TOTS ELS ÀUDIOS

  • Un jove emprenedor d'Arbeca recupera bancals mil·lenaris d'oliveres
    Escolta àudio

    Un jove emprenedor d'Arbeca recupera bancals mil·lenaris d'oliveres

    Les olives arbequines van arribar a Arbeca, a les Garrigues, de la mà del duc de Medinaceli, que hi va portar oliveres d'aquesta varietat des de Palestina. Els primers plançons d'aquest arbre es van plantar fa centenars d'anys en bancals de secà i en zones obagues. Amb el pas dels anys, algunes finques que tenen aquestes característiques han anat quedant abandonades perquè, pel fet d'estar situat en terrasses, el conreu no es pot mecanitzar. Ara un jove emprenedor d'Arbeca ha recuperat aquestes oliveres per produir un oli de gran qualitat, el Nou-segons.

    Les olives arbequines van arribar a Arbeca, a les Garrigues, de la mà del duc de Medinaceli, que hi va portar oliveres d'aquesta varietat des de Palestina. Els primers plançons d'aquest arbre es van plantar fa centenars d'anys en bancals de secà i en zones obagues. Amb el pas dels anys, algunes finques que tenen aquestes característiques han anat quedant abandonades perquè, pel fet d'estar situat en terrasses, el conreu no es pot mecanitzar. Ara un jove emprenedor d'Arbeca ha recuperat aquestes oliveres per produir un oli de gran qualitat, el Nou-segons.

  • "Practicum Odisseum", un projecte per arrelar els joves als pobles
    Escolta àudio

    "Practicum Odisseum", un projecte per arrelar els joves als pobles

    L'envelliment de la població a les zones rurals és un fet, i això fa necessaris projectes perquè els joves -i el seu talent i el seu coneixement- arrelin als pobles. No és només una qüestió demogràfica, les empreses agràries també en sortirien ben parades. I a la veu de camp, coneixem la Cooperativa Soldebre, dedicada a l'oli i els cítrics de les Terres de l'Ebre. Ens expliquen un projecte que utilitza internet per acostar el consumidor al camp.

    L'envelliment de la població a les zones rurals és un fet, i això fa necessaris projectes perquè els joves -i el seu talent i el seu coneixement- arrelin als pobles. No és només una qüestió demogràfica, les empreses agràries també en sortirien ben parades. I a la veu de camp, coneixem la Cooperativa Soldebre, dedicada a l'oli i els cítrics de les Terres de l'Ebre. Ens expliquen un projecte que utilitza internet per acostar el consumidor al camp.

  • Potenciar el cultiu ecològic per donar feina a persones a l'atur
    Escolta àudio

    Potenciar el cultiu ecològic per donar feina a persones a l'atur

    Un projecte proposa potenciar el cultiu ecològic per donar feina a persones a l'atur i, alhora, recuperar formes de treball tradicional i utilitzar energies renovables. Ens ho expliquen des de Sant Andreu de la Barca. I a la Veu del Camp, el protagonista és el pla de la Generalitat i els productors per enfortir el sector de la fruita dolça.

    Un projecte proposa potenciar el cultiu ecològic per donar feina a persones a l'atur i, alhora, recuperar formes de treball tradicional i utilitzar energies renovables. Ens ho expliquen des de Sant Andreu de la Barca. I a la Veu del Camp, el protagonista és el pla de la Generalitat i els productors per enfortir el sector de la fruita dolça.

  • Hidroponia o cultivar sense terra
    Escolta àudio

    Hidroponia o cultivar sense terra

    A "El primer sector" parlem de com fer horta sense terra. Se'n diu hidroponia. Podria ser útil per produir aliments a l'espai, per exemple, però de moment ho és en hivernacles de Girona. I a "La veu del camp" coneixerem un projecte que, amb l'hort com a punt central, relaciona persones amb salut mental, avis i infants.

    A "El primer sector" parlem de com fer horta sense terra. Se'n diu hidroponia. Podria ser útil per produir aliments a l'espai, per exemple, però de moment ho és en hivernacles de Girona. I a "La veu del camp" coneixerem un projecte que, amb l'hort com a punt central, relaciona persones amb salut mental, avis i infants.

  • Un projecte europeu vol recuperar la recol·lecció de plantes aromàtiques i medicinals
    Escolta àudio

    Un projecte europeu vol recuperar la recol·lecció de plantes aromàtiques i medicinals

    Les plantes aromàtiques i medicinals va ser, durant anys, un important recurs econòmic a les zones rurals i de muntanya. Amb el pas del temps, però, el sector s'ha centrat en el cultiu de plantes com el julivert, el coriandre o l'espígol, que és més fàcil i pràctic, i s'ha deixat de banda la recol·lecció silvestre. Ara, un projecte la vol recuperar. I a "La veu del camp", sentirem la crítica de la Unió de Pagesos al projecte de Pressupostos de l'Estat.

