TOTS ELS ÀUDIOS

 • Vielha e Mijaran puje taxes deuant era critica dera oposicion e deth sector dera ostalaria
  Escolta àudio

  Vielha e Mijaran puje taxes deuant era critica dera oposicion e deth sector dera ostalaria

  Vielha e Mijaran a aprovat ua pujada de diuèrses taxes e impòsti com era mantenença deth hilat d'aigües, ja sigue sanejament o subministrament, er impòst de circulacion o era taxa de construccions, installacions e òbres. Es grups dera oposicion e tanben eth Gremi d'Ostalaria an criticat aguesta mesura per considerar qu'ena situacion actuau non ei era milhor manèra d'ajudar as vesins ne ac sector servicis.
  Vielha i Mijaran ha aprovat una pujada de diverses taxes i impostos com el manteniment de la xarxa d'aigües, ja sigui sanejament o subministrament, l'impost de circulació o la taxa de construccions, instal·lacions i obres. Els grups de l'oposició i també el Gremi d'Hostaleria han criticat aquesta mesura per considerar que en la situació actual no és la manera d'ajudar els veïns ni el sector serveis.

  Vielha e Mijaran a aprovat ua pujada de diuèrses taxes e impòsti com era mantenença deth hilat d'aigües, ja sigue sanejament o subministrament, er impòst de circulacion o era taxa de construccions, installacions e òbres. Es grups dera oposicion e tanben eth Gremi d'Ostalaria an criticat aguesta mesura per considerar qu'ena situacion actuau non ei era milhor manèra d'ajudar as vesins ne ac sector servicis. Vielha i Mijaran ha aprovat una pujada de diverses taxes i impostos com el manteniment de la xarxa d'aigües, ja sigui sanejament o subministrament, l'impost de circulació o la taxa de construccions, instal·lacions i obres. Els grups de l'oposició i també el Gremi d'Hostaleria han criticat aquesta mesura per considerar que en la situació actual no és la manera d'ajudar els veïns ni el sector serveis.

 • FAST, prumèr equip d'esqui femenin privat espanhòl que vò ajudar as esquiadores ena sua progression
  Escolta àudio

  FAST, prumèr equip d'esqui femenin privat espanhòl que vò ajudar as esquiadores ena sua progression

  Eth Female Alpine Ski Team, F.A.S.T., ei eth prumèr equip femenin privat dera istòria der esquí espanhòl que neish tà acompanhar e ajudar as 8 esquiadores que lo integren a seguir damb era sua progression. Nuria Pau ei eth nòm mès destacat mès tanben hi a joenes esquiadores com era aranesa Jara Beso.
  El Female Alpine Ski Team, F.A.S.T., és el primer equip femení privat de la història de l'esquí espanyol que neix per acompanyar i ajudar les 8 esquiadores que l'integren a seguir amb la seva progressió. Nuria Pau és el nom més destacat però també hi ha espai per a joves esquiadores com l'aranesa Jara Beso.

  Eth Female Alpine Ski Team, F.A.S.T., ei eth prumèr equip femenin privat dera istòria der esquí espanhòl que neish tà acompanhar e ajudar as 8 esquiadores que lo integren a seguir damb era sua progression. Nuria Pau ei eth nòm mès destacat mès tanben hi a joenes esquiadores com era aranesa Jara Beso. El Female Alpine Ski Team, F.A.S.T., és el primer equip femení privat de la història de l'esquí espanyol que neix per acompanyar i ajudar les 8 esquiadores que l'integren a seguir amb la seva progressió. Nuria Pau és el nom més destacat però també hi ha espai per a joves esquiadores com l'aranesa Jara Beso.

 • Es grops de dances aranesi tornen a actuar dempús dera pandèmia
  Escolta àudio

  Es grops de dances aranesi tornen a actuar dempús dera pandèmia

  Enquia finaus d'agost, es grops de dances dera Val d'Aran, Corbilhuèrs de Les, Sautarèths de Bossòst, Còlha Santa Maria de Mijaran e Fradins de Vielha, tornaran a aufrir es sues actuacions en ua naua edicion dera mòstra de Dança e Musica deth Conselh Generau.
  Fins a finals d'agost, els grups de danses de la Vall d'Aran, Corbilhuèrs de Les, Sautarèths de Bossòst, Colla Santa Maria de Mijaran i Fradins de Vielha, tornaran per oferir les seves actuacions en una nova edició de la mostra de Dança e Musica del Conselh Generau.

