Catalunya Ràdio - Aran

 • "Meddia aranés": EsMontañas apròve un document entath desvolopament des municipis de montanha.
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": EsMontañas apròve un document entath desvolopament des municipis de montanha.

  Aué en "Meddia aranés" convèrsa damb Paco Boya, entan que president dera Associacion EsMontañas, mos explique eth document que s'a aprovat ena darrèra assemblada entath desvolopament estrategic des municipis de montanha. Vos explicam qu'en institut d'Aran se hen uns esdejoars solidaris tà remassar sòs tà enviar materiau escolar entath Chad e vos auançam eth contengut dera 3au des capsules formatives deth CEI de Casau. Avui al "Meddia aranès" conversa amb Paco Boya, president de l'Associació EsMontañas, que ens explica el document que s'ha aprovat en l'última assemblea pel desenvolupament estratègic dels municipis de muntanya. Us expliquem que a l'institut d'Aran es fan uns esmorzars solidaris per reunir diners per enviar material escolar al Txad i us avancem el contingut de la tercera de les càpsules formatives del CEI de Casau.

 • "Meddia aranés": Especiau sus Roger Moore, que siguèc James Bond en 7 pellicules der agent 007
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Especiau sus Roger Moore, que siguèc James Bond en 7 pellicules der agent 007

  Aguest dissabte, especiau damb es BS e es cançons des 7 pellicules de James Bond que protagonizèc er actor Roger Moore, que moric recentaments. Aquest dissabte, especial amb les BS i les cançons de les 7 pel·lícules de James Bond que va protagonitzar l'actor Roger Moore, que va morir recentment.

 • "Meddia aranés": Eth Conselh Generau d'Aran actue preventivament contra era vespa asiatica
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Eth Conselh Generau d'Aran actue preventivament contra era vespa asiatica

  Aué en "Meddia aranés" parlam dera vespa asiatica e dera campanha de prevencion que pòrte e a terme eth Departament de Miei Ambient deth Conselh Generau entà redusir e controtlar aguesta espècia invasora que menace es poblacions autoctònes d'abelhes dera mèu. Ne parlam damb eth tecnic deth CG, Gerard Viló. Era previson deth temps tara dimenjada damb "Meteo Aran" e en apartat de lengua, Ficu Vergés, mos parle deth mot "caulet". Avui al "Meddia aranès" parlem de la vespa asiàtica i de la campanya de prevenció que porta a terme el Departament de Medi ambient del Conselh Generau per reduir i controlar aquesta espècie invasora que amenaça les poblacions autòctones d'abelles de la mel. En parlem amb el tècnic de Media mabient del CG, Gerard Viló. La previsió del temps del cap de setmana amb "Meteo Aran" i també, en l'apartat de llengua, Ficu Vergés, que ens parla del mot "col".

 • "Meddia aranés": Eth president dera RFEDI, er aranés May Peus, nau membre dera executiva deth COE
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Eth president dera RFEDI, er aranés May Peus, nau membre dera executiva deth COE

  Aué en Aran espòrts tornam damb es espòrts d'iuèrn damb ua convèrsa damb eth president dera RFEDI, May Peus, sus era tornada ath trebalh des esportistes e eth congrés dera FIS, que a confirmat tara sason que ven en Beret era finau dera Copa d'Euròpa d'esqui de hons. Tanben futbol, eth darrèr partit dera sason tara AFLes; tenis taula, damb es resultats des aranesi ena finau des JEEC; e es tornegi dera dimenjada, fotbòl sala e era Vòlta a Lhèida. Avui a Aran esports tornem als esports d'hivern en conversa amb el president de la RFEDI, May Peus, sobre la tornada a la feina dels esportistes i el congrés de la FIS, que ha confirmat per la temporada que ve la final de la Copa d'Europa d'esquí de fons a Beret. Pel que fa al futbol, últim partit de la temporada per l'AFLes; en tenis de taula, els resultats dels aranesos a la final de les JEEC; i finalment, els tornejos del cap de setmana, futbol sala i la Volta a Lleida.

 • "Meddia aranés": En 2016 aumenten en un 3% es servicis d'emergéncies ena Val d'Aran
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": En 2016 aumenten en un 3% es servicis d'emergéncies ena Val d'Aran

  Aué en programa explicam eth nau atac der os Goiat ena Val d?Aran e qu'aguesti dies es agents de Miei Naturau deth Conselh Generau installen params de contròl dera vèspa velutina. Repassam era memòria d'emergéncies deth 2016 deth CGA, que constate ua tendéncia ara nauta. Tanben es estrees de cine dera setmana e era prepausa deth Ciurcuit Urgellenc entath cine de Vielha. Avui al programa expliquem el nou atac de l'ós Goiat a la Vall d'Aran i que aquests dies els agents de Medi Natural del Consell General instal·len paranys de control de la vespa velutina. Repassem la memòria d'emergències del 2016 del CGA, que constata una tendència a l'alta. També les estrenes de cine de la setmana i la proposta del Ciurcuit Urgellenc per al cine de Vielha.

