Catalunya Ràdio - Aran

 • "Meddia aranés": Nauetats en Pass'Aran eth trekking circular entre er Aran e er Ariège
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Nauetats en Pass'Aran eth trekking circular entre er Aran e er Ariège

  Aué en programa presentam es nauetats entara sason que ven deth trekking circular entre era Val d'Aran e er Ariège: Pass'Aran. 5 díes de trekking damb 4 punts de gessuda, un d'eri en Montgarri. Ne parlam damb Kim Calbetó, responsable de Pass'Aran ena Val d'Aran e guarda deth refugi Amics de Montgarri. Tanben era meteo tara dimenjada damb Alex Sirat, e es mots e frases hètes damb Ficu Vergés, aué, sus eth lop. Avui al programa presentem les novetats per a la temporada que ve del trekking circular entre la Vall d'Aran i l'Arieja: Pass'Aran. 5 dies de trekking amb 4 punts de sortida, un dels quals a Montgarri. En parlem amb Kim Calbetó, responsable de Pass'Aran a la Vall d'Aran i guarda del refugi Amics de Montgarri. També la meteo per al cap de setmana amb l'Alex Sirat, i els mots i frases fetes amb Ficu Vergés, avui, sobre el llop.

 • "Meddia aranés": Era Pedals de Fòc NonStop acuelh eth prumèr Campeonat d'Euròpa de BTT ultramaraton
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Era Pedals de Fòc NonStop acuelh eth prumèr Campeonat d'Euròpa de BTT ultramaraton

  Aué, en programa, eth repàs as diuèrses activitats d'aguesta passada dimenjada damb es tornegi de fotbòl sala, eth "trail runninge" era BTT Enduro. Era pròxima edicion dera Pedals de Fòc NonStop, qu'en ua setmana acuelherà eth prumèr Campeonat d'Euròpa de BTT ultramaraton. E parlam damb er esquiaire Alex Puente que se recupère d'ua lesion ena espatla e dera sua situacion ena RFEDI damb es jòcs de Pyongyang a Korea coma objectiu e damb eth patinaire Tòn Consul qu'a cambiat de parelha deportiua. Avui, al programa, repassem les diverses activitats d'aquest cap de setmana passat amb els tornejos de futbol sala, el "trail running" i la BTT Enduro. Parlem de la pròxima edició de la Pedals de Foc NonStop, que d'aquí una setmana acollirà el primer Campionat d'Europa de BTT ultramarató. L'esquiador Àlex Puente ens diu que es recupera de la lesió a l'espatlla i que té com a objectiu els Jocs Olímpics de Korea. I el patinador Tòn Consul ens explica que ha canviat de parella esportiva.

 • "Meddia aranés": Er Ajuntament de Les balhe supòrt unanim ath referendum der 1 d'octobre
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Er Ajuntament de Les balhe supòrt unanim ath referendum der 1 d'octobre

  Aué en programa parlam damb er alcalde de Les, Emilio Medan, sus er acòrd unanim deth plen der Ajuntament de balhar supòrt ath referendum der 1 d'octobre e comemtam d'auti ahèrs tractadi en aguest plen ordinari. Tanben informam dera amassada d'ager en Conselh Generau damb tecnicians dera Generalitat tà tractar des darrèri atacs der os Goiat as ramats dera Val d'Aran e en que s'acordèc susvelhar mès intensament ar ors. Com cada dimèrcles, es estrees cinematografiques dera setmana e era programacion dera dimenjada en Era Audiovisuau de Les. Avui parlem amb l'alcalde de Les, Emilio Medan, sobre l'acord del ple de l'Ajuntament de donar suport al referèndum de l'1 d'octubre i comentem altres punts del ple ordinari. També informem de la reunió d'ahir al Conselh Generau amb tècnics de la Generalitat per tractar dels últims atacs de l'ós Goiat als ramats de la Vall d'Aran, en què es va acorda vigilar més intensament l'animal. I com cada dimecres, estrenes cinematogràfiques.

 • "Meddia aranés": Es hites o pèires de tèrme ena Val d'Aran
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Es hites o pèires de tèrme ena Val d'Aran

  Aué en programa mos apropam as hites, as pèires de tèrme que mèrquen es limits des tèrres o des tèrmes, des qu'ena Val d'Aran n'auem fòrça. Ac hèm damb Paco e Beatriz Brenes qu'an reseguit aguestes hites entà eth trebalh de recerca que Beatriz hèc en an 2006. Tanben vos prepausam era lectura deth libre "Patria" de Fernando Aramburu. Avui al programa ens acostem a les fites, a les pedres de terme que marquen els límits dels terrenys o dels termes, dels quals a la Vall d'Aran en tenim molts. Ho fem amb Paco i Beatriz Brenes que han resseguit aquestes fites per al treball de recerca que Beatriz va fer l'any 2006. També us proposem la lectura del llibre "Patria" de Fernando Aramburu.