  Enquia finaus d'agost, es grops de dances dera Val d'Aran, Corbilhuèrs de Les, Sautarèths de Bossòst, Còlha Santa Maria de Mijaran e Fradins de Vielha, tornaran a aufrir es sues actuacions en ua naua edicion dera mòstra de Dança e Musica deth Conselh Generau. Fins a finals d'agost, els grups de danses de la Vall d'Aran, Corbilhuèrs de Les, Sautarèths de Bossòst, Colla Santa Maria de Mijaran i Fradins de Vielha, tornaran per oferir les seves actuacions en una nova edició de la mostra de Dança e Musica del Conselh Generau.

 • 85 ans dempús, Bausen vò recuperar era crema deth Har que quilhèren tà Sant Père
  Escolta àudio

  85 ans dempús, Bausen vò recuperar era crema deth Har que quilhèren tà Sant Père

  Ua iniciatiua qu'a sorgit dera associacion Es Sarnalhèrs dempús d'un trabalh de recerca e de comprobar que encara demoraue un vesin, Juanito Amiell des de Toquèra de Bausen, que rebrembe com 85 ans en darrèr se cremèc eth darrèr Har en aguest pòble.
  Una iniciativa que ha sorgit de l'associació Es Sarnalhèrs després d'un treball de recerca i de comprovar que encara quedava un veí, Juanito Amiell de casa Toquèra de Bausen, que recorda com fa 85 anys es va cremar l'últim Har en aquest poble.

  Ua iniciatiua qu'a sorgit dera associacion Es Sarnalhèrs dempús d'un trabalh de recerca e de comprobar que encara demoraue un vesin, Juanito Amiell des de Toquèra de Bausen, que rebrembe com 85 ans en darrèr se cremèc eth darrèr Har en aguest pòble. Una iniciativa que ha sorgit de l'associació Es Sarnalhèrs després d'un treball de recerca i de comprovar que encara quedava un veí, Juanito Amiell de casa Toquèra de Bausen, que recorda com fa 85 anys es va cremar l'últim Har en aquest poble.

 • Cau un plan d'accions tà ajudar ath comèrç locau aranés a desvolopar totes es sues possibilitats
  Escolta àudio

  Cau un plan d'accions tà ajudar ath comèrç locau aranés a desvolopar totes es sues possibilitats

  Era Val d'Aran compde per prumèr còp damb d'un plan de dinamizacion deth comerç que pretén conéisher en detalh es peculiaritats de cada zòna comerciau deth país. Un sector economic qu'ei fòrça important, e qu'eth Conselh Generau d'Aran vò desvolopar, en tot èster coneishedor deth gran potenciau qu'a.
  La Vall d'Aran té per primera vegada d'un pla de dinamització del comerç que pretén conèixer al detall les peculiaritats de cada zona comercial del país. Un sector econòmic que és molt important, i que el Conselh Generau d'Aran vol desenvolupar, sent coneixedor del gran potencial que té.

  Era Val d'Aran compde per prumèr còp damb d'un plan de dinamizacion deth comerç que pretén conéisher en detalh es peculiaritats de cada zòna comerciau deth país. Un sector economic qu'ei fòrça important, e qu'eth Conselh Generau d'Aran vò desvolopar, en tot èster coneishedor deth gran potenciau qu'a. La Vall d'Aran té per primera vegada d'un pla de dinamització del comerç que pretén conèixer al detall les peculiaritats de cada zona comercial del país. Un sector econòmic que és molt important, i que el Conselh Generau d'Aran vol desenvolupar, sent coneixedor del gran potencial que té.

 • Auem d'apréner des errors cometudi tà milhorar era Val d'Aran by UTMB
  Escolta àudio

  Auem d'apréner des errors cometudi tà milhorar era Val d'Aran by UTMB

  Era exitosa estrea dera Val d'Aran by UTMB s'a vist mercada per un episòdi de gastroenteritis que a afectat a un nombre important de participants -se parle de mès de 400- que an compartit en un grop de Facebook era sua situacion e entot demanar explicacions. Totun açò, fòrça d'eri an vantat eth recorregut que an calificat de molt duro.
  L'exitosa estrena de la Val d'Aran by UTMB s'ha vist marcada per un episodi de gastroenteritis que ha afectat un nombre important de participants -es parla de més de 400- que han compartit en un grup de Facebook la seva situació i han demanat explicacions. Tot i això, bona part han lloat el recorregut, que han qualificat de molt dur.

