TOTS ELS ÀUDIOS

 • Enoturisme segur i vi del territori, la proposta dels cellers de l'Empordà per salvar la campanya
  Escolta àudio

  Enoturisme segur i vi del territori, la proposta dels cellers de l'Empordà per salvar la campanya

  L'impacte del confinament també ha afectat de ple l'economia del primer sector. Explotacions lleteres que han hagut de llençar llet, ramaders oferint carn a preu de cost, viveristes regalant flors i ara els viticultors plantejant-se què faran amb el raïm de la pròxima collita. Enoturisme segur i fomentar el consum de vi del territori són les apostes més immediates de la Denominació d'Origen Empordà per sortir de la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. I a "La veu del camp" parlem d'un estudi del Centre de Tecnologia Forestal de Catalunya per recuperar antics camps de pastura que han estat abandonats, i reconvertir-los per cultivar-hi tòfona negra.

 • "Cireres del Baix", tan efímeres com històriques
  Escolta àudio

  "Cireres del Baix", tan efímeres com històriques

  Al Baix Llobregat s'hi produeixen cada any unes 540 tones de cireres. És una fruita d'estiu molt valorada per les seves aportacions nutricionals que té una curtíssima temporada, de només dos mesos. Per donar a conèixer un dels seus millors productes, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, juntament amb el Consorci de Turisme, el Consell Comarcal i la Xarxa de Productes de la Terra, han posat en marxa una innovadora campanya a les xarxes socials. I a "La veu del camp" explicarem què és la verema en verd i quin paper pot tenir aquest any en el sector vitivinícola.

 • Més dones, més ecològic i més comerç directe: 300 joves arriben cada any al sector primari
  Escolta àudio

  Més dones, més ecològic i més comerç directe: 300 joves arriben cada any al sector primari

  A Catalunya, uns 300 joves s'incorporen cada any a l'agricultura i la ramaderia, dos sectors envellits amb una gran necessitat de relleu generacional. Entre els que hi arriben, tres de cada deu provenen de famílies que no tenen res a veure amb el camp. I van en augment les incorporacions femenines, la producció ecològica i el comerç directe. Ara, tots ells disposen d'una oficina virtual per mirar de fer més fàcils els tràmits amb les administracions i compartir experiències. Avui volem conèixer, una mica més, aquests nous pagesos i pageses.

 • Pagesos de l'Empordà troben la inspiració per als seus productes a l'Escola Agrària
  Escolta àudio

  Pagesos de l'Empordà troben la inspiració per als seus productes a l'Escola Agrària

  L'Escola Agrària de l'Empordà és un centre de referència en la recerca de la inspiració perquè els pagesos puguin comercialitzar els seus propis productes i donar-los un valor afegit. Analitzem avui un projecte d'èxit, com és la comercialització de l'avellana de Brunyola, a la comarca de la Selva, i dos projectes més.

 • Terres amb una segona vida al Priorat
  Escolta àudio

  Terres amb una segona vida al Priorat

  Al Priorat, el Banc de Terres ha començat a donar fruits. Els primers pagesos joves ja estan treballant camps cedits per propietaris que no els poden mantenir actius. La proposta forma part de les accions que s'han posat en marxa en aquesta comarca per mirar de combatre el procés d'abandonament de terres i la falta de relleu agrari i, al mateix temps, preservar el paisatge tradicional. Ens ho explica el Manel Sastre. I a "La veu del camp", coneixerem l'oca empordanesa.

 • Cada cop mengem menys fruita. Per què?
  Escolta àudio

  Cada cop mengem menys fruita. Per què?

  El sector de la fruita viu una crisi de preus que està arruïnant la pagesia i despoblant el territori, segons han denunciat reiterades vegades empresaris i sindicats agraris de Catalunya. Fa molt temps que els pagesos alcen la veu per revertir la situació i demanen mesures a curt i llarg termini. S'ha parlat d'un pla d'arrencada de fruiters per evitar la sobreproducció i, recentment, d'una modificació urgent llei de la cadena alimentària. Avui, amb la Marta Viana, ens proposem entrar a les cases particulars i veure quina fruita consumim realment i, sobretot, en quina quantitat ho fem. I a "La veu del camp" parlem d'espigalls, una verdura de la família de la col autòctona del Garraf.

 • Els viveristes catalans remunten la crisi centrats en les exportacions
  Escolta àudio

  Els viveristes catalans remunten la crisi centrats en les exportacions

  El control de les plagues és un dels principals maldecaps dels agricultors viveristes de Catalunya, un sector que aplega més de 230 empreses i factura prop de 210 milions d'euros. El sector, que va viure una forta crisi amb la davallada de la construcció, ha començat a remuntar gràcies a les exportacions. I a "La veu del camp", la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ens explica les línies mestres del nou pressupost del departament.

