TOTS ELS ÀUDIOS

  • L'espàrrec blanc del Baix Llobregat, en auge
    Escolta àudio

    L'espàrrec blanc del Baix Llobregat, en auge

    Al "Primer sector" ens fixem en el cultiu de l'espàrrec. Anirem fins als camps del Baix Llobregat, en concret a Gavà, on es cultiva l'espàrrec blanc. Aquest cultiu torna a revifar gràcies a l'augment de la demanda de productes de km 0, sobretot entre restauradors i comerços. Aquests li han donat valor nutricional i econòmic i això n'ha fet augmentar la producció.

    Al "Primer sector" ens fixem en el cultiu de l'espàrrec. Anirem fins als camps del Baix Llobregat, en concret a Gavà, on es cultiva l'espàrrec blanc. Aquest cultiu torna a revifar gràcies a l'augment de la demanda de productes de km 0, sobretot entre restauradors i comerços. Aquests li han donat valor nutricional i econòmic i això n'ha fet augmentar la producció.

  • Noves tecnologies contra les gelades
    Escolta àudio

    Noves tecnologies contra les gelades

    Lluitar contra les gelades tardanes. Aquest és un dels objectius dels pagesos catalans. Per això es busquen mesures per evitar-ne els efectes. Avui a "El primer sector" us presentem una nova màquina que emet aire calent que pot fer pujar les temperatures dels 6 graus negatius als 2 de positius i salvar els fruits.

    Lluitar contra les gelades tardanes. Aquest és un dels objectius dels pagesos catalans. Per això es busquen mesures per evitar-ne els efectes. Avui a "El primer sector" us presentem una nova màquina que emet aire calent que pot fer pujar les temperatures dels 6 graus negatius als 2 de positius i salvar els fruits.

  • Cerdanya: agricultura de proximitat
    Escolta àudio

    Cerdanya: agricultura de proximitat

    El sector agroalimentari de la Cerdanya treballarà els pròxims 5 anys en un pla conjunt per revalorar els productes locals, posant en contacte els productors i optimitzant els recursos d'un sector primordial per a la comarca. L'aposta per la qualitat és un dels elements comuns. Un altre és que la majoria dels actors treballen en petites explotacions familiars. Avui en coneixerem alguns casos.

    El sector agroalimentari de la Cerdanya treballarà els pròxims 5 anys en un pla conjunt per revalorar els productes locals, posant en contacte els productors i optimitzant els recursos d'un sector primordial per a la comarca. L'aposta per la qualitat és un dels elements comuns. Un altre és que la majoria dels actors treballen en petites explotacions familiars. Avui en coneixerem alguns casos.

  • Cerealistes i flequers
    Escolta àudio

    Cerealistes i flequers

    Els forners artesans de Tarragona s'apunten al pa fet amb blat de proximitat. Inspirats en el Pa Tramuntana de Girona, els forners de Tarragona s'han aliat amb els productors de cereals de la Conca de Barberà per conrear un blat específic per a aquest nou pa que només utilitza productes de la zona.

    Els forners artesans de Tarragona s'apunten al pa fet amb blat de proximitat. Inspirats en el Pa Tramuntana de Girona, els forners de Tarragona s'han aliat amb els productors de cereals de la Conca de Barberà per conrear un blat específic per a aquest nou pa que només utilitza productes de la zona.

  • Innovació en el cultiu de flors i plantes al Maresme
    Escolta àudio

    Innovació en el cultiu de flors i plantes al Maresme

    La innovació i la sostenibilitat s'obren pas entre els hivernacles de planta i flor ornamental del Maresme. Els productors fan més sostenibles els seus conreus i s'adapten a les noves tendències i als gustos del consumidor.

    La innovació i la sostenibilitat s'obren pas entre els hivernacles de planta i flor ornamental del Maresme. Els productors fan més sostenibles els seus conreus i s'adapten a les noves tendències i als gustos del consumidor.

  • L'aigua arriba a la Catalunya interior
    Escolta àudio

    L'aigua arriba a la Catalunya interior

    Després de dècades de reivindicacions, una trentena de municipis de la Catalunya interior veuran solucionats els problemes d'abastament d'aigua. Els arribarà des del pantà de Rialb. Això, però, ha encès les alarmes a les zones de l'Ebre i l'Aragó, on hi veuen l'inici d'un transvasament d'aigua cap a Barcelona.

