TOTS ELS ÀUDIOS

 • El cultiu de la soja, una excel·lent alternativa per trencar el monocultiu de panís a Lleida
  Escolta àudio

  El cultiu de la soja, una excel·lent alternativa per trencar el monocultiu de panís a Lleida

  L'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, està fent assajos que volen demostrar que aquesta planta és una excel·lent alternativa per trencar el monocultiu de panís a les zones de regadiu de la plana de Lleida. A la "Veu del camp", anem fins a la Universitat Rovira i Virgili, que treballa en un projecte per millorar la qualitat del cava, amb empreses del sector.

 • Canviar l'alimentació dels porcs per controlar l'abocament de purins
  Escolta àudio

  Canviar l'alimentació dels porcs per controlar l'abocament de purins

  Controlar l'abocament de purins, que són les dejeccions dels porcs, s'ha convertit en una necessitat a Catalunya, on hi ha zones que estan al límit de nitrats. Per fer-ho, una de les línies és canviar l'alimentació dels animals.

 • L'agricultura i la ramaderia regenerativa augmenten la productivitat un 25%
  Escolta àudio

  L'agricultura i la ramaderia regenerativa augmenten la productivitat un 25%

  És una tècnica sostenible i molt rendible per als productors i aconsegueix uns productes més naturals i saludables. Consisteix a aplicar menys tècniques degeneratives i agressives i passar a gestionar de forma més natural el terreny on es planta o es fan pasturar els animals.

 • Aliments únics, singulars i arrelats a la terra: protagonistes de la Xarxa de Productes de la Terra
  Escolta àudio

  Aliments únics, singulars i arrelats a la terra: protagonistes de la Xarxa de Productes de la Terra

  Què tenen en comú el pèsol negre del Berguedà, la coca de Llavaneres, les gambes de Vilanova i la castanya de Viladrau? Doncs que són aliments identificats com a singulars per les seves característiques úniques i pel seu arrelament al territori. A més, formen part de la Xarxa de Productes de la Terra, una iniciativa impulsada per la Diputació de Barcelona. Al Primer Sector expliquem el seu objectiu. I a "La veu del camp" coneixerem l'escola agrària de les Borges Blanques i el seu treball amb ametllers.

 • Es dupliquen les hectàrees de blat autòcton per fer-ne Farina de Girona
  Escolta àudio

  Es dupliquen les hectàrees de blat autòcton per fer-ne Farina de Girona

  Al "Primer sector" parlem de la Farina de Girona. S'han duplicat les terres dedicades al blat autòcton, el de sempre. I els productors asseguren que el primer beneficiat és el consumidor. A "La veu del camp", sentirem la queixa del sindicat ASAJA cap a la Unió Europea per la previsió de retallades en ajudes.

 • Un jove emprenedor d'Arbeca recupera bancals mil·lenaris d'oliveres
  Escolta àudio

  Un jove emprenedor d'Arbeca recupera bancals mil·lenaris d'oliveres

  Les olives arbequines van arribar a Arbeca, a les Garrigues, de la mà del duc de Medinaceli, que hi va portar oliveres d'aquesta varietat des de Palestina. Els primers plançons d'aquest arbre es van plantar fa centenars d'anys en bancals de secà i en zones obagues. Amb el pas dels anys, algunes finques que tenen aquestes característiques han anat quedant abandonades perquè, pel fet d'estar situat en terrasses, el conreu no es pot mecanitzar. Ara un jove emprenedor d'Arbeca ha recuperat aquestes oliveres per produir un oli de gran qualitat, el Nou-segons.

 • "Practicum Odisseum", un projecte per arrelar els joves als pobles
  Escolta àudio

  "Practicum Odisseum", un projecte per arrelar els joves als pobles

  L'envelliment de la població a les zones rurals és un fet, i això fa necessaris projectes perquè els joves -i el seu talent i el seu coneixement- arrelin als pobles. No és només una qüestió demogràfica, les empreses agràries també en sortirien ben parades. I a la veu de camp, coneixem la Cooperativa Soldebre, dedicada a l'oli i els cítrics de les Terres de l'Ebre. Ens expliquen un projecte que utilitza internet per acostar el consumidor al camp.