  Era exitosa estrea dera Val d'Aran by UTMB s'a vist mercada per un episòdi de gastroenteritis que a afectat a un nombre important de participants -se parle de mès de 400- que an compartit en un grop de Facebook era sua situacion e entot demanar explicacions. Totun açò, fòrça d'eri an vantat eth recorregut que an calificat de molt duro. L'exitosa estrena de la Val d'Aran by UTMB s'ha vist marcada per un episodi de gastroenteritis que ha afectat un nombre important de participants -es parla de més de 400- que han compartit en un grup de Facebook la seva situació i han demanat explicacions. Tot i això, bona part han lloat el recorregut, que han qualificat de molt dur.

 • Lengua Viua ajorne ara tardor era 27au corsa Aran per sa Lengua d'aguest dimenge
  Escolta àudio

  Lengua Viua ajorne ara tardor era 27au corsa Aran per sa Lengua d'aguest dimenge

  Es organizadors demoren ua milhor situacion sanitària entà poder hèr damb garanties era 27au corsa Aran per sa Lengua, que cada an amasse un milenat de particpants. Enguan, es actes previsti s'auien de hèr per prumèr còp e damb eth protocòl Covid, ena plaça qu'acuelh era escultura en aumenatge ara lengua e cultura araneses.
  Els organitzadors esperen que millori la situació sanitària per poder celebrar amb garanties la 27a cursa Aran per sa Lengua, que cada any reuneix un miler de participants. Enguany, els actes previstos havien de fer-se per primera vegada, amb el protocol Covid, a la plaça que acull l'escultura en homenatge a la llengua i cultura aranesa.

  Es organizadors demoren ua milhor situacion sanitària entà poder hèr damb garanties era 27au corsa Aran per sa Lengua, que cada an amasse un milenat de particpants. Enguan, es actes previsti s'auien de hèr per prumèr còp e damb eth protocòl Covid, ena plaça qu'acuelh era escultura en aumenatge ara lengua e cultura araneses. Els organitzadors esperen que millori la situació sanitària per poder celebrar amb garanties la 27a cursa Aran per sa Lengua, que cada any reuneix un miler de participants. Enguany, els actes previstos havien de fer-se per primera vegada, amb el protocol Covid, a la plaça que acull l'escultura en homenatge a la llengua i cultura aranesa.

 • Es 33 Prèmis Habitàcola tath dessenh deth carrèr deth segle XXI, tara aranesa Beatriz Ariño Cabau
  Escolta àudio

  Es 33 Prèmis Habitàcola tath dessenh deth carrèr deth segle XXI, tara aranesa Beatriz Ariño Cabau

  Ua estudianta d'arquitectura, era aranesa Beatriz Ariño Cabau, guanhe es Prèmis Habitàcola 2021 enes que calie dessenhar eth carrèr deth sègle XXI. Ariño, vesia de Vielha, a plantejat un innovador projècte, Homo Ludens, entot integrar eth coche ara rèsta d'elements deth carrèr.
  Una estudiant d'arquitectura, l'aranesa Beatriz Ariño Cabau, guanya els Premis Habitàcola 2021 en què calia dissenyar el carrer del segle XXI. Ariño, veïna de Vielha, ha plantejat un innovador projecte, Homo Ludens, en el qual integra el cotxe a la resta d'elements del carrer.

  Ua estudianta d'arquitectura, era aranesa Beatriz Ariño Cabau, guanhe es Prèmis Habitàcola 2021 enes que calie dessenhar eth carrèr deth sègle XXI. Ariño, vesia de Vielha, a plantejat un innovador projècte, Homo Ludens, entot integrar eth coche ara rèsta d'elements deth carrèr. Una estudiant d'arquitectura, l'aranesa Beatriz Ariño Cabau, guanya els Premis Habitàcola 2021 en què calia dissenyar el carrer del segle XXI. Ariño, veïna de Vielha, ha plantejat un innovador projecte, Homo Ludens, en el qual integra el cotxe a la resta d'elements del carrer.

