La portada

 • Portada de Mònica Terribas - 13/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 13/10/15

  "Mai es qüestiona el nacionalisme espanyol. No es publiquen articles als diaris espanyols que el comparin amb episodis indesitjables de la història contemporània, tot i que ahir vam veure banderes feixistes i un company nostre, Jordi Borràs, el fotoperiodista, va rebre amenaces directes. I per què no hi ha debat sobre el nacionalisme espanyol? Doncs perquè Espanya disposa d'estructures judicials, d'exèrcit, d'una monarquia i d'una Constitució que legitima celebracions nacionalistes com la d'ahir. I les institucions que remarquen l'arquitectura nacional espanyola són els tribunals, la monarquia i la desfilada de l'exèrcit, amb la cabra de la Legió inclosa, i la política espanyola les utilitza d'escut per no haver d'afrontar que una part de la ciutadania qüestioni la unitat nacional d'Espanya."

 • Portada de Mònica Terribas - 09/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 09/10/15

  Avui és l'endemà d'un dia com tants d'altres, amb incògnites per resoldre en tots els àmbits, sense esperar que cap fenomen extraordinari ens les resolgui.

 • Portada de Mònica Terribas - 08/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 08/10/15

  "Per què Estat Islàmic atrau com a mínim entre 4.000 i 5.000 joves europeus? L'economista i periodista Loretta Napoleoni té respostes a aquestes preguntes. Ja us aviso que són respostes que als dirigents dels estats d'Occident no els agrada sentir, perquè per ella la solució no passa només per la lluita contra les accions terroristes. Per què? L'autora d'"El fénix islamista" ens ho explicarà. I després de la tertúlia, entrevistarem l'escriptor Salman Rushdie, una persona que ha patit durant anys l'amenaça de mort del radicalisme islàmic, i ara somriu i escriu una novel·la on genis i jardiners ens expliquen que ha passat un mil·lenni i encara som incapaços de fer conviure la raó, la lògica i la ciència amb la religió. Un fracàs que ens porta a renunciar a somiar. Sí? Que ens convenci Rushdie."

 • Portada de Mònica Terribas - 07/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 07/10/15

  Amb el prelat Krzysztof Charamsa, el Vaticà s'ha mogut de pressa. Charamsa ha estat castigat de manera immediata i severa per haver dit qui era, per haver dit la veritat: abandona tots els seus càrrecs, el d'oficial de la Congregació de la Doctrina de la Fe, màxim òrgan de deliberació doctrinal de l'Església catòlica, i el de professor de la Pontifícia Universitat Gregoriana. Perquè un homosexual amb parella, ara per ara, el 2015, no encaixa en una institució que encara no accepta el divorci. Charamsa va fer les maletes i va arribar ahir a Barcelona i a dos quarts de nou s'asseurà a l'estudi. L'escoltarem. Hi haurà oients que no l'entendran i d'altres que sí. Però trobarà segur més acolliment i comprensió aquí que a Roma.

 • Portada de Mònica Terribas - 06/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 06/10/15

  "Un govern del PP que, amb la seva majoria absoluta i contra la voluntat de tota l'oposició, modifica la llei que regula l'alt tribunal no sembla pas que busqui consensos. A dos quarts de nou sabrem com García Albiol passa per la traductora -no la dels Minoristes, eh? La seva- els dos nous conceptes marianistes: "finura" i "sin ansiedad", aplicats a la solució del conflicte institucional amb Catalunya. Aquest conflicte que, en paraules d'Alex Salmond, l'exprimer ministre escocès, és un elefant dins del menjador de Rajoy. El veu? Sí. Però està disposat a oferir alguna cosa més que cacauets? Aquest matí ho esbrinarem."

