L'entrevista

 • Miquel Iceta: "La solució, si la trobem, requerirà la participació de molts altres partits"
  Escolta àudio

  Miquel Iceta: "La solució, si la trobem, requerirà la participació de molts altres partits"

  Pel que fa a les reunions entre PSOE-ERC, per l'acord d'investidura de Pedro Sánchez, Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha dit que "la investidura depèn, en gran mesura, d'ERC, però no només" i que "la solució, si la trobem, requerirà la participació de molts altres partits". De tota manera, Iceta ha reconegut que "hi ha un abisme entre els que volen la independència i els que no, però que no està escrit que el diàleg acabi bé". I ha advertit: "No generem expectatives desmesurades perquè condueixen a frustracions enormes." Quant a la demanda de JxCat que es reprengui la figura del relator, Iceta ha dit que "la figura del relator és impensable". El PSC descarta incloure el dret d'autodeterminació en les reformes de l'Estatut i la Constitució que planteja com a via per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. Segons Miquel Iceta, és un dret reconegut només per a casos molt concrets, i no és el de Catalunya.

 • Laura Borràs: "Que Pedro Sánchez truqui al president Torra és una qüestió de mínims"
  Escolta àudio

  Laura Borràs: "Que Pedro Sánchez truqui al president Torra és una qüestió de mínims"

  Laura Borràs, portaveu de JxCat, ha dit, quant a la reunió per la investidura de Pedro Sánchez: "Nosaltres volem resoldre el conflicte polític a Catalunya, no investir un president del govern espanyol. Per això, tots els actors hi han d'estar representats. Hauria de ser una negociació de governs." I ha afegit: "Estem demanant coses que són mínims democràtics." Borràs també ha reconegut que "els retrets entre JxCat i ERC són una realitat molt dolorosa d'acceptar per la gent". S'ha reafirmat que un mediador internacional seria una garantia. Borràs ha conclòs: "Si no ens alliberem individualment, serà molt difícil que ho fem col·lectivament."

 • Sindicat USO Ryanair: "Que Ryanair es quedi, és a costa dels treballadors"
  Escolta àudio

  Sindicat USO Ryanair: "Que Ryanair es quedi, és a costa dels treballadors"

  Ryanair es queda a Girona a canvi que els treballadors acceptin unes condicions laborals pitjors. Lídia Arasanz, delegada sindicat d'USO Ryanair a la base de Girona i tripulant de cabina: "Ens van dir que firmàvem el contracte o bé al gener marxàvem al carrer." I ha afegit: "Que Ryanair es quedi és bo per a la comarca, però és a costa dels treballadors." La representant del sindicat USO ha conclòs: "Ara esperarem a veure què diuen les institucions d'aquest maltractament laboral."

 • Damià Calvet: "La T-casual es podrà compartir, però no es podrà validar dues vegades"
  Escolta àudio

  Damià Calvet: "La T-casual es podrà compartir, però no es podrà validar dues vegades"

  Entrevistem Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat i president de l'ATM (Autoritat del Transport Metropolità). Calvet ha dit: "La T-casual puja molt poc, el preu nominal és molt assequible. Volem canviar de mentalitat, el títol estrella ha de ser la T-usual". I ha puntualitzat: "La T-casual es podrà compartir, però no es pot validar dues vegades." Quant a la proposta de Foment del Treball perquè les autopistes i carreteres siguin de pagament, amb un cànon que es pagaria per quilòmetre recorregut, el conseller Calvet ha apostat per l'eurovinyeta a totes les carreteres de titularitat de la Generalitat i les de l'Estat.

 • Jorge Fernández Díaz: "Mai va existir una policia patriòtica per investigar independentistes"
  Escolta àudio

  Jorge Fernández Díaz: "Mai va existir una policia patriòtica per investigar independentistes"

  Jorge Fernández Díaz, exministre de l'Interior, presenta el llibre "Cada día tiene su afán" (Península), on parla de la seva vocació política. L'exministre ha dit: "La conversa que inclou l'expressió 'la fiscalía te lo afina' va ser manipulada abans de publicar-se i sé perfectament qui ho va fer, però ara no és prudent anunciar el nom." Jorge Fernández Díaz ha assegurat: "Mai, el comissari Villarejo va despatxar amb mi".