 • Calerie un calendari unificat tà non coincidir dues pròves esportives eth madeish dia
  Escolta àudio

  Calerie un calendari unificat tà non coincidir dues pròves esportives eth madeish dia

  Vielha a estat er epicentre deth trail running e era BTT ena Val d'Aran entot acuélher dues pròves esportiues. En eres s'amassèren ath torn de 1.000 participaires mès es organizadors non volerien tornar a coïncidir tà non restar efectius as equips de volontaris.
  Vielha ha estat l'epicentre del trail running i la BTT a la Vall d'Aran en acollir dues proves esportives. En elles es van reunir al voltant de 1.000 participants però els organitzadors no voldrien tornar a coincidir per no restar efectius als equips de voluntaris.

  Vielha a estat er epicentre deth trail running e era BTT ena Val d'Aran entot acuélher dues pròves esportiues. En eres s'amassèren ath torn de 1.000 participaires mès es organizadors non volerien tornar a coïncidir tà non restar efectius as equips de volontaris. Vielha ha estat l'epicentre del trail running i la BTT a la Vall d'Aran en acollir dues proves esportives. En elles es van reunir al voltant de 1.000 participants però els organitzadors no voldrien tornar a coincidir per no restar efectius als equips de voluntaris.

 • En govern d'Aran èm comprometudi damb es iniciatives que luten per arténher un mon rurau melhor
  Escolta àudio

  En govern d'Aran èm comprometudi damb es iniciatives que luten per arténher un mon rurau melhor

  Eth plen deth Conselh Generau aprovaue aguesti dies en darrèr era adesion dera Val d'Aran ara associacion Movement País Rural. En matèria de mobilitat e a demana dera oposicion se parlaue tanben deth barrament dera termièra deth Portilhon.
  El ple del Conselh Generau aprovava dies enrere l'adhesió de la Vall d'Aran a l'associació Moviment País Rural. En matèria de mobilitat i a demanda de l'oposició es parlava també del tancament de la frontera del Portilhon.

  Eth plen deth Conselh Generau aprovaue aguesti dies en darrèr era adesion dera Val d'Aran ara associacion Movement País Rural. En matèria de mobilitat e a demana dera oposicion se parlaue tanben deth barrament dera termièra deth Portilhon. El ple del Conselh Generau aprovava dies enrere l'adhesió de la Vall d'Aran a l'associació Moviment País Rural. En matèria de mobilitat i a demanda de l'oposició es parlava també del tancament de la frontera del Portilhon.

 • 350 ciclistes en dues distàncies, ultra e maraton, nau rècord de Era Ròda Non Stop de BTT
  Escolta àudio

  350 ciclistes en dues distàncies, ultra e maraton, nau rècord de Era Ròda Non Stop de BTT

  Vielha acuelh era 7au edicion de Era Roda Non Stop, que, dempús de non poder celebrar era siesau edicion er an passat, torne damb moltes ganes, nauetats e rècord de partcipants.
  Vielha acull la 7a edició d'Era Roda Non Stop, que torna amb moltes ganes, novetats i rècord de participants, després que no es va poder celebrar la sisena edició l'any passat.

  Vielha acuelh era 7au edicion de Era Roda Non Stop, que, dempús de non poder celebrar era siesau edicion er an passat, torne damb moltes ganes, nauetats e rècord de partcipants. Vielha acull la 7a edició d'Era Roda Non Stop, que torna amb moltes ganes, novetats i rècord de participants, després que no es va poder celebrar la sisena edició l'any passat.

 • Era Trail Vielha Molières portarà 600 corredors aguest dissabte
  Escolta àudio

  Era Trail Vielha Molières portarà 600 corredors aguest dissabte

  Dissabte Vielha acuelherà ua naua edicion dera TRAIL VIELHA - MOLIÈRES 3010, que torne dempús dera arturada obligada der an passat pera Covid. Parlam des nauetats damb dus des membres dera organizacion, Montse Bacardit e Fran Nart.
  Dissabte Vielha acollirà una nova edició de la TRAIL VELHA - MOLIÈRES 3010, que torna després de l'aturada obligada de l'any passat per la Covid. Parlem de les novetats amb dos dels membres de l'organització, Montse Bacardit i Fran Nart.

