TOTS ELS ÀUDIOS
Doblen la producció d'oli i n'augmenten la qualitat a Espolla, a l'Alt Empordà
Anem fins a l'Empordà per saber com s'ho han fet per doblar la producció d'oli, i que sigui molt més bo. I tot plegat, en un any en què les vendes han caigut per les restriccions de mobilitat. I a "La veu del camp" parlem de vinya, i de com podar-la per respectar la planta al màxim.
Arbeca identifica la genètica original de l'olivera arbequina
Després de més de 300 anys, a Arbeca, a les Garrigues, han documentat i certificat el planter original de l'olivera arbequina. Una espècie que va arribar, procedent de Palestina, a la localitat garriguenca de la mà dels ducs de Cardona. Ho ha certificat un estudi de les universitats de Còrdova i de Lleida. I a "La veu del camp", sabrem com es treballa per evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, a l'Alt Empordà.
La DO Tarragona estrena aquesta primavera els seus primers vins escumosos ancestrals
És la segona DO catalana que regula la producció d'aquests vins, que suposa una nova via d'experimentació i comercialització per als cellers que volen innovar. I a "La veu del camp", ens fem ressò de la prova d'una bomba per drenar els camps en casos d'aiguats que s'ha portat a terme a Gavà, al costat de la riera dels Canyars.
Els calçots de Gavà, amb etiqueta distintiva de qualitat
És temps de calçots i, temporada rere temporada, a Gavà, al Baix Llobregat, s'incrementa la producció d'aquesta varietat de cebes tendres. Fins i tot, aquests calçots tenen una etiqueta de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i del Parc Agrari del Baix Llobregat que els distingeix com a producte de qualitat. I a "La veu del camp" ens fem ressò d'una tesi doctoral sobre una alternativa al clor utilitzada en l'agricultura.
Can Robert, una formatgeria artesanal de Gavà, amb producció totalment ecològica
Aquesta setmana visitem a Gavà, al Baix Llobregat, Can Robert, segurament l'única formatgeria artesanal i urbana de l'àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta petita empresa familiar hi elaboren llet fresca, iogurts naturals i formatges sense colorants, conservants ni additius. I a "La veu del camp", protagonisme per a Santa Coloma de Queralt. A la cooperativa s'hi fan assajos de cereal.
Vedells amb jaqueta per créixer sans i forts
A les granges de vaques de Catalunya comença a ser habitual l'ús de jaquetes o mantes tèrmiques per cobrir els vedells acabats de néixer. Amb aquesta senzilla tècnica es millora la termoregulació de les cries, que no passen fred i poden créixer més fortes i saludables: els ramaders s'estalvien malalties, visites del veterinari i ús d'antibiòtics. A "La veu del camp", ens endinsem en la recerca per millorar la qualitat del greix de carn de porc.
La serra del Montsant recupera les pastures
Anem fins a la serra del Montsant, que vol recuperar els ramats que hi pasturen. Però l'objectiu va més enllà. S'aspira a atraure població i, amb ella, nous negocis. I a "La veu del camp", repassem les recomanacions que ha fet la Unió Europea a l'estat espanyol arran de la nova política agrària comuna.
Es busquen pescadors i pescadores joves a la Costa Brava
La falta de relleu generacional amenaça la continuïtat de la flota de la pesca a la Costa Brava. Per fer més visible aquest ofici i despertar vocacions, també entre les dones, des de Palamós es promou un projecte per sensibilitzar i formar nous professionals del mar. I a "La veu del camp", coneixerem un projecte d'Agrotecnio sobre diversificació de cultius i segrest de carboni.
El "Calendari dels pagesos" compleix 160 anys adaptat al segle XXI, però mantenint l'essència
En ple segle XXI i en l'era d'internet, el "Calendari dels pagesos" compleix 160 anys. Un recull de saviesa popular que avui volem conèixer una mica més. I a "La veu del camp", kiwis a tocar del delta de l'Ebre.
Granja de truges criades en llibertat a les Garrigues
Avui anem a les Garrigues per visitar una granja de 60 hectàrees on es crien truges a l'aire lliure. En una terra de secà, cada animal té centenars de metres quadrats per campar. Els propietaris assumeixen que el producte final haurà de ser més car. I a "La veu del camp", coneixerem Miquel Casas, que cultiva una varietat de blat gairebé abandonada que es diu "xeixa".
Arrossars salinitzats que ara produeixen cloïsses, un projecte per protegir el sector marisquer
Els arrossars que s'han salinitzat per la pujada del nivell del mar i la subsidència del delta de l'Ebre poden convertir-se en espais per criar cloïsses. L'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, n'està fent un estudi a la badia dels Alfacs. El projecte Fitogel transferirà al sector aqüícola i mariscador els coneixements i l'assessorament perquè tinguin alternatives i s'eviti que els bancs de marisc del litoral català i valencià acabin desapareixent. I a "La veu del camp" veurem quina relació hi ha entre Pilarin Bayés i la mongeta del ganxet.
Pomeres embolicades en plàstic perquè les pomes ni s'esberlin ni es taquin
Cobrir les pomeres amb plàstics perquè la fruita no s'obri si plou. També per evitar taques sense utilitzar químics. A Girona, ja ho fan amb la poma Fuji, i ara ho podrien ampliar. I a "La veu del camp", parlem de com gestionar les pastures perquè siguin més sostenibles.
Ara que ve Nadal, matarem el gall? Els criadors de gall del Penedès s'adapten a la pandèmia
Habitualment per Nadal puja el consum de gall, però què passarà aquest Nadal? A hores d'ara no ho sap ningú, però els criadors s'han hagut d'anticipar, reduir-ne la producció i tirar d'imaginació. I a "La veu del camp" sabrem com s'ho fan a la DO Montsant per vendre el vi que la pandèmia ha deixat als cellers.
Una nova normativa a l'Horta de Lleida facilitarà noves granges i més futur
Avui parlem de l'Horta de Lleida, una gran zona agrícola de 19.000 hectàrees. Un canvi de normativa ha de facilitar instal·lar-hi noves explotacions. I a "La veu del camp" veurem un exemple de cria de cabres i vaques a l'estil tradicional, però en ple segle XXI.
Canvi climàtic i macabeu: la DO Tarragona investiga estratègies de futur
La denominació d'origen Tarragona investiga com afecta el canvi climàtic la varietat de raïm macabeu i quines estratègies caldrà aplicar en el futur per adaptar als canvis el conreu i la producció. S'està analitzant les seves característiques en funció de l'alçada de la plantació en un treball que durarà tres anys. I a "La veu del camp" coneixerem una nova associació d'agricultors i ramaders que neix arran de les protestes de grups animalistes.