 • Sami Naïr: "Ara no m'atreveixo a dir que Le Pen no arribi a la presidència de França"
  Escolta àudio

  Sami Naïr: "Ara no m'atreveixo a dir que Le Pen no arribi a la presidència de França"

  Sami Naïr acaba de publicar "Acompañando a Simone de Beauvoir" (Galaxia Gutenberg), on fa un repàs de la figura d'aquesta pionera del feminisme modern, filòsofa, escriptora i activista. Sami Naïr ha dit que Simone de Beauvoir li va recomanar que "treballés en el tema de la immigració perquè determinaria la societat europea els propers 50 anys". Sami Naïr ho ha justificat dient que "De Beauvoir tenia una percepció de l'evolució de les mentalitats socials extraordinària". I ha afegit que "cal lluitar i atacar des de la raó els moviments de l'extrema dreta".

 • Laura Borràs: "No hem vingut a fer-nos la foto, hem vingut a resoldre un problema polític"
  Escolta àudio

  Laura Borràs: "No hem vingut a fer-nos la foto, hem vingut a resoldre un problema polític"

  El PSOE i JxCat es reuneixen avui per primera vegada per abordar la investidura de Pedro Sánchez. Parlem amb Laura Borràs, portaveu al Congrés de JxCat. Laura Borràs ha dit: "No sabem què ens oferiran els socialistes o si serà un gest de cortesia parlamentària." També ha assegurat que ells no van a la reunió a fer-se una foto.

 • Ernesto Ekaizer: "ERC volia eleccions per evitar el 155, però que el cost el pagués Puigdemont"
  Escolta àudio

  Ernesto Ekaizer: "ERC volia eleccions per evitar el 155, però que el cost el pagués Puigdemont"

  Ernesto Ekaizer, periodista i autor del llibre "Cataluña año cero (El proceso, el juicio y la sentencia)" (Espasa), ha dit que ERC volia eleccions "perquè no hi hagués 155, però que el cost el pagués Puigdemont." I ha afegit: "Tothom juga en funció de les circumstàncies per jusificar les pròpies posicions." Ekaizer també ha dit: "Maza va molts passos més endavant del que volen Soraya i Rajoy. El govern externalitza el tema de la querella en Maza, que va molt més enllà. I quan parlem de Maza parlem de Manuel Marchena." Ernesto Ekaizer ha conclòs: "No hi pot haver sentència justa amb una instrucció desastrosa de Llarena." Per Ekaizer, "el judici va ser una sèrie de Netflix. Marchena va ser el principal actor-"

 • Xavier Melero: "La sentència és bastant un xurro. En un pronunciament històric, la cosa trontolla"
  Escolta àudio

  Xavier Melero: "La sentència és bastant un xurro. En un pronunciament històric, la cosa trontolla"

  Xavier Melero no entén la sentència del Suprem, que ell considera que és un "artefacte descuidat", malgrat que reconeix una qualitat contrastada en els magistrats. L'advocat dels exconsellers Joaquim Forn i Meritxell Borràs publica "L'encàrrec. Un advocat en el judici del procés", on revisa el procés al Suprem i també reflexiona sobre l'independentisme, que considera que ha de fer encara un gran esforç per convèncer una part del país i no imposar el seu model.

 • El judici segons Turull, Forn, Mundó i Pina: les persones darrere dels polítics
  Escolta àudio

  El judici segons Turull, Forn, Mundó i Pina: les persones darrere dels polítics

  Els exconsellers Jordi Turull, Quim Forn i Carles Mundó, i l'advocat Jordi Pina publiquen en llibre la seva experiència en el judici del procés i, per extensió, en el conflicte català. En parlem amb Pina, Mundó, Gemma Aguilera, coautora del llibre de Turull, i Laura Masvidal, parella de Forn.