 • "Meddia aranés": Hèsta d'Aran, eth Conselh Generau reivindique eth desplegament dera Lei d'Aran
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Hèsta d'Aran, eth Conselh Generau reivindique eth desplegament dera Lei d'Aran

  Aué en programa, eth repàs ara Hèsta d'Aran d'enguan ena qu'eth sindic Carlos Barrera hège ua crida a toti es aranesi entà anar dera man, ath costat des governants, ena defensa e era melhora des interèssi dera Val d'Aran er usatge sociau dera lengua. Eth sindic d'Aran tanben eth desplegament dera lei d'Aran. Aué, tanben, eth plen der Ajuntament deth Naut Aran, enque se presentaue un informe a on se confirmaue era existencia de parcatges modificadi en viuendes dera zòna residenciau de Ruda. Avui al programa, el repàs de la Festa d'Aran d'aquests any, on el síndic Carlos Barrera feia una crida a tots els aranesos per anar de la mà, al costat dels governants, en la defensa i millora dels interessos de la Vall d'Aran en l'ús social de la llengua. El síndic d'Aran també el desplegament de la llei d'Aran. Avui, també, el ple de l'Ajuntament de Naut Aran, on es presentava un informe en què es confirmava l'existència d'aparcaments modificats en vivendes de la zona residencial de Ruda.

 • "Meddia aranés": Eth Conselh Generau artenh 23'4 milions d'euros de finançament entath 2017
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Eth Conselh Generau artenh 23'4 milions d'euros de finançament entath 2017

  Eth Conselh Generau artenh 23,4 milions d'euros de finançament entath 2017. Aguest ei un des acòrds dera Comision Bilaterau Generalitat-Conselh. Ne parlam aué damb eth Sindic d'Aran Carlos Barrera, que tanben mos auançe qu'ena Hèsta d'Aran li reclamaran ara Conselhèra de Governacion eth desplegament dera Lei d'Aran. Aué tanben coneishem mes detalhs deth projècte deth Camin de Sant Jaime Aran-Pirineos de Saint Bertrand de Cominges a Roda de Isabena entot passar pera Val d'Aran. El Conselh Generau consegueix 23,4 milions d'euros de finançament per a l'any 2017. Aquests és un dels acords de la comissió bilateral Generalitat-Conselh. En parlem avui amb el síndic d'Aran Carlos Barrera, que també ens avança que a la Festa d'Aran reclamaran a la consellera de Governació el desplegament de la llei d'Aran. Avui també tenim més detalls del projecte del Camí de Sant Jaume Aran-Pirineus de Sant Bertrand de Comenge a Roda d'Isàvena passant per la Vall d'Aran.

 • "Meddia aranés": Dimenjada multiesportiua ena Val d'Aran. Trail running, fotbòl sala e Enduro BTT
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Dimenjada multiesportiua ena Val d'Aran. Trail running, fotbòl sala e Enduro BTT

  Dimenjada de fòrça activitat esportiva en Aran. Corses de montanha damb ua naua edicion dera Trail Carlac que comece diuendres. Fotbòl sala damb dus tornegi, era Xau edicion des 30H e era IIau der Objectiu 30H entàs mainatges de 12 a 15 ans e era finau dera AEFA Cup. E ciclisme, era prumèra des pròves dera North Face Enduro Series en Salardú e era Vòlta a Lhèida, que torne en Vielha damb era 60au edicion. Cap de setmana amb molta activitat esportiva. Curses de muntanya amb la Trail carlac, 5 curses en 3 dies. Futbol sala amb el X torneig 30H, el segon torneig Objectiu 30H i la final de la AEFa Cup. I també ciclisme amb les NorthFace Enduro Series a Salardú i la Volta a Lleida, que arriba a Vielha amb la 60a edició.