    Les plantes aromàtiques i medicinals va ser, durant anys, un important recurs econòmic a les zones rurals i de muntanya. Amb el pas del temps, però, el sector s'ha centrat en el cultiu de plantes com el julivert, el coriandre o l'espígol, que és més fàcil i pràctic, i s'ha deixat de banda la recol·lecció silvestre. Ara, un projecte la vol recuperar. I a "La veu del camp", sentirem la crítica de la Unió de Pagesos al projecte de Pressupostos de l'Estat.

  • Les vinyes catalanes, les més perjudicades a Europa pels efectes del canvi climàtic
    Escolta àudio

    Les vinyes catalanes, les més perjudicades a Europa pels efectes del canvi climàtic

    Al "Primer sector" parlem del canvi climàtic. I en concret, de com perjudicarà la vinya a Catalunya. Els estudis apunten que caldrà canviar el model productiu. I a "La veu del camp" descobrim un projecte que busca noves matèries primeres per fer pinsos per a peixos. Us en donem una pista, treballen amb derivats de cervesa.

    Al "Primer sector" parlem del canvi climàtic. I en concret, de com perjudicarà la vinya a Catalunya. Els estudis apunten que caldrà canviar el model productiu. I a "La veu del camp" descobrim un projecte que busca noves matèries primeres per fer pinsos per a peixos. Us en donem una pista, treballen amb derivats de cervesa.

  • Llet de vaca A2, una aposta de futur
    Escolta àudio

    Llet de vaca A2, una aposta de futur

    Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona fa anys que estudien, a través de diferents grups de recerca, els avantatges de la llet A2. És una llet, diuen, més fàcil de digerir que ja es comença a comercialitzar a casa nostra. La Nati Adell ha parlat amb un expert en el tema i un ramader d'Osona que ha apostat fort per aquest tipus de llet. I a "La veu del camp", coneixerem un estudi sobre la indústria manufacturera a les comarques rurals.

    Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona fa anys que estudien, a través de diferents grups de recerca, els avantatges de la llet A2. És una llet, diuen, més fàcil de digerir que ja es comença a comercialitzar a casa nostra. La Nati Adell ha parlat amb un expert en el tema i un ramader d'Osona que ha apostat fort per aquest tipus de llet. I a "La veu del camp", coneixerem un estudi sobre la indústria manufacturera a les comarques rurals.

  • La indústria surera catalana, units per fer front a les multinacionals
    Escolta àudio

    La indústria surera catalana, units per fer front a les multinacionals

    Avui parlem del suro. I de com, en aquest cas, la unió ha fet la força. Els productors surers catalans van començar a veure que tenien molts problemes per vendre el seu producte, i van decidir unir-se. El resultat ha estat tan positiu que ja es volen expandir. I a "La veu del camp" sentirem la queixa de la Unió de Pagesos pel canvi de normativa sobre l'aplicació dels purins al camp.

    Avui parlem del suro. I de com, en aquest cas, la unió ha fet la força. Els productors surers catalans van començar a veure que tenien molts problemes per vendre el seu producte, i van decidir unir-se. El resultat ha estat tan positiu que ja es volen expandir. I a "La veu del camp" sentirem la queixa de la Unió de Pagesos pel canvi de normativa sobre l'aplicació dels purins al camp.

  • Viure del camp a Collserola? Una opció que es vol potenciar
    Escolta àudio

    Viure del camp a Collserola? Una opció que es vol potenciar

    Avui, a "El primer sector", parlem de ser pagès ben a prop de la ciutat de Barcelona. A Collserola han posat en marxa un projecte perquè hi augmentin els pagesos. Hem anat a coneixe'n dos. I a "La veu del camp", sabrem com la tecnologia facilita algunes feines als ramaders, com ara pesar els porcs a les granges.

    Avui, a "El primer sector", parlem de ser pagès ben a prop de la ciutat de Barcelona. A Collserola han posat en marxa un projecte perquè hi augmentin els pagesos. Hem anat a coneixe'n dos. I a "La veu del camp", sabrem com la tecnologia facilita algunes feines als ramaders, com ara pesar els porcs a les granges.

  • En marxa les mesures per reduir la mortalitat de musclos de la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre
    Escolta àudio

    En marxa les mesures per reduir la mortalitat de musclos de la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre

    Avui al "Primer sector" anem fins a la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre. La producció de musclos s'hi ha reduït un 50% en deu anys. Durant mesos han estudiat l'espai i el perquè de la mortalitat d'aquesta espècie, i ara comencen a aplicar-hi solucions. I a "La veu del camp", anirem al Baix Camp, on els pagesos denuncien les destrosses provocades per espècies com el senglar i alguns ocells. Ara els diferents sectors implicats prendran mesures.

    Avui al "Primer sector" anem fins a la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre. La producció de musclos s'hi ha reduït un 50% en deu anys. Durant mesos han estudiat l'espai i el perquè de la mortalitat d'aquesta espècie, i ara comencen a aplicar-hi solucions. I a "La veu del camp", anirem al Baix Camp, on els pagesos denuncien les destrosses provocades per espècies com el senglar i alguns ocells. Ara els diferents sectors implicats prendran mesures.

