TOTS ELS ÀUDIOS

  • Horta de Lleida, els productes de km 0 del camp al plat
    Escolta àudio

    Horta de Lleida, els productes de km 0 del camp al plat

    Al voltant de la ciutat de Lleida, dins el terme municipal, hi ha 19.000 hectàrees d'espai agrari. És l'horta de Lleida, que ara té una marca pròpia per potenciar els seus productes. Agricultura i ramaderia amb tocs urbans, però també agroturisme i serveis agraris. Avui els coneixerem.
    I a "La veu del camp", parlarem d'arròs cultivat en terres salinitzades. El projecte es diu NeuRice.

    Al voltant de la ciutat de Lleida, dins el terme municipal, hi ha 19.000 hectàrees d'espai agrari. És l'horta de Lleida, que ara té una marca pròpia per potenciar els seus productes. Agricultura i ramaderia amb tocs urbans, però també agroturisme i serveis agraris. Avui els coneixerem. I a "La veu del camp", parlarem d'arròs cultivat en terres salinitzades. El projecte es diu NeuRice.

  • Disfressar els arbres per amagar-los de la mosca, prova pilot a l'Empordà
    Escolta àudio

    Disfressar els arbres per amagar-los de la mosca, prova pilot a l'Empordà

    Amagar els arbres per evitar que els ataqui la mosca. Com? Pintant-los de blanc. Això fan a l'Empordà per intentar esquivar la mosca de l'olivera. És una de les proves que es fan per aconseguir reduir els tractaments químics. I a "La veu del camp", descobrim com la sequera d'aquest estiu ha afectat el reg de l'estiu i com ha repercutit en les reserves d'aigua.

    Amagar els arbres per evitar que els ataqui la mosca. Com? Pintant-los de blanc. Això fan a l'Empordà per intentar esquivar la mosca de l'olivera. És una de les proves que es fan per aconseguir reduir els tractaments químics. I a "La veu del camp", descobrim com la sequera d'aquest estiu ha afectat el reg de l'estiu i com ha repercutit en les reserves d'aigua.

  • La Llotja de Cereals de Barcelona, una gran desconeguda
    Escolta àudio

    La Llotja de Cereals de Barcelona, una gran desconeguda

    Volem conèixer una institució creada al segle XIV i que encara té molt de pes en el món agrari: la Llotja de Cereals de Barcelona. Diuen que la majoria de negocis encara els fan cara a cara i donant-se la mà. I a "La veu del camp", parlem de fesols cultivats en terra volcànica.

    Volem conèixer una institució creada al segle XIV i que encara té molt de pes en el món agrari: la Llotja de Cereals de Barcelona. Diuen que la majoria de negocis encara els fan cara a cara i donant-se la mà. I a "La veu del camp", parlem de fesols cultivats en terra volcànica.

  • Vi com el feien els ibers, sota investigació a Tarragona
    Escolta àudio

    Vi com el feien els ibers, sota investigació a Tarragona

    Que el vi no és un invent dels nostres dies ho tenim clar. Però com es feia fa més de 2.000 anys? A la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona s'han proposat imitar-ho i estudiar com era aquella beguda. I a "La veu del camp", el sindicat JARC reivindica que s'avanci la bestreta de la Declaració Única Agrària argumentant que el sector viu un moment difícil.

    Que el vi no és un invent dels nostres dies ho tenim clar. Però com es feia fa més de 2.000 anys? A la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona s'han proposat imitar-ho i estudiar com era aquella beguda. I a "La veu del camp", el sindicat JARC reivindica que s'avanci la bestreta de la Declaració Única Agrària argumentant que el sector viu un moment difícil.

  • Intel·ligència artificial i vinya, un futur que s'aproxima
    Escolta àudio

    Intel·ligència artificial i vinya, un futur que s'aproxima

    Al "Primer sector", connectem la intel·ligència artificial amb l'agricultura. I ho fem amb una prova pilot amb drons que controlen camps de vinyes. I a "La veu del camp", ens plantegem la influència de la fruita seca en la vida sexual i la fertilitat. Un estudi apunta que qui en menja més té més desig.

    Al "Primer sector", connectem la intel·ligència artificial amb l'agricultura. I ho fem amb una prova pilot amb drons que controlen camps de vinyes. I a "La veu del camp", ens plantegem la influència de la fruita seca en la vida sexual i la fertilitat. Un estudi apunta que qui en menja més té més desig.

  • Engeguen un projecte per revalorar la producció del parc de la Garrotxa
    Escolta àudio

    Engeguen un projecte per revalorar la producció del parc de la Garrotxa

    El parc de la zona volcànica de la Garrotxa engega un projecte per donar valor a la producció de les granges i cases de pagès de l'espai protegit. Hi participen 17 explotacions, que s'han compromès a complir normes estrictes de conservació del parc a canvi de la difusió dels seus productes i activitats.

    El parc de la zona volcànica de la Garrotxa engega un projecte per donar valor a la producció de les granges i cases de pagès de l'espai protegit. Hi participen 17 explotacions, que s'han compromès a complir normes estrictes de conservació del parc a canvi de la difusió dels seus productes i activitats.

  • El delta del Llobregat, una lluita entre espais naturals i infraestructures
    Escolta àudio

    El delta del Llobregat, una lluita entre espais naturals i infraestructures

    Actualment, al Delta del Llobregat només hi queden una desena d'explotacions agrícoles professionals. Sobreviuen enmig d'un territori hostil, trinxat per les infraestructures, al cor de l'àrea metropolitana de Barcelona, i competint amb les grans extensions com les d'Almeria o Múrcia.

