TOTS ELS ÀUDIOS
-
El manxaire: els corns i les ploraneres
Jaume Ayats es fixa aquesta vegada en els usos dels corns com a instruments associats a la mort i els ritus funeraris. Foto: Viquipèdia/ Wojsyl
-
Luca Guglielmi: "Bach tocava el piano pràcticament cada dia els últims anys de la seva vida"
L'especialista en teclats històrics i professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya ens explica la relació que el gran compositor barroc alemany va tenir amb l'instrument dissenyat per Silbermann.
-
Quines són les diferents fases a l'hora de construir un violí?
El lutier Josep Saguer ens parla de les diferents etapes que són necessàries a l'hora de fer qualsevol instrument de corda fregada.
-
Històries de la JONC: Anna Urpina
La violinista nascuda a Vic va ser membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya entre els anys 2002 i 2006. Foto: Sílvia Pujols.
-
Gerard Díaz: "La feina d'arqueter és molt precisa, cal ser pacient i tenir mètode"
Gerard Díaz ens parla del seu ofici, en una conversa enregistrada a Sant Cugat del Vallès, al taller que comparteix amb la lutier Anna Andreu.
-
David Prat, constructor i restaurador de banjos
Capítol 162. Comencem amb una conversa amb una de les poques persones del nostre país que es dediquen a construir i restaurar banjos. Més endavant descobrim, amb Anna Costal, una nova sardana instrumental... d'una compositora! Estirem el fil, amb el lutier Josep Saguer. El director d'orquestra i compositor Francesc Prat comparteix amb nosaltres les seves "Històries de la JONC". I acabem amb Xavier Cazeneuve i la seva secció de la "Filmoteca Lutier", que aquesta vegada té un clar regust bachià.
-
Filmoteca Lutier: "El silenci abans de Bach"
Xavier Cazeneuve es fixa aquesta vegada en la presència dels instruments en la pel·lícula que Pere Portabella va estrenar l'any 2007.
-
Històries de la JONC: Francesc Prat
Va formar part com a oboista de l'orquestra entre els anys 1996 i 2001. Posteriorment, però, la seva carrera musical l'ha portat cap al món de la direcció d'orquestra i la composició. Foto: Javier del Real.
-
Què és l'ànima dels instruments?
Josep Saguer ens explica en què consisteix i per què serveix aquest petit pal de fusta que trobem en tots els instruments de corda fregada.
-
La Sardana opus 102 núm. 1, de Teresa Borràs
En la secció que cada mes ens porta la musicòloga i tenorista Anna Costal i Fornells, aquesta vegada escoltem una obra escrita per a clarinet i corno di bassetto.
-
David Prat: "Per mi fer instruments és conèixer gent"
El constructor i restaurador de banjos ens parla del seu ofici, del qual és un dels pocs representants al nostre país.
-
El bandoneó i els instruments del tango
Capítol 161. Aquesta setmana comencem el programa amb un reportatge sobre els instruments del tango. Més endavant Joan Pellisa ens parla dels Marquès, una nissaga de guitarrers de Mataró. Descobrim les "Històries de la JONC" del violoncel·lista Pau Codina. Sentim el "Preludi per a la mà esquerra" de Mompou, comentat per Carme Bravo. I, per acabar, Jaume Ayats es fixa en un instrument curiós, el violí botzina. Foto: Francisco Canaro y su Orquesta Típica
-
El manxaire: El violí de botzina
Aquesta setmana Jaume Ayats es fixa en un instrument curiós, un violí ideat per John Matthias Augustus Stroh. Foto: Museu de la Música de Barcelona
-
El 'Preludi per a la mà esquerra', de Mompou, segons Carme Bravo
La viuda del mestre ens parla d'un dels preludis més destacats del compositor, pensat per a la mà esquerra.
-
L'ofici de lutier és solitari?
Josep Saguer ens parla aquesta setmana de com viu el seu ofici de constructor i reparador d'instruments. Foto: Rose Wieshamm