La portada

 • Portada de Mònica Terribas - 28/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 28/10/15

  "Amb la proposta de resolució del Parlament per a l'inici del procés cap a la república catalana som en el preàmbul del trencament, el conflicte a cor obert. Paral·lelament, escorcolls ordenats per l'Audiència Nacional -sense detencions- de casos ja oberts que en el cas d'ahir afectaven els fills de Jordi Pujol. No tenim sentències de cap cas de corrupció política que afecti els negociadors d'aquest procés, en aquest cas, CDC, però les ombres es projecten sobre els edificis de les institucions públiques i dels actors que les governen. I aquest és un escenari paral·lel que necessita llum. Aquest matí s'asseuran en aquest estudi el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i David Fernàndez, de la CUP, qui va presidir l'última comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció al Parlament. Necessitem llum, perquè en la foscor, qualsevol nou projecte polític s'estavellarà."

 • Portada de Mònica Terribas - 27/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 27/10/15

  "Ahir, Forcadell, ja investida com a segona autoritat del país, va dir, entre moltes altres coses, en el seu discurs: 'Volem ser el Parlament de tots i totes' i 'Visca la república catalana'. Són compatibles aquests dos desitjos? Són excloents? Com s'ho farà per acostar totes les forces a contribuir a una república catalana, quan 63 escons els ocupen persones contràries a la independència, i com s'ho farà per acostar Junts pel Sí i la CUP per fer-la possible, la república catalana, amb una legislatura que de moment el 9 de novembre no té garanties d'investir president el seu candidat, Artur Mas? Ahir Carme Forcadell era el focus de totes les mirades, avui la tenim aquí per escoltar el fons de les seves paraules. Com es teixirà des del Parlament un vestit de futur amb el fil i la tela del present? La tela no admet pedaços, perquè el vestit que n'ha de sortir ha de ser jurídicament i democràticament impecable perquè se'l pugui posar tothom, pensi el que pensi."

 • Portada de Mònica Terribas - 23/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 23/10/15

  "No volem un futur on de matinada us hàgim de despertar parlant de corrupció. Tenim una oportunitat per escriure'l de bell nou, aquest futur. Ahir l'assessor jurídic de CDC, Francesc Sánchez, responsable de règim intern de CDC, assegurava que no hi ha hagut finançament il·legal del seu partit i que posa la mà al foc pels seus companys de partit. Volem saber si aquest país té els mecanismes de control esmolats i vigilants. Perquè la legislatura que comença dilluns, i que seguirem en directe des del Parlament, ha de servir per repensar, entre altres coses, el sistema de finançament dels partits i consolidar tots els mecanismes de transparència en la despesa pública. I totes dues qüestions passen examen aquest matí al Parlament i en directe aquí a la ràdio pública."

 • Portada de Mònica Terribas- 22/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas- 22/10/15

  "Al marge d'aquest doblet permanent 'política sobiranista-investigacions judicials', sigui o no orquestrat, la pregunta continua sent: tenim o no tenim un problema amb el 3%? Els empresaris han pagat comissions a CDC a canvi d'adjudicacions d'obra pública, sí o no? Artur Mas ho nega i està disposat a anar demà mateix al Parlament a donar explicacions una altra vegada. Però no podem esperar: aquest matí s'asseurà aquí, a l'estudi, l'assessor jurídic de CDC, Francesc Sánchez, responsable de règim intern i de comunicació de CDC i qui va ser, encara que temporalment, president de la Fundació CatDem. És la persona. La Guàrdia Civil li va demanar a ell, entre d'altres, que estigués present a la seu de Còrsega durant els escorcolls d'ahir. Artur Mas diu que ell i el seu partit són objecte de caça major. Però ara mateix encara no sabem si la caça es fa amb armes de fogueig per espantar perdius innocents o si són escopetes amb munició de debò."