 • Carla Vall, advocada penalista: "Hi ha la concepció que les dones podem ser usades i abusades"
  Escolta àudio

  Carla Vall, advocada penalista: "Hi ha la concepció que les dones podem ser usades i abusades"

  Amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, parlem amb l'advocada penalista Carla Vall, sobre les carències i el biaix del sistema institucional a l'hora de tractar les víctimes d'agressions sexuals. De fet, n'hi ha moltes que ni tan sols denuncien, perquè no confien en la Justícia. Apunta que caldria que els professionals del sector fessin autocrítica sobre com es gestionen aquests casos.

 • La decisió del Suprem ha enterrat la gestió pública de l'aigua a Barcelona?
  Escolta àudio

  La decisió del Suprem ha enterrat la gestió pública de l'aigua a Barcelona?

  Aigües de Barcelona no deixarà de subministrar aigua potable a les llars de l'àrea metropolitana fins el 2047. El Tribunal Suprem ha confirmat la legalitat de la concessió d'aquest servei a Agbar. Parlem amb Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica a l'Ajuntament de Barcelona, que ha dit: "La sentència a favor d'Agbar és un cop dur. Avala l'especulació, l'opacitat i les adjudicacions a dit. Però no ens rendim". El regidor ha dit: "Hem de mirar bé la lletra petita de la sentència, perquè una gran part de la infraestructura ja està amortitzada. Ja fa molts anys que estem pagant el rebut". Badia ha afegit: "Un 80% de la ciutadania ens demnana que l'aigua sigui pública".

 • Àngels Chacón: "Nissan no descarta portar la fabricació d'un nou model a Catalunya"
  Escolta àudio

  Àngels Chacón: "Nissan no descarta portar la fabricació d'un nou model a Catalunya"

  La consellera d'Empresa i Coneixement ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que els alts executius de Nissan amb qui es va reunir al Japó la setmana passada no descarten que la planta de la Zona Franca fabriqui un nou model de vehicle en el futur, a més de la furgoneta elèctrica que s'hi fa ara. "No hem de patir per Nissan", diu Àngels Chacón. També ha volgut deixar clar que Seat no vol marxar de Catalunya: "No aniré a Wolfsburg -la seu de Volkswagen- perquè no hi ha cap senyal d'alarma. Tinc interlocució regular amb Seat i Volkswagen". Chacón també demana que es deixi d'especular sobre la continuïtat del Mobile World Congress: "No hi ha cap motiu perquè se'n vagi (de Barcelona)". També ha anunciat que la setmana que ve el govern aprovarà un decret per impulsar les energies renovables i derogarà l'actual, aprovat el 2009, que limita geogràficament la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics a Catalunya.

 • Carlos Duarte, oceanògraf: "Quant al clima, estem fent bé molt poques coses"
  Escolta àudio

  Carlos Duarte, oceanògraf: "Quant al clima, estem fent bé molt poques coses"

  Entrevistem Carlos Duarte, oceanògraf, guanyador del Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2019 per la seva investigació en el camp de l'ecologia marina i l'oceanografia biològica. Duarte considera que, pel que fa al clima, "estem fent bé molt poques coses", i ha dit que cal actuar des de dos vessants, "en el canvi del model energètic i en la pèrdua de capital natural." Carlos Duarte ha parlat de dos temes concrets: Venècia i Groenlàndia. Sobre Venècia: "La pujada del mar a Venècia no és cap sorpresa. Encara tenim la capacitat de revertir aquests problemes". I sobre Groenlàndia: "La massa de gel de Groenlàndia s'acabarà perdent en 300 o 400 anys i suposarà una pujada de 7 metres del nivell del mar".

 • Bonaventura Clotet, sobre la sida: "Abans els malalts se'ns fonien a les mans"
  Escolta àudio

  Bonaventura Clotet, sobre la sida: "Abans els malalts se'ns fonien a les mans"

  Cada any, al voltant de 600 persones s'infecten amb el virus de la sida a Catalunya i, tot i que van apareixent noves eines per controlar el VIH, la lluita continua. Com cada any, la Fundació Lluita contra la Sida posa en marxa una gala benèfica per recaptar fons per a la investigació. En parlem amb Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, codirigeix des del 2006 el projecte HIVACAT de Recerca de la Vacuna de la Sida i també és el president de la Fundació Lluita contra la Sida, que organitza la gala People in Red.