    Després de dècades de reivindicacions, una trentena de municipis de la Catalunya interior veuran solucionats els problemes d'abastament d'aigua. Els arribarà des del pantà de Rialb. Això, però, ha encès les alarmes a les zones de l'Ebre i l'Aragó, on hi veuen l'inici d'un transvasament d'aigua cap a Barcelona.

  • Fermentar els vins en àmfores
    Escolta àudio

    Fermentar els vins en àmfores

    Reinventar-se o tornar als orígens. Grecs i romans ja produïen vins fa 2.000 anys i ara 4 cellers de la DO Empordà els volen imitar amb les seves mateixes tècniques. Han començat a elaborar una part de la seva producció en àmfores arran dels bons resultats de les primeres experiències.

    Reinventar-se o tornar als orígens. Grecs i romans ja produïen vins fa 2.000 anys i ara 4 cellers de la DO Empordà els volen imitar amb les seves mateixes tècniques. Han començat a elaborar una part de la seva producció en àmfores arran dels bons resultats de les primeres experiències.

  • Investigar per millorar els calçots
    Escolta àudio

    Investigar per millorar els calçots

    Una investigació de 10 anys ha permès millorar el conreu dels calçots amb tècniques de selecció natural. La indicació geogràfica protegida Calçot de Valls i la Fundació Miquel Agustí de la Universitat Politècnica lideren la recerca, que a partir d'ara vol millorar les característiques de textura i gust de les cebes. La "Veu del Camp" és per a una nova línia de productes de porcs criats i engreixats cent per cent a la demarcació de Lleida.

    Una investigació de 10 anys ha permès millorar el conreu dels calçots amb tècniques de selecció natural. La indicació geogràfica protegida Calçot de Valls i la Fundació Miquel Agustí de la Universitat Politècnica lideren la recerca, que a partir d'ara vol millorar les característiques de textura i gust de les cebes. La "Veu del Camp" és per a una nova línia de productes de porcs criats i engreixats cent per cent a la demarcació de Lleida.

  • La vinya i les noves tecnologies
    Escolta àudio

    La vinya i les noves tecnologies

    A l'Alt Penedès, les vinyes ja estan a punt de brotar i és moment d'adobar-les. Al grup Freixenet han aprofitat per posar en marxa un sistema pioner que dosifica aquest adob gràcies a imatges aèries. Així s'ajusta la quantitat de fertilitzant a les necessitats de cada cep. La "Veu del camp" és per al projecte Blat al sac de Cardedeu, que cultiva farina ecològica de proximitat.

    A l'Alt Penedès, les vinyes ja estan a punt de brotar i és moment d'adobar-les. Al grup Freixenet han aprofitat per posar en marxa un sistema pioner que dosifica aquest adob gràcies a imatges aèries. Així s'ajusta la quantitat de fertilitzant a les necessitats de cada cep. La "Veu del camp" és per al projecte Blat al sac de Cardedeu, que cultiva farina ecològica de proximitat.

  • Un projecte vol recuperar la producció de l'oliva Corbella, a la Vall del Cardener
    Escolta àudio

    Un projecte vol recuperar la producció de l'oliva Corbella, a la Vall del Cardener

    Amb l'abandonament del món rural, a mitjans del segle 20, alguns cultius autòctons de casa nostra es van deixar perdre. És el cas de l'oliva Corbella, una varietat que només es troba a la Vall del Cardener, entre el Bages i el Solsonès. Ara, un projecte petit però ambiciós vol recuperar la producció d'aquesta olivera. Per fer-ho, ha buscat la complicitat dels propietaris agrícoles que tenen, entre els seus terrenys, aquestes oliveres que han estat abandonades durant dècades.

    Amb l'abandonament del món rural, a mitjans del segle 20, alguns cultius autòctons de casa nostra es van deixar perdre. És el cas de l'oliva Corbella, una varietat que només es troba a la Vall del Cardener, entre el Bages i el Solsonès. Ara, un projecte petit però ambiciós vol recuperar la producció d'aquesta olivera. Per fer-ho, ha buscat la complicitat dels propietaris agrícoles que tenen, entre els seus terrenys, aquestes oliveres que han estat abandonades durant dècades.

