TOTS ELS ÀUDIOS

  • El futur de l'agricultura a Gavà i Viladecans, en perill segons els pagesos
    Escolta àudio

    El futur de l'agricultura a Gavà i Viladecans, en perill segons els pagesos

    L'agricultura i la protecció de la fauna han d'anar plegades, però no sempre s'acaben d'entendre. A Gavà i Viladecans, els pagesos temen que hi desaparegui l'activitat agrícola arran de l'ampliació de l'àrea per protegir els ocells.

    I a "La veu del camp" parlem de transhumància. Coneixerem l'amo d'un ramat que passa l'estiu a Borredà i l'hivern a Salt.

    L'agricultura i la protecció de la fauna han d'anar plegades, però no sempre s'acaben d'entendre. A Gavà i Viladecans, els pagesos temen que hi desaparegui l'activitat agrícola arran de l'ampliació de l'àrea per protegir els ocells. I a "La veu del camp" parlem de transhumància. Coneixerem l'amo d'un ramat que passa l'estiu a Borredà i l'hivern a Salt.

  • Rotació de cultiu d'arròs i quinoa, una alternativa per al Delta de l'Ebre?
    Escolta àudio

    Rotació de cultiu d'arròs i quinoa, una alternativa per al Delta de l'Ebre?

    Cada vegada és més habitual el consum de quinoa, però la producció mundial d'aquest aliment continua molt centrada al Perú. Ara, al Delta de l'Ebre es plantegen aprofitar els arrossars per cultivar-ne a l'hivern. I a "La veu del camp", dejeccions ramaderes i canvi climàtic.

    Cada vegada és més habitual el consum de quinoa, però la producció mundial d'aquest aliment continua molt centrada al Perú. Ara, al Delta de l'Ebre es plantegen aprofitar els arrossars per cultivar-ne a l'hivern. I a "La veu del camp", dejeccions ramaderes i canvi climàtic.

  • Trumfes de la Vall de Camprodon, una producció adaptada al consum local
    Escolta àudio

    Trumfes de la Vall de Camprodon, una producció adaptada al consum local

    Expliquem com les dificultats per vendre un producte a gran escala poden limitar la producció que se'n fa. Una pista, parlarem de trumfes i de la Vall de Camprodon.

    I a "La veu del camp" ens preguntem si és necessari el reg de suport a les vinyes.

    Expliquem com les dificultats per vendre un producte a gran escala poden limitar la producció que se'n fa. Una pista, parlarem de trumfes i de la Vall de Camprodon. I a "La veu del camp" ens preguntem si és necessari el reg de suport a les vinyes.

  • Recuperar llavors antigues i donar feina a persones vulnerables, el projecte d'Alba Jussà
    Escolta àudio

    Recuperar llavors antigues i donar feina a persones vulnerables, el projecte d'Alba Jussà

    Parlem de llavors i d'oportunitats. Anem fins al Pallars Jussà per descobrir un projecte que recupera llavors antigues i promou la inserció laboral de persones vulnerables.

    I a "La veu del camp" parlarem d'un oli verge extra, creat amb nou varietats diferents, que és la base de productes cosmètics 100% naturals.

    Parlem de llavors i d'oportunitats. Anem fins al Pallars Jussà per descobrir un projecte que recupera llavors antigues i promou la inserció laboral de persones vulnerables. I a "La veu del camp" parlarem d'un oli verge extra, creat amb nou varietats diferents, que és la base de productes cosmètics 100% naturals.

  • La rosa catalana, en vies d'extinció
    Escolta àudio

    La rosa catalana, en vies d'extinció

    Aquesta setmana, en què celebrem Sant Jordi, es vendran més de quatre milions de roses. Però us heu plantejat d'on provenen? On es cultiven? Les autòctones estan en vies d'extinció.

    I a "La veu del camp" anem al Pla de l'Estany per saber com lluiten per controlar la presència de la vespa asiàstica.

    Aquesta setmana, en què celebrem Sant Jordi, es vendran més de quatre milions de roses. Però us heu plantejat d'on provenen? On es cultiven? Les autòctones estan en vies d'extinció. I a "La veu del camp" anem al Pla de l'Estany per saber com lluiten per controlar la presència de la vespa asiàstica.

