TOTS ELS ÀUDIOS

  • Influeixen en el gust del vi les plantes que hi ha al voltant d'una vinya?
    Escolta àudio

    Influeixen en el gust del vi les plantes que hi ha al voltant d'una vinya?

    Influeixen en el gust del vi les plantes que hi ha al voltant d'una vinya? Un estudi de l'INCAVI vol determinar fins a quin punt les plantes que hi ha a l'entorn d'una vinya determinen l'aroma del vi que sortirà d'aquell terreny.

    I a "La veu del camp", sabrem què són els Espais Test Agraris, una eina per fomentar el relleu generacional.

    Influeixen en el gust del vi les plantes que hi ha al voltant d'una vinya? Un estudi de l'INCAVI vol determinar fins a quin punt les plantes que hi ha a l'entorn d'una vinya determinen l'aroma del vi que sortirà d'aquell terreny. I a "La veu del camp", sabrem què són els Espais Test Agraris, una eina per fomentar el relleu generacional.

  • A la recerca del perfeccionament de la raça bruna, l'objectiu d'un centre únic a Catalunya
    Escolta àudio

    A la recerca del perfeccionament de la raça bruna, l'objectiu d'un centre únic a Catalunya

    Visitem un centre, únic a Catalunya, que estudia i millora la genètica de la vaca bruna dels Pirineus. L'objectiu és que la raça mantingui les seves característiques intactes.

    I a "La veu del camp", un exemple de porcí ecològic on tot el cicle es fa en un radi de cinc quilòmetres.

    Visitem un centre, únic a Catalunya, que estudia i millora la genètica de la vaca bruna dels Pirineus. L'objectiu és que la raça mantingui les seves característiques intactes. I a "La veu del camp", un exemple de porcí ecològic on tot el cicle es fa en un radi de cinc quilòmetres.

  • Insectes sud-africans per combatre el cotonet, una plaga que pot fer malbé el 40% dels cítrics
    Escolta àudio

    Insectes sud-africans per combatre el cotonet, una plaga que pot fer malbé el 40% dels cítrics

    Parlem d'una plaga que arriba des de Sud-Àfrica i que es combat amb insectes procedents d'aquest mateix país. Afecta els cítrics i pot fer malbé 4 de cada 10 fruits que es produeixen. Es diu cotonet.

    I a la "Veu del Camp" ens fem ressò d'una exigència del sector de la vinya que es destina al vi: reduir-ne la producció perquè en pugi el preu.

    Parlem d'una plaga que arriba des de Sud-Àfrica i que es combat amb insectes procedents d'aquest mateix país. Afecta els cítrics i pot fer malbé 4 de cada 10 fruits que es produeixen. Es diu cotonet. I a la "Veu del Camp" ens fem ressò d'una exigència del sector de la vinya que es destina al vi: reduir-ne la producció perquè en pugi el preu.

  • Ametllers a l'Empordà, un cultiu testimonial fins ara que agafa embranzida
    Escolta àudio

    Ametllers a l'Empordà, un cultiu testimonial fins ara que agafa embranzida

    Aquesta setmana parlem d'ametllers a l'Empordà. És un cultiu amb molt poca presència en aquesta zona i ara una iniciativa ecològica en triplicarà la superfície que s'hi dedica.

    I a "La veu del camp", sabíeu que el pèl que sobra quan es fa l'adob de pells es pot convertir en cosmètics i fertilitzants?

    Aquesta setmana parlem d'ametllers a l'Empordà. És un cultiu amb molt poca presència en aquesta zona i ara una iniciativa ecològica en triplicarà la superfície que s'hi dedica. I a "La veu del camp", sabíeu que el pèl que sobra quan es fa l'adob de pells es pot convertir en cosmètics i fertilitzants?

  • Lleida té una xarxa pionera de seguiment de pedregades, el gran perill de les collites de fruita
    Escolta àudio

    Lleida té una xarxa pionera de seguiment de pedregades, el gran perill de les collites de fruita

    Les pedregades són la principal amenaça dels camps de fruita durant l'estiu. Hi ha anys que destrueixen milers de tones de préssecs, nectarines, pomes i peres, i suposen indemnitzacions milionàries. A Lleida hi ha l'única xarxa de seguiment d'aquest fenomen i avui volem saber com treballen.

    I a "La veu del camp", envellir el vi en àmfores i sota aigua de mar.

    Les pedregades són la principal amenaça dels camps de fruita durant l'estiu. Hi ha anys que destrueixen milers de tones de préssecs, nectarines, pomes i peres, i suposen indemnitzacions milionàries. A Lleida hi ha l'única xarxa de seguiment d'aquest fenomen i avui volem saber com treballen. I a "La veu del camp", envellir el vi en àmfores i sota aigua de mar.

