TOTS ELS ÀUDIOS

 • Raül Gallego, en primera persona des de l'Hotel Palestina de Bagdad
  Escolta àudio

  Raül Gallego, en primera persona des de l'Hotel Palestina de Bagdad

  Raül Gallego és videoperiodista i director de documentals. Ha narrat les principals guerres, cops d'estat, desastres naturals, revoltes i conflictes socials dels últims 20 anys. Ha treballat per a TVE, TV3, The Associated Press, Al-Jazeera, The Washington Post, South China Morning o amb l'artista i dissident xinès Ai Weiwei. Pels seus reportages i documentals ha estat nominat als Emmys i ha rebut nombrosos premis internacionals, com l'Edward Murrow Award, el Royal Television Society, el Miguel Gil o el FotoPres.

  Coincidint amb el 20è aniversari de la mort de José Couso, Raül Gallego ens parla d'aquell fatídic episodi que ell va viure en primera persona. Estava allotjat amb altres reporters a l'Hotel Palestina de Bagdad quan un projectil d'un tanc de l'exèrcit americà va disparar contra l'hotel. El càmera de l'agència Reuters, l'ucraïnès Taras Protsyuk, va morir a l'acte, i José Couso, càmera de Telecinco, va morir unes hores després en un hospital de Bagdad. Amb Gallego parlem d'aquest tràgic assassinat i dels perills, els riscos i les conseqüències de l'ofici de reporter de guerra que porta fent arreu del món i havent viscut tres anys al Pròxim Orient i 12 a l'Àsia.

  Raül Gallego és videoperiodista i director de documentals. Ha narrat les principals guerres, cops d'estat, desastres naturals, revoltes i conflictes socials dels últims 20 anys. Ha treballat per a TVE, TV3, The Associated Press, Al-Jazeera, The Washington Post, South China Morning o amb l'artista i dissident xinès Ai Weiwei. Pels seus reportages i documentals ha estat nominat als Emmys i ha rebut nombrosos premis internacionals, com l'Edward Murrow Award, el Royal Television Society, el Miguel Gil o el FotoPres. Coincidint amb el 20è aniversari de la mort de José Couso, Raül Gallego ens parla d'aquell fatídic episodi que ell va viure en primera persona. Estava allotjat amb altres reporters a l'Hotel Palestina de Bagdad quan un projectil d'un tanc de l'exèrcit americà va disparar contra l'hotel. El càmera de l'agència Reuters, l'ucraïnès Taras Protsyuk, va morir a l'acte, i José Couso, càmera de Telecinco, va morir unes hores després en un hospital de Bagdad. Amb Gallego parlem d'aquest tràgic assassinat i dels perills, els riscos i les conseqüències de l'ofici de reporter de guerra que porta fent arreu del món i havent viscut tres anys al Pròxim Orient i 12 a l'Àsia.

 • Mònica Bernabé, observadora privilegiada de l'Afganistan
  Escolta àudio

  Mònica Bernabé, observadora privilegiada de l'Afganistan

  El nom de la periodista Mònica Bernabé Fernández va lligat indissolublement a l'Afganistan. Hi va viatjar per primera vegada l'any 2000 i el 2006 s'hi va establir definitivament. Va viure a Kabul durant 8 anys, i es va convertir en l'única periodista espanyola que ha treballat permanentment en aquest país del sud de l'Àsia. Els seus treballs en zones de conflicte se centren en la denúncia contra la violació dels drets humans i de les dones. Actualment treballa al diari Ara, on compagina grans reportatges socials de proximitat amb la secció d'internacional, per qui ha cobert, entre d'altres, la guerra d'Ucraïna. Ha guanyat diversos premis, entre els quals destaquen el Premi Cirilo Rodríguez, el Premi de Periodisme Julio Anguita Parrado o el Premi Proteus. Parlem amb ella de la complexitat del Pròxim Orient i de la manera com una dona occidental pot fer de periodista en un país governat per talibans.

