La portada

 • Portada Mònica Terribas - 01/02/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 01/02/16

  "Divendres ens en vam anar pendents de les balances socialistes, i Pedro Sánchez les va saber equilibrar passant la pilota a les bases: qualsevol acord haurà de ser ratificat per la militància. El PSOE, davant d'un pacte que ideològicament pot arribar a comprometre la seva coherència, ho consultarà. Com ha fet la CUP a Catalunya. Enforteix el lideratge actual i neutralitza les pressions externes. Vivim en el procés d'investidura espanyol el mateix que hem viscut a Catalunya. Per vèncer el "pressing" econòmic silenciós, l'expolític explosiu i el mediàtic sorollós, els elegits a les urnes busquen en la militància l'escut protector per esquivar els meteorits que els envien. Aquest matí l'hi preguntarem a la número dos de Pedro Sánchez, Meritxell Batet. Però ara que ja sabem que no hi haurà gran coalició PP-PSOE, la pregunta és: quin programa de govern oferirà el PSOE a C's i Podem perquè sigui possible no cruspir-se les línies vermelles de tots tres?"

 • Portada Mònica Terribas - 29/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 29/01/16

  "Quina és una de les posicions del poder judicial més estratègiques davant la situació política a Catalunya? La presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I en l'impàs incert del canvi d'escenari post 20-D, el Consell General del Poder Judicial no ha renovat el fins ara president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, a qui donaven suport Jutges per la Democràcia, i ha nomenat Jesús Barrientos. Què pensa Jesús Barrientos? Quines consideracions ha fet ja sobre la situació política catalana? Barrientos considera que en aquest escenari previsible de ruptura, l'actitud del TSJC ha de respondre a una situació d'excepcionalitat, sempre amb sotmetiment a les exigències legals. La paraula 'excepcionalitat' amb què Barrientos planteja l'escenari polític català casa amb l'excepcionalitat de les noves capacitats del Tribunal Constitucional per imposar el compliment de les seves sentències."

 • Portada Mònica Terribas - 28/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 28/01/16

  Sóc Mònica Terribas -i poseu els adjectius que us facin més ràbia-, periodista, dona i cada dia us desperto per acompanyar-nos i ajudar-nos a entendre el món. I sí, tenen raó les diputades de la CUP en la seva protesta ahir, és insuportable que l'anonimat de les xarxes socials amagui la mesquinesa del masclisme que encara existeix, que ofèn i que patim. Us ho deia dimarts a la portada i ho torno a fer. No ho resoldrem amb quotes ni amb lleis, ho resoldrem amb educació i amb persones que valorin les persones i el talent. I l'anonimat dels insults que rebem les dones pel fet de ser-ho, i el judici permanent de com funcionem, ens vestim o circulem, basat en esteorips, està arrelat. Ara s'ha fet evident, perquè les xarxes permeten l'impuls incontrolat que explota cada dia i que tradueix en paraules gruixudes les mirades i els comentaris cara a cara que, amb més gust o menys, entomem cada dia i que també responen a aquest masclisme. Lluitem-hi totes les persones que creiem en la dignitat

 • Portada Mònica Terribas - 27/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 27/01/16

  "És imprevisible l'escenari de la política espanyola, amb la incorporació de 24 detencions en un altre cas de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions públiques que afecten noms propis del PP, Alfonso Rus, exalcalde de Xàtiva i president de la Diputació, una trama que apunta a un munt d'excàrrecs d'ajuntaments del País Valencià pròxims a Rita Barberá, entre d'altres. Una alegria diària. Aquest matí parlarem amb l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que defineix l'entramat politicoeconòmic com a jungla d'animals, però les animalades les va viure de protagonista ell en plena crisi. Bankia va sortir a borsa quan ell governava el banc central espanyol, ho recordeu? I Rato ara és als jutjats. Qualsevol pacte de govern a Espanya hauria de passar per un capítol que digui: "Lluita contra la corrupció: comissió permanent al Congrés dels Diputats amb compareixences setmanals".

 • Portada Mònica Terribas - 26/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 26/01/16

  "Ni les lleis que estableixen quotes en les llistes electorals, que, per cert, després continuen desequilibrant l'hemicicle perquè els caps de llista normalment són homes, i són tots homes els qui es reuniran una altra vegada amb el rei per veure quin home presideix el govern espanyol, ni les quotes en les tertúlies establertes per llei ens normalitzen. Fem 'excels' de normalitat però no ens normalitzen. El que ens normalitza és triar tantes dones capaces com homes que també ho siguin perquè les valorin i no perquè les elogiïn, que elles no hagin de sobreactuar per guanyar espai públic. El que ens normalitza és que la vida pública es nodreixi de forma natural del talent que necessitem, tingui la identitat sexual que triï cadascú."