 • Portada de Mònica Terribas - 05/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 05/10/15

  "Aquest matí sentireu qui era director del CNI el 2004, Jorge Dezcállar. Ho era durant els atemptats de l'11-M i va dimitir quatre dies després, precisament per la manera com Aznar va gestionar aquella crisi tres dies abans de les eleccions. Serà interessant parlar amb ell també de la crisi de refugiats i la guerra de Síria, perquè ell va ser ambaixador també en aquella zona i al Vaticà, atenció. Dimecres, passarem examen al Vaticà. Serà aquí, arribat de Roma, el prelat valent Krzysztof Charamsa, expulsat per haver reivindicat el seu amor homosexual i la necessitat que l'Església accepti que el vot de castedat i l'homofòbia són contranatura. A Charamsa l'han foragitat per haver dit la veritat sobre la seva identitat. Al Vaticà tenen encara molta feina per fer. Veurem si el Sínode de la Família fa algun pas per al reconeixement d'aquesta realitat que, de moment, ignoren."

 • Portada de Mònica Terribas - 02/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 02/10/15

  "Aquest matí, superada la pressió de les urnes, Inés Arrimadas ens descobrirà quin rol vol jugar Ciutadans com a oposició en una Catalunya que podria caminar cap a una república independent. I si Ciutadans vol ser creïble com a futura força de govern a Espanya, també haurà de fugir del blanc i negre i aportar solucions. Daniel Innerarity advertia ahir: els nous partits, Podem i Ciutadans, estan atrapats en el règim de la negativitat, perquè no han hagut de superar encara l'etapa privilegiada dels eslògans dels qui no han topat amb la responsabilitat de governar."

 • Portada de Mònica Terribas - 01/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 01/10/15

  "Serà possible una relació de mínims amb la CUP per tirar endavant el full de la ruta cap a la Catalunya estat? Seran capaços de cooperar plegats per fer realitat el que tant Junts pel Sí com la CUP persegueixen: un estat on puguin barallar-se entre ells, però fora d'Espanya? Com gestionaran els seus impossibles per fer-ho possible? Escoltant-se i posant-se en el lloc de l'altre. Ahir vam escoltar els arguments d'Artur Mas, avui serà el torn d'Anna Gabriel".

 • Portada de Mònica Terribas - 30/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 30/09/15

  "Us despertarem a un quart de nou amb el president en funcions, Artur Mas, assegut en aquest estudi. Li hem demanat que sigui aquí per anticipar-nos a dos escenaris als quals haurà de plantar cara: el dia 15 d'octubre, declaració com a imputat davant del TSJC acusat de prevaricació, desobediència, malversació de fons públics i usurpació d'atribucions judicials per haver liderat el procés participatiu del 9N, i segon escenari, el debat d'investidura com a president del futur govern. Els 1.620.000 votants que van confiar en Junts pel Sí volen saber què passarà a partir d'ara: com condicionarà el seu futur polític el que passi davant dels tribunals i, sobretot, què està disposat a fer per aconseguir la confiança de la majoria necessària del Parlament per presidir el govern de concentració."

 • Portada de Mònica Terribas - (29/09/15)
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - (29/09/15)

  "El diabòlic escenari de les eleccions a les Corts espanyoles del desembre situa Artur Mas en el tauler d?escacs de la política com el rei que tots volen veure enrocat. Seria fàcil fer avançar un peó fins al final del tauler i convertir-lo en una nova reina de la partida, sense passat, sense la lentitud de moviments del rei de llarga trajectòria i moviments limitats. Així ho demanen C's, PP, PSOE i Podem. Perquè la seva partida es juga en un altre tauler, aquell on ni les torres convergents catalanes, ni els alfils republicans, ni els cavalls cupaires, ni tots els peons independents mobilitzats compten. Només el rei, que un cop tombat, s'exhibirà com un trofeu que permetria a tots quatre partits espanyols alçar el cap del tauler amb somriure de victòria. És aquest el moment d'ara. El de la doble partida. I han de consensuar entre tots el moment de l'enroc, que pot no ser el del rei, sinó de totes les peces del tauler. Aquest és l'enroc que desestabilitza l'altra partida."