  • Catalunya està en alerta per la grip aviària
    Escolta àudio

    Catalunya està en alerta per la grip aviària

    El sector està preocupat pels casos que s'hi han detectat. Agricultura ha activat tots els protocols de seguretat ramadera i ha remarcat que el virus no es transmet als humans. "El primer sector" ha visitat les granges afectades de les comarques de Girona i hem indagat una mica més sobre aquest brot de grip.

    El sector està preocupat pels casos que s'hi han detectat. Agricultura ha activat tots els protocols de seguretat ramadera i ha remarcat que el virus no es transmet als humans. "El primer sector" ha visitat les granges afectades de les comarques de Girona i hem indagat una mica més sobre aquest brot de grip.

  • Nous cultius per a joves pagesos del Baix Camp
    Escolta àudio

    Nous cultius per a joves pagesos del Baix Camp

    Prades, al Baix Camp, busca diversitats de conreu per recuperar la pagesia i oferir alternatives econòmiques als veïns. Situat a gairebé 1.000 metres d'altitud i amb menys de 600 habitants, el poble vol oferir garanties de subsistència econòmica més enllà del turisme d'estiu. El cultiu de llúpol, bàsic per fer cervesa, i la poma de muntanya són algunes d'aquestes alternatives, sobretot per als joves pagesos.

    Prades, al Baix Camp, busca diversitats de conreu per recuperar la pagesia i oferir alternatives econòmiques als veïns. Situat a gairebé 1.000 metres d'altitud i amb menys de 600 habitants, el poble vol oferir garanties de subsistència econòmica més enllà del turisme d'estiu. El cultiu de llúpol, bàsic per fer cervesa, i la poma de muntanya són algunes d'aquestes alternatives, sobretot per als joves pagesos.

  • Repàs de l'evolució de la dona pagesa en els últims 30 anys amb l'Associació Femenina del Medi Rural
    Escolta àudio

    Repàs de l'evolució de la dona pagesa en els últims 30 anys amb l'Associació Femenina del Medi Rural

    El paper de la dona pagesa ha canviat molt en els últims 30 anys. Ha passat de ser invisible a tenir els mateixos drets que els homes. Fem un repàs d'aquesta evolució amb l'Associació Femenina del Medi Rural. A la secció de "La veu del camp" parlem d'una menjadora de pinso eficient per a granges de vedells.

    El paper de la dona pagesa ha canviat molt en els últims 30 anys. Ha passat de ser invisible a tenir els mateixos drets que els homes. Fem un repàs d'aquesta evolució amb l'Associació Femenina del Medi Rural. A la secció de "La veu del camp" parlem d'una menjadora de pinso eficient per a granges de vedells.

  • Una empresa del Pallars Sobirà ha recuperat l'antic ofici dels traginers
    Escolta àudio

    Una empresa del Pallars Sobirà ha recuperat l'antic ofici dels traginers

    Una empresa del Pallars Sobirà ha recuperat l'antic ofici dels traginers. Són dos socis que, amb rucs i cavalls, fan feines agrícoles i de transport exclusivament amb tracció animal. Defensen que, en ple segle XXI, aquest ofici pràcticament extingit té futur, sobretot en zones de muntanya. La veu del camp és per a la denominació d'origen les Garrigues, que reivindica que s'acabin les obres del canal Segarra-Garrigues per assegurar les collites.

    Una empresa del Pallars Sobirà ha recuperat l'antic ofici dels traginers. Són dos socis que, amb rucs i cavalls, fan feines agrícoles i de transport exclusivament amb tracció animal. Defensen que, en ple segle XXI, aquest ofici pràcticament extingit té futur, sobretot en zones de muntanya. La veu del camp és per a la denominació d'origen les Garrigues, que reivindica que s'acabin les obres del canal Segarra-Garrigues per assegurar les collites.

  • El primer sector (30/1/2017)
    Escolta àudio

    El primer sector (30/1/2017)

    Un projecte interfronterer vol evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, una raça autòctona de la zona de la qual es vol posar en valor la carn i, alhora, protegir les pastures. La proposta té el suport de tècnics, ramaders i polítics de les dues bandes de la frontera.

    Un projecte interfronterer vol evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, una raça autòctona de la zona de la qual es vol posar en valor la carn i, alhora, protegir les pastures. La proposta té el suport de tècnics, ramaders i polítics de les dues bandes de la frontera.

Anar al contingut