  Dissabte Vielha acuelherà ua naua edicion dera TRAIL VIELHA - MOLIÈRES 3010, que torne dempús dera arturada obligada der an passat pera Covid. Parlam des nauetats damb dus des membres dera organizacion, Montse Bacardit e Fran Nart. Dissabte Vielha acollirà una nova edició de la TRAIL VELHA - MOLIÈRES 3010, que torna després de l'aturada obligada de l'any passat per la Covid. Parlem de les novetats amb dos dels membres de l'organització, Montse Bacardit i Fran Nart.

 • Plan pilòt entà mostrar en temps reau er estat d'ocupacion des espaci naturaus dera Val d'Aran
  Escolta àudio

  Plan pilòt entà mostrar en temps reau er estat d'ocupacion des espaci naturaus dera Val d'Aran

  Aué comence era regulacion ar accès naturau enes zònes de mès afluéncia dera Val d'Aran entà evitar masificacions coma passèc er ostiu passat.
  Avui comença la regulació a l'accés natural a les zones de més afluència de la Vall d'Aran per evitar massificacions com les de l'estiu passat.

  Aué comence era regulacion ar accès naturau enes zònes de mès afluéncia dera Val d'Aran entà evitar masificacions coma passèc er ostiu passat. Avui comença la regulació a l'accés natural a les zones de més afluència de la Vall d'Aran per evitar massificacions com les de l'estiu passat.

 • Vielha retire dera montanha elements perilhosi dera antica estacion d'esquí dera Tuca
  Escolta àudio

  Vielha retire dera montanha elements perilhosi dera antica estacion d'esquí dera Tuca

  Er Ajuntament de Vielha e Mijaran retire dera montanha elements dera antica estacion dera Tuca, coma cablejat e volants de pilones, donques que supausen un perilh entàs senderistes e practicants d'espòrts de montanha. Era estacion, que demorèc en foncionament pendent quinze ans, se barrèc eth 1989 e maugrat que s'estudièc era sua redubertura jamès se hec realitat.
  L'Ajuntament de Vielha e Mijaran retira de la muntanya elements de l'antiga estació de la Tuca, com ara cablejat i volants de pilones, ja que suposen un perill per als senderistes i practicants d'esports de muntanya. L'estació, que va estar oberta durant quinze anys, es va tancar el 1989 i tot i que es va estudiar la seva reobertura mai es va fer realitat.

  Er Ajuntament de Vielha e Mijaran retire dera montanha elements dera antica estacion dera Tuca, coma cablejat e volants de pilones, donques que supausen un perilh entàs senderistes e practicants d'espòrts de montanha. Era estacion, que demorèc en foncionament pendent quinze ans, se barrèc eth 1989 e maugrat que s'estudièc era sua redubertura jamès se hec realitat. L'Ajuntament de Vielha e Mijaran retira de la muntanya elements de l'antiga estació de la Tuca, com ara cablejat i volants de pilones, ja que suposen un perill per als senderistes i practicants d'esports de muntanya. L'estació, que va estar oberta durant quinze anys, es va tancar el 1989 i tot i que es va estudiar la seva reobertura mai es va fer realitat.

 • Demanen precaucion e respècte as que visiten Aran dempús de dus incidents grèus damb eth bestiar
  Escolta àudio

  Demanen precaucion e respècte as que visiten Aran dempús de dus incidents grèus damb eth bestiar

  Enguan ja i a agut dus atacs de vaca a persones ena Val d'Aran. En aguesti dus episòdis, localizadi en Plan de Beret, an agut d'intervier es equipes d'emergéncies. Des deth territòri demanen precaucion e respècte as visitants quan an es vegades apròp.
  Enguany ja hi ha hagut dos atacs de vaca a persones a la Vall d'Aran. En aquests dos episodis han hagut d'intervenir els equips d'emergències i han tingut lloc al pla de Beret, una zona turística on les vaques pasturen al seu aire. Des del territori demanen precaució i respecte als visitants quan tenen els ramats a prop.

  Enguan ja i a agut dus atacs de vaca a persones ena Val d'Aran. En aguesti dus episòdis, localizadi en Plan de Beret, an agut d'intervier es equipes d'emergéncies. Des deth territòri demanen precaucion e respècte as visitants quan an es vegades apròp. Enguany ja hi ha hagut dos atacs de vaca a persones a la Vall d'Aran. En aquests dos episodis han hagut d'intervenir els equips d'emergències i han tingut lloc al pla de Beret, una zona turística on les vaques pasturen al seu aire. Des del territori demanen precaució i respecte als visitants quan tenen els ramats a prop.

Anar al contingut