TOTS ELS ÀUDIOS
La Universitat de Lleida participa en un projecte europeu de gestió de plagues en cultius
La Universitat de Lleida participa en el projecte europeu Emphasis, que promou un sistema integrat de gestió de plagues transfrontereres en diversos cultius.
Neix la cooperativa del Montserratí, amb una desena de socis
La cooperativa ha nascut amb l'objectiu de garantir el relleu generacional de la pagesia dels pobles dels voltants de Montserrat. Es vol treballar la terrra, ajudar a comercialitzar productes de la terra i dignificar la feina de pagès.
Nova eina informàtica per reduir un 30% l'aplicació de fitosanitaris a la vinya
La reducció i la racionalització de l'ús de fitosanitaris al camp és des de fa temps una prioritat per a molts pagesos. A la vinya, aquest objectiu ara té un aliat en una eina informàtica: "Dosavinya", que permetrà reduir fins a un 30% l'aplicació d'aquests productes.
Programa per promoure producció de proximitat del blat dur d'alta qualitat
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries posa en marxa un programa per promoure la producció de proximitat del blat dur d'alta qualitat per poder abastir la gran demanda interna d'aquest cereal.
Controlar ovelles amb GPS i la dificultat de trobar terres de pastura, reptes dels nous pastors
Menar un ramat d'ovelles o cabres mentre són al camp del Barça veient un partit de futbol o la dificultat de trobar terres de pastura són dos dels reptes que afronten els nous pastors. Molts són alumnes que han passat per una escola de pastors i vinguts de ciutat. I a "La veu del camp", parlem de la cooperativa d'Ivars d'Urgell i d'un dels seus últims projectes.
Espigoladors.cat, una empresa social que lluita contra el malbaratament alimentari
Aquesta empresa dona una segona oportunitat a les fruites i verdures que els majoristes i consumidors descarten perquè són lletges. Es tracta de verdures i hortalisses que no es recollirien per la seva forma o calibre. Els fruits espigolats es reparteixen al Banc d'Aliments i altres punts on s'aprofiten.
Rasquera té la primera explotació catalana de cabres de raça florida
L'impulsor és un jove ramader que, a més a més, participa en un programa de millora genètica. Es tracta d'una raça ideal per a la producció de llet, de la qual Catalunya és deficitària. I a la Veu del Camp, protagonisme de la carxofa, molt perjudicada per les intenses pluges de les últimes setmanes.
El Pirineu té ja una setantena d'hectàrees de pomeres plantades
Les plantacions de pomes de muntanya al Pirineu van començar de forma experimental l'any 2009 a Llesp i des de llavors han sorgit diverses iniciatives privades arreu d'aquest territori. Al "Primer Sector" parlem de la cooperativa Biolord. I a la Veu del Camp, anem fins a Reus, on l'ajuntament lidera un projecte que vol posar en valor els productes de proximitat.
Ramats de foc, un projecte per evitar la propagació dels incendis forestals
Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Pau Costa amb la intervenció de bombers, ramaders, propietaris forestals, carnissers i restauradors. L'objectiu és la neteja del sotabosc amb ramats de cabres i ovelles per impedir que en cas d'incendi les flames avancin fàcilment. I a "La Veu del Camp", presentem el segell Llet de cabres catalanes, un distintiu de qualitat i de producte de proximitat.
Estudi de les defenses de les plantes per implantar-les en conreus
Investigadors internacionals s'han reunit a Barcelona per impulsar l'agricultura personalitzada, és a dir, estudiar les defenses de les plantes per implantar-les en conreus i d'aquesta manera fer-los més resistents als futurs patògens.
Millorar la comercialització de l'avellana de Reus per fer front a la crisi del sector
"Primer sector" dona protagonisme a l'avellana de Reus. El sector i les administracions volen millorar la comercialització per afrontar una crisi que ja ha fet perdre milers d'hectàrees de conreu.
Projecte per fer rendible l'agricultura ecològica i orgànica
Aquest és l'objectiu que s'han marcat quatre joves que, des de fa tres anys, treballen en diferents finques de Catalunya, l'Aragó i les Balears per exportar aquesta alternativa agrícola a tot el món. Els quatre membres de l'equip han posat en marxa la fundació Orgànic Mànager.
El sector de la carn de poltre recupera preus gràcies a un increment del consum intern
El sector català de la carn de poltre recupera posicions, amb un increment dels preus que es vincula a l'augment del consum intern i de les exportacions a Itàlia. Un estudi de l'IRTA destaca les altes propietats alimentàries de la carn de poltre, molt rica en àcids omega-3.
Preocupació al sector del porc davant el cas de pesta porcina declarat a Bèlgica
Després que s'hagi declarat un cas de pesta porcina africana a Bèlgica, a casa nostra hi ha preocupació per l'amenaça que suposa, i l'administració avisa que no tots els productors han fet els deures. En unes jornades tècniques celebrades a Vic, a Osona, s'ha parlat de la importància de la bioseguretat com a primera barrera per esquivar la malaltia. I a "La veu del camp", parlem de la carn de poltre.
Creix el conreu del llúpol, que es correspon amb el moment daurat de la cervesa artesana
El moment daurat de la cervesa artesana a Catalunya s'està notant també al camp. Els últims anys ha crescut el conreu del llúpol, una planta bàsica en la fabricació de la cervesa. I a "La veu del camp", anem fins al parc agrari de Sabadell per saber les previsions de collita de l'olivera cooperativa.