  El nom de la periodista Mònica Bernabé Fernández va lligat indissolublement a l'Afganistan. Hi va viatjar per primera vegada l'any 2000 i el 2006 s'hi va establir definitivament. Va viure a Kabul durant 8 anys, i es va convertir en l'única periodista espanyola que ha treballat permanentment en aquest país del sud de l'Àsia. Els seus treballs en zones de conflicte se centren en la denúncia contra la violació dels drets humans i de les dones. Actualment treballa al diari Ara, on compagina grans reportatges socials de proximitat amb la secció d'internacional, per qui ha cobert, entre d'altres, la guerra d'Ucraïna. Ha guanyat diversos premis, entre els quals destaquen el Premi Cirilo Rodríguez, el Premi de Periodisme Julio Anguita Parrado o el Premi Proteus. Parlem amb ella de la complexitat del Pròxim Orient i de la manera com una dona occidental pot fer de periodista en un país governat per talibans.

 • Manel Alías, com explicar la guerra d'Ucraïna des de dins
  Escolta àudio

  Manel Alías, com explicar la guerra d'Ucraïna des de dins

  Manel Alías va començar la seva etapa a TV3 presentant l'informatiu infantil "InfoK", després va ser cap d'edició de "La nit al dia" i va dirigir alguns reportatges del programa "30 minuts". El 2014 es va traslladar a Moscou com a primer corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia. Des d'aleshores ha treballat a Txetxènia, ha cobert la guerra de Síria i ha estat un dels pocs reporters que va poder entrar al Donbass seguint l'exèrcit rus al front de guerra. Com a corresponsal, ha explicat la guerra d'Ucraïna des de l'inici. Ha guanyat nombrosos reconeixements, com el Premi Nacional de Periodisme, i ha publicat els llibres "Rússia, l'escenari més gran del món" i "L'última victòria de l'URSS".
  Amb Manel Alías parlem de la cruesa i l'absurditat de la guerra, i de la manera d'explicar-la i narrar-la sense caure en clixés i sensacionalismes.

  Manel Alías va començar la seva etapa a TV3 presentant l'informatiu infantil "InfoK", després va ser cap d'edició de "La nit al dia" i va dirigir alguns reportatges del programa "30 minuts". El 2014 es va traslladar a Moscou com a primer corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia. Des d'aleshores ha treballat a Txetxènia, ha cobert la guerra de Síria i ha estat un dels pocs reporters que va poder entrar al Donbass seguint l'exèrcit rus al front de guerra. Com a corresponsal, ha explicat la guerra d'Ucraïna des de l'inici. Ha guanyat nombrosos reconeixements, com el Premi Nacional de Periodisme, i ha publicat els llibres "Rússia, l'escenari més gran del món" i "L'última victòria de l'URSS". Amb Manel Alías parlem de la cruesa i l'absurditat de la guerra, i de la manera d'explicar-la i narrar-la sense caure en clixés i sensacionalismes.

 • Cristina Solias, una mirada femenina des del Pròxim Orient
  Escolta àudio

  Cristina Solias, una mirada femenina des del Pròxim Orient

  Cristina Solias Marín ha cobert la crisi de refugiats a Macedònia i Grècia, ha informat des de Jordània, Líbia, Síria, l'Iraq i els territoris palestins. Ha cobert les campanyes electorals dels Estats Units, França i la Gran Bretanya. Actualment, treballa al programa "Planta baixa" de TV3, per a qui s'ha desplaçat a la guerra d'Ucraïna. És col·laboradora habitual a La Vanguardia, el diari Ara o Nació Digital. Solias va viatjar amb el fotoperiodista Ricard Garcia Vilanova als territoris on Estat Islàmic tenia el seu califat: Sirte, Mossul i Raqqa, i és una de les poques periodistes que va poder entrar en aquestes zones tan complexes i conflictives.
  Amb ella parlem d'aquestes cobertures, de les dificultats d'exercir el periodisme al Pròxim Orient i de la mirada femenina dins el sector del reporterisme.

