TOTS ELS ÀUDIOS

 • Granja de truges criades en llibertat a les Garrigues
  Escolta àudio

  Granja de truges criades en llibertat a les Garrigues

  Avui anem a les Garrigues per visitar una granja de 60 hectàrees on es crien truges a l'aire lliure. En una terra de secà, cada animal té centenars de metres quadrats per campar. Els propietaris assumeixen que el producte final haurà de ser més car. I a "La veu del camp", coneixerem Miquel Casas, que cultiva una varietat de blat gairebé abandonada que es diu "xeixa".

 • Arrossars salinitzats que ara produeixen cloïsses, un projecte per protegir el sector marisquer
  Escolta àudio

  Arrossars salinitzats que ara produeixen cloïsses, un projecte per protegir el sector marisquer

  Els arrossars que s'han salinitzat per la pujada del nivell del mar i la subsidència del delta de l'Ebre poden convertir-se en espais per criar cloïsses. L'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, n'està fent un estudi a la badia dels Alfacs. El projecte Fitogel transferirà al sector aqüícola i mariscador els coneixements i l'assessorament perquè tinguin alternatives i s'eviti que els bancs de marisc del litoral català i valencià acabin desapareixent. I a "La veu del camp" veurem quina relació hi ha entre Pilarin Bayés i la mongeta del ganxet.

 • Pomeres embolicades en plàstic perquè les pomes ni s'esberlin ni es taquin
  Escolta àudio

  Pomeres embolicades en plàstic perquè les pomes ni s'esberlin ni es taquin

  Cobrir les pomeres amb plàstics perquè la fruita no s'obri si plou. També per evitar taques sense utilitzar químics. A Girona, ja ho fan amb la poma Fuji, i ara ho podrien ampliar. I a "La veu del camp", parlem de com gestionar les pastures perquè siguin més sostenibles.

 • Ara que ve Nadal, matarem el gall? Els criadors de gall del Penedès s'adapten a la pandèmia
  Escolta àudio

  Ara que ve Nadal, matarem el gall? Els criadors de gall del Penedès s'adapten a la pandèmia

  Habitualment per Nadal puja el consum de gall, però què passarà aquest Nadal? A hores d'ara no ho sap ningú, però els criadors s'han hagut d'anticipar, reduir-ne la producció i tirar d'imaginació. I a "La veu del camp" sabrem com s'ho fan a la DO Montsant per vendre el vi que la pandèmia ha deixat als cellers.

 • Una nova normativa a l'Horta de Lleida facilitarà noves granges i més futur
  Escolta àudio

  Una nova normativa a l'Horta de Lleida facilitarà noves granges i més futur

  Avui parlem de l'Horta de Lleida, una gran zona agrícola de 19.000 hectàrees. Un canvi de normativa ha de facilitar instal·lar-hi noves explotacions. I a "La veu del camp" veurem un exemple de cria de cabres i vaques a l'estil tradicional, però en ple segle XXI.

 • Canvi climàtic i macabeu: la DO Tarragona investiga estratègies de futur
  Escolta àudio

  Canvi climàtic i macabeu: la DO Tarragona investiga estratègies de futur

  La denominació d'origen Tarragona investiga com afecta el canvi climàtic la varietat de raïm macabeu i quines estratègies caldrà aplicar en el futur per adaptar als canvis el conreu i la producció. S'està analitzant les seves característiques en funció de l'alçada de la plantació en un treball que durarà tres anys. I a "La veu del camp" coneixerem una nova associació d'agricultors i ramaders que neix arran de les protestes de grups animalistes.

 • Paisatgistes professionals en formació, una altra manera d'incidir en el primer sector
  Escolta àudio

  Paisatgistes professionals en formació, una altra manera d'incidir en el primer sector

  L'escola agrària forestal de Santa Coloma de Farners, a la comarca de la Selva, última la formació dels primers graduats a Catalunya en un cicle superior de paisatgisme. Seran professionals capacitats per portar empreses forestals o de jardineria i fer projectes de restauració mediambiental, entre altres. I a "La veu del camp", les dones del camp es reivindiquen. Perquè sí, encara els és necessari.

