Avui parlem de menjar i viatges: del que mengem quan estem a dalt de l'avió i quan ja hem arribat al destí. És cert que canvia el sabor del menjar a dalt d'un avió? Com s'explica que molta gent demani suc de tomàquet? La Paula Molés i el Pep Nogué ens expliquen les últimes investigacions sobre la matèria i també ens parlen de la importància del patrimoni gastronòmic per descobrir un país desconegut. També despertem un productor de préssecs d'Ordal i sabrem què s'esmorza a Etiòpia.
La passió pel vi ha tingut presència important a la història de la literatura. Tant amb els escriptors que han begut i han escrit sobre això, com dels personatges de ficció que han aixecat el colze més d'una vegada. La Paula Molés i el Pep Nogué ens parlen del curs d'estiu de la Universitat de Girona "rans Bevedors. Història i Literatura de la Passió pel Vi, amb Salvador Garcia-Arbós i Joan Gómez Pallarès.
L'exposició "La cuina de Picasso" compila totes les obres del Pablo Picasso pintor, ceramista i escriptor relacionades amb la cuina i els aliments, elements imprescindibles en la seva vida i en la seva creació artística. La Paula Molés i el Pep Nogué fan un recorregut per l'exposició amb el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon, i amb una de les comissàries, Claustre Rafart. També despertem el cuiner de Les Moles, Jeroni Castell, i descobrim què s'esmorza a Hondures.
Que la cuina pot interactuar amb altres disciplines és una cosa que ja sabem de fa un temps... però, amb la música? Com s'interrelacionen? La resposta la té Jaume Biarnés, que ha unit gastronomia i música, professió i afició, en un llibre que avui descobrim. També donem el bon dia a un productor de vi subaquàtic i sabrem què esmorzen a Costa Rica.
La Paula Molés i el Pep Nogué ens parlen de formigues, escarabats, grills i larves... dels que es mengen! Últimament es parla dels insectes, però quines són les seves virtuts nutricionals? Realment acabaran amb la fam al món? De què depèn que els acceptem en la nostra cultura? També despertem una cuinera de l'Ametlla de Mar i descobrim què s'esmorza a Cambodja.
La Paula Molés i el Pep Nogué ens expliquen quina és la història dels restaurants xinesos a casa nostra, quin va ser el primer i com han anat evolucionant. Parlem amb dos cuiners xinesos amb restaurants a Barcelona per saber quina és la veritable gastronomia del país. També despertem una ramadera que fa formatges i llet ecològica a Campllong i sabrem què s'esmorza a Xangai.
Fa 50 anys el pollastre era un producte de luxe i no tothom es podia permetre un pollastre a l'ast. La Paula Molés ens explica des de quan tenim aquest costum amb l'antropòleg Jesús Contreras i amb l'Eugeni de Diego, un cuiner que acaba d'obrir un restaurant amb aquesta especialitat. També despertem el director del Mercat de Sant Antoni i descobrim què s'esmorza a Baviera, Alemanya.
11 refugiats han elaborat un receptari amb 11 plats del seu país d'origen. Aquesta bonica iniciativa del Centre d'Ajuda al Refugiat vol demostrar el poder integrador i balsàmic que té la cuina. Parlem amb una refugiada marroquina i amb un professor de Migracions i Alimentació per veure com viatgen pel món les receptes i els costums culinaris. També donem el bon dia a una cuinera de l'Escala i descobrirem què s'esmorza a Corea del Sud.
El món de l'alimentació és un dels que més residus ens fa acumular. D'una banda, el menjar que llencen i, de l'altra, tota mena d'envasos, la majoria de plàstic. Iniciatives com "Desnuda la fruta" o supermercats que aposten pel residu zero ens mostren el que haurien de ser models de futur. Paula Molés i Pep Nogué hi reflexionen amb la propietària de la botiga Yes Future i amb l'organització Rezero. També despertem el director de Lactium i descobrim què s'esmorza a les Filipines.
Fa 8 anys menjàvem 200 grams d'alvocats per persona i any, ara en mengem gairebé 1 quilo. Per què aquest boom? Com s'explica? D'on venen els alvocats que mengem? La Paula Molés i el Pep Nogué l'hi pregunten a un productor d'alvocats de Màlaga i al primer majorista que els va introduir a Catalunya. També despertem un productor de cacauets de Menorca i descobrim què s'esmorza a les Filipines.
Aquest diumenge sabrem qui és el millor bàrman català. Quines qualitats ha de tenir? En què consisteix la litúrgia de preparar un còctel? Per què el món de la cocteleria ha estat sempre copat per homes? En parlem amb tres savis en la matèria: Javier de las Muelas, Mar Calpena i Josep Ma Gotarda. També donem el bon dia a Toni Massanés, de la Fundació Alícia, i sabrem què s'esmorza al Brasil.
Hem convidat el nutricionista-dietista Aitor Sánchez per desmentir alguns dels mites de l'alimentació més repetits. Ell és l'autor de "Mi dieta cojea" i "Mi dieta ya no cojea", i ens donarà les claus per menjar de manera saludable. Amb la Paula Molés i el Pep Nogué també parlarem amb el director d'Alimentaria i descobrirem què es menja per esmorzar a Colòmbia.
Torna l'etern debat sobre què és i què no és una paella, sobre què és autèntic i tradicional i què no ho és. El Pep Nogué i la Paula Molés parlen amb un arrosser del País Valencià i amb un altre de català. Despertem un formatger de Vilassar de Dalt i descobrim què es menja per esmorzar a Mèxic.
Com afecta la primavera els camps? Com afecta la manera com mengem? I les flors comestibles... com les podem posar al plat? El Pep Nogué i la Paula Molés ens parlen de la primavera, que ho fa esclatar tot! I també donem el bon dia a una pagesa de Llinars del Vallès i sabrem què es menja per esmorzar a Romania.
Aprofitant l'estrena de la segona temporada de "Joc de cartes", la Paula Molés i el Pep Nogué ens parlen de la relació entre televisió i cuina. Repassem els programes històrics i els nous formats amb el cuiner Marc Ribas i el primer realitzador de Karlos Arguiñano, Iñigo Urreaga. També donem el bon dia a un pastisser que fa mones de Pasqua i descobrim què s'esmorza a Islàndia.
La cervesa artesana ja no és una moda. És una realitat consolidada, un fenomen econòmic i social que no para de créixer. La Paula Molés i el Pep Nogué en parlen, aprofitant la celebració del Barcelona Beer Festival, amb el seu director, Mikel Rius, i amb Arnau Rovira, cerveser de l'Espiga. També donem el bon dia a un biòleg que treballa a l'empresa Caviar Nacarii, de la Vall d'Aran, i sabrem què s'esmorza a Bangladesh.