  Cristina Solias Marín ha cobert la crisi de refugiats a Macedònia i Grècia, ha informat des de Jordània, Líbia, Síria, l'Iraq i els territoris palestins. Ha cobert les campanyes electorals dels Estats Units, França i la Gran Bretanya. Actualment, treballa al programa "Planta baixa" de TV3, per a qui s'ha desplaçat a la guerra d'Ucraïna. És col·laboradora habitual a La Vanguardia, el diari Ara o Nació Digital. Solias va viatjar amb el fotoperiodista Ricard Garcia Vilanova als territoris on Estat Islàmic tenia el seu califat: Sirte, Mossul i Raqqa, i és una de les poques periodistes que va poder entrar en aquestes zones tan complexes i conflictives. Amb ella parlem d'aquestes cobertures, de les dificultats d'exercir el periodisme al Pròxim Orient i de la mirada femenina dins el sector del reporterisme.

 • Marc Marginedas, sis mesos segrestat per Estat Islàmic
  Escolta àudio

  Marc Marginedas, sis mesos segrestat per Estat Islàmic

  Marc Marginedas Izquierdo és un periodista que ha cobert les principals guerres dels darrers vint anys, com les d'Algèria, l'Iraq, Txetxènia o l'Afganistan, l'ofensiva d'Israel al Líban o les primaveres àrabs de Tunísia i Líbia. Ha passat més de 20 anys com a corresponsal a Moscou.
  Ha rebut molts premis, entre d'altres, el Premi Luka Brajnovic, el José Couso, el Cirilo Rodríguez i el Premi Nacional de la Premsa. Una de les darreres cobertures que ha fet per al seu diari, El Periódico de Catalunya, és la guerra d'Ucraïna.
  El 2013 va ser segrestat a Síria per Estat Islàmic, un captiveri que va durar 6 mesos. Amb Marginedas parlem del seu segrest, de la forma que el va afrontar i el va superar, i fonamentalment del Pròxim Orient i de l'ex-URSS, els dos territoris que més l'han marcat.

  Marc Marginedas Izquierdo és un periodista que ha cobert les principals guerres dels darrers vint anys, com les d'Algèria, l'Iraq, Txetxènia o l'Afganistan, l'ofensiva d'Israel al Líban o les primaveres àrabs de Tunísia i Líbia. Ha passat més de 20 anys com a corresponsal a Moscou. Ha rebut molts premis, entre d'altres, el Premi Luka Brajnovic, el José Couso, el Cirilo Rodríguez i el Premi Nacional de la Premsa. Una de les darreres cobertures que ha fet per al seu diari, El Periódico de Catalunya, és la guerra d'Ucraïna. El 2013 va ser segrestat a Síria per Estat Islàmic, un captiveri que va durar 6 mesos. Amb Marginedas parlem del seu segrest, de la forma que el va afrontar i el va superar, i fonamentalment del Pròxim Orient i de l'ex-URSS, els dos territoris que més l'han marcat.

 • Rosa Maria Calaf, 40 anys de corresponsalies
  Escolta àudio

  Rosa Maria Calaf, 40 anys de corresponsalies

  Rosa Maria Calaf Solé ha informat, al llarg de gairebé quatre dècades, dels esdeveniments més importants de la història recent. Ha estat corresponsal per a Ràdio Televisió Espanyola a Nova York, Buenos Aires, Roma, Viena, Hong Kong i Moscou. L'any 1982 va formar part de l'equip fundador de TV3.
  El seu treball periodístic ha estat guardonat amb diversos premis, com l'Ondas a la millor labor professional, el Women Together de les Nacions Unides, el Cirilo Rodríguez, el José Couso i el Premi Nacional de Periodisme de Catalunya. Actualment es dedica a la docència i a la divulgació i col·labora en diverses institucions i ONG.

  Pionera en la visibilització de la dona dins el periodisme i el reporterisme, amb Rosa Maria Calaf repassem una trajectòria intensa i extensa i ens apropem al periodisme en majúscules.

  Rosa Maria Calaf Solé ha informat, al llarg de gairebé quatre dècades, dels esdeveniments més importants de la història recent. Ha estat corresponsal per a Ràdio Televisió Espanyola a Nova York, Buenos Aires, Roma, Viena, Hong Kong i Moscou. L'any 1982 va formar part de l'equip fundador de TV3. El seu treball periodístic ha estat guardonat amb diversos premis, com l'Ondas a la millor labor professional, el Women Together de les Nacions Unides, el Cirilo Rodríguez, el José Couso i el Premi Nacional de Periodisme de Catalunya. Actualment es dedica a la docència i a la divulgació i col·labora en diverses institucions i ONG. Pionera en la visibilització de la dona dins el periodisme i el reporterisme, amb Rosa Maria Calaf repassem una trajectòria intensa i extensa i ens apropem al periodisme en majúscules.