    Actualment, al Delta del Llobregat només hi queden una desena d'explotacions agrícoles professionals. Sobreviuen enmig d'un territori hostil, trinxat per les infraestructures, al cor de l'àrea metropolitana de Barcelona, i competint amb les grans extensions com les d'Almeria o Múrcia.

  • Els productors d'arròs volen evitar les pèrdues que els generen els flamencs
    Escolta àudio

    Els productors d'arròs volen evitar les pèrdues que els generen els flamencs

    Pagesos i caçadors s'han unit per provar d'espantar flamencs i ànecs al delta de l'Ebre amb drons. El sistema també ajudarà a valorar amb més precisió els danys que provoquen els flamencs a les collites.

    Pagesos i caçadors s'han unit per provar d'espantar flamencs i ànecs al delta de l'Ebre amb drons. El sistema també ajudarà a valorar amb més precisió els danys que provoquen els flamencs a les collites.

  • L'ametller: de cultiu marginal a cultiu de moda
    Escolta àudio

    L'ametller: de cultiu marginal a cultiu de moda

    L'ametller està en la màxima expansió: ha passat de ser un cultiu marginal, a ser el cultiu de moda. Un bon exemple és la revolució que està provocant en els nous regadius i sobretot amb les noves varietats que han sortit al mercat els últims 10 anys.

    L'ametller està en la màxima expansió: ha passat de ser un cultiu marginal, a ser el cultiu de moda. Un bon exemple és la revolució que està provocant en els nous regadius i sobretot amb les noves varietats que han sortit al mercat els últims 10 anys.

  • Experiència pionera en el cultiu del pi pinyoner
    Escolta àudio

    Experiència pionera en el cultiu del pi pinyoner

    Una explotació de Garrigàs, a l'Alt Empordà, cultiva el pi pinyoner com un fruiter en una experiència pionera a Catalunya que l'any passat ja va permetre collir unes 4 tones d'aquest fruit. Els primers cultius de pi pinyoner en aquesta comarca multipliquen per tres la productivitat al bosc.

    Una explotació de Garrigàs, a l'Alt Empordà, cultiva el pi pinyoner com un fruiter en una experiència pionera a Catalunya que l'any passat ja va permetre collir unes 4 tones d'aquest fruit. Els primers cultius de pi pinyoner en aquesta comarca multipliquen per tres la productivitat al bosc.

  • L'ajuntament de Berga vol crear una cooperativa agrícola
    Escolta àudio

    L'ajuntament de Berga vol crear una cooperativa agrícola

    Berga vol crear una cooperativa agrícola per impulsar el sector primari a la comarca i a la vegada reduir l'atur. En aquest projecte, l'Ajuntament oferirà gratuïtament els terrenys als membres de la cooperativa i posarà la maquinària necessària a canvi de mà d'obra.

    Berga vol crear una cooperativa agrícola per impulsar el sector primari a la comarca i a la vegada reduir l'atur. En aquest projecte, l'Ajuntament oferirà gratuïtament els terrenys als membres de la cooperativa i posarà la maquinària necessària a canvi de mà d'obra.

  • Engeguen un pla pilot per incorporar nois extutelats al sector pesquer
    Escolta àudio

    Engeguen un pla pilot per incorporar nois extutelats al sector pesquer

    Una quinzena de joves extutelats comencen un curs a Tarragona per poder treballar en el sector català de la pesca. Es tracta d'un programa pilot engegat per la Generalitat i les confraries de pescadors.

    Una quinzena de joves extutelats comencen un curs a Tarragona per poder treballar en el sector català de la pesca. Es tracta d'un programa pilot engegat per la Generalitat i les confraries de pescadors.

  • Un documental recull el rebuig a l'os dels pagesos del Pirineu
    Escolta àudio

    Un documental recull el rebuig a l'os dels pagesos del Pirineu

    Els ramaders i pagesos del Pirineu es posen per primera vegada davant les càmeres i expliquen per què rebutgen la presència de l'os a les seves muntanyes. Ho faran a través d'un documental que ja s'ha començat a rodar.

    Els ramaders i pagesos del Pirineu es posen per primera vegada davant les càmeres i expliquen per què rebutgen la presència de l'os a les seves muntanyes. Ho faran a través d'un documental que ja s'ha començat a rodar.

  • Una granja experimental de vaques de llet, a Monells, treballa per reduir les emissions de gasos
    Escolta àudio

    Una granja experimental de vaques de llet, a Monells, treballa per reduir les emissions de gasos

    A la granja de Monells, al Baix Empordà, es controla escrupolosament la dieta de cada vaca a través d'un programa informàtic. Es pretén reduir les emissions de gasos de les vaques per minimitzar-ne l'impacte ambiental.

    A la granja de Monells, al Baix Empordà, es controla escrupolosament la dieta de cada vaca a través d'un programa informàtic. Es pretén reduir les emissions de gasos de les vaques per minimitzar-ne l'impacte ambiental.

  • L'olivera becaruda s'ha erigit en una de les més apreciades en el sector de la gastronomia
    Escolta àudio

    L'olivera becaruda s'ha erigit en una de les més apreciades en el sector de la gastronomia

    L'Associació de Productors d'Oli d'Ullastrell, al Vallès Occidental, recupera l'olivera becaruda, una varietat que durant dècades s'ha considerat de segona categoria, però que ara es revela com una de les més apreciades per gurmets i restauradors internacionals.

    L'Associació de Productors d'Oli d'Ullastrell, al Vallès Occidental, recupera l'olivera becaruda, una varietat que durant dècades s'ha considerat de segona categoria, però que ara es revela com una de les més apreciades per gurmets i restauradors internacionals.

Anar al contingut