 • Portada de Mònica Terribas - 28/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 28/09/15

  "Nit d'emocions. No eren unes eleccions autonòmiques. Eren el referèndum possible que ha de permetre el referèndum definitiu quan aquest país tingui damunt la taula una Constitució catalana per l'estat propi. Aquest dilluns comença aquest camí, serà llarg i difícil, llarg i difícil també d'explicar. I nosaltres hi som i hi serem. Avui fins a les dues del migdia, preparats per sentir en directe totes les reaccions i compareixences, aquí, a Madrid, a Brussel·les i arreu, per analitzar-les en tertúlia, per revisar la nit mediàtica i per sentir veus ben diferents. Som els serveis informatius de la vostra ràdio pública. I acompanyarem, com ho hem fet sempre, tothom, gent de totes les ideologies que, ara, cosiran el vestit del futur de Catalunya: un futur que vol la independència i que ahir va obtenir a les urnes la legitimitat i el mandat clar, democràtic i nítid per aconseguir-la. Perquè ho heu decidit vosaltres."

 • Portada de Mònica Terribas - 25/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 25/09/15

  "Les estelades s'han convertit en un símbol de protesta, de la voluntat de superació del marc institucional vigent, i l'espanyola serveix per reivindicar-lo, però ara és el moment dels compromisos, precisament perquè no es descoloreixin les unes i les altres. S'ha invertit massa temps parlant de nació, nacionalitat, nacionalisme o d'exercir-lo d'una banda i de l'altra. La qüestió és: Quin país volem construir per fer què, dins o fora d'Espanya? Qui no generi confiança a l'hora de respondre a aquesta pregunta, no se'n sortirà. Perquè a la gent l'amoïnen l'atur, les pensions, les inversions, i obre les orelles quan sent que alguns empresaris continuen indicant als seus treballadors què han de votar."

 • Portada de Mònica Terribas - 24/09/2015
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 24/09/2015

  "Si algú no li troba utilitat, a la jornada de reflexió, aquesta vegada és més necessària que mai... Dissabte reflexionem sobre el futur de Catalunya i sobre les persones que l'han de liderar, i un vot darrere un altre, omplim les urnes d'aquest futur. I a córrer."

 • Portada de Mònica Terribas - 23/09/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 23/09/15

  "Ahir, Mariano Rajoy va tenir un cop de sort. El periodista d'Onda Cero Carlos Alsina va arribar a temps abans de diumenge per recordar-li a Rajoy què diu l'article 11 de la Constitució que branda sempre el PP en versió plasma i míting. Després de repetir una vegada i una altra que 7,5 milions de persones perdran la nacionalitat espanyola i europea si voten "sí" a la independència, un company nostre d'Onda Cero informat i amb sentit comú li va haver de recordar que segons diu l'article 11 de la Constitució, això no és així. Però ai, que no sempre els alumnes són receptius! Rajoy va considerar que aquesta lliçó és una disquisició que no porta enlloc. Però sí que porta enlloc: les urnes diran on, perquè com es diu aquests dies a tots els mítings, i en això hi ha consens, la realitat és tossuda."

 • Portada Mònica Terribas - 22/09/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 22/09/15

  "A Santa Fe, el poblet de la Segarra on va néixer Carmen Balcells, saben que han perdut no només una filla insòlita, sinó un caràcter que defineix els segarrencs: mans i enginy per fer possibles els teus somnis perquè ningú els espera. Carmen Balcells ho va aconseguir tot: revolucionar la literatura hispanoamerica als 70, connectar-nos, fer-nos més cultes, fer-nos pensar... I tot això, mentre semblava que no manegava res, i ho manegava tot. El seu món era el món dels manuscrits que van fer creuers a tota vela a través de l'Atlàntic. Poca aigua a la Segarra, i tanta que ella en va saber trobar."

Anar al contingut