La portada

 • Portada de Mònica Terribas - 27/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 27/08/15

  La vida és sovint un conflicte permanent per renovar, imaginar nous escenaris, dotar-nos de noves regles de joc, descobrir talent diferent que superi reptes quan les condicions canvien. I a la vida, si no aprens a mirar al teu voltant, dissenyar estratègies i imaginar cops d'efecte que et situïn en escenaris de canvi, et quedes empresonat? Aquells que han sabut fer aquests salts mortals són envejats, imitats i criticats, però lideren, marquen el pas. Joaquim M. Puyal ha traspassat fronteres d'arreu del món i també les fronteres de la comunicació per activar les tres palanques que tots els professionals d'aquesta casa compartim: compromís, rigor i passió.

 • Portada de Mònica Terribas - 26/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 26/08/15

  Sóc al Consolat de Mar de Palma i quan hem llegit els diaris d'aquí -"Diario de Mallorca", "Ultima Hora", "Ara Balears"- la polèmica de les declaracions del conseller de Justícia, Germà Gordó, sobre la nació completa, generen també terrabastall. Deu ser per això que aquesta sala del Consolat de Mar, seu del govern de les illes Balears, centra l'atenció de diversos mitjans que esperen que Francina Armengol -com han fet Ximo Puig i el president d'Aragó, Javier Lambán- també hi digui la seva. Però segur que és l'ultima de les preocupacions de la presidenta de les illes Balears, quan tothom espera que faci canvis profunds després dels últims governs del Partit Popular. La patacada de Bauzá a les eleccions ha permès al govern de coalició entre socialistes i MÉS agafar les regnes d'un territori amb un finançament desastrós -veurem en quant xifra ella el dèficit fiscal- i dificultats per gestionar els 13 milions i mig de turistes que aquest any han visitat aquestes illes meravelloses.

 • Portada de Mònica Terribas - 25/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 25/08/15

  Fins ara, associàvem la Xina a la fàbrica de baix cost d'Occident. Però aquest estereotip ja no respon ben bé a la realitat. I si el mercat xinès deixa de demanar -com passa amb el petroli-, tot s'encalla. Per aquells que reivindiquen que ser un estat gran ens fa econòmicament més forts -i quan parlen de grans estats pensen en Espanya, França o Itàlia-, quan els compares amb la Xina o els Estats Units, penses: hi ha diferència entre ser un cérvol o un senglar quan els qui governen són tigres i àligues? Perquè, si tenen gana, es cruspiran tant l'un com l'altre.

 • Portada de Mònica Terribas - 24/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 24/08/15

  Aquesta campanya serà o no la revolta dels somriures? Passi el que passi, que els somriures no s'esborrin. El candidat socialista Miquel Iceta i d'altres asseguren que decidir sobre la independència deixarà una societat dividida, però oblida que si aquesta decisió no es pot prendre, una part d'aquesta societat -potser majoritària- tampoc no somriurà. Aquesta seria la principal frustració. No votar. Fer-ho genera responsabilitats i projectes nous. La democràcia ben aplicada té mecanismes per blindar els somriures. I siguin quins siguin els resultats de les urnes, ningú -pensi el que pensi- ha de renunciar a blindar els somriures. I des d'avui tornem a ser aquí per despertar-vos i compartir-los amb vosaltres.

 • Portada de Mònica Terribas - 17/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 17/07/2015

  "Viurem amb micròfons sense fils els crits i les impressions dels oients enfilats a les atraccions de Port Aventura… i sentirem música en directe amb Okey OK i Strombers… i respirarem fondo, perquè quan ens tornem a sentir, el 24 d'agost, tindrem davant una de les etapes polítiques més determinants dels últims tres segles en aquest país. Mariano Rajoy diu que Catalunya mai serà independent. Tindrà o no tindrà raó? Us ho explicarem quan passi des del Matí de Catalunya Ràdio, i us despertarem, com hem fet durant dos anys ja, un equip capturat per una atracció real, la passió per la informació."

 • Portada de Mònica Terribas - 16/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 16/07/2015

  "Avui formalment acomiadarem Raül Romeva de la tertúlia perquè s'ha convertit en el cap de cartell del compromís col·lectiu -diu ell mateix- dels qui volen fer el salt definitiu cap a una Catalunya independent."

 • Portada de Mònica Terribas - 15/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 15/07/2015

  "En els partits, els sacrificis de les parts no es fan visibles, no són transparents. Aquí sí, i tothom sap qui ha cedit, i qui agafa de la mà qui per fer un salt que necessita tota l'embranzida possible. Això pel que fa a l'acord CDC-ERC i entitats. Però aquest país és molt divers, afortunadament. I la societat està informada, i triarà d'esquerra a dreta qui li sembli -cinc partits que no lluiten per la independència: el PPC, C'S, el PSC, UDC i l'aliança d'esquerres, i dues que sí: CUP-Crida constituent o la llista independentista cívico-política amb Mas i Junqueras-."

