TOTS ELS ÀUDIOS

  • El bròcoli, una alternativa al cereal?
    Escolta àudio

    El bròcoli, una alternativa al cereal?

    Al "Primer sector" el protagonista és el bròcoli. Alguns el consideren un superaliment i per als pagesos catalans podria ser una alternativa. El preu -sovint massa baix- dels productes més tradicionals fa que el sector hagi de posar la imaginació en marxa i aprofitar les opcions que dona el regadiu. I a "La veu del camp" parlarem de sinistralitat laboral en el sector agrari. I, sobretot, de com es pot reduir.

    Al "Primer sector" el protagonista és el bròcoli. Alguns el consideren un superaliment i per als pagesos catalans podria ser una alternativa. El preu -sovint massa baix- dels productes més tradicionals fa que el sector hagi de posar la imaginació en marxa i aprofitar les opcions que dona el regadiu. I a "La veu del camp" parlarem de sinistralitat laboral en el sector agrari. I, sobretot, de com es pot reduir.

  • Clementina, la mandarina pròpia de les Terres de l'Ebre
    Escolta àudio

    Clementina, la mandarina pròpia de les Terres de l'Ebre

    A les Terres de l'Ebre estan cansats d'exportar el 90% dels cítrics que produeixen, que no se sàpiga que són els principals productors de cítrics de Catalunya i sobretot que no es reconegui el seu producte amb marca pròpia: les clementines. Cinc cooperatives i una vintena de productors han donat un nou impuls a la Indicació Geogràfica Protegida, el segell de qualitat europeu que els distingeix.

    A les Terres de l'Ebre estan cansats d'exportar el 90% dels cítrics que produeixen, que no se sàpiga que són els principals productors de cítrics de Catalunya i sobretot que no es reconegui el seu producte amb marca pròpia: les clementines. Cinc cooperatives i una vintena de productors han donat un nou impuls a la Indicació Geogràfica Protegida, el segell de qualitat europeu que els distingeix.

  • Reduir els herbicides per controlar les plagues
    Escolta àudio

    Reduir els herbicides per controlar les plagues

    La Unió de Pagesos, amb el suport de l'IRTA i les cooperatives agrícoles de Vilassar de Mar, impulsa al Maresme una prova pilot perquè els pagesos redueixin l'ús d'herbicides. Es tracta de conrear als marges de l'horta espècies que atrauen de forma natural determinats insectes que, alhora, són depredadors de plagues i malures. D'aquesta manera estan aconseguint reduir l'ús d'herbicides i ser més respectuosos amb el medi ambient.

    La Unió de Pagesos, amb el suport de l'IRTA i les cooperatives agrícoles de Vilassar de Mar, impulsa al Maresme una prova pilot perquè els pagesos redueixin l'ús d'herbicides. Es tracta de conrear als marges de l'horta espècies que atrauen de forma natural determinats insectes que, alhora, són depredadors de plagues i malures. D'aquesta manera estan aconseguint reduir l'ús d'herbicides i ser més respectuosos amb el medi ambient.

  • L'activitat ramadera al Parc Natural Ter-Freser
    Escolta àudio

    L'activitat ramadera al Parc Natural Ter-Freser

    Els ramaders tenen garantida l'activitat dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Era una reivindicació del sector que ara ha quedat satisfeta amb un acord aprovat per la junta rectora del parc abans d'acabar l'any que fins i tot preveu reduir boscos i recuperar zones de pastura.

    Els ramaders tenen garantida l'activitat dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Era una reivindicació del sector que ara ha quedat satisfeta amb un acord aprovat per la junta rectora del parc abans d'acabar l'any que fins i tot preveu reduir boscos i recuperar zones de pastura.

