TOTS ELS ÀUDIOS

 • Els orígens de la ràdio a Catalunya
  Escolta àudio

  Els orígens de la ràdio a Catalunya

  Capítol 726. Aviat farà cent anys de l'arribada de la radiodifusió a Catalunya. Abans que sonessin les primeres emissions oficials, el 1924, molta gent havia manifestat l'interès per les diferents modalitats de telegrafia sense fils, com una forma de comunicació. Com sol passar amb molts altres canvis socials d'impacte, el desenvolupament de la ràdio al nostre país va ser una tasca col·lectiva d'enginyers, tècnics, locutors i empreses. Tertúlia amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, Rosa Franquet, catedràtica de Comunicació Audiovisual de la UAB, autora d'"Història de la radiodifusió a Catalunya: del naixement al franquisme", i Josep M Francino, periodista i músic.

 • El futbol català durant la Guerra Civil
  Escolta àudio

  El futbol català durant la Guerra Civil

  Capítol 725. L'alçament militar del juliol del 1936 va paralitzar bruscament l'activitat esportiva prevista per a aquells dies a la majoria de municipis catalans. Ben aviat, la pràctica de l'esport a la rereguarda, i molt especialment del futbol com a principal esport de masses, es va adaptar a l'escenari d'una guerra molt més llarga i dolorosa del que s'havia cregut. La trajectòria del Barça, l'Espanyol, l'Europa, el Girona i molts altres equips es va veure estroncada per l'esclat de la Guerra Civil. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté i Carles Santacana, doctor en Història Contemporània per la UB i expert en història de l'esport i del franquisme.

 • Els templers a Catalunya
  Escolta àudio

  Els templers a Catalunya

  Capítol 724. En ple segle XII, en un moment en què el cristianisme maldava per controlar els dominis reconquerits a Terra Santa, va sorgir una de les primeres ordes religioses de caràcter militar, formada per frares guerrers: l'orde del Temple. Els seus membres, els templers, van deixar darrere seu un rastre de llegendes i suposats misteris, també en l'establiment a Catalunya, que el final tan brutal que van patir va ajudar a alimentar. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Ramon Sarobe, llicenciat en Història Medieval per la UB; autor del llibre "Rere les passes dels templers. La veritable història de l'orde del Temple en terres catalanes".

 • Els nazis i l'Antiguitat
  Escolta àudio

  Els nazis i l'Antiguitat

  Capítol 723. En la seva obsessió per justificar un ideari supremacista, Adolf Hitler va manipular al seu gust els episodis i els símbols més significatius de l'antiguitat grecoromana, per connectar-los amb el seu present. Al projecte de la raça ària li calia un passat ben gloriós. Cansat de veure com els arqueòlegs de les SS no trobaven gaire rastre d'aquest passat al subsòl dels boscos germànics, el Führer va girar la vista cap al sud, a la Grècia i la Roma clàssiques. Es disposava a apropiar-se i reescriure la història d'Europa. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador i Borja Antela, doctor en Història de Grècia per la Universitat de Santiago de Compostel·la i professor d'Història Antiga a la UAB.

 • Laya Films
  Escolta àudio

  Laya Films

  Capítol 722. L'enfrontament desfermat en el costat republicà durant la Guerra Civil entre anarquistes i comunistes es va traslladar a àmbits molt diferents: entre els quals el cinema, concebut com una arma de propaganda política ja des dels temps en què Lenin l'havia proclamat com la més important de totes les arts. En aquest context tan agitat, una productora associada al Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana, dirigit per Jaume Miravitlles, es va mantenir activa al llarg de tots els mesos de la guerra: el seu nom era Laya Films. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté i Esteve Riambau, historiador, crític i realitzador, director de la Filmoteca de Catalunya i autor del llibre "Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil".

 • La Ruta de la Seda
  Escolta àudio

  La Ruta de la Seda

  Capítol 721. Des que els romans van descobrir la seda en el segle I fins que el segle XVI Marco Polo va arribar a Catai, el que avui coneixem com la Xina, van transcórrer quinze segles d'intercanvis comercials i culturals intensos i força regulars entre Orient i Occident. Una xarxa comercial d'uns 6.500 quilòmetres s'estenia des de la Xina, des de l'actual ciutat de Xian, fins a Mongòlia, l'Índia, Pèrsia, Aràbia, Síria, Turquia, Europa i Àfrica, travessant deserts i estepes, entre neu i glaceres. Posteriorment, aquesta artèria vital per a l'intercanvi entre civilitzacions l'hem coneguda com la Ruta de la Seda. Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Dolors Folch, professora d'Història de la Xina a la UPF.

 • Karl Marx
  Escolta àudio

  Karl Marx

  Capítol 720. Les idees que va formular sobre la lluita de classes i la necessitat que la classe obrera participés activament en el funcionament dels governs van conformar l'ideari polític i social d'una part molt important del món el segle passat. Era un intel·lectual i a la vegada un home d'acció. No es va considerar mai a si mateix ni filòsof, ni economista, ni polític... sinó un crític de la filosofia, l'economia i la política. Era Karl Marx. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Ramon Alcoberro, llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació a la UB, que manté una pàgina web i un bloc sobre temes filosòfics.