 • Portada de Mònica Terribas - 14/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 14/07/2015

  "Amb aquest preacord: no es perd capital polític, ni de Mas ni de Junqueras, sumen forces, i ja els separaran les urnes quan s'hagi de votar el Parlament constituent 18 mesos després, com diu el full de ruta. ERC fa així un sacrifici temporal perquè és l'escenari que no volia. Però, què passa amb la CUP? La CUP s'hauria de comprometre no només a no oposar-se a aquesta llista, sinó que, si aquesta llista independentista cívico-política guanya el 27-S, han de donar suport al govern sortint, sense fissures, per assegurar la majoria perquè el procés cap a la declaració d'independència tiri endavant. Ara no els pot deixar sols."

 • Portada de Mònica Terribas - 13/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 13/07/2015

  "Condemnats a entendre's no perquè ho vulguin, sinó perquè els números ho manen. I quan els números manen, la política de calculadora crea realitats deformades. De qui parlem? De Grècia i la Unió Europea o de les llistes de confluència política? De totes dues coses. La confiança de les institucions europees en el govern d'Alexis Tsipras i a la inversa ha millorat? No. Però comptat i debatut, a cap de les dues parts els interessa estripar les cartes perquè el projecte de futur els vincula per damunt de l'atzucac d'ara. La sortida temporal de Grècia de l'eurozona, de moment al calaix de les amenaces. Qui té la paella pel mànec? Uns a curt termini -els països deutors- i uns altres a llarg -Grècia, que sap que la UE no es pot permetre el luxe de l'inici de la derrota."

 • Portada de Mònica Terribas - 10/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 10/07/2015

  "Pot no ser un polític professional qui lideri l'enfrontament amb l'Estat? Pot permetre's el procés cap a la independència l'absència dels polítics que l'han batallat al costat de la societat civil: Artur Mas i el seu equip, Oriol Junqueras i el seu equip, la CUP amb els actius que decideixin? Si el 27-S és només plebiscitari: pot aquest país assumir unes altres eleccions al cap d'uns mesos per tenir un Parlament constituent?"

 • Portada de Mònica Terribas - 09/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 09/07/2015

  "Ahir Artur Mas va deixar en l'aire la seva posició sobre la llista civil sense polítics: no va dir que no del tot, però no es refia ni de la seguretat jurídica d'aquest plantejament ni del fet que ell ni altres polítics no hi sumin… i va dir que no convocarà un plebiscit per "qualsevol cosa". "Qualsevol cosa". La llista civil sense polítics és "qualsevol cosa"? En el termini de 15 dies una cimera de partits i entitats ens aclarirà què és "qualsevol cosa".

 • Portada de Mònica Terribas - 08/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 08/07/2015

  "Ara ja sí es troben Òmnium Cultural, l'ANC, l'AMI, CDC, ERC i la CUP. Tots ells estan d'acord a tirar endavant una llista transversal civil, sense polítics en actiu per aconseguir la independència. Aquest és l'instrument polític en què tots es troben còmodes. Assumeixen la proposta d'Artur Mas, però amb dues condicions: que ni ell ni altres polítics en actiu en formin part i que la llista civil i transversal sense polítics serveixi perquè la nit del 27-S es comptin vots per la independència i després, si guanya, es convoquin eleccions constituents. Una fórmula extraordinària per obtenir un nou escenari. Ara veurem si del laboratori on treballaran tots aquests alquimistes en surt una llista -que segur que serà insòlita- però que sobretot ha de ser sòlida."

 • Portada de Mònica Terribas - 07/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 07/07/2015

  "En el cas d'aquesta llista civil per la independència, la pregunta no es respon pensant en qui l'encapçala. La pregunta és: quin és el govern de la transició cap a la independència més eficient? I aquí sí, que es dissenyi ara i no s'esperi al 28 de setembre. Perquè, què significa la llista civil transversal? El suport parlamentari a aquest govern que ha de comprar les entrades del concert definitiu. I només sonarà bé, si a l'endemà de les eleccions poden començar a tocar."

 • Portada de Mònica Terribas - 06/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 06/07/2015

  "El cas grec podria desencadenar un distanciament creixent de la ciutadania europea amb Brussel·les i Frankfurt. I si això continua així, la Unió Europea deixarà de ser un horitzó desitjat de suma en la diversitat per ser un projecte interessat on els més febles, paguen, i quan ho necessiten els més forts, com Alemanya, els altres acoten el cap. Si la democràcia va començar a Grècia, just és que sigui ara Grècia qui ens faci replantejar com funciona."

 • Portada de Mònica Terribas - 03/07/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 03/07/2015

  Diu la Mònica: "No us podeu imaginar la il·lusió que ens fa despertar-vos arran de mar, amb la mirada en un horitzó que no té final, al passeig marítim de Castell-Platja d'Aro, al Baix Empordà".

Anar al contingut