L'entrevista

 • Jeppe Gjerving: "'Borgen' és política d'una altra època, no la de Trump o Johnson"
  Escolta àudio

  Jeppe Gjerving: "'Borgen' és política d'una altra època, no la de Trump o Johnson"

  Jeppe Gjerving, el guionista de la sèrie danesa "Borgen", presenta al Serielizados el seu treball "Follow the money". Sobre "Borgen", Gjerving ha dit: "A Dinamarca, la política es considera neta i gairebé avorrida. Amb 'Borgen' volíem que el votant s'hi interessés". També ha dit: "No soc capaç d'escriure una cosa que no estigui relacionada amb la realitat."

 • Jéssica Albiach: "Estem predisposades amb la màxima generositat que els pressupostos tirin endavant"
  Escolta àudio

  Jéssica Albiach: "Estem predisposades amb la màxima generositat que els pressupostos tirin endavant"

  Jéssica Albiach, presidenta del grup parlamentari Catalunya en Comú, ha dit: "Estic convençuda que els pressupostos de l'Ajuntament (de Barcelona) seran votables per a la resta de forces i que la Generalitat també farà un esforç." I ha afegit, referint-se als pressupostos de la Generalitat: "No serien els pressupostos que nosaltres faríem, però nosaltres estem predisposades, amb la màxima generositat i responsabilitat, que puguin tirar endavant." Albiach també ha dit que "la desobediència ha de ser civil, no institucional", després d'una possible sentència condemnatòria del Tribunal Suprem als presos independentistes.

 • James Ellroy: "Jo només soc aquí per escriure llibres, no per canviar el món"
  Escolta àudio

  James Ellroy: "Jo només soc aquí per escriure llibres, no per canviar el món"

  L'escriptor James Ellroy presenta la seva última novel·la, "Esta tormenta" (Random House). Va rebre el Premi Pepe Carvalho el 2018 a la seva trajectòria, en el marc del BCNegra. Ellroy ha dit: "Visc dins de la meva imaginació."

 • Anton Gasol: "Els ciutadans tenen el dret de consumir el que creuen més convenient"
  Escolta àudio

  Anton Gasol: "Els ciutadans tenen el dret de consumir el que creuen més convenient"

  Anton Gasol, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, ha dit que "les decisions dels consumidors poden fer canviar de rumb l'economia". I ha afegit: "D'altres, abans, han pres decisions de deslocalització que també han tingut conseqüències". Gasol ha conclòs que "els ciutadans tenen el dret de cosumir el que creuen més convenient i això pot canviar d'orientació determinats consums".

 • Benet Salellas: "Només els podrem treure de la presó si seguim lluitant pel que els hi va portar"
  Escolta àudio

  Benet Salellas: "Només els podrem treure de la presó si seguim lluitant pel que els hi va portar"

  Sobre la resposta a la imminent sentència, l'advocat Benet Salellas ha dit que li fa por que "la convocatòria electoral pugui tapar el conflicte i la necessària contundència que s'ha de tenir amb la resposta a aquesta sentència, que serà dura". Sobre les detencions d'ahir per part de la Guàrdia Civil i la suposada presència d'explosius en alguns dels escorcolls, Salellas ha dit: "Com que no els hem vist en les imatges filtrades, és que no hi són". Benet Salellas ha assegurat: "Quan un estat comença a utilitzar l'excepcionalitat i et saltes les normes de control del sistema, tot és possible. La judicatura espanyola no està preparada per a una societat madura".

 • Les conselleries poden treballar sense tenir pressupost?
  Escolta àudio

  Les conselleries poden treballar sense tenir pressupost?

  Viure sense pressupostos: Es pot treballar així? Hem entrevistat Josep Bargalló, conseller d'Educació; Alba Vergés, consellera de Salut, i Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquestes tres conselleries tenen el 70% del pressupost de la Generalitat. Josep Bargalló, conseller d'Educació, ha dit que "és desesperant dir a la gent que té un dret reconegut però que no hi ha pressupost".

 • Jordi Cuixart: "Entrem en un escenari de lluita antifranquista"
  Escolta àudio

  Jordi Cuixart: "Entrem en un escenari de lluita antifranquista"

  "El matí de Catalunya Ràdio" entrevista, a la presó de Lledoners, Jordi Cuixart, president d'Òmnium. Mònica Terribas comparteix el viatge d'anada i tornada a la presó amb Marcel Mauri, vicepresident de l'entitat cultural. Després de la sentència que dictarà el Tribunal Suprem, Cuixart ha dit: "Ens oferim per consensuar i liderar la resposta civil." El president d'Òmnium ha concretat: "La resposta a la sentència ha de ser un fax al rei amb els noms dels propers empresonats perquè ho tornarem a fer." Jordi Cuixart ha assegurat: "Respondré com a pres polític i compliré íntegrament la condemna".

 • El "murri" Tamudo i Eudald Serra cara a cara el dia que l'Espanyol torna a Europa
  Escolta àudio

  El "murri" Tamudo i Eudald Serra cara a cara el dia que l'Espanyol torna a Europa

  Entrevistem Raúl Tamudo, coordinador esportiu institucional i exjugador de l'Espanyol. Tamudo ha dit que "quan els focus s'apaguen per a un futbolista, els protagonistes han de ser els que juguen". També ens ha acompanyat Eudald Serra, periodista que ha fet (i fa) les transmissions de l'Espanyol a Catalunya Ràdio; Dani Ballart, entrenador de waterpolo del Gezira Sporting Club del Caire, i Robert Prat, periodista. En una recordada transmissió, Eudald Serra va dir la frase: "Murri, murri, ha estat murri Tamudo. Si no ho veig, no m'ho crec!"

