TOTS ELS ÀUDIOS

  • Espigoladors.cat, una empresa social que lluita contra el malbaratament alimentari
    Escolta àudio

    Espigoladors.cat, una empresa social que lluita contra el malbaratament alimentari

    Aquesta empresa dona una segona oportunitat a les fruites i verdures que els majoristes i consumidors descarten perquè són lletges. Es tracta de verdures i hortalisses que no es recollirien per la seva forma o calibre. Els fruits espigolats es reparteixen al Banc d'Aliments i altres punts on s'aprofiten.

    Aquesta empresa dona una segona oportunitat a les fruites i verdures que els majoristes i consumidors descarten perquè són lletges. Es tracta de verdures i hortalisses que no es recollirien per la seva forma o calibre. Els fruits espigolats es reparteixen al Banc d'Aliments i altres punts on s'aprofiten.

  • Rasquera té la primera explotació catalana de cabres de raça florida
    Escolta àudio

    Rasquera té la primera explotació catalana de cabres de raça florida

    L'impulsor és un jove ramader que, a més a més, participa en un programa de millora genètica. Es tracta d'una raça ideal per a la producció de llet, de la qual Catalunya és deficitària. I a la Veu del Camp, protagonisme de la carxofa, molt perjudicada per les intenses pluges de les últimes setmanes.

    L'impulsor és un jove ramader que, a més a més, participa en un programa de millora genètica. Es tracta d'una raça ideal per a la producció de llet, de la qual Catalunya és deficitària. I a la Veu del Camp, protagonisme de la carxofa, molt perjudicada per les intenses pluges de les últimes setmanes.

  • El Pirineu té ja una setantena d'hectàrees de pomeres plantades
    Escolta àudio

    El Pirineu té ja una setantena d'hectàrees de pomeres plantades

    Les plantacions de pomes de muntanya al Pirineu van començar de forma experimental l'any 2009 a Llesp i des de llavors han sorgit diverses iniciatives privades arreu d'aquest territori. Al "Primer Sector" parlem de la cooperativa Biolord. I a la Veu del Camp, anem fins a Reus, on l'ajuntament lidera un projecte que vol posar en valor els productes de proximitat.

    Les plantacions de pomes de muntanya al Pirineu van començar de forma experimental l'any 2009 a Llesp i des de llavors han sorgit diverses iniciatives privades arreu d'aquest territori. Al "Primer Sector" parlem de la cooperativa Biolord. I a la Veu del Camp, anem fins a Reus, on l'ajuntament lidera un projecte que vol posar en valor els productes de proximitat.

  • Ramats de foc, un projecte per evitar la propagació dels incendis forestals
    Escolta àudio

    Ramats de foc, un projecte per evitar la propagació dels incendis forestals

    Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Pau Costa amb la intervenció de bombers, ramaders, propietaris forestals, carnissers i restauradors. L'objectiu és la neteja del sotabosc amb ramats de cabres i ovelles per impedir que en cas d'incendi les flames avancin fàcilment. I a "La Veu del Camp", presentem el segell Llet de cabres catalanes, un distintiu de qualitat i de producte de proximitat.

    Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Pau Costa amb la intervenció de bombers, ramaders, propietaris forestals, carnissers i restauradors. L'objectiu és la neteja del sotabosc amb ramats de cabres i ovelles per impedir que en cas d'incendi les flames avancin fàcilment. I a "La Veu del Camp", presentem el segell Llet de cabres catalanes, un distintiu de qualitat i de producte de proximitat.

  • Estudi de les defenses de les plantes per implantar-les en conreus
    Escolta àudio

    Estudi de les defenses de les plantes per implantar-les en conreus

    Investigadors internacionals s'han reunit a Barcelona per impulsar l'agricultura personalitzada, és a dir, estudiar les defenses de les plantes per implantar-les en conreus i d'aquesta manera fer-los més resistents als futurs patògens.

    Investigadors internacionals s'han reunit a Barcelona per impulsar l'agricultura personalitzada, és a dir, estudiar les defenses de les plantes per implantar-les en conreus i d'aquesta manera fer-los més resistents als futurs patògens.

