Els consells de l'Adam Martín: per protegir-vos dels efectes perjudicials del sol mengeu aliments d'origen vegetal, com fruites i verdures, però també fruits secs, busqueu molta varietat de colors i oblideu-vos dels suplements. També és important combinar verdures crues amb verdures cuinades amb oli d'oliva, alvocat o altres greixos de qualitat.
Adam Martín ens fa la llista dels errors que cometem quan volem tenir cura de la nostra salut: comprar productes light, confondre pes amb salut, fer coses com córrer abrigat per perdre greix, saltar-se àpats per aprimar-se i gastar-se diners en dietes miraculoses.
Una investigació del New York Times revela a través d'una anàlisi que l'entrepà de tonyina de la cadena de menjar ràpid Subway no té cap ADN de tonyina. L'Adam Martín ho explica: "Dues persones van posar una denúncia perquè van dir que la tonyina no era tonyina. El NY Times va fer analitzar la tonyina en un laboratori. La conclusió va ser que la tonyina que havien enviat no ho era i no sabien exactament què era." En tot cas, la reflexió és: "no cal menjar ultraprocessats".
L'Adam Martín diu tres vegades no a fer dietes per aprimar-se ràpid de cara a l'estiu: "L'operació biquini és un resum de tot el que no hem de fer. No hem de posar noms a les dietes ni posar-nos en mans de gurus que ens diuen que perdrem pes en poques setmanes. Això no és sa." Combinar el menjar i l'activitat física, exercicis de força, és el millor que podem fer per perdre pes.
Analitzem els resultats d'una enquesta d'hàbits saludables que ha fet la revista Ets el que menges: 6 de cada 10 persones tenen problemes digestius. L'Adam Martín en parla amb la Núria Coll, directora de la revista: "La majoria de persones tenen molèsties cada dia de la seva vida i no tenen un diagnòstic clar. Són problemes petits que poden provocar problemes més grans de salut. S'han de canviar els hàbits. Per exemple, entre el sopar i l'esmorzar han de passar 12 hores".
Adam Martín ens explica com ens podem aprimar sense passar gana, perquè "si fas dieta i passes gana no està bé. Vol dir que cal ajustar alguna cosa". Per això és important menjar aliments saciants, com els que tenen molta fibra, entre d'altres, que redueixen la sensació de gana.
Adam Martín ens dona alguns consells per dormir millor. "Hem de dormir de 7 a 8 hores al dia, és el més sa. Si no és així, hi ha més risc de malalties." Què podem fer? Hàbits i consells nutricionals per agafar el son de seguida i dormir tota la nit d'una tirada: la importància del triptòfan i el magnesi i els aliments rics en proteïnes, entre d'altres.
L'Adam Martín fa un examen a David Olivares: què ha après sobre els hidrats? Repassem quatre conceptes bàsics sobre els hidrats de carboni: grups d'aliments, la seva funció o els hidrats de carboni simples i complexos, entre altres preguntes de fàcil (o no) resposta.
La diferència entre estar malalts o sans també depèn de quant ens movem cada dia. L'Adam Martín ens ho explica: "Amb 40 minuts d'exercici moderat o alt cada dia en tenim prou per contrarestar 10 hores de sedentarisme. N'hi ha prou de córrer o caminar ràpid."
Per què passa que mengem malament malgrat ser-ne conscients? L'Adam Martín ens n'explica les raons: ho fem per satisfer necessitats emocionals immediates, perquè considerem normal un producte que no és normal i perquè la nostàlgia pot més que la salut.
El dejuni intermitent és la dieta de moda. Es tracta de deixar de menjar durant certes hores al dia o menjar molt poc determinats dies de la setmana. Els últims estudis rebaixen els suposats beneficis d'aquesta dieta: no està desmostrat que vagi bé per aprimar-se, ni per prevenir malalties cardiovasculars. Ens ho explica l'Adam Martín.
Per què fa uns anys no podíem prendre gaire cafè i ara ens diuen que no és tan dolent? Per què abans només podíem menjar tres ous a la setmana i ara en podem menjar tants com vulguem? L'Adam Martín ens explica com han canviat els estudis sobre alimentació i salut al llarg dels anys.
Cuinar no és complicat i no ha de suposar un esforç titànic. Ara que passem més temps a casa, animeu-vos a perdre la por d'entrar a la cuina! Només heu de seguir la norma de les tres "p": previsió, planificació i paciència. Ens ho explica l'Adam Martín.