 • Portada Mònica Terribas - 25/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 25/01/16

  De moment, no sabem quan la Generalitat tindrà nous interlocutors a La Moncloa, per tant, el govern haurà de tirar pel dret si vol resoldre problemes urgents -aquesta setmana dedicarem el #controlclaret a desnonaments i emergències d'habitatge-. Perquè... a Oriol Junqueras, vicepresident del govern, li agafen el telèfon, a Madrid, per parlar de números o de política? Què li diuen? Que ens ho expliqui. La credibilitat del govern que assegura que busca la independència per millorar la qualitat de vida de la seva gent depèn de la gestió econòmica, però què hi ha als calaixos de la Generalitat per fer-ho possible? Un deute públic de més de 68.000 milions d'euros, un dèficit disparat molt per sobre de l'objectiu fixat per Espanya, impostos bloquejats al Constitucional, un FLA-aixeta encara a mans d'un Montoro en funcions desaparegut i la UE reclamant més retallades. Però tot això, amb qui ho negociarà?

 • Portada Mònica Terribas - 22/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 22/01/16

  "I aquí ens teniu, als mitjans de comunicació, intentant ajudar-nos tots plegats a entendre millor les coses. A vegades ens en sortim, encara que sigui per sorpresa, i a vegades ho emboliquem. Ahir, els companys de Flaixbac d'"El matí i la mare que el va parir" van aconseguir el que no s'esperaven: saber que Mariano Rajoy està disposat a rebre Carles Puigdemont immediatament amb una trucada que falsejava la veu del president català i que Rajoy va atendre amablement i amb franquesa. Però ara és Presidència de la Generalitat qui reitera el que ja ens va dir en l'entrevista de fa 8 dies a Palau: que no vol trobar-s'hi perquè el govern és en funcions i no té sentit com a interlocutor. No havíem quedat que el procés cap a la independència vol mantenir totes les vies de diàleg obertes? Ara que sabem accidentalment que Rajoy no té problemes per parlar amb el president Puigdemont, no valdria la pena trobar-se encara que fos a Barbastre per fer un cafè?"

 • Portada Mònica Terribas - 21/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 21/01/16

  "Els economistes fa temps que diuen que, al final del procés polític, només pesaran els números. La UE no es pot permetre que la quarta economia de la zona euro els trontolli ni perquè no hi hagi govern, ni perquè n'hi hagi un que amenaci d'escindir-se de la resta i s'emporti més d'un 18% del PIB. Tanta és la pressió que, en qualsevol moviment que reforça els independentistes -Bildu i ERC-, es col·loca un tallafoc, fins i tot quan es tracta de fer grups parlamentaris. Aquest matí parlarem amb Joan Tardà i després amb Francesc Homs, dos dels negociadors de la futura desconnexió que es manté com a full de ruta del govern Puigdemont amb la CUP. Legislatura per deixar-ho tot a punt... Amb una Espanya on, fins i tot, la Corona admet que per mantenir-la s'haurà de reformar. Francesc Homs va parlar amb Felip VI ahir i avui serà aquí per explicar-nos-ho."

 • Portada Mònica Terribas - 20/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 20/01/16

  "Xavier Domènech, amb qui parlarem aquest matí, s'haurà d'adaptar al paper de secundari a què l'ha condemnat la dinàmica política a les Corts espanyoles. Anar de bracet amb Podem tenia aquest doble risc: la força de la marca durant la batalla electoral i la debilitat que pesa sobre les tropes perifèriques que provenen de Catalunya (Hivèrnia) lluny de les terres de Port Reial (on és el tron), per utilitzar la terminologia de la sèrie de referència política per a Pablo Iglesias, "Joc de trons". Quan plantegin poder articular LA consulta catalana, es trobaran la resta dels grans grups brandant LA Constitució i el seu article 2. Ahir ja els va passar: els diputats i diputades d'En Comú Podem i de Podem, davant del mur polític del Congrés on volen fer la guàrdia per la seva victòria, van sentir la veu del PSOE i del PP que els recordava: 'No saps res, John Snow', 'You know nothing, John Snow'."

 • Portada Mònica Terribas - 19/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 19/01/16

  "Espanya no tindrà dos processos independentistes en simultani. Trigarem uns anys a veure Arnaldo Otegi liderant les llistes de l'esquerra abertzale quan surti de la presó, el mes de març, després de 6 anys. L'Audiència Nacional no accepta el recurs contra la inhabilitació per exercir càrrec públic fins al 2021 a qui va ser l'impulsor des de l'esquerra abertzale del final de l'activitat d'ETA. Per què l'inhabiliten? Potser perquè intueixen que si es presentés a les eleccions de l'octubre, es convertiria en un lehendakari independentista amb una Catalunya en ple procés cap al trencament de la unitat d'Espanya. Tallafoc. Si no en poden resoldre un, imagineu-vos dos processos alhora. És evident que el govern espanyol aplica un doble tracte per a Euskadi i per a Veneçuela. Mentre Mariano Rajoy reclama els drets dels presos veneçolans -que estiguin a prop de casa-, manté Otegi a la presó de Logronyo, des d'on el saluda per Twitter qui un dia, tard o d'hora, s'hi enfrontarà a les urnes."