  • Pla de xoc a l'Empordà per evitar la pesca de gamba petita
    Escolta àudio

    Pla de xoc a l'Empordà per evitar la pesca de gamba petita

    Avui marxem fins a l'Empordà, on s'ha acabat la veda de la gamba. Les primeres que han pescat són petites i, per això, ara els pescadors han posat en marxa un pla de xoc per evitar aquestes captures. I a "La veu del camp", parlem d'un centenari. El de la cooperativa Agrícola de Vilassar de Mar. Sabrem com van començar a principis del segle XX i com treballen ara.

    Avui marxem fins a l'Empordà, on s'ha acabat la veda de la gamba. Les primeres que han pescat són petites i, per això, ara els pescadors han posat en marxa un pla de xoc per evitar aquestes captures. I a "La veu del camp", parlem d'un centenari. El de la cooperativa Agrícola de Vilassar de Mar. Sabrem com van començar a principis del segle XX i com treballen ara.

  • Solucions biològiques "made in Lleida" per evitar les taques marrons a la fruita de pinyol
    Escolta àudio

    Solucions biològiques "made in Lleida" per evitar les taques marrons a la fruita de pinyol

    A "El primer sector" parlem de les taques marrons que segur que alguna vegada heu trobat en fruites com els préssecs o les cireres. A l'IRTA han buscat la manera de combatre-les amb productes naturals. I a "La veu del camp", avui coneixerem la Càtedra del Vi i l'Oli de l'Empordà. Vol ser un laboratori d'idees per promocionar aquests productes.

    A "El primer sector" parlem de les taques marrons que segur que alguna vegada heu trobat en fruites com els préssecs o les cireres. A l'IRTA han buscat la manera de combatre-les amb productes naturals. I a "La veu del camp", avui coneixerem la Càtedra del Vi i l'Oli de l'Empordà. Vol ser un laboratori d'idees per promocionar aquests productes.

  • El sector vitivinícola lleidatà, a l'alça i amb ganes de millora
    Escolta àudio

    El sector vitivinícola lleidatà, a l'alça i amb ganes de millora

    A "El primer sector" sabrem com està de salut el sector vitivinícola lleidatà. La radiografia mostra resultats positius, tant en vendes com en facturació. Però no s'hi conformen i volen posar en marxa mesures de reforç de la competitivitat. I a "La veu del camp", parlarem de ramaderia ecològica. I descobrirem com s'ho fan els productors petits per millorar els canals de comercialització.

    A "El primer sector" sabrem com està de salut el sector vitivinícola lleidatà. La radiografia mostra resultats positius, tant en vendes com en facturació. Però no s'hi conformen i volen posar en marxa mesures de reforç de la competitivitat. I a "La veu del camp", parlarem de ramaderia ecològica. I descobrirem com s'ho fan els productors petits per millorar els canals de comercialització.

  • El transport de bestiar viu, un impuls per al port de Tarragona
    Escolta àudio

    El transport de bestiar viu, un impuls per al port de Tarragona

    Des del 2012, s'han embarcat més d'un milió de caps de bestiar des del port de Tarragona. El servei de transport d'animals vius va néixer arran de la crisi i ara ha situat el port tarragoní com una referència a l'Estat en aquesta activitat. Al "Primer sector" volem saber com funciona. I a "La veu del camp" coneixerem un pla de la mancomunitat de les terres del Sénia per garantir la pervivència d'oliveres mil·lenàries.

    Des del 2012, s'han embarcat més d'un milió de caps de bestiar des del port de Tarragona. El servei de transport d'animals vius va néixer arran de la crisi i ara ha situat el port tarragoní com una referència a l'Estat en aquesta activitat. Al "Primer sector" volem saber com funciona. I a "La veu del camp" coneixerem un pla de la mancomunitat de les terres del Sénia per garantir la pervivència d'oliveres mil·lenàries.

  • Les plagues d'estornells, de problema a benefici a la DOP Oli de l'Empordà
    Escolta àudio

    Les plagues d'estornells, de problema a benefici a la DOP Oli de l'Empordà

    A "El Primer Sector" descobrim com a l'Empordà han transformat un problema en una millora. Els estornells se'ls menjaven les olives i van començar a collir-les una mica abans de l'habitual, abans que arribessin els ocells. I què ha passat? Doncs que han trobat el punt òptim de les olives i ara fan un oli de més qualitat. I a "La Veu del Camp" visitem una granja de pollastres de pagès i ecològics. Sabrem com viuen, al mig de la muntanya, en una explotació autosuficient situada a la Torre d'Erbull, al Pallars Jussà.

    A "El Primer Sector" descobrim com a l'Empordà han transformat un problema en una millora. Els estornells se'ls menjaven les olives i van començar a collir-les una mica abans de l'habitual, abans que arribessin els ocells. I què ha passat? Doncs que han trobat el punt òptim de les olives i ara fan un oli de més qualitat. I a "La Veu del Camp" visitem una granja de pollastres de pagès i ecològics. Sabrem com viuen, al mig de la muntanya, en una explotació autosuficient situada a la Torre d'Erbull, al Pallars Jussà.

Anar al contingut