La Terra és plana

 • Viatgem a Júpiter!
  Escolta àudio

  Viatgem a Júpiter!

  Amb Joan Anton Català viatgem fins a un dels planetes més grans del sistema solar: Júpiter, el gran gegant gasós. Explorem la seva famosa taca vermella, i intentem explicar què vol dir que sigui un planeta format per gas.

 • Què és la temperatura?
  Escolta àudio

  Què és la temperatura?

  Avui el nostre astrònom de referència, el Joan Anton Català, s'ha proposat explicar-nos un concepte que, a primera vista pot semblar molt senzill, però que costa de definir: la temperatura. Què és? Quina és la diferència entre el Celcius i el Fahrenheit?

 • Què són les tempestes solars?
  Escolta àudio

  Què són les tempestes solars?

  Què és una tempesta solar? Per què té lloc? Com ens pot afectar? Avui Joan Anton Català ens resol tots els dubtes sobre aquest fenomen tan peculiar que causa el nostre sol.

 • La Via Làctia, la nostra ciutat còsmica!
  Escolta àudio

  La Via Làctia, la nostra ciutat còsmica!

  Avui, amb el Joan Anton Català, parlem de la ciutat còsmica que acull el nostre sistema solar: la Via Làctia. Per què es diu així? Com n'és, de gran, exactament? Hi ha més galàxies que se li assemblin?

 • Quins són els accidents espacials més importants?
  Escolta àudio

  Quins són els accidents espacials més importants?

  Avui fa 52 anys que van morir els tres astronautes de l'Apollo 1, i amb el Joan Anton Català hem volgut aprofitar l'efemèride per repassar els accidents espacials més importants dels últims anys. Per què no es va obrir la porta de l'Apollo 1? Per què va tirar endavant el Challenger si sabien que alguna cosa no anava bé?

 • Què és un eclipsi de Lluna?
  Escolta àudio

  Què és un eclipsi de Lluna?

  Demà dilluns, 21 de gener, tindrà lloc de matinada un espectacular eclipsi de Lluna. Així que avui, a "La Terra és plana", en Joan Anton Català ens explica què és, com es forma i quin és el millor moment per veure'l.

 • Ballant per l'espai amb David Bowie
  Escolta àudio

  Ballant per l'espai amb David Bowie

  El dijous 10 de gener va fer tres anys que va morir el geni musical David Bowie, i a "El suplement" hem volgut homenatjar-lo com millor sabem. Per això hem viatjat amb el Joan Anton Català fins a l'espai de les cançons de Bowie, repassant la seva carrera musical més astronòmica des de "Space Oddity" fins a "Starman".

 • Quina va ser l'estrella que va guiar els Reis Mags?
  Escolta àudio

  Quina va ser l'estrella que va guiar els Reis Mags?

  Aquesta nit, els Reis Mags han arribat a les cases de tots els nens del món per deixar-hi els regals que havien demanat. Però, com van arribar fins a Betlem aquell primer 6 de gener? Diuen que van ser guiats per una estrella... Però quina va ser? El nostre astrònom preferit, el Joan Anton Català, ens ho resol!

 • Com acabarà el món?
  Escolta àudio

  Com acabarà el món?

  Aprofitant que s'acaba l'any 2018, parlem amb Joan Anton Català sobre totes les prediccions sobre la fi del món que hi ha hagut fins ara, i sobre quin futur l'espera, al nostre univers. El món s'acabarà l'any 2019?

 • L'univers dels nens
  Escolta àudio

  L'univers dels nens

  Avui, el Joan Anton Català s'inspira amb els dibuixos de l'espai que ens heu enviat al llarg de la setmana per parlar sobre algunes de les qüestions més interessants de l'univers.

 • Juguem amb les magnituds!
  Escolta àudio

  Juguem amb les magnituds!

  Si el sistema solar fos Barcelona, on quedaria la Terra? Si el naixement de l'univers hagués passat en una setmana, quan haurien mort els dinosaures? Avui, Joan Anton Català ens ajuda a entendre les xifres més impossibles de l'astronomia amb comparacions del nostre dia a dia.

 • Les espectaculars pluges d'estrelles
  Escolta àudio

  Les espectaculars pluges d'estrelles

  Avui el Joan Anton Català ens parla d'un dels esdeveniments més sorprenents del món astronòmic, els Gemínids. O, el que és el mateix, les pluges d'estrelles.

 • Les aurores, les llums màgiques del cel
  Escolta àudio

  Les aurores, les llums màgiques del cel

  Avui amb el Joan Anton Català parlem d'un dels espectacles més impressionants de la natura: les aurores. Què són? Com es formen? Realment són esperits que intenten comunicar-se amb nosaltres? Ho descobrim a "La Terra és plana."

 • Tot va començar amb el "big bang"
  Escolta àudio

  Tot va començar amb el "big bang"

  Avui amb el Joan Anton Català viatgem fins a l'origen de tot, fins a l'explosió que va crear el nostre univers: el "big bang".

 • Star Wars, 2001, Interstellar... I les pífies del cinema de l'espai!
  Escolta àudio

  Star Wars, 2001, Interstellar... I les pífies del cinema de l'espai!

  El Joan Anton Català ha estat a l'alçada del repte que li va proposar la setmana passada Roger Escapa. Quines són les pífies més flagrants de les pel·lícules de l'espai? Hi ha so? Es veurien els làsers? Què passa amb la gravetat? Avui ho resolem en aquesta edició molt cinematogràfica de "La Terra és plana"!

Anar al contingut