 • Potenciar el cultiu ecològic per donar feina a persones a l'atur
  Escolta àudio

  Potenciar el cultiu ecològic per donar feina a persones a l'atur

  Un projecte proposa potenciar el cultiu ecològic per donar feina a persones a l'atur i, alhora, recuperar formes de treball tradicional i utilitzar energies renovables. Ens ho expliquen des de Sant Andreu de la Barca. I a la Veu del Camp, el protagonista és el pla de la Generalitat i els productors per enfortir el sector de la fruita dolça.

 • Hidroponia o cultivar sense terra
  Escolta àudio

  Hidroponia o cultivar sense terra

  A "El primer sector" parlem de com fer horta sense terra. Se'n diu hidroponia. Podria ser útil per produir aliments a l'espai, per exemple, però de moment ho és en hivernacles de Girona. I a "La veu del camp" coneixerem un projecte que, amb l'hort com a punt central, relaciona persones amb salut mental, avis i infants.

 • Un projecte europeu vol recuperar la recol·lecció de plantes aromàtiques i medicinals
  Escolta àudio

  Un projecte europeu vol recuperar la recol·lecció de plantes aromàtiques i medicinals

  Les plantes aromàtiques i medicinals va ser, durant anys, un important recurs econòmic a les zones rurals i de muntanya. Amb el pas del temps, però, el sector s'ha centrat en el cultiu de plantes com el julivert, el coriandre o l'espígol, que és més fàcil i pràctic, i s'ha deixat de banda la recol·lecció silvestre. Ara, un projecte la vol recuperar. I a "La veu del camp", sentirem la crítica de la Unió de Pagesos al projecte de Pressupostos de l'Estat.

 • Les vinyes catalanes, les més perjudicades a Europa pels efectes del canvi climàtic
  Escolta àudio

  Les vinyes catalanes, les més perjudicades a Europa pels efectes del canvi climàtic

  Al "Primer sector" parlem del canvi climàtic. I en concret, de com perjudicarà la vinya a Catalunya. Els estudis apunten que caldrà canviar el model productiu. I a "La veu del camp" descobrim un projecte que busca noves matèries primeres per fer pinsos per a peixos. Us en donem una pista, treballen amb derivats de cervesa.

 • Llet de vaca A2, una aposta de futur
  Escolta àudio

  Llet de vaca A2, una aposta de futur

  Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona fa anys que estudien, a través de diferents grups de recerca, els avantatges de la llet A2. És una llet, diuen, més fàcil de digerir que ja es comença a comercialitzar a casa nostra. La Nati Adell ha parlat amb un expert en el tema i un ramader d'Osona que ha apostat fort per aquest tipus de llet. I a "La veu del camp", coneixerem un estudi sobre la indústria manufacturera a les comarques rurals.

 • La indústria surera catalana, units per fer front a les multinacionals
  Escolta àudio

  La indústria surera catalana, units per fer front a les multinacionals

  Avui parlem del suro. I de com, en aquest cas, la unió ha fet la força. Els productors surers catalans van començar a veure que tenien molts problemes per vendre el seu producte, i van decidir unir-se. El resultat ha estat tan positiu que ja es volen expandir. I a "La veu del camp" sentirem la queixa de la Unió de Pagesos pel canvi de normativa sobre l'aplicació dels purins al camp.

 • Viure del camp a Collserola? Una opció que es vol potenciar
  Escolta àudio

  Viure del camp a Collserola? Una opció que es vol potenciar

  Avui, a "El primer sector", parlem de ser pagès ben a prop de la ciutat de Barcelona. A Collserola han posat en marxa un projecte perquè hi augmentin els pagesos. Hem anat a coneixe'n dos. I a "La veu del camp", sabrem com la tecnologia facilita algunes feines als ramaders, com ara pesar els porcs a les granges.

 • En marxa les mesures per reduir la mortalitat de musclos de la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre
  Escolta àudio

  En marxa les mesures per reduir la mortalitat de musclos de la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre

  Avui al "Primer sector" anem fins a la badia del Fangar, al Delta de l'Ebre. La producció de musclos s'hi ha reduït un 50% en deu anys. Durant mesos han estudiat l'espai i el perquè de la mortalitat d'aquesta espècie, i ara comencen a aplicar-hi solucions. I a "La veu del camp", anirem al Baix Camp, on els pagesos denuncien les destrosses provocades per espècies com el senglar i alguns ocells. Ara els diferents sectors implicats prendran mesures.

Anar al contingut