secció de crèdit a l'Associació de Seccions de Crèdit de la Federació de Cooperatives Agràries per fer un fons comú, com va decretar la Generalitat.

 • "Catalunya al dia Lleida": Danys per la pedra en més de 5.000 hectàrees de fruita i cereal
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": Danys per la pedra en més de 5.000 hectàrees de fruita i cereal

  Ja hi ha el primer balanç de la pedregada de dissabte a la plana de Lleida. Segons Agricultura, hi ha danys en més de 3.000 hectàrees de fruita dolça i més de 2.000 de cereal. Els danys es concentren sobretot als municipis de la Granja d'Escarp i Seròs, al Segrià, on les destrosses en la fruita poden arribar fins al 100% en algunes finques. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, en va visitar ahir algunes i va explicar que el departament impulsarà la compra agrupada de xarxes antipedra entre diversos productors. També us hem explicat que Lleida acollirà el primer Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya. S'instal·larà al Magical de Gardeny i començarà a funcionar al juny. D'altra banda, els Mossos d'Esquadra continuen buscant l'autor de l'apunyalament mortal a un jove de 20 anys a Albatàrrec, al Segrià. La investigació criminal sobre els fets, que van passar durant una baralla en una pista de futbol, continua oberta.

 • Lleida acollirà el primer centre experimental de cinema
  Escolta àudio

  Lleida acollirà el primer centre experimental de cinema

  El Col·legi de Directors de Cinema posa en marxa el Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya. Serà el primer d'aquestes característiques al país i tindrà la seu a Lleida. Els jugadors del Lleida Esportiu no tenen preferències per a la segona eliminatòria d'ascens a 2a A: Racing Santander, Sevilla At, Castella o UCAM Múrcia.

 • Xavier Joana, Agroseguro: "Només a Lleida, s'asseguren 30.000 hectàrees de fruita"
  Escolta àudio

  Xavier Joana, Agroseguro: "Només a Lleida, s'asseguren 30.000 hectàrees de fruita"

  Avui es farà una valoració inicial dels danys provocats per la pedregada d'aquest cap de setmana a les comarques de Lleida. Es preveu que les repercussions econòmiques siguin inferiors que les de la pedregada de la setmana setmana, que suposarà 5 milions d'euros en indemnitzacions. Ho ha avançat al "Catalunya al dia Lleida" el responsable d'Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana. La pedregada de fa vuit dies va afectar finalment 1.500 hectàrees de conreus, sobretot als municipis de la Granja d'Escarp, Massalcoreig i Seròs. Això, en el còmput global de la campanya de la fruita, suposa perdre un 1% de la producció. Sobre la pedregada de dissabte, que va afectar gairebé la mateixa zona, s'espera que la repercussió sigui inferior. En les pròximes hores començaran a fer les peritacions, allà on sigui possible. Joana ha valorat positivament que, només a Lleida, asseguren 830 milions de quilos de fruita, unes 30.000 hectàrees. Això representa gairebé el 80% de la superfície assegurable.

Anar al contingut