  • El futur de l'agricultura a Gavà i Viladecans, en perill segons els pagesos
    Escolta àudio

    El futur de l'agricultura a Gavà i Viladecans, en perill segons els pagesos

    L'agricultura i la protecció de la fauna han d'anar plegades, però no sempre s'acaben d'entendre. A Gavà i Viladecans, els pagesos temen que hi desaparegui l'activitat agrícola arran de l'ampliació de l'àrea per protegir els ocells.

    I a "La veu del camp" parlem de transhumància. Coneixerem l'amo d'un ramat que passa l'estiu a Borredà i l'hivern a Salt.

    L'agricultura i la protecció de la fauna han d'anar plegades, però no sempre s'acaben d'entendre. A Gavà i Viladecans, els pagesos temen que hi desaparegui l'activitat agrícola arran de l'ampliació de l'àrea per protegir els ocells. I a "La veu del camp" parlem de transhumància. Coneixerem l'amo d'un ramat que passa l'estiu a Borredà i l'hivern a Salt.

  • Rotació de cultiu d'arròs i quinoa, una alternativa per al Delta de l'Ebre?
    Escolta àudio

    Rotació de cultiu d'arròs i quinoa, una alternativa per al Delta de l'Ebre?

    Cada vegada és més habitual el consum de quinoa, però la producció mundial d'aquest aliment continua molt centrada al Perú. Ara, al Delta de l'Ebre es plantegen aprofitar els arrossars per cultivar-ne a l'hivern. I a "La veu del camp", dejeccions ramaderes i canvi climàtic.

    Cada vegada és més habitual el consum de quinoa, però la producció mundial d'aquest aliment continua molt centrada al Perú. Ara, al Delta de l'Ebre es plantegen aprofitar els arrossars per cultivar-ne a l'hivern. I a "La veu del camp", dejeccions ramaderes i canvi climàtic.

  • Trumfes de la Vall de Camprodon, una producció adaptada al consum local
    Escolta àudio

    Trumfes de la Vall de Camprodon, una producció adaptada al consum local

    Expliquem com les dificultats per vendre un producte a gran escala poden limitar la producció que se'n fa. Una pista, parlarem de trumfes i de la Vall de Camprodon.

    I a "La veu del camp" ens preguntem si és necessari el reg de suport a les vinyes.

    Expliquem com les dificultats per vendre un producte a gran escala poden limitar la producció que se'n fa. Una pista, parlarem de trumfes i de la Vall de Camprodon. I a "La veu del camp" ens preguntem si és necessari el reg de suport a les vinyes.

  • Recuperar llavors antigues i donar feina a persones vulnerables, el projecte d'Alba Jussà
    Escolta àudio

    Recuperar llavors antigues i donar feina a persones vulnerables, el projecte d'Alba Jussà

    Parlem de llavors i d'oportunitats. Anem fins al Pallars Jussà per descobrir un projecte que recupera llavors antigues i promou la inserció laboral de persones vulnerables.

    I a "La veu del camp" parlarem d'un oli verge extra, creat amb nou varietats diferents, que és la base de productes cosmètics 100% naturals.

    Parlem de llavors i d'oportunitats. Anem fins al Pallars Jussà per descobrir un projecte que recupera llavors antigues i promou la inserció laboral de persones vulnerables. I a "La veu del camp" parlarem d'un oli verge extra, creat amb nou varietats diferents, que és la base de productes cosmètics 100% naturals.

  • La rosa catalana, en vies d'extinció
    Escolta àudio

    La rosa catalana, en vies d'extinció

    Aquesta setmana, en què celebrem Sant Jordi, es vendran més de quatre milions de roses. Però us heu plantejat d'on provenen? On es cultiven? Les autòctones estan en vies d'extinció.

    I a "La veu del camp" anem al Pla de l'Estany per saber com lluiten per controlar la presència de la vespa asiàstica.

    Aquesta setmana, en què celebrem Sant Jordi, es vendran més de quatre milions de roses. Però us heu plantejat d'on provenen? On es cultiven? Les autòctones estan en vies d'extinció. I a "La veu del camp" anem al Pla de l'Estany per saber com lluiten per controlar la presència de la vespa asiàstica.

