Catalunya Ràdio - Lleida i Pirineu

 • "Catalunya al dia Lleida": Fruits de Ponent demanda la CE per la crisi de la fruita del 2014
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": Fruits de Ponent demanda la CE per la crisi de la fruita del 2014

  La cooperativa lleidatana argumenta que les mesures adoptades arran del veto rus i la caiguda dels preus van ser ineficaces. I per això demanen que es repari el perjudici que els van suposar. La demanda l'ha presentat davant del Tribunal General de la Unió Europea. Fruits de Ponent produeix unes 75.000 tones anuals de fruita. També us hem informat que els bancs de sang fan una crida perquè augmentin les donacions, sobretot de cara a l'estiu, que és l'època en què les reserves disminueixen. Per això, han aprofitat el Dia Mundial del Donant, per fer una crida a la població, des de l'acte central de Lleida. I hem explicat que una persona ha quedat ferida en un accident de trànsit a Vilaller, a l'Alta Ribagorça. Un camió ha sortit de la via, a la carretera N-230, i ha caigut per un desnivell d'uns 4 metres. En un principi, el conductor ha quedat atrapat.

 • "Catalunya migdia Lleida": Els incendis per sega es van reduir l'any passat de manera espectacular
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": Els incendis per sega es van reduir l'any passat de manera espectacular

  A les comarques de Lleida arrenca la campanya de la Generalitat per afrontar els incendis forestals amb un perill moderat, per la millora de la sequera gràcies a les últimes pluges i molt pendents de la meteorologia d'aquest juny. Els incendis per la sega es van reduir l'any passat de manera espectacular. En aquestes dates a les terres de Lleida el gran perill d'incendis ve de la sega dels cereals, que ha baixat d'uns 25 de mitjana els últims anys a només dos el 2015.

 • "Catalunya al dia Lleida": Comença la campanya d'atenció als temporers de la collita de la fruita
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": Comença la campanya d'atenció als temporers de la collita de la fruita

  L'objectiu és que no hi hagi cap temporer dormint al carrer i evitar campaments improvisats en alguna plaça de la ciutat. L'any passat es van atendre prop de 700 persones. Aquest any s'han previst unes 70 places diàries per acollir temporers a l'alberg municipal. Hi ha una xarxa de 130 voluntaris. A banda de l'allotjament, el menjar o els serveis d'higiene, enguany també s'ha buscat, entre els col·laboradors socials, que hi hagi perfils d'experts en inserció laboral. També us hem informat d'un accident de trànsit a l'LL-11 a Lleida, a la zona del cementiri. Segons l'avís que han rebut els bombers, es tracta de cinc vehicles que han topat a prop del cementiri de la capital del Segrià. Segons les primeres informacions no hi ha ferits greus.

 • "Catalunya migdia Lleida": Almenar reclama diners al Bisbat per arranjar l'església
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": Almenar reclama diners al Bisbat per arranjar l'església

  L'Ajuntament d'Almenar, al Segrià, farà en els pròxims dies un informe tècnic de la cúpula de l'església, d'on dissabte es va desprendre un tros de guix. L'alcaldessa, Maria Teresa Malla, demana al bisbat de Lleida una aportació de 100.000 euros per a la restauració integral del temple, en què també participa la Generalitat. El Lleida Esportiu jugarà el partit d'anada de la final d'ascens a Segona A, contra el Sevilla At., diumenge (19 h), al Camp d'Esports.

 • "Catalunya al dia esports Lleida": Raúl Fuster creu en l'ascens
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia esports Lleida": Raúl Fuster creu en l'ascens

  El capità del Lleida Esportiu, Raúl Fuster, reconeix que l'equip arriba en un moment excel·lent a l'eliminatòria final d'ascens a Segona A, contra el Sevilla Atlètic.

