La Terra és plana
Què són els pols magnètics de la Terra?
Amb en Joan Anton Català, aclarim un concepte que sovint crea confusió: els pols magnètics. Què són? Com sabem que existeixen? On es troben?
Com funciona l'Agència Espacial Europea?
Dissabte 30 de maig va fer 45 anys de la creació de l'Agència Espacial Europea, per això amb el Joan Anton Català volem entendre què és, com funciona i com s'organitza.
Quines són les forces de la natura?
Amb en Joan Anton Català, ens proposem un repte: explicar què són i com funcionen les forces de la natura. I per fer-ho, ens imaginem què necessitaríem per construir un univers.
Què són els rajos còsmics?
Avui, amb el Joan Anton Català, descobrim uns objectes que constantment bombardegen la Terra, tot i que no ho notem: els rajos còsmics. Què són? Són perillosos?
Què és el pes?
Avui, amb el Joan Anton Català, parlem d'un concepte que sovint confonem per massa: el pes. Exactament, què és? Com es mesura? Quant pesaria una persona a la Lluna?
De què està feta l'atmosfera de la Terra?
Avui, amb el Joan Anton Català, explorem la pell final que protegeix la Terra: l'atmosfera. Per a què serveix? Quantes capes té? De què està feta?
Què és l'aigua?
Avui amb el Joan Anton Català parlem d'un element del qual, a priori, ho coneixem tot: l'aigua. Però, quines peculiaritats té? Què la fa tan especial?
Bufem espelmes amb el telescopi Hubble!
Aprofitant que aquesta setmana farà 30 anys que es va posar en òrbita el telescopi espacial Hubble, avui el Joan Anton Català ens explica com funciona, com es va crear i quin telescopi el substituirà quan l'haguem de retirar.
De què estan compostes les galàxies?
Avui, amb el Joan Anton Català, visitem les ciutats de l'espai: les galàxies. De què estan fetes? Quina forma tenen? Com de gran és la Via Làctia?
Com és l'estructura d'un àtom?
Avui, amb el Joan Anton Català, volem fixar-nos en aquella partícula que ho compon absolutament tot: l'àtom. Com s'estructura? Quin model fem servir per representar-lo?
"100 històries de l'aventura espacial"
El nostre astrònom de referència, Joan Anton Català, ha publicat un nou llibre: "100 històries de l'aventura espacial", on explica algunes de les anècdotes més curioses sobre l'exploració de l'espai. I avui, amb ell, en destaquem algunes, les més interessants.
Les dones que la ciència ha oblidat
Aprofitant que és el 8M, Joan Anton Català reivindica els noms femenins més importants de la història de la ciència. Noms que la mateixa ciència ha ignorat sovint.
Què és el temps?
Avui, amb el Joan Anton Català, parlem d'un tema que encara és un misteri: el temps. Com funciona? Com el mesurem? Tots els presents són iguals?
Què hi ha a l'interior dels planetes?
Avui amb Joan Anton Català ens endinsem en l'espai per veure el que no podem veure: l'interior dels planetes. Com és, per dins, Mercuri? És molt diferent de Mart? De què estan fets?
Viatjant per l'espai a velocitats vertiginoses
Quant trigaríem a fer el trajecte en tren de Barcelona a Madrid si anéssim igual de ràpid que ho fa la Terra quan rota? Avui, amb Joan Anton Català, intentem entendre les velocitats a les quals es mouen els objectes per l'espai.