  • Un viver de productors de cervesa artesana a la Conca de Barberà, un impuls a l'emprenedoria
    Escolta àudio

    Un viver de productors de cervesa artesana a la Conca de Barberà, un impuls a l'emprenedoria

    Parlem d'emprenedoria vinculada a la cervesa artesanal. Anem fins a la Conca de Barberà per veure com amb aquest producte es vol potenciar l'arrelament de joves al territori i donar més valor als conreus de cereals. I a "La veu del camp" parlem d'espàrrecs. Aquest any no hi haurà la fira de Gavà, però el municipi ha ideat diverses iniciatives per reivindicar la qualitat d'aquest producte.

    Parlem d'emprenedoria vinculada a la cervesa artesanal. Anem fins a la Conca de Barberà per veure com amb aquest producte es vol potenciar l'arrelament de joves al territori i donar més valor als conreus de cereals. I a "La veu del camp" parlem d'espàrrecs. Aquest any no hi haurà la fira de Gavà, però el municipi ha ideat diverses iniciatives per reivindicar la qualitat d'aquest producte.

  • D'engreixar vedells a explicar als infants d'on venen els aliments que mengem
    Escolta àudio

    D'engreixar vedells a explicar als infants d'on venen els aliments que mengem

    Expliquem com una granja d'engreix de vedells ha acabat cultivant verdures ecològiques i explicant als infants d'on surt el que mengem. Un exemple d'evolucionar o morir. I a "La veu del camp", sentim els pagesos que demanen una nova llei de caça per evitar els danys que la fauna salvatge provoca als cultius.

    Expliquem com una granja d'engreix de vedells ha acabat cultivant verdures ecològiques i explicant als infants d'on surt el que mengem. Un exemple d'evolucionar o morir. I a "La veu del camp", sentim els pagesos que demanen una nova llei de caça per evitar els danys que la fauna salvatge provoca als cultius.

  • Llavors amb nom i cognom a Mura, el projecte bagenc per conservar el patrimoni genètic
    Escolta àudio

    Llavors amb nom i cognom a Mura, el projecte bagenc per conservar el patrimoni genètic

    La cooperativa Les Refardes, amb seu a Mura, al Bages, és un projecte singular per promocionar l'ús de llavors ecològiques de varietats locals fetes aquí. Una manera de mantenir viu el patrimoni genètic i cultural que hi ha al darrere. Hem anar a coneixe'ls. I a "La veu del camp", explicarem un projecte per ajudar els infants a ser emprenedors en l'àmbit rural.

    La cooperativa Les Refardes, amb seu a Mura, al Bages, és un projecte singular per promocionar l'ús de llavors ecològiques de varietats locals fetes aquí. Una manera de mantenir viu el patrimoni genètic i cultural que hi ha al darrere. Hem anar a coneixe'ls. I a "La veu del camp", explicarem un projecte per ajudar els infants a ser emprenedors en l'àmbit rural.

  • Tòfones produïdes en la meitat del temps habitual
    Escolta àudio

    Tòfones produïdes en la meitat del temps habitual

    Parlem de tòfones, perquè un sistema experimental ha aconseguit produir-ne en la meitat del temps que es necessita habitualment. La clau? Humitat controlada i temperatura estable. I a "La veu del camp" anirem fins a Bruguera, al Ripollès. Parlarem de ratafia i melmelada i veurem com les tradicions s'han convertit en negoci.

    Parlem de tòfones, perquè un sistema experimental ha aconseguit produir-ne en la meitat del temps que es necessita habitualment. La clau? Humitat controlada i temperatura estable. I a "La veu del camp" anirem fins a Bruguera, al Ripollès. Parlarem de ratafia i melmelada i veurem com les tradicions s'han convertit en negoci.

  • Arròs ecològic al delta de l'Ebre, molt minoritari tot i que n'hi ha demanda i es paga bé
    Escolta àudio

    Arròs ecològic al delta de l'Ebre, molt minoritari tot i que n'hi ha demanda i es paga bé

    Sabeu quin percentatge d'arròs ecològic es produeix al Delta? No arriba al 2%. De ganes no en falten, però queden moltes qüestions per resoldre. Per exemple, les males herbes. Ara s'estudia com lluitar-hi. I a "La veu del camp", anirem al Vallès per descobrir com es treballa per recuperar varietats locals de tomàquets, més gustosos, però menys productius.

    Sabeu quin percentatge d'arròs ecològic es produeix al Delta? No arriba al 2%. De ganes no en falten, però queden moltes qüestions per resoldre. Per exemple, les males herbes. Ara s'estudia com lluitar-hi. I a "La veu del camp", anirem al Vallès per descobrir com es treballa per recuperar varietats locals de tomàquets, més gustosos, però menys productius.