 • Maurici Lucena, president d'Aena: "La quarta pista de l'aeroport del Prat sobre el mar no és viable"
  Escolta àudio

  Maurici Lucena, president d'Aena: "La quarta pista de l'aeroport del Prat sobre el mar no és viable"

  Maurici Lucena, president d'Aena, ha dit que l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat pot créixer sense problemes fins al 2026, i ha puntualitzat que treballen perquè passi dels 55 milions de passatgers als 70. Tot i que ha anunciat que en les pròximes setmanes es reunirà amb els actors implicats, Lucena ha descartat una quarta pista sobre del mar, en contraposició amb el que va dir Pau Relat, president de la Fira de Barcelona. Lucena ha tret importància a la incidència de les vagues d'aquest estiu, i ha assegurat que, tot i les protestes, la puntualitat ha millorat 10 punts.

 • Jordi Puigneró: "El govern espanyol ni menja ni ens deixa menjar"
  Escolta àudio

  Jordi Puigneró: "El govern espanyol ni menja ni ens deixa menjar"

  A "El matí de Catalunya Ràdio", Jordi Puigneró, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha dit que "el govern espanyol ni menja ni ens deixa menjar". Ho ha justificat per l'actitud de Madrid en relació amb els dos projectes que té entre mans el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública: el corredor mediterrani 5G i l'IdentiCAT. Puigneró també ha dit que la sentència del Tribunal Suprem marcarà un punt d'inflexió i que no es planteja ser candidat de JxCat el 2020.

 • Carles Riera: "Ara no podem fer ni un govern de concentració ni aprovar pressupostos"
  Escolta àudio

  Carles Riera: "Ara no podem fer ni un govern de concentració ni aprovar pressupostos"

  Carles Riera, diputat de la CUP, ha dit que "en les condicions actuals, no podem fer ni un govern de concentració ni aprovar els pressupostos". Quant a la sentència del Tribunal Suprem, també ha dit que la CUP "demana l'absolució i, si no es dona, la solució política col·lectiva és l'amnistia". Ha explicat que "l'amnistia és un fenomen col·lectiu que implica que el que era delicte ja no ho és; en canvi, l'indult políticament és una derrota".

 • Teresa Cunillera: "No m'agrada el nom de Tsunami Democràtic. D'un tsunami, no en surt mai res de bo"
  Escolta àudio

  Teresa Cunillera: "No m'agrada el nom de Tsunami Democràtic. D'un tsunami, no en surt mai res de bo"

  Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya, ha dit que no li agrada el nom de Tsunami Democràtic perquè "dels tsunamis no en surt res de bo, però no crec que hi hagi voluntat de trencadissa". Sobre la resposta a la sentència del procés per part de la ciutadania, ha dit que "crec que hi haurà una resposta emocional, tant de bo que també sigui racional". Teresa Cunillera evita alinear-se amb la Fiscalia, que aquesta setmana ha suggerit un possible tracte de favor dels serveis penitenciaris de la Generalitat als polítics independentistes presos si complissin condemna a presons catalanes.

 • Felipe Sicilia, PSOE: "La sentència del procés podria tensionar el govern, però hi ha més coses"
  Escolta àudio

  Felipe Sicilia, PSOE: "La sentència del procés podria tensionar el govern, però hi ha més coses"

  Felipe Sicilia, secretari adjunt del grup parlamentari socialista, ha dit que "la posició d'Unides Podem davant d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya pot tensionar el govern", però també la seva reacció a la sentència del procés. Sicilia ha subratllat que la presència d'ahir, a la plaça sant Jaume, per la Diada, de "la senyora Colau, donant suport a un acte que no era el més apropiat perquè donava suport a presos i exiliats, que en realitat són pròfugs de la justícia", és una mostra d'aquesta tensió entre les dues formacions.

 • L'abat de Montserrat: "El defensor del menor serà una persona externa i, si pot ser, una dona"
  Escolta àudio

  L'abat de Montserrat: "El defensor del menor serà una persona externa i, si pot ser, una dona"

  Josep Maria Soler, abat de Montserrat, ha dit que "hi va haver negligències en la prevenció d'abusos a Montserrat, i que per això demano perdó". L'abat Soler ha afegit que es crearà la figura del defensor del menor, que "serà una persona externa al monestir, independent, amb adreça electrònica per rebre les denúncies que hi pugui haver i, si pot ser, una dona". Josep Maria Soler ha dit que "estic disposat a parlar amb el Miguel Hurtado les vegades que calgui". Miguel Hurtado va destapar el cas dels abusos a Montserrat. Soler s'ha ofert a fer de mediador perquè els presos polítics puguin sortir en llibertat, si la sentència és condemnatòria.

 • Francesc Homs: "No entenc la desconfiança de la Fiscalia"
  Escolta àudio

  Francesc Homs: "No entenc la desconfiança de la Fiscalia"

  Francesc Homs, coordinador de les defenses de Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, ha dit, sobre un possible trasllat dels presos independentistes a presons espanyoles en cas de condemna, que "no entenc la desconfiança de la fiscalia espanyola" cap a les institucions catalanes. I ha afegit que no entén tampoc per què la sentència no ha sortit després que ja fa quatre mesos que ha acabat el judici.