  • Millorar la comercialització de l'avellana de Reus per fer front a la crisi del sector
    Escolta àudio

    Millorar la comercialització de l'avellana de Reus per fer front a la crisi del sector

    "Primer sector" dona protagonisme a l'avellana de Reus. El sector i les administracions volen millorar la comercialització per afrontar una crisi que ja ha fet perdre milers d'hectàrees de conreu.

    "Primer sector" dona protagonisme a l'avellana de Reus. El sector i les administracions volen millorar la comercialització per afrontar una crisi que ja ha fet perdre milers d'hectàrees de conreu.

  • Projecte per fer rendible l'agricultura ecològica i orgànica
    Escolta àudio

    Projecte per fer rendible l'agricultura ecològica i orgànica

    Aquest és l'objectiu que s'han marcat quatre joves que, des de fa tres anys, treballen en diferents finques de Catalunya, l'Aragó i les Balears per exportar aquesta alternativa agrícola a tot el món. Els quatre membres de l'equip han posat en marxa la fundació Orgànic Mànager.

    Aquest és l'objectiu que s'han marcat quatre joves que, des de fa tres anys, treballen en diferents finques de Catalunya, l'Aragó i les Balears per exportar aquesta alternativa agrícola a tot el món. Els quatre membres de l'equip han posat en marxa la fundació Orgànic Mànager.

  • El sector de la carn de poltre recupera preus gràcies a un increment del consum intern
    Escolta àudio

    El sector de la carn de poltre recupera preus gràcies a un increment del consum intern

    El sector català de la carn de poltre recupera posicions, amb un increment dels preus que es vincula a l'augment del consum intern i de les exportacions a Itàlia. Un estudi de l'IRTA destaca les altes propietats alimentàries de la carn de poltre, molt rica en àcids omega-3.

    El sector català de la carn de poltre recupera posicions, amb un increment dels preus que es vincula a l'augment del consum intern i de les exportacions a Itàlia. Un estudi de l'IRTA destaca les altes propietats alimentàries de la carn de poltre, molt rica en àcids omega-3.

  • Preocupació al sector del porc davant el cas de pesta porcina declarat a Bèlgica
    Escolta àudio

    Preocupació al sector del porc davant el cas de pesta porcina declarat a Bèlgica

    Després que s'hagi declarat un cas de pesta porcina africana a Bèlgica, a casa nostra hi ha preocupació per l'amenaça que suposa, i l'administració avisa que no tots els productors han fet els deures. En unes jornades tècniques celebrades a Vic, a Osona, s'ha parlat de la importància de la bioseguretat com a primera barrera per esquivar la malaltia. I a "La veu del camp", parlem de la carn de poltre.

    Després que s'hagi declarat un cas de pesta porcina africana a Bèlgica, a casa nostra hi ha preocupació per l'amenaça que suposa, i l'administració avisa que no tots els productors han fet els deures. En unes jornades tècniques celebrades a Vic, a Osona, s'ha parlat de la importància de la bioseguretat com a primera barrera per esquivar la malaltia. I a "La veu del camp", parlem de la carn de poltre.

  • Creix el conreu del llúpol, que es correspon amb el moment daurat de la cervesa artesana
    Escolta àudio

    Creix el conreu del llúpol, que es correspon amb el moment daurat de la cervesa artesana

    El moment daurat de la cervesa artesana a Catalunya s'està notant també al camp. Els últims anys ha crescut el conreu del llúpol, una planta bàsica en la fabricació de la cervesa. I a "La veu del camp", anem fins al parc agrari de Sabadell per saber les previsions de collita de l'olivera cooperativa.

    El moment daurat de la cervesa artesana a Catalunya s'està notant també al camp. Els últims anys ha crescut el conreu del llúpol, una planta bàsica en la fabricació de la cervesa. I a "La veu del camp", anem fins al parc agrari de Sabadell per saber les previsions de collita de l'olivera cooperativa.