 • "Meddia aranés": Eth CGA apròve es nòrmes tara regularizacion des bòrdes e cabanes
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Eth CGA apròve es nòrmes tara regularizacion des bòrdes e cabanes

  Eth plen deth Conselh Generau aprovaue per unanimitat era modificacion des nòrmes de planejament urbanistic tara regulacion dera preservacion e recuperacion des bòrdes e cabanes entà adaptar-les ath plan director urbanistic dera Val d'Aran. Ne parlam damb Amador Marques, conselhèr d'UA, e Carlos Barrera, sindic d'Aran. Tanben explicam era visita que un grop dera Patagonia chilena hè entà Espanha entà coneisher eth modèu toristic e poder-lo aplicar en sòn territòri. El ple del Conselh Generau va aprovar per unanimitat la modificació de les normes de planejament urbanístic per la regulació de la preservació i recuperació de les bordes i cabanes per adaptar-les al pla director urbanístic de la Vall d'Aran. En parlem amb Amador Marques, conseller d'UA, i Carlos Barrera, síndic d'Aran. També expliquem la visita que un grup de persones de la Patagònia xilena fa a Espanya per conèixer el model turístic i poder-lo aplicar en el seu territori.

 • "Meddia aranés": CDA-PNA ratifique era junta directiva en 3au Congres Nacionau
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": CDA-PNA ratifique era junta directiva en 3au Congres Nacionau

  Aué en programa explicam que CDA-PNA ratifique era junta directiva en 3au Congres Nacionau, tornam a parlar dera aplicacion entà telefons e tablets der Ajuntament de Vielha que permet ua comunicacion mes dirècta damb era institucion e vos presentam un talhèr dera cambra de comerç de Lhèida adreçat as pimes de comerç e serveis. Tanben vos parlam dera restauracion dera talha de Sant Joan d'Arròs. Avui al programa expliquem que CDA-PNA ratifiqca la seva junta directiva al 3r Congrés Nacional, tornem a parlar de l'aplicació per a telèfons i tauletes de l'Ajuntament de Vielha que permet una comunicacio més directa amb la institució i us presentem un taller de la cambra de comerç de Lleida adreçat a les pimes de comerç i serveis. També us parlem de la restauració de la talla de Sant Joan d'Arròs.

 • "Meddia aranés": Aué collòqui damb gent grana, vesins deth pòble d'Arres.
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Aué collòqui damb gent grana, vesins deth pòble d'Arres.

  Aué dissabte recuperam un collòqui damb gent grana deth pòble d'Arres. Avui dissabte recuperem una tertúlia amb gent gran del poble d'Arres.

 • "Meddia aranés": Era Val d'Aran participe en Mercat d'Escapades damb diuèrses prepauses
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Era Val d'Aran participe en Mercat d'Escapades damb diuèrses prepauses

  Aué en programa explicam es acòrds artenhudi ena darrèra session ordinària deth plen der Ajuntament de Vielha e Mijaran e parlam deth Mercat d'Escapades qu'aguesta dimenjada se hé en Barcelona damb era participacion dera Val d'Aran. Com cada diuendres es ahrèrs de lengua damb Frederic Vergés e era previson deth temps tara dimenjada damb Meteoaran. Avui al programa expliquem els acords presos a l'última sessió ordinària del ple de l'Ajuntament de Vielha e Mijaran i parlem del Mercat d'Escapades que aquest cap de setmana es fa a Barcelona amb la participació de la Vall d'Aran. Com cada divendres, els comentaris de llengua amb Frederic Vergés i la previsió del temps del cap de setmana amb Meteoaran.

 • "Meddia Aranés": Era AF Les e era UD Bossòst mantien era categoria entara sason que ven
  Escolta àudio

  "Meddia Aranés": Era AF Les e era UD Bossòst mantien era categoria entara sason que ven

  Aué en "Aran espòrts" encara parlam de fotbòl. Damb era Liga acabada o a punt d'acabar, era AF Les e era UD Bossòst mantien era categoria entara sason que ven. Tanben parlam de Trail Carlac a 3 setmanes vista damb Juli Sala e eth corredor Ismail Razga der equip Salomon, qu'a estat entrenant ena Val d'Aran. E tanben curling, futbòl sala e d'auti espòrts. Avui a "Aran esports" encara parlem de futbol. Amb la Lliga acabada o a punt d'acabar, l'AF Les i la UD Bossòst mantenen la categoria per la temporada que ve. També parlem de Trail Carlac a 3 setmanes vista amb Juli Sala i el corredor Ismail Razga de l'equip Salomon, que ha estat entrenant a la Vall d'Aran. I també cúrling, futbol sala i altres esports.

 • "Meddia aranés": Eth Bus dera Salut revise aguesta setmana es arteries e es arnelhs a 58 aranesi.
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Eth Bus dera Salut revise aguesta setmana es arteries e es arnelhs a 58 aranesi.