 • Portada Mònica Terribas - 18/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 18/01/16

  "Diu Barack Obama que, amb l'acord amb l'Iran i l'aixecament de sancions, el món es desperta més segur. De debò? Israel no ho creu així, i ja veurem quins efectes té aquest nou moviment geoeconòmic i polític en Estat Islàmic. A escala interna espanyola, passa igual. Un govern PP-PSOE sembla impensable, però la UE, l'Ibex 35 i l'amenaça de les urnes poden fer miracles en uns mesos. Aquí, a Catalunya, on el projecte de govern és precisament trencar la unitat de la nació espanyola, aquest matí parlarem dels vostres problemes, els de salut, els d'educació, el món de la cultura i les dificultats de solucionar-los enmig del procés polític cap a la independència. Neus Munté, consellera de la Presidència, té sota la seva ala totes aquestes àrees. En 18 mesos, què es podrà fer? Perquè la qüestió no són els fulls del calendari, sinó què hi escrivim. I això és el que intentarem aclarir aquest matí."

 • Portada Mònica Terribas - 15/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 15/01/16

  "El govern de Catalunya ja treballa per aconseguir les estructures d'estat i el procés constituent que situïn el país en condicions d'independitzar-se d'Espanya. Aquesta no serà la legislatura de la declaració d'independència, sinó la de la transició cap a la nova república catalana. Això és el que va dir ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la primera entrevista que Catalunya Ràdio i TV3 li vam fer conjuntament. Puigdemont va assegurar que Catalunya anirà 'de la llei (la Constitució espanyola) a la llei (la catalana)', que vol que sigui un procés participatiu que engegarà aviat, juntament amb l'aplicació de les mesures del pla de xoc, entre les quals, l'aplicació del decret contra la pobresa energètica. Sobre corrupció, el president Puigdemont va dir: 'No trobaran res. No sóc persona que m'hagi mogut en el terreny de les comissions i els tràfics d'influències'. Puigdemont va ser franc: cap líder polític a l'Estat, cap, li ha trucat per felicitar-lo."

 • Portada Mònica Terribas - 14/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 14/01/16

  "Aquest matí prendrà possessió el nou govern de la Generalitat i ho seguirem en directe, a partir de les 10. I a la nit, demanarem a Carles Puigdemont, president de la Generalitat, en l'entrevista que li farem a Catalunya Ràdio i TV3, que ens expliqui per fer què, i quan, ha assumit presidir un govern que han dissenyat Junqueras i Mas, que, per cert, ha renunciat a l'escó. Estalvia així a Puigdemont mantenir la imatge dels governs anteriors a l'hemicicle. Fins ara, govern i oposició han parlat del que farien si passa això, si passa allò altre... Doncs ara que siguin fets i reaccions les que ens ocupin. Al Congrés, en canvi, el més calent és a l'aigüera, o el que es refreda -com diria el nostre company Joan Botta i el seu termòmetre- és un pacte d'esquerres entre PSOE i Podem. Pablo Iglesias considera que Pedro Sánchez se n'ha desmarcat ja amb l'arrencada dels pactes amb C's i PP per a la mesa del Congrés."

 • Portada Mònica Terribas - 13/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 13/01/16

  "Suggeridora manera d'acabar amb les metàfores marineres del president Carles Puigdemont: "El més bonic del mar és el que no hem navegat." Cita Nassim Hikmet, poeta turc. I com ho navegarà? Com s'ho farà? Quina és la primera ruta que emprendrà? Demà dijous, després del TN vespre, entrevistarem a TV3 el ja president de la Generalitat, Carles Puigdemont, un cop el govern haurà estat nomenat. Tenim tantes preguntes per fer que se'ns farà curta, aquesta entrevista, perquè el president ha promès ser fidel a la voluntat del poble de Catalunya representat pel seu Parlament, i no va esmentar ahir ni el rei ni una Constitució amb què les institucions catalanes han topat, topen i toparan de ple quan la Generalitat comenci a aplicar un programa de govern que vol preparar el país cap a la independència. Per cert que, per aquest motiu, l'Estat podria impugnar la presa de possessió. L'advocacia de l'Estat ja estudia la fórmula emprada per Puigdemont per prometre el càrrec. Comença l'envestida."

 • Portada Mònica Terribas - 12/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 12/01/16

  "La Casa del Rei va evitar rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per formalitzar personalment el tràmit de la investidura del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui aquest matí coneixereu en una dimensió personal i professional a través de persones del seu àmbit que ens acompanyaran a l'estudi. Els qui no en sabeu res, avui ho sabreu gairebé tot de qui prendrà possessió del càrrec, amb la monarquia displicent mirant-s'ho de lluny, aquesta tarda. I un altre exemple, Pedro Sánchez, el líder del PSOE, quan assenyala els seus aliats preferents per evitar-se unes eleccions i aconseguir arribar a La Moncloa, ara troba que Podem i C's són compatibles i rebutja qualsevol acord amb els independentistes, ERC i Democràcia i Llibertat. Qui comença a desconnectar de qui o qui tanca la porta a qui?"

Anar al contingut