  • El cultiu de la soja, una excel·lent alternativa per trencar el monocultiu de panís a Lleida
    Escolta àudio

    El cultiu de la soja, una excel·lent alternativa per trencar el monocultiu de panís a Lleida

    L'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, està fent assajos que volen demostrar que aquesta planta és una excel·lent alternativa per trencar el monocultiu de panís a les zones de regadiu de la plana de Lleida. A la "Veu del camp", anem fins a la Universitat Rovira i Virgili, que treballa en un projecte per millorar la qualitat del cava, amb empreses del sector.

    L'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, està fent assajos que volen demostrar que aquesta planta és una excel·lent alternativa per trencar el monocultiu de panís a les zones de regadiu de la plana de Lleida. A la "Veu del camp", anem fins a la Universitat Rovira i Virgili, que treballa en un projecte per millorar la qualitat del cava, amb empreses del sector.

  • Canviar l'alimentació dels porcs per controlar l'abocament de purins
    Escolta àudio

    Canviar l'alimentació dels porcs per controlar l'abocament de purins

    Controlar l'abocament de purins, que són les dejeccions dels porcs, s'ha convertit en una necessitat a Catalunya, on hi ha zones que estan al límit de nitrats. Per fer-ho, una de les línies és canviar l'alimentació dels animals.

    Controlar l'abocament de purins, que són les dejeccions dels porcs, s'ha convertit en una necessitat a Catalunya, on hi ha zones que estan al límit de nitrats. Per fer-ho, una de les línies és canviar l'alimentació dels animals.

  • L'agricultura i la ramaderia regenerativa augmenten la productivitat un 25%
    Escolta àudio

    L'agricultura i la ramaderia regenerativa augmenten la productivitat un 25%

    És una tècnica sostenible i molt rendible per als productors i aconsegueix uns productes més naturals i saludables. Consisteix a aplicar menys tècniques degeneratives i agressives i passar a gestionar de forma més natural el terreny on es planta o es fan pasturar els animals.

    És una tècnica sostenible i molt rendible per als productors i aconsegueix uns productes més naturals i saludables. Consisteix a aplicar menys tècniques degeneratives i agressives i passar a gestionar de forma més natural el terreny on es planta o es fan pasturar els animals.

  • Aliments únics, singulars i arrelats a la terra: protagonistes de la Xarxa de Productes de la Terra
    Escolta àudio

    Aliments únics, singulars i arrelats a la terra: protagonistes de la Xarxa de Productes de la Terra

    Què tenen en comú el pèsol negre del Berguedà, la coca de Llavaneres, les gambes de Vilanova i la castanya de Viladrau? Doncs que són aliments identificats com a singulars per les seves característiques úniques i pel seu arrelament al territori. A més, formen part de la Xarxa de Productes de la Terra, una iniciativa impulsada per la Diputació de Barcelona. Al Primer Sector expliquem el seu objectiu. I a "La veu del camp" coneixerem l'escola agrària de les Borges Blanques i el seu treball amb ametllers.

    Què tenen en comú el pèsol negre del Berguedà, la coca de Llavaneres, les gambes de Vilanova i la castanya de Viladrau? Doncs que són aliments identificats com a singulars per les seves característiques úniques i pel seu arrelament al territori. A més, formen part de la Xarxa de Productes de la Terra, una iniciativa impulsada per la Diputació de Barcelona. Al Primer Sector expliquem el seu objectiu. I a "La veu del camp" coneixerem l'escola agrària de les Borges Blanques i el seu treball amb ametllers.

  • Es dupliquen les hectàrees de blat autòcton per fer-ne Farina de Girona
    Escolta àudio

    Es dupliquen les hectàrees de blat autòcton per fer-ne Farina de Girona

    Al "Primer sector" parlem de la Farina de Girona. S'han duplicat les terres dedicades al blat autòcton, el de sempre. I els productors asseguren que el primer beneficiat és el consumidor. A "La veu del camp", sentirem la queixa del sindicat ASAJA cap a la Unió Europea per la previsió de retallades en ajudes.

    Al "Primer sector" parlem de la Farina de Girona. S'han duplicat les terres dedicades al blat autòcton, el de sempre. I els productors asseguren que el primer beneficiat és el consumidor. A "La veu del camp", sentirem la queixa del sindicat ASAJA cap a la Unió Europea per la previsió de retallades en ajudes.

Anar al contingut