 • Portada de Mònica Terribas - 21/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 21/10/15

  "No pot ser sorpresa per a ningú que, al Congrés dels Diputats, ni PP ni PSOE vulguin negociar cap procés d'independència amb Catalunya. Tampoc pot ser sorpresa per a ningú que no els agradi Carme Forcadell, líder natural de l'ANC en els inicis d'aquest procés, com a presidenta del Parlament. El que va fer evident l'últim ple de legislatura ahir al Congrés és l'atzucac d'Espanya amb Catalunya. On som? A les portes d'un conflicte jurídic, judicial i polític. No hi ha marxa enrere. Els independentistes interpreten aquest camí sense retorn com una oportunitat i els unionistes, com un xoc indesitjable. I se'n sortirà qui apliqui més intel·ligència, més tenacitat i més capacitat de construcció sumant forces, perquè la diversitat ideològica separa tots els partits, tant els qui defensen mantenir Espanya unida com els qui volen la nova república catalana."

 • Portada de Mònica Terribas - 20/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 20/10/15

  "Aquest matí, a dos quarts de nou, qui s'asseu a la taula de negociació amb la CUP en nom de Junts pel Sí, Raül Romeva, amb Marta Rovira i Josep Rull vindrà i ens explicarà en quin punt estan les converses. Perquè, quina és la sensació? Que s'esperen al 20 de desembre al resultat de les eleccions espanyoles. I quin és el mandat majoritari al Parlament, fruit dels dos milions de vots que van obtenir uns i altres a les urnes? Que el procés, que caldrà negociar-lo amb l'Estat, ha d'engegar-se independentment de qui governi Espanya. Què esperen? Que sigui qui negocia, Raül Romeva, qui indiqui la temperatura real del termòmetre de la negociació amb la CUP."

 • Portada de Mònica Terribas - 19/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 19/10/15

  "Si el 20-D surten més escons independentistes que contraris a la independència, serà difícil continuar insistint que el plebiscit del 27 de setembre va fracassar. Per tant, no vols plebiscit? En poc temps en tindrem dos. Perquè no pot tenir cap altra lectura l'acte de Societat Civil Catalana aquest dissabte al Teatre Victòria, amb la presència de membres del PP, de C's i del PSC, celebrant a deshora el Dia de la Hispanitat: "La España que nos une". El 20-D a Catalunya és el segon plebiscit per veure la independència debilitada a les urnes. A dos quarts de nou tocats, el vicepresident de SCC, José Domingo, ens ho argumentarà, perquè compartirà tertúlia amb Gabriel Rufián, Simona Levi, Miquel Puig i Montserrat Nebrera."

 • Portada de Mònica Terribas - 16/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 16/10/15

  "Aquest matí, en aquest estudi, s'asseuran dues persones que mantenen posicions contràries: el fotoperiodista Jordi Borràs, que ha investigat l'extrema dreta a Catalunya i sosté que Somatemps és una organització que flirteja amb el nazisme, i Josep Alsina, vicepresident de Somatemps, entitat convocant de la manifestació del 12 d'Octubre, Diada de la Hispanitat, que defensa la unitat de la nació espanyola i que Jordi Borràs identifica com l'extrema dreta pura i dura. Sí? Amb quins arguments? Amb quines proves? Aquest matí ho discutiran cara a cara, perquè en un servei públic, totes les idees són defensables, sempre que ningú sigui atacat pel fet de defensar-les".

 • Portada de Mònica Terribas - 15/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 15/10/15

  Aquest matí parlarem de qualitat democràtica, però no només del que ens afecta aquí, a Catalunya, on aquest matí us explicarem com un president electe a les urnes declara al jutjat per haver posat unes urnes per saber què pensàveu, sinó que també parlarem de la qualitat democràtica a les institucions de la Unió Europea. S'asseurà en aquest estudi Iannis Varufakis, l'economista, exministre de Finances grec del govern Tsipras, que va plantar cara a l'anomenada troica perquè va considerar que el preu d'un nou rescat grec no implicava la millora de la vida de la seva gent, sinó la perpetuació de les desigualtats i les dependències d'un sistema institucional europeu no democràtic. El poble grec també va dir 'no' en referèndum, però malgrat el resultat, Alexis Tsipras va acceptar el tracte amb la Unió Europea i Varufakis va plegar. El perquè, ja el sabem. Però aquest matí sabrem la resposta a una altra pregunta: Varufakis va plegar per fer què?"

