Catalunya Ràdio - Barcelona i Catalunya Central

 • Arriba el XIX Congrés Mundial de Carilló a Barcelona
  Escolta àudio

  Arriba el XIX Congrés Mundial de Carilló a Barcelona

  Barcelona s'omplirà del so de carilló al llarg de 5 dies. De l'1 al 5 de juliol, se celebrarà el XIX Congrés Mundial de Carillonistes 2017, un certamen que vol donar més visibilitat a aquest instrument i contribuir a la seva professionalització. Un cop acabat el congrés, es farà un postcongrés del 6 al 8 de juliol a Tarragona, les Terres de Lleida i Montserrat. Rosa Maria Bartroli ha parlat amb Anna Maria Reverté, directora del XIX Congrés Mundial de Carilló, i amb Koen Van Assche, vicepresident de la Federació Mundial de Carilló.

 • Es multipliquen per 8 les trucades per "bullying" a Infància Respon. Per què?
  Escolta àudio

  Es multipliquen per 8 les trucades per "bullying" a Infància Respon. Per què?

  Les trucades al telèfon Infància Respon per denunciar casos d'assetjament escolar s'han multiplicat per vuit els últims sis mesos. Des de l'abril, les trucades tenen un seguiment per comprovar que la situació denunciada s'ha superat. El número 116111 funciona les 24 hores cada dia de l'any. Es va crear el 1997 i depèn de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. Des del novembre, hi ha hagut un creixement important del nombre de denúncies per "bullying": de quatre trucades al mes de mitjana s'ha passat a més de cinquanta. L'abril d'aquest any el govern va aprovar un decret per reforçar el paper del servei que introdueix la novetat que es faci el seguiment dels casos. El govern prepara una campanya perquè a tots els centres escolars s'informi del servei. Marta Bellés en parla amb Ricard Calvo, director general de la DGAIA, i Patrícia Ortuño, responsable d'Infància i Família de l'Associació In Via, que s'encarrega d'Infància Respon.

 • PDeCAT i ERC s'encaren amb María Dolores de Cospedal al Congrés de Diputats
  Escolta àudio

  PDeCAT i ERC s'encaren amb María Dolores de Cospedal al Congrés de Diputats

  Míriam Nogueras i Gabirel Rufián retreuen a la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, les desqualificacions i les amenaces contra el procés sobiranista. Això el dia que De Cospedal explica al Congrés l'increment d'un 32% del pressupost de Defensa.

 • Zero alcohol durant l'embaràs per evitar la síndrome alcohòlica fetal
  Escolta àudio

  Zero alcohol durant l'embaràs per evitar la síndrome alcohòlica fetal

  El 40% de les dones embarassades beuen alcohol en algun moment de la gestació i una de cada deu ho fa de manera important. Això afecta el fetus, que pot néixer amb problemes greus a causa d'aquest consum. Famílies amb fills que tenen la síndrome alcohòlica fetal participen durant dos dies en una jornada juntament amb metges que tracten aquest trastorn a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. La SAF afecta molts dels nens i les nenes que famílies catalanes han adoptat a Rússia i altres països de l'est. També hi ha casos de nadons nascuts a casa nostra fills de mares consumidores d'alcohol. La síndrome pot originar trets físics determinats, problemes motors, retard en el creixement, trastorns de l'aprenentatge, de conducta, de gestió de les emocions... i fer que una persona no es pugui valer per sí mateixa. Ens ho explica en aquest document la redactora dels serveis informatius Marta Bellés.

 • Conviure amb un fill amb SAF: la Zínia té 14 anys i no pot fer res sola. Relat d'una mare lluitadora
  Escolta àudio

  Conviure amb un fill amb SAF: la Zínia té 14 anys i no pot fer res sola. Relat d'una mare lluitadora

  La Conxita Coca és la representant a la comarca del Vallès de l'AFASAF, l'Associació de Famílies Afectades per la Síndrome Alcohòlica Fetal. Té dos fills adoptats als països de l'est d'Europa. La petita, la Zínia, té 14 anys, i va néixer al nord de Moscou. Una SAF parcial fa que necessiti ajuda per fer qualsevol rutina del seu dia a dia. Escolteu el seu relat en aquest enregistrament de la redactora dels Serveis Informatius Marta Bellés.

 • El Vaticà vol pujar al vaixell de Proactiva Open Arms
  Escolta àudio

  El Vaticà vol pujar al vaixell de Proactiva Open Arms

  El Vaticà vol enviar un representant al vaixell de Proactiva Open Arms per verificar "in situ" el rescat d'immigrants davant la costa de Líbia. La voluntat del papa arriba en plena ofensiva de l'agència europea FRONTEX i la justícia siciliana contra les ONGs que operen al Mediterrani, a les quals acusen de connivència amb les màfies que trafiquen amb persones.

 • Preus astronòmics pels falsos tractaments del càncer que venien dos catedràtics de les Illes
  Escolta àudio

  Preus astronòmics pels falsos tractaments del càncer que venien dos catedràtics de les Illes

  La doctora que va denunciar el frau del tractament contra el càncer que venien dos catedràtics de la Universitat de les Illes Balears explica a Catalunya Ràdio que la Universitat hauria d'haver actuat abans davant les evidències. Els docents, que han estat suspesos pel centre, s'aprofitaven de malalts a qui no els responien els tractaments clínics per vendre'ls el seu suposat tractament amb preus que passaven de 3.000 euros al mes.