 • "Meddia aranés": Eth CGA collabòre enes Plans de Proteccion Civiu d'Arres, Bausen e Vilamòs
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Eth CGA collabòre enes Plans de Proteccion Civiu d'Arres, Bausen e Vilamòs

  Aué en "Meddia aranés" mos apropam ath servici de proteccion civila entà coneisher-ne eth funcionament e tanben es diferenti plans de proteccion des municipis com es d'Arres, Bausen e Vilamós enes que collabòre eth CGA ena sua elaboracion. Ne parlam damb Fina Calvo, tecnica de proteccion civila en Conselh Generau. Vos informam que er EOI harà ua pròva de nivèu d'anglès tà un curs de nivèu B2 que harà pendent eth mes de juriòl en Vielha. E tanben com cada dimèrcles es estrees cinematografiques dera setmana. Avui ens arribem al servei de protecció civil per conèixer-ne el funcionament i també els diferents plans de protecció dels municipis, com són els d'Arres, Bausen i Vilamós, en l'elaboració dels quals col·labora el CGA. En parlem amb Fina Calvo, tècnica de protecció civil al Consell Generau d'Aran. Us informem que l'EOI farà una prova de nivell de anglès per a un curs B2 que farà durant el juliol a Vielha. I parlem també de les estrenes cinematogràfiques de la setmana.

 • Meddia Aranès: Era patrolha de seguiment der ós aumente era sua activitat pes atacs dera primauèra.
  Escolta àudio

  Meddia Aranès: Era patrolha de seguiment der ós aumente era sua activitat pes atacs dera primauèra.

  Aué en programa parlam damb era patrolha de seguiment der ós deth Conselh Generau que mos expliquen eth sòn trebalh e era metodologia que hen servir tà constatar es atacs des ossi ath bestiar que i a enes nòstes montanhes. Vos presentam eth còdi de bones practiques entara organizacion de corses e marches de montanha que ven de presentar-se e vos recomanam eth libre "Borregueros" de Carlos Tarazona que se presentaue aguest dimenge ena hèira dera oelha aranesa. Avui al programa parlem amb la patrulla de seguiment de l'os del Conselh Generau, que expliquen la feina i la metodologia que fan servir per constatar els atacs dels ossos al bestiar que hi ha a les nostres muntanyes. Us presentem el codi de bones pràctiques per a l'organizació de curses i marxes de muntanya i us recomanem el llibre "Borregueros", de Carlos Tarazona, que es presentava aquest diumenge a la fira de l'ovella aranesa.

 • "Meddia aranès": Era Glèisa de Mijaran acuèlhec er autrejament des prèmis literaris deth Conselh
  Escolta àudio

  "Meddia aranès": Era Glèisa de Mijaran acuèlhec er autrejament des prèmis literaris deth Conselh

  Aué en programa hem un repàs ar acte d'autrejament des premis literaris deth Conselh Generau que se hèc dissabte ena Glèisa de Mijaran a on destacaue en paraules deth jurat es nombrosi trebalh presentadi e era varietat tematica de madesihi. Tanben parlam damb eth Sindic d'Aran Carlos Barrera d'aguesti premis e de com se presente era Hèsta d'Aran e explicam que 40 alumnes der institut d'Aran, 37 de bachilherat er 3 des cicles formatius prenerant part enes P.A.U. en Lhèida. Tanben es documents der archiu genrau e eth mot horaviat tà completar eth programa. Avui al programa fem un repàs de l'acte d'entrega dels premis literaris del Conselh Generau que es va fer dissabte a l'església de Mijaran, on es va destacar -en paraules del jurat- els nombrosos treballs presentats i la varietat temàtica dels mateixos. També parlem amb el Síndic d'Aran, Carlos Barrera, d'aquests premis i de com es presenta la festa d'Aran, i expliquem que 40 alumnes de l'Institut d'Aran fan les PAU.

 • "Meddia aranés":Aué dissabte, aufrim un nau collòqui sus es tractaments de fisioterapia e osteopatia
  Escolta àudio

  "Meddia aranés":Aué dissabte, aufrim un nau collòqui sus es tractaments de fisioterapia e osteopatia

  En "Meddia aranés" d'aué dissabte, vos aufrim un collòqui tà conéisher milhor era fisioterapia e era osteopatia en tot compdar damb quate professionaus deth sector. Al "Meddia aranés" d'avui dissabte, us oferim una tertúlia per conèixer millor la fisioteràpia i l'osteopatia amb el punt de vista de quatre professionals del sector.