 • Roberto Fernández, rector UdL : "La tancada no ha malmès la imatge de la universitat"
  Escolta àudio

  Roberto Fernández, rector UdL : "La tancada no ha malmès la imatge de la universitat"

  El rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, assegura que els 23 dies de tancada d'estudiants que van acabar la setmana passada no malmetran la imatge de la universitat. Referma, també, que no es planteja dimitir. Ho ha dit al "Catalunya al dia Lleida", de Catalunya Informació. El rector assegura que la seva actitud, i la del seu equip, va ser sempre dialogant, però que la intransigència dels tancats va fer que s'hagués d'ordenar el desallotjament, que finalment no es va fer perquè van marxar abans. Fernández creu que aquests fets no faran mal a la imatge de la universitat ni a les preinscripcions.

 • "Catalunya al dia Lleida": Preocupació a Almenar per un despreniment a l'església gòtica
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": Preocupació a Almenar per un despreniment a l'església gòtica

  El rector de la parròquia d'Almenar, al Segrià, demanarà avui que tècnics municipals i del bisbat revisin els danys d'aquest cap de setmana a l'església de Santa Maria. El despreniment d'un tros de guix de la cúpula central ha encès totes les alarmes. Es va esmicolar dissabte just davant de l'altar i va obligar a traslladar l'acte de la fira medieval que s'hi havia de fer. Ahir, el temple es va obrir per a la missa, però es va restringir el pas en aquesta zona. També us hem explicat que més de 15 mil visitans han passat per la Fira de l'Ou de Sant Guim de Freixenet. El certamen va premiar Marc i Àlex Màrquez. I hem entrevistat el rector de la UDL, Roberto Fernandez, i el capità del Lleida, Raúl Fuster.

 • "Catalunya migdia Lleida": El conseller Vila diu que defensarà l'art de Sixena que demana l'Aragó
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": El conseller Vila diu que defensarà l'art de Sixena que demana l'Aragó

  El conseller de Cultura, Santi Vila, assegura que defensarà fins al final, i si cal recorrerà a la llei de Patrimoni, perquè les 97 obres de Sixena en litigi es quedin a Catalunya. També ha demanat confiança a la quinzena d'entitats que ahir van fer públic un manifest en què, entre altres coses, demanen una actuació decidida i clara de la Generalitat per defensar la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i el MNAC. Vila ha fet aquestes declaracions des de les ruïnes d'Empúries, a l'Alt Empordà.

 • "Catalunya al dia Lleida": Drons en l'agricultura per aplicar fitosanitaris
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": Drons en l'agricultura per aplicar fitosanitaris

  Prova pilot pionera a l'estat espanyol d'utilització d'un dron en l'agricultura. L'ha fet el Departament d'Agricultura en una vinya de Raimat, al Segrià. La tecnologia permet fer una aplicació dels fitosanitaris d'una manera més precisa, amb estalvi econòmic i protecció mediambiental. El dron localitza primer amb càmeres on cal intervenir per aplicar els fitosanitaris. Tot seguit permet fer el tractament amb clars avantatges econòmics, per al medi ambient i per al mateix pagès. També hem parlat del final pacífic a 23 dies d'ocupació del despatx del rector de la Universitat de Lleida. Quan els mossos hi van arribar per desallotjar els tancats, ja no hi eren. El rector diu que no els denunciarà i els ocupants no descarten futures mobilitzacions per demanar-ne la dimissió i l'expulsió de la professora i subdelegada del govern espanyol, Inma Manso.

 • "Catalunya migdia Lleida": Drons per a l'agricultura
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": Drons per a l'agricultura

  Prova pilot pionera a l'estat espanyol: la utilització d'un dron en l'agricultura. L'ha fet aquest matí el Departament d'Agricultura en una vinya de Raimat, al Segrià. La tecnologia permet aplicar els fitosanitaris d'una manera més precisa, amb un estalvi econòmic i amb protecció mediambiental.