  • El bernat marró marbrejat, una amenaça per a la fruita que ha fet estralls a Itàlia
    Escolta àudio

    El bernat marró marbrejat, una amenaça per a la fruita que ha fet estralls a Itàlia

    Avui parlem d'un petit insecte que a Itàlia va provocar pèrdues de 800 milions d'euros. Es diu bernat marró marbrejat, ja s'ha detectat a Catalunya i el sector de la fruita el vigila de prop. I a "La veu del camp", coneixerem un estudi sobre com l'oli d'oliva verge ajuda a reduir el colesterol dolent.

    Avui parlem d'un petit insecte que a Itàlia va provocar pèrdues de 800 milions d'euros. Es diu bernat marró marbrejat, ja s'ha detectat a Catalunya i el sector de la fruita el vigila de prop. I a "La veu del camp", coneixerem un estudi sobre com l'oli d'oliva verge ajuda a reduir el colesterol dolent.

  • Doblen la producció d'oli i n'augmenten la qualitat a Espolla, a l'Alt Empordà
    Escolta àudio

    Doblen la producció d'oli i n'augmenten la qualitat a Espolla, a l'Alt Empordà

    Anem fins a l'Empordà per saber com s'ho han fet per doblar la producció d'oli, i que sigui molt més bo. I tot plegat, en un any en què les vendes han caigut per les restriccions de mobilitat. I a "La veu del camp" parlem de vinya, i de com podar-la per respectar la planta al màxim.

    Anem fins a l'Empordà per saber com s'ho han fet per doblar la producció d'oli, i que sigui molt més bo. I tot plegat, en un any en què les vendes han caigut per les restriccions de mobilitat. I a "La veu del camp" parlem de vinya, i de com podar-la per respectar la planta al màxim.

  • Arbeca identifica la genètica original de l'olivera arbequina
    Escolta àudio

    Arbeca identifica la genètica original de l'olivera arbequina

    Després de més de 300 anys, a Arbeca, a les Garrigues, han documentat i certificat el planter original de l'olivera arbequina. Una espècie que va arribar, procedent de Palestina, a la localitat garriguenca de la mà dels ducs de Cardona. Ho ha certificat un estudi de les universitats de Còrdova i de Lleida.
    I a "La veu del camp", sabrem com es treballa per evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, a l'Alt Empordà.

    Després de més de 300 anys, a Arbeca, a les Garrigues, han documentat i certificat el planter original de l'olivera arbequina. Una espècie que va arribar, procedent de Palestina, a la localitat garriguenca de la mà dels ducs de Cardona. Ho ha certificat un estudi de les universitats de Còrdova i de Lleida. I a "La veu del camp", sabrem com es treballa per evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, a l'Alt Empordà.

  • La DO Tarragona estrena aquesta primavera els seus primers vins escumosos ancestrals
    Escolta àudio

    La DO Tarragona estrena aquesta primavera els seus primers vins escumosos ancestrals

    És la segona DO catalana que regula la producció d'aquests vins, que suposa una nova via d'experimentació i comercialització per als cellers que volen innovar.
    I a "La veu del camp", ens fem ressò de la prova d'una bomba per drenar els camps en casos d'aiguats que s'ha portat a terme a Gavà, al costat de la riera dels Canyars.

    És la segona DO catalana que regula la producció d'aquests vins, que suposa una nova via d'experimentació i comercialització per als cellers que volen innovar. I a "La veu del camp", ens fem ressò de la prova d'una bomba per drenar els camps en casos d'aiguats que s'ha portat a terme a Gavà, al costat de la riera dels Canyars.

  • Els calçots de Gavà, amb etiqueta distintiva de qualitat
    Escolta àudio

    Els calçots de Gavà, amb etiqueta distintiva de qualitat

    És temps de calçots i, temporada rere temporada, a Gavà, al Baix Llobregat, s'incrementa la producció d'aquesta varietat de cebes tendres. Fins i tot, aquests calçots tenen una etiqueta de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i del Parc Agrari del Baix Llobregat que els distingeix com a producte de qualitat.
    I a "La veu del camp" ens fem ressò d'una tesi doctoral sobre una alternativa al clor utilitzada en l'agricultura.

    És temps de calçots i, temporada rere temporada, a Gavà, al Baix Llobregat, s'incrementa la producció d'aquesta varietat de cebes tendres. Fins i tot, aquests calçots tenen una etiqueta de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i del Parc Agrari del Baix Llobregat que els distingeix com a producte de qualitat. I a "La veu del camp" ens fem ressò d'una tesi doctoral sobre una alternativa al clor utilitzada en l'agricultura.

Anar al contingut