L'arca de Nogué

  • Menjar mandarines ajuda a prevenir refredats?
    Escolta àudio

    Menjar mandarines ajuda a prevenir refredats?

    Els cítrics són les grans fruites de l'hivern i les encarregades d'estrenar temporada són les mandarines i les clementines. Contenen 30 mg de vitamina C, una mica menys que les taronges. Els experts recomanen menjar-les entre hores, mig matí o mitja tarda, i no com a postres. En parlem amb en Pep Nogué i la Dra. Folch i coneixem les varietats de clementines de les Terres de l'Ebre amb Begoña Amorós, gerent de l'empresa Cítrics Terres de l'Ebre.

    Els cítrics són les grans fruites de l'hivern i les encarregades d'estrenar temporada són les mandarines i les clementines. Contenen 30 mg de vitamina C, una mica menys que les taronges. Els experts recomanen menjar-les entre hores, mig matí o mitja tarda, i no com a postres. En parlem amb en Pep Nogué i la Dra. Folch i coneixem les varietats de clementines de les Terres de l'Ebre amb Begoña Amorós, gerent de l'empresa Cítrics Terres de l'Ebre.

  • La dieta mediterrània és sostenible?
    Escolta àudio

    La dieta mediterrània és sostenible?

    El debat sobre alimentació i canvi climàtic torna a estar d'actualitat. L'exposició "Menja, actua, impacta" de Fundesplai vol remoure consciències per aconseguir un demà més saludable, just i sostenible. Avui, en parlem amb en Pep Nogué; Carles Xifra, director de continguts i innovació de Fundesplai; Gemma Salvador, dietista de l'Agència de Salut Pública, i Anna Bach Faig, directora del Màster de Nutrició i Salut de la UOC i experta en alimentació sostenible.

    El debat sobre alimentació i canvi climàtic torna a estar d'actualitat. L'exposició "Menja, actua, impacta" de Fundesplai vol remoure consciències per aconseguir un demà més saludable, just i sostenible. Avui, en parlem amb en Pep Nogué; Carles Xifra, director de continguts i innovació de Fundesplai; Gemma Salvador, dietista de l'Agència de Salut Pública, i Anna Bach Faig, directora del Màster de Nutrició i Salut de la UOC i experta en alimentació sostenible.

  • Dieta keto: com aprimar-se menjant greix
    Escolta àudio

    Dieta keto: com aprimar-se menjant greix

    La dieta keto o cetogènica és una dieta molt baixa en carbohidrats i consisteix a menjar bàsicament aliments rics en greixos i proteïnes. És saludable? Qui pot fer-la i qui no? En parlem amb en Pep Nogué; la dietista i nutricionista Jordina Casademunt, i la influencer Ariadna Grau, que fa més de dos anys que la segueix.

    La dieta keto o cetogènica és una dieta molt baixa en carbohidrats i consisteix a menjar bàsicament aliments rics en greixos i proteïnes. És saludable? Qui pot fer-la i qui no? En parlem amb en Pep Nogué; la dietista i nutricionista Jordina Casademunt, i la influencer Ariadna Grau, que fa més de dos anys que la segueix.

  • Quines carns accepten la maduració?
    Escolta àudio

    Quines carns accepten la maduració?

    No totes les carns es poden sotmetre a la maduració, un procés natural de control d'humitat i temperatura per intensificar el gust, la textura, l'olor i el color. Amb la carn de boví es poden fer les més extremes, de més d'un any. En parlem amb en Pep Nogué; Michel Gradeler, director gastronòmic de Lomo Alto, i Gerard Subirats, CEO del grup Subirats Bureau.

    No totes les carns es poden sotmetre a la maduració, un procés natural de control d'humitat i temperatura per intensificar el gust, la textura, l'olor i el color. Amb la carn de boví es poden fer les més extremes, de més d'un any. En parlem amb en Pep Nogué; Michel Gradeler, director gastronòmic de Lomo Alto, i Gerard Subirats, CEO del grup Subirats Bureau.

  • Com diferenciar els panellets artesanals dels industrials?
    Escolta àudio

    Com diferenciar els panellets artesanals dels industrials?

    Amb en Pep Nogué, aprenen a diferenciar els panellets en funció de la matèria primera i de la tècnica amb què estan fets.

    Amb en Pep Nogué, aprenen a diferenciar els panellets en funció de la matèria primera i de la tècnica amb què estan fets.

  • Una poma al dia, el metge estalvia
    Escolta àudio

    Una poma al dia, el metge estalvia

    Una de cada 5 pomes que es cullen a l'Estat és de les comarques gironines i porten l'etiqueta IGP Poma de Girona. Per què són tan bones? Quantes varietats hi ha? En parlem amb Pep Nogué, Jaume Armengol i Llorenç Frigola des de la Fira de Mostres de Girona.

    Una de cada 5 pomes que es cullen a l'Estat és de les comarques gironines i porten l'etiqueta IGP Poma de Girona. Per què són tan bones? Quantes varietats hi ha? En parlem amb Pep Nogué, Jaume Armengol i Llorenç Frigola des de la Fira de Mostres de Girona.

  • Els entrepans gurmet estan de moda?
    Escolta àudio

    Els entrepans gurmet estan de moda?

    Un bon entrepà és més saludable que un mal menú. Si pensem en entrepans ens ve al cap una cosa senzilla, que es menja ràpid i poc saludable; però els d'autor o gurmets han demostrat que no és així. En parlem amb en Pep Nogué i el xef Jordi Gabaldà, guanyador del concurs estatal Entrepans d'Autor 2021.

