La portada

 • Portada de Mònica Terribas - 21/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 21/09/15

  "Qui vulgui la independència, que la lluiti el dia 27, i qui no la vulgui, també. I que deixin d'intimidar la gent que treballa a les empreses, els pensionistes i l'estalvi d'aquest país. Sí, hi ha gent, molta gent, en aquest país que no vol formar part d'Espanya. Això és tan difícil d'entendre? I si ho entenen, poden obrir sisplau les vies democràtiques perquè la separació sigui això, democràtica i tranquil·la? No, no poden. Per què? Perquè hi ha un 20% del PIB d'Espanya en joc. El diner no vol soroll, fa soroll quan toca, perquè no suporta les portes obertes."

 • Portada de Mònica Terribas - 18/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 18/09/15

  Us desperto trista aquest divendres. Els mitjans públics d'aquest país en campanya electoral estan segrestats per la Junta Electoral Central, i dic segrestats, perquè condicionats ja ho estàvem. Ja sabeu que cobrim la informació política durant aquests quinze dies en funció del que decideixen en temps i espais els mateixos partits, el que coneixeu com a blocs electorals. I això ha estat així amb el vistiplau i el recurs persistent dels partits majoritaris que han tingut força de govern, en el seu dia, PP, PSC i CiU. Però ara, en aquesta campanya, s'ha travessat una línia vermella. Aneu a votar el 27-S, sisplau, sigui quin sigui el vostre projecte de país, però aneu-hi. Perquè puguem partir de zero en tantes coses, entre d'altres, els principis de la llibertat d'informació que com a estat de dret i democràtic mereix aquest país.

 • Portada de Mònica Terribas - 17/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 17/09/15

  "El poder judicial polititzat funciona com un substitut de la política. Per què no ve, doncs, Francisco Pérez de los Cobos a fer els mítings durant la campanya del PP? Si és la justícia qui ha d'acabar enfrontant-se amb les decisions del govern i del Parlament de Catalunya, més valdria que en comptes d'entrevistar candidats de partits, els presidents del Suprem i del Constitucional es deixessin entrevistar i tindríem informació de cap on tombarà el futur polític d'aquest país que el govern Rajoy ha decidit delegar en el poder judicial."

 • Portada de Mònica Terribas - 16/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 16/09/15

  "Obama entén les eleccions del 27-S com un plebiscit sobre la independència, i pren partit a favor de l'Estat en un moment crític. O caixa o faixa, també per Obama."

 • Portada de Mònica Terribas - 15/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 15/09/15

  "Un país que no pot decidir com pot incrementar els seus recursos ni com els recapta és un país sense sobirania, sense les eines per garantir el benestar de la seva gent. Aquí és on s'entrecreuen la política i la vida quotidiana, no trobeu?"

 • Portada de Mònica Terribas - 14/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 14/09/15

  "La societat catalana, com l'espanyola, és una societat informada, formada i crítica, del segle XXI, amb llibertat d'expressió, d'opinió i d'informació, que no decideix el vot automàticament en funció d'on es posa una càmera o un micròfon o els articles i les informacions que li arriben. Fa més de seixanta anys que estudiosos de la comunicació i la política van demostrar científicament que això no funciona així. Però els partits polítics s'entossudeixen a creure-ho i a utilitzar la JEC per aconseguir minuts pensant que es converteixen en vots. I mentre es barallen amb els mitjans i situen els missatgers al bell mig de la brega, el punter avança..., i també corre cap a les Corts espanyoles... La seva via, però, serà més llarga. I potser hauran perdut en el camí 7,5 milions de la que és encara part de la seva ciutadania. Els haurà passat el punter davant dels nassos, i hauran fet tard".

 • Portada de Mònica Terribas 11/09/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas 11/09/2015

  "Una vegada més els professionals dels mitjans públics hem de lamentar que la Junta Electoral Central converteixi la nostra feina en campanya electoral en una cuirassa absurda i cronometrada que allunya la ciutadania de les urnes i obvia els fets que són notícia -milers de persones al carrer- i els compensa amb propaganda directa dels partits que han reclamat amb l'argument que la vostra presència a la Meridiana és un acte electoral de partit."

 • Portada de Mònica Terribas - 10/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 10/09/15

  "Demà, la Diada Nacional de Catalunya serà una vegada més la manifestació pública d'un país que l'11 de setembre reivindica la seva voluntat de no defallir en l'aspiració a la plena sobirania. I sí, els mitjans públics explicarem la Via Lliure aquest cop a la Meridiana. I com cada any, ho farem tots en pau i llibertat, amb permís de la Junta Electoral, que no hi veu res diferent del que hem fet sempre: explicar el que passa en aquest país, quan centenars de milers de persones sortireu al carrer per deixar ben clar que Catalunya no defallirà en la recerca irrenunciable de les llibertats i els drets de la seva gent. A la Cambra de Representants dels Estats Units ho entenen... I en diuen, sense embuts, dret d'autodeterminació."

 • Portada de Mònica Terribas - 09/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 09/09/15

  "És d'això del que ha d'anar aquesta campanya pel 27-S, de fer propostes, de fer balanç del que ens ha portat fins aquí i de com s'ha de resoldre aquest conflicte. Perquè sí, una part de Catalunya -no sabem si majoritària- està desencaixada d'Espanya i vol formalitzar aquest desencaix. I una part de Catalunya -no sabem si majoritària- vol mantenir-se dins d'Espanya. I no, la societat no està dividida, malgrat persistents estratègies d'atemorir amb convidats estrella, jutges i militars. La societat conviu en pau amb conviccions diferents. I així és, així serà i així seria encara que el 27 de setembre no es pogués votar si es vol o no es vol la independència. Que cadascú defensi les seves idees al carrer en pau i llibertat, i a les urnes, amb la convicció que un estat de dret no sotmet, ni sotmetrà, el dret als interessos de l'Estat".