  • Un tomb pels orígens i l'evolució de l'agricultura
    Escolta àudio

    Un tomb pels orígens i l'evolució de l'agricultura

    L'agricultura i la ramaderia han marcat al llarg de la història períodes de fam i èpoques d'abundància. Avui volem saber com han evolucionat al llarg dels segles aquests sectors i d'on provenen els cultius i el bestiar més habituals a les granges i als mercats. Us heu preguntat mai des de quan mengem blat o porc? O quan va aparèixer la cervesa?

    L'agricultura i la ramaderia han marcat al llarg de la història períodes de fam i èpoques d'abundància. Avui volem saber com han evolucionat al llarg dels segles aquests sectors i d'on provenen els cultius i el bestiar més habituals a les granges i als mercats. Us heu preguntat mai des de quan mengem blat o porc? O quan va aparèixer la cervesa?

  • "Hotels" per a insectes
    Escolta àudio

    "Hotels" per a insectes

    Els insectes poden augmentar molt la productivitat dels conreus, de forma natural i amb un cost mínim per al pagès. Amb aquesta idea, que a més pretén ajudar a la recuperació de les espècies, el grup ecologista GEPEC de Tarragona ha posat en marxa un programa per afavorir pol·linitzadors salvatges, i proposen fer-ho construint "hotels" d'insectes.

    Els insectes poden augmentar molt la productivitat dels conreus, de forma natural i amb un cost mínim per al pagès. Amb aquesta idea, que a més pretén ajudar a la recuperació de les espècies, el grup ecologista GEPEC de Tarragona ha posat en marxa un programa per afavorir pol·linitzadors salvatges, i proposen fer-ho construint "hotels" d'insectes.

  • Patata del bufet, la millor de Catalunya
    Escolta àudio

    Patata del bufet, la millor de Catalunya

    El municipi d'Orís, a Osona, s'ha convertit en tot un referent pel que fa a la patata del bufet, una varietat única recuperada fa més de 20 anys pels productors locals. Avui parlarem d'aquest producte de proximitat que no ha desaparegut gràcies a l'impuls d'una fira anual que també ha servit de revulsiu turístic al poble.

    El municipi d'Orís, a Osona, s'ha convertit en tot un referent pel que fa a la patata del bufet, una varietat única recuperada fa més de 20 anys pels productors locals. Avui parlarem d'aquest producte de proximitat que no ha desaparegut gràcies a l'impuls d'una fira anual que també ha servit de revulsiu turístic al poble.

  • Conrear tòfona, un complement a l'agricultura
    Escolta àudio

    Conrear tòfona, un complement a l'agricultura

    La tòfona, un diamant de la cuina. D'aspecte fosc la més corrent, i blanca la més preuada, destaca pel seu gust i aroma molt apreciats a la cuina. És un producte escàs, fet que el converteix en un producte molt cotitzat, amb preus que fins i tot poden escandalitzar. 6.000 euros el quilo de tòfona blanca al mercat d'origen, al nord d'Itàlia. A Catalunya, actualment la superfície de plantacions de tòfona supera les 900 hectàrees.

    La tòfona, un diamant de la cuina. D'aspecte fosc la més corrent, i blanca la més preuada, destaca pel seu gust i aroma molt apreciats a la cuina. És un producte escàs, fet que el converteix en un producte molt cotitzat, amb preus que fins i tot poden escandalitzar. 6.000 euros el quilo de tòfona blanca al mercat d'origen, al nord d'Itàlia. A Catalunya, actualment la superfície de plantacions de tòfona supera les 900 hectàrees.

  • Mala campanya de préssec i nectarina
    Escolta àudio

    Mala campanya de préssec i nectarina

    Els productors de fruita xifren en 60 milions d'euros les pèrdues d'aquest any en el préssec i la nectarina. Ho atribueixen a l'excés de producció i proposen reduir un 15 per cent les hectàrees dedicades a aquestes varietats. Per fer-ho, però, caldrien ajudes de les administracions.

    Els productors de fruita xifren en 60 milions d'euros les pèrdues d'aquest any en el préssec i la nectarina. Ho atribueixen a l'excés de producció i proposen reduir un 15 per cent les hectàrees dedicades a aquestes varietats. Per fer-ho, però, caldrien ajudes de les administracions.