    Un bon entrepà és més saludable que un mal menú. Si pensem en entrepans ens ve al cap una cosa senzilla, que es menja ràpid i poc saludable; però els d'autor o gurmets han demostrat que no és així. En parlem amb en Pep Nogué i el xef Jordi Gabaldà, guanyador del concurs estatal Entrepans d'Autor 2021.

  • L'art de fer la botifarra
    Escolta àudio

    L'art de fer la botifarra

    Quines parts del porc s'utilitzen per fer la botifarra? Se'n fan de crues, cuites i seques. Coneixem totes les varietats i el procés d'elaboració amb Pep Nogué i dos exponents de la xarcuteria de la Garrotxa, Fermí Corominas i Jordi Vilarrasa.

    Quines parts del porc s'utilitzen per fer la botifarra? Se'n fan de crues, cuites i seques. Coneixem totes les varietats i el procés d'elaboració amb Pep Nogué i dos exponents de la xarcuteria de la Garrotxa, Fermí Corominas i Jordi Vilarrasa.

  • Més dolç que la mel
    Escolta àudio

    Més dolç que la mel

    La mel és l'aliment dolç més antic que es coneix. Catalunya té una llarga tradició en la producció de mel i compta amb un gran nombre de varietats gràcies a la diversitat climàtica i orogràfica. Ho descobrim amb el Pep Nogué i la M. Àngels Boixadera, apicultora i especialista en tast de mels.

    La mel és l'aliment dolç més antic que es coneix. Catalunya té una llarga tradició en la producció de mel i compta amb un gran nombre de varietats gràcies a la diversitat climàtica i orogràfica. Ho descobrim amb el Pep Nogué i la M. Àngels Boixadera, apicultora i especialista en tast de mels.

  • La castanya del Montseny
    Escolta àudio

    La castanya del Montseny

    Amb motiu de la fira Benvinguts a Pagès, en Pep Nogué visita una de les explotacions que hi participa: el Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau.

    Amb motiu de la fira Benvinguts a Pagès, en Pep Nogué visita una de les explotacions que hi participa: el Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau.

  • Aliments que fan bategar el cor
    Escolta àudio

    Aliments que fan bategar el cor

    Amb motiu del Dia Mundial del Cor, elaborem una guia pràctica d'aliments i consells per cuidar la nostra salut cardíaca amb l'ajuda del Pep Nogué i la dietista i nutricionista Anna Paré.

    Amb motiu del Dia Mundial del Cor, elaborem una guia pràctica d'aliments i consells per cuidar la nostra salut cardíaca amb l'ajuda del Pep Nogué i la dietista i nutricionista Anna Paré.

  • Com fer maionesa casolana?
    Escolta àudio

    Com fer maionesa casolana?

    La maionesa és una de les salses més venerades i popular. Amb només tres ingredients i dos minuts es pot fer a casa sense utilitzar la batedora. El Pep Nogué ens dona consells per fer-la i que no se'ns talli amb l'ajuda de dos referents de la cuina menorquina, Pep Pelfort i Miquel Mariano.

    La maionesa és una de les salses més venerades i popular. Amb només tres ingredients i dos minuts es pot fer a casa sense utilitzar la batedora. El Pep Nogué ens dona consells per fer-la i que no se'ns talli amb l'ajuda de dos referents de la cuina menorquina, Pep Pelfort i Miquel Mariano.

  • Els dolços tradicionals de Catalunya
    Escolta àudio

    Els dolços tradicionals de Catalunya

    La gastronomia catalana és espectacular des del primer plat a les postres. Amb motiu de la Diada de Catalunya, amb el Pep Nogué repassem els dolços icònics que es produeixen a cada zona del territori.

    La gastronomia catalana és espectacular des del primer plat a les postres. Amb motiu de la Diada de Catalunya, amb el Pep Nogué repassem els dolços icònics que es produeixen a cada zona del territori.

  • La fruita vermella, un imprescindible d'estiu
    Escolta àudio

    La fruita vermella, un imprescindible d'estiu

    Tradicionalment anomenades "fruites del bosc" i popularment "berris", segons l'argot dels fruiters. La llista és llarga: maduixes, nabius, gerds, mores... avui en parlem amb en Pep Nogué i la Mireia Anglada, ecoxef, formadora, investigadora nutricional i creadora del mètode serenity.  

    Tradicionalment anomenades "fruites del bosc" i popularment "berris", segons l'argot dels fruiters. La llista és llarga: maduixes, nabius, gerds, mores... avui en parlem amb en Pep Nogué i la Mireia Anglada, ecoxef, formadora, investigadora nutricional i creadora del mètode serenity.  

  • Com es cuina un bon "chuletón"?
    Escolta àudio

    Com es cuina un bon "chuletón"?

    Avui, amb el Pep Nogué parlem sobre la mitjana de vedella, un plat que no pot faltar en cap barbacoa. És saludable menjar carn vermella? En parlem amb Àlex Castany, de la carnisseria Sanmartí 1850 de Sabadell, i la dietista i nutricionista Montse Folch.

    Avui, amb el Pep Nogué parlem sobre la mitjana de vedella, un plat que no pot faltar en cap barbacoa. És saludable menjar carn vermella? En parlem amb Àlex Castany, de la carnisseria Sanmartí 1850 de Sabadell, i la dietista i nutricionista Montse Folch.

Anar al contingut