 • Portada de Mònica Terribas - 08/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 08/09/15

  "La setmana passada, un 95% del teixit empresarial català, amb cambres de comerç, Cecot, PIMEC i FemCAT es comprometien a adaptar l?economia a l?escenari que el Parlament decideixi. No esquivem aquest debat econòmic perquè heu de decidir el vot amb coneixement i no moguts per paraules com ?por?, ?abisme? o ?somni? i ?llibertat?. Perquè aquí, l?endemà, volem una Catalunya on es pugui viure millor. El vostre vot es comptarà com es comptaran els escons al Parlament el dia 27. I passi el que passi, si les forces que defensen la independència són majoritàries a la cambra legislativa, tindran un mandat clar, democràtic, legítim i inequívoc de la ciutadania per endegar el procés constituent cap a la independència".

 • Portada de Mònica Terribas - 04/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 04/09/15

  La cara d'aquesta crisi dels refugiats és la mobilització social de pobles i ciutats, també al nostre país, que driblen la lentitud de la resposta institucional europea. Una vegada més, la societat es mobilitza pel que considera just. Recordeu aquell testimoni que vam entrevistar en directe des de l'estació de Keleti? "Estava de vacances, però em quedo aquí per ajudar". Si governs com el d'Hongria no assumeixen la quota que els pertoqui ara dels 120.000 refugiats, des de Brussel·les que els tallin l'aixeta de les ajudes que reben.

 • Portada de Mònica Terribas - 03/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 03/09/15

  Quan us desperteu i mireu el telèfon mòbil o consulteu per xarxes les portades dels diaris, us quedarà el cor encongit. Arribareu a la feina i us passarà com a mi aquest matí, que entrareu en converses on es barreja la impotència, la indignació i el sentiment de culpa. Per què? Un nen de tres anys ofegat a la platja turca de Bodrum, al mar Egeu. Aquesta és la imatge, em deia en David Bassa ara, del fracàs d'Europa. Sí, la crisi dels refugiats que acaben ofegats al mar o en camions és un fracàs, però no només d'Europa, sinó de les civilitzacions, de la humanitat, de la guerra de Síria ara, de la Guerra Civil fa vuitanta anys, de la guerra dels Balcans..., i no pararíem. I no ho resolem. No resolem les causes de les guerres, no resolem el tràfic d'armes que les alimenten i no resolem els mecanismes d'auxili de les víctimes que, com aquesta criatura, no arriben, no arriben al futur. S'han quedat sense futur. I aquesta és la imatge del fracàs.

 • Portada de Mònica Terribas - 02/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 02/09/15

  Si algú tenia cap dubte que aquesta reforma exprés del TC és feta a mida per a Artur Mas, la va anunciar el PP amb el candidat del PPC al 27-S al costat. Xavier García Albiol va valorar entusiasmat: "La broma s'ha acabat". Quina broma? És una broma, per ell, la voluntat de milers i milers de ciutadans? O és una broma la divisió de poders, i admet que el TC servirà els interessos d'una part de l'Estat? Quina és la broma, senyor García Albiol? Precisament per bromes com aquesta, i pel fet de menystenir-les, el 27 de setembre hi ha milers de persones que li respondran que sí, que s'ha acabat. I no serà cap broma. I no serà només Artur Mas. (Ah, em vaig equivocar: "El País" no ha ofert rèplica a l'article de Felipe González a Artur Mas, l'hi ha ofert a Duran i Lleida?)

 • Portada de Mònica Terribas - 01/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 01/09/15

  Si us he de ser sincera, em fa una certa impressió ser aquí, al pati gòtic del Palau de la Generalitat Valenciana. Fa anys que em dedico a aquest ofici de donar veu a tothom qui té responsabilitats o interès públic, i mai no me n'havia sortit, d'entrevistar el president de la Generalitat Valenciana. Un gest tan senzill com és la transparència informativa per parlar del que afecta cinc milions de persones que viuen tan a prop, i que viatgen tan sovint amunt i avall, no havia estat possible. Ni amb Francisco Camps, ni amb Alberto Fabra. Per tant, només el fet que la ràdio dels mitjans públics catalans travessi aquestes portes per entrevistar el seu president, Ximo Puig, ens situa en un pla de normalitat. És cert que ha hagut de ser amb un govern del Partit Socialista del País Valencià i de Compromís, però ha passat. Segurament des que governava Joan Lerma, finals dels vuitanta i principis dels noranta, que això no s'havia repetit.

 • Portada de Mònica Terribas - 31/08/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 31/08/15

  No som ignorants, i sabem que, per treure uns expedients d'ajuntaments o dels despatxos de la seu de CDC per ordre dels fiscals anticorrupció, no calen desenes d'agents de la Guàrdia Civil i avisar els mitjans perquè en captin les imatges. Però està bé que hagi passat, i sabeu per què? Perquè la lluita contra la corrupció en la política aquí i a Espanya ha de ser ben present en el debat sobre el país que es vol construir.

Anar al contingut