 • Santi Palacios, fotoperiodisme amb esperit crític
  Escolta àudio

  Santi Palacios, fotoperiodisme amb esperit crític

  Santi Palacios és fotoperiodista, director i fundador de SONDA Internacional, un mitjà de comunicació especialitzat en la crisi climàtica. Amb la seva càmera ha retratat més de 50 països. Especialitzat en migracions, conflictes i ecologia humana, interessos que li venen, en part, per la seva formació com a sociòleg.
  Les seves imatges s'han exhibit a desenes de ciutats i ha rebut diversos premis i reconeixements, com el World Press Photo, l'Overseas Press Club of America, el Pictures of the Year o el Premi Nacional de Fotoperiodisme d'Espanya dos anys consecutius. És col·laborador habitual d'Associated Press i de la revista 5W, també ha treballat en diverses ocasions per a The New York Times, TIME Magazine, CNN, The Sunday Times o El País.
  Amb Santi Palacios parlem del poder de la fotografia però també de la complexitat i el repte d'explicar la crisi climàtica en imatges.

  Santi Palacios és fotoperiodista, director i fundador de SONDA Internacional, un mitjà de comunicació especialitzat en la crisi climàtica. Amb la seva càmera ha retratat més de 50 països. Especialitzat en migracions, conflictes i ecologia humana, interessos que li venen, en part, per la seva formació com a sociòleg. Les seves imatges s'han exhibit a desenes de ciutats i ha rebut diversos premis i reconeixements, com el World Press Photo, l'Overseas Press Club of America, el Pictures of the Year o el Premi Nacional de Fotoperiodisme d'Espanya dos anys consecutius. És col·laborador habitual d'Associated Press i de la revista 5W, també ha treballat en diverses ocasions per a The New York Times, TIME Magazine, CNN, The Sunday Times o El País. Amb Santi Palacios parlem del poder de la fotografia però també de la complexitat i el repte d'explicar la crisi climàtica en imatges.

 • Cristina Mas, un altaveu per als migrants
  Escolta àudio

  Cristina Mas, un altaveu per als migrants

  Cristina Mas és periodista de la secció d'internacional del diari Ara. Ha cobert les revoltes àrabs del 2011 i els conflictes de Palestina, el Marroc, Tunísia, el Líban, Turquia i Grècia. Recentment també ha cobert la guerra a Ucraïna.
  Ha guanyat diversos premis, entre ells la Medalla d'Or a la Cobertura Informativa Multimèdia d'Actualitat dels premis ÑH.

  Amb la Cristina Mas parlem dels moviments migratoris, de la situació al Mediterrani i a Melilla, de la guerra a Ucraïna, i del paper de la premsa escrita catalana respecte a la informació internacional.

  Cristina Mas és periodista de la secció d'internacional del diari Ara. Ha cobert les revoltes àrabs del 2011 i els conflictes de Palestina, el Marroc, Tunísia, el Líban, Turquia i Grècia. Recentment també ha cobert la guerra a Ucraïna. Ha guanyat diversos premis, entre ells la Medalla d'Or a la Cobertura Informativa Multimèdia d'Actualitat dels premis ÑH. Amb la Cristina Mas parlem dels moviments migratoris, de la situació al Mediterrani i a Melilla, de la guerra a Ucraïna, i del paper de la premsa escrita catalana respecte a la informació internacional.