 • Portada de Mònica Terribas - 14/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 14/10/15

  "L'afusellament de Lluís Companys hauria de ser un pes insuportable a la motxilla d'un Estat que no ha volgut rescabalar mai la història d'aquest episodi. Hauria de ser un pes vergonyós que l'únic intent de revisió històrica estigui en mans de la jutge argentina María Servini. I és aquesta situació la que subratlla la coincidència de la data: que demà es compleixin 75 anys de l'afusellament d'un president de la Generalitat i que la preocupació del TSJC sigui qui es manifesta davant dels jutjats per donar suport a la institució que ell presidia i que ara també es judicialitza, 75 anys després, i en aquest cas per haver impulsat un procés de participació ciutadana en plena democràcia."

 • Portada de Mònica Terribas - 13/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 13/10/15

  "Mai es qüestiona el nacionalisme espanyol. No es publiquen articles als diaris espanyols que el comparin amb episodis indesitjables de la història contemporània, tot i que ahir vam veure banderes feixistes i un company nostre, Jordi Borràs, el fotoperiodista, va rebre amenaces directes. I per què no hi ha debat sobre el nacionalisme espanyol? Doncs perquè Espanya disposa d'estructures judicials, d'exèrcit, d'una monarquia i d'una Constitució que legitima celebracions nacionalistes com la d'ahir. I les institucions que remarquen l'arquitectura nacional espanyola són els tribunals, la monarquia i la desfilada de l'exèrcit, amb la cabra de la Legió inclosa, i la política espanyola les utilitza d'escut per no haver d'afrontar que una part de la ciutadania qüestioni la unitat nacional d'Espanya."

 • Portada de Mònica Terribas - 09/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 09/10/15

  Avui és l'endemà d'un dia com tants d'altres, amb incògnites per resoldre en tots els àmbits, sense esperar que cap fenomen extraordinari ens les resolgui.

 • Portada de Mònica Terribas - 08/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 08/10/15

  "Per què Estat Islàmic atrau com a mínim entre 4.000 i 5.000 joves europeus? L'economista i periodista Loretta Napoleoni té respostes a aquestes preguntes. Ja us aviso que són respostes que als dirigents dels estats d'Occident no els agrada sentir, perquè per ella la solució no passa només per la lluita contra les accions terroristes. Per què? L'autora d'"El fénix islamista" ens ho explicarà. I després de la tertúlia, entrevistarem l'escriptor Salman Rushdie, una persona que ha patit durant anys l'amenaça de mort del radicalisme islàmic, i ara somriu i escriu una novel·la on genis i jardiners ens expliquen que ha passat un mil·lenni i encara som incapaços de fer conviure la raó, la lògica i la ciència amb la religió. Un fracàs que ens porta a renunciar a somiar. Sí? Que ens convenci Rushdie."

 • Portada de Mònica Terribas - 07/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 07/10/15

  Amb el prelat Krzysztof Charamsa, el Vaticà s'ha mogut de pressa. Charamsa ha estat castigat de manera immediata i severa per haver dit qui era, per haver dit la veritat: abandona tots els seus càrrecs, el d'oficial de la Congregació de la Doctrina de la Fe, màxim òrgan de deliberació doctrinal de l'Església catòlica, i el de professor de la Pontifícia Universitat Gregoriana. Perquè un homosexual amb parella, ara per ara, el 2015, no encaixa en una institució que encara no accepta el divorci. Charamsa va fer les maletes i va arribar ahir a Barcelona i a dos quarts de nou s'asseurà a l'estudi. L'escoltarem. Hi haurà oients que no l'entendran i d'altres que sí. Però trobarà segur més acolliment i comprensió aquí que a Roma.

 • Portada de Mònica Terribas - 06/10/15
  Escolta àudio

  Portada de Mònica Terribas - 06/10/15

  "Un govern del PP que, amb la seva majoria absoluta i contra la voluntat de tota l'oposició, modifica la llei que regula l'alt tribunal no sembla pas que busqui consensos. A dos quarts de nou sabrem com García Albiol passa per la traductora -no la dels Minoristes, eh? La seva- els dos nous conceptes marianistes: "finura" i "sin ansiedad", aplicats a la solució del conflicte institucional amb Catalunya. Aquest conflicte que, en paraules d'Alex Salmond, l'exprimer ministre escocès, és un elefant dins del menjador de Rajoy. El veu? Sí. Però està disposat a oferir alguna cosa més que cacauets? Aquest matí ho esbrinarem."