 • "Catalunya al dia Lleida": S'ha acabat l'ocupació d'estudiants al Rectorat de la UdL
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": S'ha acabat l'ocupació d'estudiants al Rectorat de la UdL

  S'ha acabat l'ocupació d'estudiants al Rectorat de la Universitat de Lleida. Han marxat pel seu compte, abans que els Mossos hi entressin aquesta matinada per desallotjar-los. Feia més de tres setmanes que hi estaven tancats, per protestar contra la presència policial al centre. D'altra banda, quinze entitats culturals de Lleida firmen un manifest per reclamar a la Generalitat que no permeti el trasllat a l'Aragó de les obres de Sixena. A més, demanen una reunió urgent amb el conseller de Cultura, Santi Vila. També us hem explicat que aquesta mitjanit comença la campanya per a les eleccions generals del 26 de juny. A Lleida repeteixen tots els candidats. La disputa ara estarà centrada en el quart diputat que va obtenir el PSC.

 • "Catalunya migdia Lleida": Mobilització a Lleida per Sixena
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": Mobilització a Lleida per Sixena

  Quinze entitats culturals de Lleida firmen un manifest per reclamar a la Generalitat que no permeti el trasllat a l'Aragó de les obres de Sixena. Demanen al govern fermesa i contundència, i defensen la unitat de les col·leccions del MNAC i el Museu de Lleida, que comparteixen les obres.

 • "Catalunya al dia Lleida": El nou ós mascle del Pirineu és diu Goiat
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": El nou ós mascle del Pirineu és diu Goiat

  El Pirineu ja té un nou ós mascle, que ha de garantir la varietat genètica i trencar el monopoli que durant 20 anys ha tingut Pyros, l'ós dominant. Al nou ós li han posat Goiat, que vol dir "noi" en la parla pallaresa. Ha arribat d'Eslovènia, té uns 10 anys i l'han alliberat a Isil, al Pallars Sobirà. Coincidint amb la seva arribada i per contrarrestar l'oposició dels ramaders a l'ós, la Generalitat ha anunciat que contractarà una assegurança pels danys que pugui causar a la fauna salvatge protegida. Les indemnitzacions es cobraran en 5 dies. També hem parlat del ple extraordinari de l'Ajuntament de Lleida sobre el model comercial que ha constatat la divisió dels grups municipals sobre aquesta qüestió. Per acostar posicions, es va proposar fer un pla director de comerç. I el Pirineu es prepara per inaugurar la temporada de falles, que arrencarà divendres 17 a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, i seguirà dissabte 18 a Durro, a l'Alta Ribagorça.

 • "Catalunya migdia Lleida": Impuls final per acabar l'Algerri-Balaguer
  Escolta àudio

  "Catalunya migdia Lleida": Impuls final per acabar l'Algerri-Balaguer

  El govern ha aprovat l'últim tram del canal Algerri-Balaguer, unes obres que podrien estar acabades al setembre de l'any que ve. El total de la infraestructura hidràulica regarà unes 8.000 hectàrees i haurà comportat una inversió de 7,7 milions d'euros. El darrer tram va de Castelló de Farfanya a Balaguer, a la comarca de la Noguera, i té 870 hectàrees. S'acabarà així l'obra que en el seu conjunt tindrà més de 29 quilòmetres de canonades de reg.

 • "Catalunya al dia Lleida": Alliberat al Pirineu el nou ós bru que havia d'arribar d'Eslovènia
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Lleida": Alliberat al Pirineu el nou ós bru que havia d'arribar d'Eslovènia

  Aquest migdia se'n donaran els detalls en una roda de premsa que farà el director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, a Llavorsí. També hi assistiran el director del Parc Natural, Marc Garriga, i el director tècnic del projecte PirosLife, Santi Palazón. Tots tres oferiran detalls sobre el trasllat de l'animal des d'Eslovènia. L'objectiu d'aquest alliberament és preservar la diversitat genètica de l'espècie i omplir el buit que deixarà l'ós dominant fins a dia d'avui, l'ós Pyros, el progenitor de la gran majoria de cadells que han nascut al Pirineu. Avui fa tres setmanes de la tancada d'estudiants al Rectorat de la Universitat de Lleida i les posicions continuen enrocades. La reunió d'ahir, que va durar tres hores, no va servir per moure ni els uns ni els altres. El rector exigeix que abandonin l'ocupació i garanteixin les classes, i els estudiants volen que dimiteixi i defensen que tenen dret a fer protestes sense que entri la policia a la Universitat.

Anar al contingut