 • Verdures produïdes amb aigua termal a Caldes de Montbui
  Escolta àudio

  Verdures produïdes amb aigua termal a Caldes de Montbui

  A la part baixa del municipi de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, l'aigua termal que raja de la font del Lleó fa més de 2.000 anys que rega els camps de conreu de la vila. Avui visitem l'horta del col·lectiu La Panotxa, on es cultiven amb aquesta aigua varietats autòctones recuperades com ara l'enciam negret, el pèsol del ganxo o el tomàquet cirerol. També tenen un projecte per preservar aquestes llavors pròpies de la zona. I a "La veu del camp", descobrirem un estudi per valorar l'impacte dels pesticides en la salut.

 • Pla pilot al Pirineu per controlar els ramats a distància
  Escolta àudio

  Pla pilot al Pirineu per controlar els ramats a distància

  Avui ens fixem en el comportament dels ramats que pasturen a les muntanyes. El seu comportament ha canviat i s'estudia -amb GPS- si altres animals, com ara els ossos, hi tenen a veure. I a "La veu del camp", parlem d'espigolament, és a dir, recol·lectar els aliments que han quedat al camp després de la collita.

 • Canvi climàtic i sostenibilitat, els reptes del sector de l'olivera que estudia l'IRTA
  Escolta àudio

  Canvi climàtic i sostenibilitat, els reptes del sector de l'olivera que estudia l'IRTA

  El sector de l'olivera té reptes importants per afrontar el canvi climàtic i la sostenibilitat del conreu. La variabilitat climàtica i la necessitat de fer més respectuosos amb el medi ambient els processos productius són alguns dels objectius del programa "Sustainolive", que està coordinant a Catalunya l'IRTA però que afecta tots els països de l'arc mediterrani. I la veu del camp, l'agricultura i la ramaderia es reivindiquen com a sector essencial i demanen mesures que els ajudin.

 • Apedaçar xarxes de pesca, un ofici tradicionalment femení que ara passa als homes
  Escolta àudio

  Apedaçar xarxes de pesca, un ofici tradicionalment femení que ara passa als homes

  L'ofici d'apedaçadora o cosidora de xarxes de pesca no ha desaparegut perquè aquesta feina és imprescindible per mantenir l'activitat pesquera. Tenir les arts de pesca en condicions abans era un ofici gairebé exclusiu de les dones i, en canvi, ara, la majoria d'aquests professionals són homes. El nostre company Albert Requena s'ha desplaçat a Palamós, un dels ports més importants de pesca de la Costa Brava, i ha parlat amb alguns dels que hi treballen. El muntatge tècnic és de Josep Plazas. I a "La veu del camp" entrarem en una granja de cargols bovers que, a més, es pot visitar.

 • La pastura de cabres neteja els boscos de Montserrat
  Escolta àudio

  La pastura de cabres neteja els boscos de Montserrat

  Avui parlem de com els animals poden netejar els boscos. En concret, dels ramats de cabres que hi pasturen i que, alhora, són essencials en la lluita contra els incendis. Anirem fins a Montserrat. I a "La veu del camp", el president del port de Tarragona ens explica el paper de la infraestructura en el primer sector.

 • L'"Amarantus palmeri": mala herba, invasora i resistent als herbicides
  Escolta àudio

  L'"Amarantus palmeri": mala herba, invasora i resistent als herbicides

  Avui parlem d'una planta invasora que creix enmig dels sembrats, és resistent als herbicides i provoca pèrdues en la producció. I a "La veu del camp", sabrem com s'ho han fet en una petita granja gironina per fer front a la crisi provocada per la pandèmia.

 • Cuidem prou la generació més gran de pagesos?
  Escolta àudio

  Cuidem prou la generació més gran de pagesos?

  Sovint parlem de la falta de relleu generacional al camp, de la crisi de preus de la fruita o dels joves pagesos emprenedors que decideixen engegar un projecte al món rural. Però què passa amb les generacions més grans de pagesos? On són? Se'ls escolta prou? Des de la Fundació Pagesos Solidaris d'Unió de Pagesos han engegat una campanya de sensibilització a favor del bon tracte cap a les persones grans.

 • Les granges de conills busquen sortir de la crisi amb explotacions més rendibles
  Escolta àudio

  Les granges de conills busquen sortir de la crisi amb explotacions més rendibles

  Com es decideix la quantitat de pinso que mengen els animals de granja? I com se sap si tots mengen el mateix o n'hi ha que s'afarten més que d'altres? Tot plegat afecta la qualitat de la carn i la butxaca del ramader. A l'IRTA ho investiguen amb conills. I a "La veu del camp" sabrem com s'ho fan a Vilajuïga per cuidar a través de cobertes vegetals.

Anar al contingut