 • La Solució Final
  Escolta àudio

  La Solució Final

  Capítol 719. Les guerres sempre tenen conseqüències devastadores, i sovint suposen la mort de grups de població determinats. Poques vegades aquesta voluntat d'eliminar persones s'ha executat amb el grau de premeditació amb què ho va fer el règim nazi respecte d'algunes minories, en especial els jueus. A la Conferència de Wannsee, el gener del 1942, es va començar a planificar l'assassinat en massa dels jueus d'Europa, un pla batejat amb un eufemisme terrible: la Solució Final. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Marta Simó, llicenciada en Sociologia per la UAB, especialista en identitats jueves i holocaust.

 • El Servei domèstic
  Escolta àudio

  El Servei domèstic

  Capítol 718. En la societat burgesa industrial, contractar persones que s'encarreguessin de les feines de casa suposava gairebé un símbol d'estatus per a les famílies més benestants. Comparada amb altres etapes històriques, va ser una de les èpoques més intenses en l'evolució del servei domèstic. Entre mitjans del segle XIX i mitjans del segle XX, el sector va passar de ser mixt i comprendre feines i salaris molt diferents, a ser una professió feminitzada i marcada per la precarietat. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Mònica Borrell-Cairol, doctora en Història Contemporània per la UB, autora de la tesi "El servei domèstic a Barcelona, 1900-1950".

 • Richard Feynman
  Escolta àudio

  Richard Feynman

  Capítol 717. Va ser un dels millors físics del segle XX, un dels pocs que va assolir una certa fama més enllà dels cercles científics, reconegut per les seves investigacions pioneres, per la dedicació apassionada a la docència i per una col·lecció d'anècdotes excèntriques que ell mateix s'encarregava de difondre. Ara que en celebrem el centenari, és un gran moment per recordar el llegat de Richard Feynman. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté i Ignasi Llorente, escriptor i divulgador científic, que ha publicat "La història de la ciència com mai te l'han explicat".

 • Garbo després de la guerra
  Escolta àudio

  Garbo després de la guerra

  Capítol 716. De la vida de Joan Pujol Garcia, l'espia català més conegut com Garbo, n'hem anat sabent episodis cada vegada més curiosos en els darrers anys. Anònim durant molt de temps, la seva vida constitueix un testimoni fascinant dels avatars bèl·lics i polítics del segle XX. Pels britànics sempre va ser obvi que Garbo va ser l'espia doble més important de la Segona Guerra Mundial. Però que se'n va fer de Joan Pujol després de la guerra? Josep M. Solé i Sabaté, historiador; Clàudia Pujol, directora de la revista "Sàpiens" i Jordi Finestres, periodista, autor del reportatge "Garbo immortal".

 • Carlemany a Andorra
  Escolta àudio

  Carlemany a Andorra

  Capítol 715 - La fundació d'Andorra a càrrec de l'emperador Carlemany forma part de la llegenda, del mite sobre els orígens del país. Tot i així, el gran emperador va jugar un paper destacat en la història del Principat, quan al segle XVIII els habitants de les valls lluitaven per evitar l'absorció dins de les monarquies hispànica o francesa. Entre els privilegis que van esgrimir per mantenir la sobirania, destacava els que suposadament havia concedit Carlemany en un diploma conegut com a Carta Pobla, un document que se sap apòcrif des de la segona meitat del segle XIX, però que va resultar decisiu per a la independència política d'Andorra. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Oliver Vergés, doctor en Història Medieval per la UAB.

 • Els quàquers a la Guerra Civil
  Escolta àudio

  Els quàquers a la Guerra Civil

  Capítol 714 - Durant la Guerra Civil Espanyola, la rereguarda va patir especialment, i molt directament els nens que passaven gana i por. En un escenari en què les potències europees havien acordat no intervenir en el conflicte, el paper de les organitzacions internacionals va resultar decisiu. La Societat Religiosa dels Amics, formada pels quàquers d'arreu del món, especialment de la Gran Bretanya i dels Estats Units, va destacar en l'assistència voluntària i altruista dels més petits, ja fos repartint menjar a les cantines i les escoles o amb l'organització de colònies infantils. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Rosa Serra, doctora en Pedagogia, autora del llibre "Entre dos focs".

 • Cal·lígula
  Escolta àudio

  Cal·lígula

  Capítol 713 - Els seus contemporanis ja el van veure com un monstre cruel i histriònic, depravat i megalòman, un governant absolutista i tendent als excessos en públic i en privat. D'altres van al·legar bogeria per explicar-ne el comportament, tot i que aquesta bogeria potser va ser la coartada política per justificar la seva fi. En tot cas el seu regnat breu, situat entre els de Tiberi i Claudi, entre els anys 37 i 41 després de Crist, va deixar un rastre indeleble en la història de l'imperi romà: estem parlant de Gai Juli Cèsar August Germànic, conegut per la posteritat pel sobrenom de "Cal·lígula". En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador i Oriol Olesti, professor titular d'Història Antiga de la UAB.

 • Els catalans a la conquesta d'Amèrica
  Escolta àudio

  Els catalans a la conquesta d'Amèrica

  Reemissió de l'"En gàrdia!" emès el 18/11/2007, amb comentaris d'Oriol Junqueras, col·laborador del programa en aquella època.

Anar al contingut