 • La tòfona de Prades busca fer-se un lloc en la gastronomia catalana
  Escolta àudio

  La tòfona de Prades busca fer-se un lloc en la gastronomia catalana

  Els productors de tòfona de la Conca de Barberà busquen consolidar el mercat d'aquest bolet incrementant-ne el conreu i organitzant fires i accions promocionals per estendre'n l'ús gastronòmic. Enguany la temporada ha començat malament, però s'està redreçant.

 • La pesta porcina a la Xina, la clau per entendre el bon moment del sector porcí català
  Escolta àudio

  La pesta porcina a la Xina, la clau per entendre el bon moment del sector porcí català

  El 2019 va ser un bon any per a les granges de porcs. Els preus a la Llotja han estat històrics i avui volem saber per què i què cal esperar d'aquest 2020. Descobrirem, però, que no beneficia a tothom igual. I, a "La veu del camp", avui sentirem una investigadora de la Fundació Miquel Agustí.

 • 7 milions d'agricultors i ramaders, el múscul cooperatiu europeu
  Escolta àudio

  7 milions d'agricultors i ramaders, el múscul cooperatiu europeu

  Us heu plantejat mai d'on prové tot el que mengem? Com arriba el vi espanyol al poble més remot de Dinamarca o qui comercialitza la llet que prenem amb l'esmorzar? En tota la Unió Europea hi ha 22.000 cooperatives agràries, una xifra que evidencia el múscul cooperatiu de la Unió davant un món clarament globalitzat. Ara, la comunitat agroalimentària té nous reptes, com la lluita contra el canvi climàtic, negociar una nova política agrària comuna o un Brexit que és imminent. I a la "Veu de Camp", parlem d'abelles i d'un projecte per protegir-les i per garantir la pol·linització.

 • La cabra de l'Albera, en recuperació a l'Empordà i el Pla de l'Estany
  Escolta àudio

  La cabra de l'Albera, en recuperació a l'Empordà i el Pla de l'Estany

  Un ramader del Pla de l'Estany recupera la cabra de l'Albera, una espècie autòctona que només es mantenia a la Catalunya Nord. Ara ja n'hi ha quatre petits ramats distribuïts a l'Empordà i el Pla de l'Estany. Es tracta d'una espècie molt idònia per a la neteja de marges i sotabosc, però amb poc interès per a la producció de llet. I a "La veu del camp", avui descobrim el projecte per modernitzar els Canals d'Urgell, una infraestructura de regadiu bàsica per a la plana de Lleida. Requerirà una inversió de més de 1.300 milions d'euros.

 • L'Enllaç, un projecte per acostar productors, restauradors i botiguers al Delta de l'Ebre
  Escolta àudio

  L'Enllaç, un projecte per acostar productors, restauradors i botiguers al Delta de l'Ebre

  Anem fins a les terres de l'Ebre. Hi ha nascut l'Enllaç, un projecte per acostar els productes de quilòmetre zero a restaurants i botigues. I a "La veu del camp", sentirem les dones de la mar. En un món tradicionalment masculí, les pescadores es reivindiquen i han creat una organització.

 • Una planta de Vila-sana converteix el biogàs dels purins en gas natural
  Escolta àudio

  Una planta de Vila-sana converteix el biogàs dels purins en gas natural

  Iniciativa pionera a tot l'Estat d'una explotació de porcs de Vila-sana, al Pla d'Urgell, que converteix el biogàs obtingut dels purins en gas natural. El biometà que s'obté s'ha provat amb èxit en vehicles i es pot injectar també a la xarxa de gas natural. I a "La veu del camp", protagonisme per al responsable d'un celler i destil·leria del Priorat. Què hi fan? Des de recuperar begudes tradicionals com ratafies fins a crear begudes innovadores. Què us semblaria beure-us un vermut calent?

 • Benestar animal, entre la responsabilitat i l'obligació legal
  Escolta àudio

  Benestar animal, entre la responsabilitat i l'obligació legal

  Avui reflexionem sobre com han d'estar els animals a les granges. Què vol dir benestar animal? És un tema d'ètica i responsabilitat? O es garanteix, simplement, per no infringir una llei? I a "La veu del camp", sentirem els productors d'oli denuncien que hi ha empreses que venen oli de baixa qualitat com si fos verge extra.

 • Collir tomàquets a les altures, el projecte social d'alguns terrats de Barcelona
  Escolta àudio

  Collir tomàquets a les altures, el projecte social d'alguns terrats de Barcelona

  Avui al Primer Sector pugem a les altures, perquè la terra s'esgota. Descobrirem que a Barcelona hi ha terrats d'edificis on es cullen tomàquets i tota mena d'hortalisses. I a més, es fa com a projecte d'integració social. I a "La veu del camp", angules del Ter. Hi ha cinc pescadors que treballen com fa 50 anys per pescar angules que han recorregut 5.000 quilòmetres.

Anar al contingut