  • Un viver de productors de cervesa artesana a la Conca de Barberà, un impuls a l'emprenedoria
    Escolta àudio

    Un viver de productors de cervesa artesana a la Conca de Barberà, un impuls a l'emprenedoria

    Parlem d'emprenedoria vinculada a la cervesa artesanal. Anem fins a la Conca de Barberà per veure com amb aquest producte es vol potenciar l'arrelament de joves al territori i donar més valor als conreus de cereals. I a "La veu del camp" parlem d'espàrrecs. Aquest any no hi haurà la fira de Gavà, però el municipi ha ideat diverses iniciatives per reivindicar la qualitat d'aquest producte.

    Parlem d'emprenedoria vinculada a la cervesa artesanal. Anem fins a la Conca de Barberà per veure com amb aquest producte es vol potenciar l'arrelament de joves al territori i donar més valor als conreus de cereals. I a "La veu del camp" parlem d'espàrrecs. Aquest any no hi haurà la fira de Gavà, però el municipi ha ideat diverses iniciatives per reivindicar la qualitat d'aquest producte.

  • D'engreixar vedells a explicar als infants d'on venen els aliments que mengem
    Escolta àudio

    D'engreixar vedells a explicar als infants d'on venen els aliments que mengem

    Expliquem com una granja d'engreix de vedells ha acabat cultivant verdures ecològiques i explicant als infants d'on surt el que mengem. Un exemple d'evolucionar o morir. I a "La veu del camp", sentim els pagesos que demanen una nova llei de caça per evitar els danys que la fauna salvatge provoca als cultius.

    Expliquem com una granja d'engreix de vedells ha acabat cultivant verdures ecològiques i explicant als infants d'on surt el que mengem. Un exemple d'evolucionar o morir. I a "La veu del camp", sentim els pagesos que demanen una nova llei de caça per evitar els danys que la fauna salvatge provoca als cultius.

  • Llavors amb nom i cognom a Mura, el projecte bagenc per conservar el patrimoni genètic
    Escolta àudio

    Llavors amb nom i cognom a Mura, el projecte bagenc per conservar el patrimoni genètic

    La cooperativa Les Refardes, amb seu a Mura, al Bages, és un projecte singular per promocionar l'ús de llavors ecològiques de varietats locals fetes aquí. Una manera de mantenir viu el patrimoni genètic i cultural que hi ha al darrere. Hem anar a coneixe'ls. I a "La veu del camp", explicarem un projecte per ajudar els infants a ser emprenedors en l'àmbit rural.

    La cooperativa Les Refardes, amb seu a Mura, al Bages, és un projecte singular per promocionar l'ús de llavors ecològiques de varietats locals fetes aquí. Una manera de mantenir viu el patrimoni genètic i cultural que hi ha al darrere. Hem anar a coneixe'ls. I a "La veu del camp", explicarem un projecte per ajudar els infants a ser emprenedors en l'àmbit rural.

  • Tòfones produïdes en la meitat del temps habitual
    Escolta àudio

    Tòfones produïdes en la meitat del temps habitual

    Parlem de tòfones, perquè un sistema experimental ha aconseguit produir-ne en la meitat del temps que es necessita habitualment. La clau? Humitat controlada i temperatura estable. I a "La veu del camp" anirem fins a Bruguera, al Ripollès. Parlarem de ratafia i melmelada i veurem com les tradicions s'han convertit en negoci.

    Parlem de tòfones, perquè un sistema experimental ha aconseguit produir-ne en la meitat del temps que es necessita habitualment. La clau? Humitat controlada i temperatura estable. I a "La veu del camp" anirem fins a Bruguera, al Ripollès. Parlarem de ratafia i melmelada i veurem com les tradicions s'han convertit en negoci.

  • Arròs ecològic al delta de l'Ebre, molt minoritari tot i que n'hi ha demanda i es paga bé
    Escolta àudio

    Arròs ecològic al delta de l'Ebre, molt minoritari tot i que n'hi ha demanda i es paga bé

    Sabeu quin percentatge d'arròs ecològic es produeix al Delta? No arriba al 2%. De ganes no en falten, però queden moltes qüestions per resoldre. Per exemple, les males herbes. Ara s'estudia com lluitar-hi. I a "La veu del camp", anirem al Vallès per descobrir com es treballa per recuperar varietats locals de tomàquets, més gustosos, però menys productius.

    Sabeu quin percentatge d'arròs ecològic es produeix al Delta? No arriba al 2%. De ganes no en falten, però queden moltes qüestions per resoldre. Per exemple, les males herbes. Ara s'estudia com lluitar-hi. I a "La veu del camp", anirem al Vallès per descobrir com es treballa per recuperar varietats locals de tomàquets, més gustosos, però menys productius.

Anar al contingut