  Aué en programa explicam que Convergencia Democratica Aranesa celèbre deman eth sòn congrés nacionau en quau s'a de ratificar era composicion der equip directiu. Ne parlam damb Luis Carlos Medina, Secretari Generau. Tanben explicam era estada deth Bus dera salut en Vielha aguesta setmana entà revisar es arteries e es arnelhs de 58 aranesi e com cada dimèrcles es estrees cinematografiques qu'arriben diuendres e es prepauses en Era Audiovisuau. Avui al programa expliquem que Convergència Democràtica Aranesa celebra demà el seu congrés nacional, en el qual ha de ratificar-se la composició de l'equip directiu. En parlem amb Luis Carlos Medina, secretari general. També expliquem l'estada de l'Autobús de la Salut a Vielha aquesta setmana i com cada dimecres les estrenes cinematogràfiques del divendres i les propostes al cinema de Vielha.

 • "Meddia aranés": Lèu 500 alumnes aranesi partIcipen en activitats tà coneisher eth territòri
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Lèu 500 alumnes aranesi partIcipen en activitats tà coneisher eth territòri

  Aué en programa Rosa Mª Salgueiro mos da tarlat deth projècte deth Centre de Recorsi Pedagocics dera Val d'Aran entàs alumnes de Primària e Segondària ath torn deth Camin Reiau tà conèisher eth territòri. Tanben parlam deth dessenh dera samarreta dera 24au Corsa Aran x Sa Lengua damb Maria Vilches, membre deth collectiu Lengua Viua, e presentam eth libre "Arqueologia del pastoralismo en el Parque Nacional de Aigüestortes" d'Ermengol Gassiot. Avui Rosa Mª Salgueiro ens parla del projecte del Centre de Recursos Pedagògics de la Vall d'Aran per als alumnes de Primària i Secundària per conèixer el territori. També parlem del disseny de la samarreta de la 24 Corsa Aran x Sa Lengua amb Maria Vilches, membre del col·lectiu Lengua Viua, i presentem el llibre "Arqueologia del pastoralismo en el Parque Nacional de Aigüestortes", d'Ermengol Gassiot.

 • "Meddia aranés": En muméro 36 dera revista "El Portarró", un reportatge sus er Haro ena Val d'Aran
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": En muméro 36 dera revista "El Portarró", un reportatge sus er Haro ena Val d'Aran

  Aué mos apropam ath darrèr numèro dera Revista deth Parc Nacionau "El Portarró" damb eth sòn coordinador, Josep Ma Rispa, ena que trapam un reportatge sus er Haro ena Val d'aran deth nòste companh Jose Antonio Bruna, un aute sus eth Cavilat e eth conde Bufo i Hyla. Era revista la podetz consultar en linha ena web deth Parc Nacionau d'Aiguestòrtes. Tanben hem er auanç des resultats esportius a on destacam qu'es equips de fotbòl de Les e Bossòst mantieran era categoria entara sason que ven. Avui ens apropem a l'últim número de la revista del Parc Nacional "El Portarró" amb el seu coordinador, Josep Ma Rispa, en què trobem un reportatge sobre l'Haro a la Vall d'Aran del nostre company Jose Antonio Bruna, un altre sobre el Cavilat i el conte "Bufo i Hyla". La revista la podeu consultar en línia a la web del Parc Nacional d'Aigüestortes. També fem l'avenç els resultats esportius on destaquem que els equips de futbol de Les i Bossòst mantindran la categoria la temporada que ve.

 • "Meddia aranés": Aué, collòqui sus era Val d'Aran enes ans 60 damb 4 vesins deth pais
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Aué, collòqui sus era Val d'Aran enes ans 60 damb 4 vesins deth pais

  Aué, en un nau collòqui, parlam damb 4 vesins aranesi que vengueren e se maridèren en Aran ath torn des ans 60. Avui, en un nou col·loqui, parlem amb 4 veïns aranesos que van venir i es van casar a l'Aran al voltant dels anys 60.

 • "Meddia aranés": Ath torn de 4.000 oelhes s'amassaran enes dues agrupacions deth Conselh Generau
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Ath torn de 4.000 oelhes s'amassaran enes dues agrupacions deth Conselh Generau

  Aué explicam qu'eth Conselh Generau torne a hèr aguest an dus agrupaments de bestiar, un que baishe de Montoliu tà Gausac e Casau e er aute que va tà Baqueira. D'aguest e de d'auti ahèrs mo'n parle José Enrique Arró, conselhèr d'Agricultura, Ramaderia e Medi Naturau, e damb Jordi Bernat detalham eth contengut dera dusau capsula formativa deth CEI Val d'aran damb eth titol Marqueting d'Exit damb un Pressupòst Limitat. Avui expliquem que el Conselh Generau torna a fer aquest any dos agrupaments de bestiar, un que baixa de Montoliu a Gausac i Casau i l'altre que va a Baqueira. D'aquest i d'altres temes ens en parla José Enrique Arró, conselhèr d'Agricultura, Ramaderia i Medi Natural, i amb Jordi Bernat detallem el contingut de la segona càpsula formativa del CEI Val d'Aran amb el títol Màrqueting d'Èxit amb un Pressupost Limitat.

Anar al contingut