  • La castanya té futur
    Escolta àudio

    La castanya té futur

    L'increment de producció i l'augment del consum està fent que en zones com el Montseny i les muntanyes de Prades es busquin fórmules per recuperar boscos de castanyers que fa uns anys s'havien abandonat.

    L'increment de producció i l'augment del consum està fent que en zones com el Montseny i les muntanyes de Prades es busquin fórmules per recuperar boscos de castanyers que fa uns anys s'havien abandonat.

  • La llet de cabra catalana ja té un segell propi que la identifica i en garanteix la qualitat
    Escolta àudio

    La llet de cabra catalana ja té un segell propi que la identifica i en garanteix la qualitat

    L'han impulsat més d'una quarantena de ramaders i formatgers que volen augmentar el valor d'aquest producte de proximitat i garantir un preu just.

    L'han impulsat més d'una quarantena de ramaders i formatgers que volen augmentar el valor d'aquest producte de proximitat i garantir un preu just.

  • Augmenten el consum i les exportacions de la carn de poltre
    Escolta àudio

    Augmenten el consum i les exportacions de la carn de poltre

    El sector espera que la tendència continuï. Ara es fa un estudi per avalar-ne la salubritat i es treballa amb productes complementaris, com la llet d'euga.

    El sector espera que la tendència continuï. Ara es fa un estudi per avalar-ne la salubritat i es treballa amb productes complementaris, com la llet d'euga.

  • Baixa la producció de mel
    Escolta àudio

    Baixa la producció de mel

    En els darrers anys, a Catalunya ha baixat la producció de mel. El sector apunta un ocell, l'abellerol, com a principal responsable de la davallada i reclama compensacions. Per saber quin impacte té aquest ocell en el descens de la producció de mel, la Generalitat ha posat en marxa estudis que donaran resultats a finals d'aquest any.

    En els darrers anys, a Catalunya ha baixat la producció de mel. El sector apunta un ocell, l'abellerol, com a principal responsable de la davallada i reclama compensacions. Per saber quin impacte té aquest ocell en el descens de la producció de mel, la Generalitat ha posat en marxa estudis que donaran resultats a finals d'aquest any.

  • Salvar els conreus d'avellanes
    Escolta àudio

    Salvar els conreus d'avellanes

    Els preus de l'avellana al mercat de cotització oficial estan ofegant els pagesos i reduint les hectàrees de conreu. Els productors demanen accions urgents a l'administració per evitar que es continuïn abandonant els conreus, que en 15 anys s'han reduït a la meitat al camp de Tarragona. I "La veu del camp" és sobre l'IRTA, que investiga com el canvi climàtic afecta l'agricultura i com es poden adaptar els conreus a la sequera.

    Els preus de l'avellana al mercat de cotització oficial estan ofegant els pagesos i reduint les hectàrees de conreu. Els productors demanen accions urgents a l'administració per evitar que es continuïn abandonant els conreus, que en 15 anys s'han reduït a la meitat al camp de Tarragona. I "La veu del camp" és sobre l'IRTA, que investiga com el canvi climàtic afecta l'agricultura i com es poden adaptar els conreus a la sequera.

  • L'aviram i la producció d'ous, un sector en potència a Catalunya
    Escolta àudio

    L'aviram i la producció d'ous, un sector en potència a Catalunya

    Sabíeu que Catalunya és la primera comunitat autònoma productora de carn d'aviram i la quarta d'ous? Al "Primer sector" hem parlat amb el president de la Federació Avícola Catalana, Joan Anton Rafecas.

    Sabíeu que Catalunya és la primera comunitat autònoma productora de carn d'aviram i la quarta d'ous? Al "Primer sector" hem parlat amb el president de la Federació Avícola Catalana, Joan Anton Rafecas.

Anar al contingut