 • Plàcid Garcia-Planas, així es narren més de 10 guerres
  Escolta àudio

  Plàcid Garcia-Planas, així es narren més de 10 guerres

  Plàcid Garcia-Planas Marcet és des del 1988 reporter de la secció d'Internacional de La Vanguardia. Ha cobert més d'una desena de guerres, com les del Golf, l'Iraq, els Balcans, Líbia, Palestina o recentment la d'Ucraïna. Garcia-Planas és un dels pocs periodistes que va aconseguir entrar a Arghandab, la ciutat emblemàtica dels talibans a l'Afganistan.
  És autor de diversos llibres: "La revancha del reportero: Tras las huellas de siete grandes corresponsales de guerra", "Jazz al despatx de Hitler", "Sarajevo 1914" i "La noia de la Pirelli", entre d'altres. Ha estat reconegut amb el Premi de Periodisme d'Investigació Grup Godó i Grup 62 i el Premi Cirilo Rodríguez.
  Amb Plàcid Garcia-Planas parlem de la dificultat i el repte de narrar el conflicte, la guerra, la mort i el dolor.

  Plàcid Garcia-Planas Marcet és des del 1988 reporter de la secció d'Internacional de La Vanguardia. Ha cobert més d'una desena de guerres, com les del Golf, l'Iraq, els Balcans, Líbia, Palestina o recentment la d'Ucraïna. Garcia-Planas és un dels pocs periodistes que va aconseguir entrar a Arghandab, la ciutat emblemàtica dels talibans a l'Afganistan. És autor de diversos llibres: "La revancha del reportero: Tras las huellas de siete grandes corresponsales de guerra", "Jazz al despatx de Hitler", "Sarajevo 1914" i "La noia de la Pirelli", entre d'altres. Ha estat reconegut amb el Premi de Periodisme d'Investigació Grup Godó i Grup 62 i el Premi Cirilo Rodríguez. Amb Plàcid Garcia-Planas parlem de la dificultat i el repte de narrar el conflicte, la guerra, la mort i el dolor.

 • Alba Sotorra, dirigint cinema documental per transformar el món
  Escolta àudio

  Alba Sotorra, dirigint cinema documental per transformar el món

  Alba Sotorra Clua és documentalista i productora independent. Ha treballat a Síria, l'Afganistan, Corea, Bòsnia, Cuba, els Estats Units, Guatemala, l'Iran, el Pakistan, Puerto Rico o Qatar. Els seus darrers documentals són: "Francesca i l'amor", "El retorn. La vida després de l'ISIS", "Comandant Arian" i "Game Over", que el 2015 va guanyar el Premi Gaudí al millor documental.
  Els seus documentals s'han estrenat a festivals internacionals com el Hot Docs del Canadà, el Shanghai International Film Festival, el Human Rights Watch Film Festival de Nova York, o el Karlovy Vary de la República Txeca, entre d'altres.
  Amb l'Alba Sotorra parlem del paper de la dona en el món audiovisual, i de la necessitat d'apostar per mirades que ofereixin perspectives diferents del món actual.

  Alba Sotorra Clua és documentalista i productora independent. Ha treballat a Síria, l'Afganistan, Corea, Bòsnia, Cuba, els Estats Units, Guatemala, l'Iran, el Pakistan, Puerto Rico o Qatar. Els seus darrers documentals són: "Francesca i l'amor", "El retorn. La vida després de l'ISIS", "Comandant Arian" i "Game Over", que el 2015 va guanyar el Premi Gaudí al millor documental. Els seus documentals s'han estrenat a festivals internacionals com el Hot Docs del Canadà, el Shanghai International Film Festival, el Human Rights Watch Film Festival de Nova York, o el Karlovy Vary de la República Txeca, entre d'altres. Amb l'Alba Sotorra parlem del paper de la dona en el món audiovisual, i de la necessitat d'apostar per mirades que ofereixin perspectives diferents del món actual.

 • Tràiler d'"Hotel Palestina"
  Escolta àudio

  Tràiler d'"Hotel Palestina"

  Cada guerra i cada conflicte té el seu hotel: camp base, refugi, lloc de trobada i retrobada de reporters i reporteres. El nostre és un hotel nòmada que es desplaça a espais rellevants per als protagonistes, i a través d'una conversa intimista, ens aproximem a les experiències que han viscut durant la seva carrera deu reporters catalans.

  Cada guerra i cada conflicte té el seu hotel: camp base, refugi, lloc de trobada i retrobada de reporters i reporteres. El nostre és un hotel nòmada que es desplaça a espais rellevants per als protagonistes, i a través d'una conversa intimista, ens aproximem a les experiències que han viscut durant la seva carrera deu reporters catalans.

Anar al contingut