 • Artur Amich, de soci d'auditora a lluitador contra un Parkinson que li va capgirar la vida
  Escolta àudio

  Artur Amich, de soci d'auditora a lluitador contra un Parkinson que li va capgirar la vida

  L'Artur Amich tenia 47 anys i treballava d'auditor a Deloitte. Era l'any 2014 quan, després de passar per diferents proves, li van diagnosticar Parkinson. Va aguantar a la feina dos anys més fins que l'agreujament dels símptomes ja no li permetien treballar. A partir d'aquell moment li va canviar la vida i va decidir dedicar el seu temps a entendre la malaltia i a fer que la societat també la conegui millor. Ara ha publicat el llibre "Parkinson, i ara què?", en el qual explica la seva experiència, des que va rebre l'impacte del diagnòstic fins avui, que camina amb dificultat. Una lluita al costat de la seva dona i els seus dos fills. L'Artur trenca mites del Parkinson: ell no és un avi ni té tremolors, però pateix un procés que qualifica de devastador.

 • Francisco Luzón: "Millorar la qualitat de vida farà que més malalts d'ELA vulguin seguir vivint"
  Escolta àudio

  Francisco Luzón: "Millorar la qualitat de vida farà que més malalts d'ELA vulguin seguir vivint"

  L'exbanquer i empresari Francisco Luzón és un home d'èxit. Es va jubilar el 2012 i mesos més tard li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica, ELA. Presideix la fundació que porta el seu nom i que lluita per aconseguir millores per a les persones que tenen la malaltia. Avui ha vingut a Barcelona a firmar un conveni amb Salut per impulsar la investigació sobre l'ELA. Podeu escoltar la reflexió que ha fet aquest matí on parla del dret dels afectats a decidir sobre la seva vida, però també diu que si millora l'atenció i el tractament seran molts més els malalts d'ELA que escolliran viure. L'ELA és una malaltia neurològica degenerativa que provoca la pèrdua de les neurones responsables del moviment dels músculs. El pacient es va debilitant fins a quedar completament paralitzat i queda atrapat dins un cos que no controla: no pot parlar, menjar, té dificultats per respirar però conserva completament la capacitat cognitiva. L'ELA no té cura i l'esperança de vida és d'uns 5 anys.

 • Cas Palau: Què i qui es jutja?
  Escolta àudio

  Cas Palau: Què i qui es jutja?

  Avui que arrenca el judici per l'espoli del Palau de la Música, fem memòria de les principals dades d'aquest macrocàs que es va destapar fa 8 vuit anys. I és que no només parlem de Millet i Montull...

 • El TDAH és un trastorn del cervell i no de comportament: cervell més petit i de maduració més lenta
  Escolta àudio

  El TDAH és un trastorn del cervell i no de comportament: cervell més petit i de maduració més lenta

  El cervell de les persones amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat és més petit i madura més lentament que el de les que no tenen la patologia. Ho diu l'estudi més gran que s'ha fet sobre el TDAH amb més de 3.400 persones. L'informe l'ha publicat la revista mèdica "The Lancet Psychiatry". Els resultats refermen que hi ha diferències en 5 de les estructures del cervell profund, que tendeixen a desaparèixer en els pacients adults. Això confirma que el TDAH és un trastorn del cervell, a causa del retard en la maduració, i no un problema de comportament. El doctor J. Ramon Ramos Quiroga, cap de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron, investigador i un dels signants de l'estudi, n'ha parlat amb la periodista d'Informatius Marta Bellés.

 • "Off Liceu", una proposta innovadora pensada per al Foyer del Liceu
  Escolta àudio

  "Off Liceu", una proposta innovadora pensada per al Foyer del Liceu

  Contemporani no és una cosa, contemporani són molts estils, moltes maneres de compondre. Per tant, per què fa tanta por la música contemporània al públic de la música clàssica? El Liceu estrena un nou cicle de música contemporània. A "Off Liceu - Diàlegs musicals", nou compositors amb estils diferents portaran la seva música al Foyer del Liceu. Ens ho explica Rosa Maria Bartroli.

 • The Divine Comedy revoluciona el Palau de la Música
  Escolta àudio

  The Divine Comedy revoluciona el Palau de la Música

  El grup nord-irlandès The Divine Comedy revoluciona el Palau de la Música Catalana amb l'elegant actuació del líder de la banda Neil Hannon, un dels grans crooners del moment. El cantant va desplegar les seves arts de showman davant un públic entregat.

 • Dia Mundial contra el Càncer: 4 de cada 10 casos són evitables, segons el doctor Germà, de l'ICO
  Escolta àudio

  Dia Mundial contra el Càncer: 4 de cada 10 casos són evitables, segons el doctor Germà, de l'ICO

  El doctor Josep Ramon Germà és el director d'investigació de l'Institut Català d'Oncologia. Parlem amb ell, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer, per saber quina és la prevalença d'aquesta malaltia a Catalunya i els darrers avenços. De la conversa en destaquem: * un 40% de casos són evitables. És a dir, 4 de cada 10 malalts no tindrien càncer si haguessin seguit pautes de vida saludables com menjar seguint la dieta mediterrània, fer exercici físic, prendre precacuions amb el sol, observar possibles senyals per una detecció precoç i evitar els tòxics, com el tabac i l'alcohol de graduació; * la dieta mediterrània global reduiria la incidència del càncer un 17%; * un 82% dels càncers de mama ja es tracten sense fer una mastectomia, l'extirpació del pit; * i la immunoteràpia comença a curar alguns càncers amb metàstasi. El Dr. Germà en parla a l'entrevista que li fa Marta Bellés, dels Serveis Informatius.

 • Cine jove per canviar el món
  Escolta àudio

  Cine jove per canviar el món

  Avui es fa el primer festival de cinema fet per joves d'entre 14 i 18 anys per a la transformació social. "Edufilms" ha estat organitzat per Fundesplai perquè nois i noies dels seus esplais facin curtmetratges sobre problemàtiques que els interessen i després els portin a escoles i instituts per generar debats que puguin conscienciar la població.

Anar al contingut