TOTS ELS ÀUDIOS
Els homes clàssics 26: L'adagietto en fa per a orquestra, dirigida per Riccardo Chailly
Descobrim la faceta menys coneguda de Puccini, escoltant una obra de joventut. Es tracta de l'adagietto en fa per a orquestra, dirigida per Riccardo Chailly.
Els homes clàssics 26: Quina és la diferència entre arranjar i orquestrar?
El Pedro Pardo s'asseu al piano i ens explica què és cada cosa.
Programa 25: Els homes clàssics
La revetlla de St Joan és una de les nits més màgiques de l'any, un ritual que sempre està envoltat de foc, i que Comediants en va fer la seva carta de presentació, fins al punt que la seva festa del foc es va poder veure en la clausura dels Jocs Olímpis de Barcelona de 1992, en parlem amb el director de la companyia, Joan Font. Però ja que estem de celebració, els Homes clàssics repassen algunes composicions de caràcter festiu. I acabarem el programa coneixent com componia Ígor Stravinsky, i escoltant un fragment de la seva Consagració de la primavera.
Els homes clàssics 25: Composicions pensades per ser estrenades en el context d'una celebració
Seguint l'estela de la revetlla de Sant Joan, repassem algunes composicions pensades per ser estrenades en el context d'una celebració. I qui en sap molt de celebrar la revetlla de Sant Joan és el director de Comediants, Joan Font, a qui saludem per aprofundir en la festa del foc.
Els homes clàssics 25: "La consagració de la primavera", d'Ígor Stravinski
Ja que en el programa d'avui parlem de rituals, ens fixem en "La consagració de la primavera", d'Ígor Stravinsky, i Pedro al piano ens explica per què va ser un compositor trencador.
Els homes clàssics 25: "La consagració de la primavera", d'Ígor Stravinski
Acabem el programa escoltant un fragment de "La consagració de la primavera", d'Ígor Stravinski.
Programa 24: Els homes clàssics
Aquesta setmana "Els homes clàssics" repassen les referències que hi ha sobre la música clàssica en els còmics de Tintín, i amplien els detalls sobre la matèria conversant amb Enric Reverter, membre de la directiva de 1001.cat (l'associació tintinaire de Catalunya). Des de "La bella dorment" de Disney fins a Bugs Bunny hi ha un bon grapat de dibuixos animats que han fet una àmplia referència a la música clàssica. Albert Galceran i Pedro Pardo repassen els més coneguts. I com que haurem sentit Bugs Bunny interpretar les rapsòdies hongareses de Franz Liszt, concretament la núm. 2, acabarem el programa amb aquesta obra, però interpretada per Roberto Szidon.
Els homes clàssics 24: La clàssica i els dibuixos animats
Des de "La bella dorment" de Disney fins a Bugs Bunny hi ha un bon grapat de dibuixos animats que han fet una àmplia referència a la música clàssica. Albert Galceran i Pedro Pardo repassen els més coneguts.
Els homes clàssics 24: Tintín i la clàssica
"Els homes clàssics" repassen les referències que hi ha sobre la música clàssica en els còmics de Tintín, i amplien els detalls sobre la matèria conversant amb Enric Reverter, membre de la directiva de 1001.cat (l'associació tintinaire de Catalunya).
Els homes clàssics 24: "Rapsòdia hongaresa" per a piano n. 2 en do # m, S 244
Com que haurem sentit Bugs Bunny interpretar les rapsòdies hongareses de Franz Liszt, concretament la núm. 2, acabarem el programa amb aquesta obra, però interpretada per Roberto Szidon.
Els homes clàssics 23: L'Orfeó Lleidatà interpreta cançons espirituals negres
Acabem el programa escoltant l'Orfeó Lleidatà a través de dues gravacions, una del 1963 dirigida per Lluís Virgili i una altra del 2011 dirigida per Pedro Pardo.
Els homes clàssics 23: L'Orfeó Lleidatà
L'Albert Galceran acompanya a Pedro Pardo fins a Lleida per viure una jornada a l'Orfeó Lleidatà. A través d'aquest reportatge coneixem la seva història, funcionament, integració en la societat lleidatana i les persones que hi ha al darrera.
Programa 23: Els homes clàssics
"Els Homes clàssics" es traslladen fins a Lleida per conèixer una institució que fa més de 150 anys que treballa pel cant coral, l'Orfeó Lleidatà. Han realitzat un reportatge per conèixer com funciona aquesta fundació que, a més de cant coral, té una important escola de música. Així coneixem als seus gestors, i als músics que l'integren. Acabem el programa escoltant a l'Orfeó Lleidatà a través de dues gravacions, una de 1963 dirigida per Lluís Virgili, i una altra del 2011 dirigida per Pedro Pardo.
Programa 22: Els homes clàssics
Qui va ser Gioacchino Rossini? Repassem la biografia d'aquest genial compositor, un jove geni que als 12 anys ja va compondre les seves primeres obres, fins al geni adult que va influir de manera clara tot el món musical de la seva generació, i generacions posteriors. Rossini va ser un gran gastrònom; per això truquem al cuiner i col·laborador de Catalunya Ràdio Pep Nogué perquè ens expliqui quines són les receptes que més agradaven a Rossini i, fins i tot, les que ell es va inventar. En Pedro, assegut al piano, ens parla d'un recurs típicament rossinià: les fluctuacions de temps. Acabarem el programa amb una petita joia musical, la "Petite Messe Solennelle", de Rossini, una obra amb què va demanar perdó a Déu per una vida dedicada a l'òpera còmica.
Els homes clàssics 22: Qui va ser Gioacchino Rossini?
Repassem la biografia d'aquest genial compositor italià, un jove geni que als 12 anys ja va compondre les seves primeres obres, fins al geni adult que va influir de manera clara tot el món musical de la seva generació, i generacions posteriors.