 • "Meddia aranès": Aguesta dimenjada Hèira dera oelha aranesa e d'artesans dera Val d'Aran
  Escolta àudio

  "Meddia aranès": Aguesta dimenjada Hèira dera oelha aranesa e d'artesans dera Val d'Aran

  Aué vos aufrim un "Meddia aranès" que ja podetz escotar en internet. vos informam dera celebracion dera Hèira dera Oelha aranesa aguesta dimenjada en Vielha e tanben parlam der estandar d'aguesta raça. Rebrembam qu'aué ei eth Dia Internacionau des Archius e Ficu Vergés mos ilustre sus eth mot "prua". Avui us oferim un "Meddia aranès" que ja podeu escoltar a internet. Us informem de la celebració de la Fira de l'Ovella aranesa aquest cap de setmana a Vielha i també parlem de l'estàndard d'aquesta raça. Recordem que avui és el Dia Internacional dels Arxius i Ficu Vergés ens il·lustra sobre el mot "pruna".

 • "Meddia aranés": Presentada era Xau edicion des 30 ores de fotbòl sala de Vielha qu'aura 20 equips
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": Presentada era Xau edicion des 30 ores de fotbòl sala de Vielha qu'aura 20 equips

  Aué en "Aran Espòrts" parlam de ciclisme, fotbòl sala e esqui de hons. Manu Caseny, director deportiu der equip Massi Kuwait, mos da tarlat der inici de sason der equip, qu'aguesti dies cor en Eslovaquia. Ager se presentauen es 30H de fotbòl sala de Vielha qu'enguan aurà 20 equips entara 10au edicion. Valoram era sason des esquiaires de hons Marta Cester e Imanol Rojo, e presentam ua naua edicion de Era Roda Non Stop de BTT. Avui a "Aran Espòrts" parlem de ciclisme, futbol sala i esquí de fons. Manu Caseny, director esportiu de l'equip Massi Kuwait, ens parla de l'inici de temporada de l'equip, que aquests dies corre a Eslovàquia. Ahir es presentaven les 30 hores de futbol sala de Vielha, que enguany tindrà 20 equips per la 10a edició. Valorem la temporada dels esquiadors de fons Marta Cester i Imanol Rojo, i presentem una nova edició d'Era Roda Non Stop de BTT.

 • "Meddia aranés": 3 naui atacs d'ossi en ua setmana ena agropacion de bestiar de Baqueira
  Escolta àudio

  "Meddia aranés": 3 naui atacs d'ossi en ua setmana ena agropacion de bestiar de Baqueira

  Aué en programa parlam damb Eric España, eth pastor qu'a denonciat 3 naui atacs der ós maugrat que les anaue canvian de lòc entre Beret e Baqueira. Vos informam dera celebracion deth Dia Internacionau des Archius eth diuendres 9 de junh. Ne parlam damb era directora der Archiu Generau, Mª Pau Gomez. Joan Bernal, tecnic der institut calala d'ornitologia, mos da tarlat deth curs d'audèths de montanha que s'harà aguesta dimenjada. E tanben es estrees cinematografiques dera setmana e era catellèra de Era Audiovisuau tara dimenjada. Avui al programa parlem amb Eric España, pastor que ha denunciat 3 nous atacs de l'os tot i que anava canviant de lloc els animals entre Beret i Baqueira. Us informem de la celebració del Dia Internacional dels Arxius el divendres 9 de juny. En parlem amb la dra. de l'Arxiu General, M. Pau Gómez. Joan Bernal, tècnic de l'Institut Català d'Ornitologia ens comenta el Curs d'Ocells de Muntanya que es farà aquest dissabte. I parlem de les estrenes de cinema.

 • "Meddia aranès": Eth CGA posse diuèrsi pròjèctes transfonterèrs com eth Bus de Vielha- Sent Gaudenç
  Escolta àudio

  "Meddia aranès": Eth CGA posse diuèrsi pròjèctes transfonterèrs com eth Bus de Vielha- Sent Gaudenç

  Aué parlam dera inauguracion oficial deth bus entre era Val d'Aran e Sent Gaudenç e de d'autes actuacions e projèctes transfonterèrs com un recorregut ciclable o eth Camin de Sant Jaime damb Jose Antonio Boya, Conselhèr de Territòri deth CGA. Explicam dues activitats que posse era Societat de Caça e Pesca Val d'Aran e començam a dar tarlat des actes dera Hèsta d'Aran damb eth liurament des prèmis literaris d'aguest dissabte. Avui parlem de la inauguració oficial de l'autobús entre la Vall d'Aran i Sent Gaudenç i altres actuacions i projectes transfonterers com un recorregut ciclable o el Camí de Sant Jaume amb José Antonio Boya, conseller de Territori del CGA. Expliquem dues activitats de la Societat de Caça i Pesca Vall d'Aran i comencem a detallar els actes de la "Hèsta d'Aran" amb el lliurament dels premis literaris d'aquest dissabte.

Anar al contingut